Nastavení gramofonu
Re: Nastavení gramofonu
Pánové děkuji za postřehy. Drátky už si přesně nepamatuju, které jsem kupoval (gramofón jsem dával dohromady pár let zpět, pak delší dobu ležel a čekal na zesilovač + repro a dostal jsem se na finiš terprve teď), každopádně bral jsem to tehdy na základě doporučení nějakého článku o renovaci gramofónu - je pravda, že jsem je ale kupoval v GME, takže přímo gramofónové na 99% nebyly a jsou trošku tužší...
Zkusím tedy sehnat nějaké jiné a znova to předrátovat a uvidím. Chvilku to potrvá, ale pak dám vědět, jak to dopadlo
Ještě jednou díky!
Zkusím tedy sehnat nějaké jiné a znova to předrátovat a uvidím. Chvilku to potrvá, ale pak dám vědět, jak to dopadlo
Ještě jednou díky!
Musí to být vodiče skutečně pro gramofonové raménko a nejlépe doporučené člověkem, co tomu rozumí, ne teoretikem.
Informace najdeš i tady na foru.
Podívej se pro představu někde v obchodě např na gramofony Project jaké mají vodiče pro porávnání s tím svým.
Vodiče pro raménka jsou jen "vlásenky".
Podle fotky ty tvoje vypadají na něco, co má dokonce tuhou PVC izolaci, to je naprosto nevhodné.
Vyzkoušej se zeptat u někoho, kdo renovuje nebo opravuje gramofony.
Případně pro inspiraci na nákup tady:
https://www.htpshop.cz/prislusenstvi-pr ... ofhc-1-0m/
i když pro tvůj případ to je asi cenově mimo
nebo na ebay, tam toho je plno (ale zase pozor, ne všechno co se tam nabízí, je vhodné)
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... m%2520wire
Informace najdeš i tady na foru.
Podívej se pro představu někde v obchodě např na gramofony Project jaké mají vodiče pro porávnání s tím svým.
Vodiče pro raménka jsou jen "vlásenky".
Podle fotky ty tvoje vypadají na něco, co má dokonce tuhou PVC izolaci, to je naprosto nevhodné.
Vyzkoušej se zeptat u někoho, kdo renovuje nebo opravuje gramofony.
Případně pro inspiraci na nákup tady:
https://www.htpshop.cz/prislusenstvi-pr ... ofhc-1-0m/
i když pro tvůj případ to je asi cenově mimo
nebo na ebay, tam toho je plno (ale zase pozor, ne všechno co se tam nabízí, je vhodné)
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... m%2520wire
Díky za tip, něco jsem tu proletěl na fóru a narazil na to, cos posílal i ty, ale jak říkáš, zase takové ucho nemám, abych poznal rozdíl v kabeláži za 500 a 1500 Objednal jsem 0,5m Cardas 4x33 AWG, tak snad to splní svůj účel a přinese kýžený výsledek
Když si vzpomeneš, až to prodrátuješ, tak napiš jak jsi dopadl. Aby případně další kdo na tom bude podobně, měl nejen inspiraci, ale znal i výsledek.
Zrovna kabeláž mezi vložkou ("přenoskou") a zesilovačem je jediná, na které skutečně záleží.
Tak kabely přišly, vyměnno. Pro srovnání porovnání nových se starými - teď mají všechny cca hrubost co měl předtím jeden
Navíc je teď ještě horší kvalita zvuku, levý kanál je strašně tlumený (defacto neslyšitelný) a k tomu chytnul silný "brum". Už sem měl chvíli 100 chutí ten gramofon vyhodit z okna
Ale už jsem z toho opravdu nešťastný Nejen že to nepomhlo (uznávám, ramínko teď chodí ještě lehčeji než předtím), ale pořád mi to tu chvějku vychyluje jako předtím. I bez AS. S různými nastaveními přítlaku. Vše překontrolováno a je ve váze...Navíc je teď ještě horší kvalita zvuku, levý kanál je strašně tlumený (defacto neslyšitelný) a k tomu chytnul silný "brum". Už sem měl chvíli 100 chutí ten gramofon vyhodit z okna
Horší kvalita zvuku by měla být "špatným" pájením, to musíš udělat opravdu hodně kvalitně a pečlivě, stačí jeden drátek špatně,.. je to kolikrát na lupu a pinzetu, při pájení, zkontroluj si to .... mělo by to být tím. A ta jehla, (chvějka), no, fakt nevím, ale napadá mě, jestli nemáš třeba ohnuta spodní táhla pro automatické vypínání gramo na konci desky , jsou tam pružiny a táhla, když jsou špatně, dělá to neplechu, u mé HC58 špatně ohnuta pružina byla příčinou vypínání celého gramo. Než jsem na to přišel a pohladil , měl jsem celý mechanismus vypínání úplně vyřazen,... a byl klid.
