ano k té hypotéze se přikláním
Nastavení gramofonu
Re: Nastavení gramofonu
Prej hypotéza. Neuvěřitelný. Náš lechos opět nezklamal.
KOCICAK a kdyz zajdes se svym gramofonem na test k nekomu jinému na jiný řetězec s gramofonem, tak to slyšíš na obou gramofonech?
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Taky hlasuji pro tuto hypotézu, Liamee.
@kocicak
Je to pořád dokola. Hledej ve fóru. Náš milovaný gramofon je celkem slušně optimalizovaný nedokonalý stroj. Na konci záznamu je rychlost v drážce dva a půlkrát pomalejší, takže záznam je dva a půlkrát hustší než na začátku. Jakákoli nedokonalost je zde mnohem kritičtější, a proto dochází ke zkreslení. Příčinou může být samozřejmě špatné nastavení, ale také velmi pravděpodobně opotřebovaný hrot nebo deska (ať už přehráváním na špatně nastaveném gramofonu nebo jiným opotřebením). Zjistit přesnou příčinu je celkem