NC 500 žádné koncové vypínání nemá. Já už nevím, třeba má celé rameno nakřivo, kdoví, jakou má ten gramofon historii.
Ještě, zkus pročíst níže uvedené vlákno a napsat sz někomu z účastníků, třeba už to tady nesledují ale dokázali by ti poradit.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 3903298711
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 3903298711
Tak potom vyzkoušej jinou přenosku, stačí si někde nějakou půjčit na zkoužku, jakoukoliv, jde jen o mechanické otestování.
Jednou jsem měl přenosku Grado MI Blue a ta dělala podobnou neplechu, po spuštění na desku ujela, během přehrávání občas přeskočila, změny přítlaku a nastevení nepomohly, nepřišel jsem na důvod, proč se to tak děje, jen na forech o tom byla taky zmínka. Asi souhra "náhod" konstrukce gramofonu a přenosky. Prostě se to nemělo rádo, žádná jiná další přenoska MM nebo MC to nedělala.
Jednou jsem měl přenosku Grado MI Blue a ta dělala podobnou neplechu, po spuštění na desku ujela, během přehrávání občas přeskočila, změny přítlaku a nastevení nepomohly, nepřišel jsem na důvod, proč se to tak děje, jen na forech o tom byla taky zmínka. Asi souhra "náhod" konstrukce gramofonu a přenosky. Prostě se to nemělo rádo, žádná jiná další přenoska MM nebo MC to nedělala.
Ahoj, koupil jsem taťkovi k narozeninám Sony PS-LX310BT a máme problém se zadrhávající se přenoskou. Když sem se ptal maníka v LP shopu, tak mi poradil, že Sony neumí vyrábět gramofony a mám ho vyhodit, což teda asi není úplně přijatelné řešení. Je u tohoto typu možné přenosku nějak poladit nebo jde třeba problém řešit třeba jinou podložkou pod desku nebo tak něco? Díky za rady.
Mohl bys nějak konkrétněji popsat, co to znamená "zadrhávající se přenoska"? Znamená to, že přeskakuje na místě?
Jinak PS-LX 310 není sice žádnej hájend ale ani šitka typu retrogramorádia Crosley, takže pánovi v LP shopu řekněte, že mu člověk, který se zabývá gramofony celoživotně vzkazuje, ať si vyndá hlavu z prdele, že Sony vyrábělo třeba gramofony s tangenciálním ramenem, když on ještě nebyl na světě.
Jinak PS-LX 310 není sice žádnej hájend ale ani šitka typu retrogramorádia Crosley, takže pánovi v LP shopu řekněte, že mu člověk, který se zabývá gramofony celoživotně vzkazuje, ať si vyndá hlavu z prdele, že Sony vyrábělo třeba gramofony s tangenciálním ramenem, když on ještě nebyl na světě.
Ano, zadrhává se na místě. Ale u různých desek na různých místech, není v tom pravidelnost nebo vzorec.
bejt to můj gešeft tak za ta slova vyhodím maníka, zřejmě nedoučený kuchař-číšník
PS. aparátu se raději zbav ale kultivovaným způsobem, ještě v krámu vyzkoušej jiný stroj stejného typu na výměnu zdalipak jde o systémovou závadu či jinak
PS. aparátu se raději zbav ale kultivovaným způsobem, ještě v krámu vyzkoušej jiný stroj stejného typu na výměnu zdalipak jde o systémovou závadu či jinak
Od koupě k narozeninám uběhlo déle než 14 dní, takže tak snadné to nebude. Proběhla už i 1 reklamace, že "opraveno", nicméně problém trvá. Proto ještě uvažuju, co jiného se dá podniknout, resp. jestli chyba není u nás a dá se u nás napravit. Počítám s tím, že v nejhorším další dvě reklamace udělám, když to nepůjde jinak, ale primárně bychom chtěli hrát a poslouchat.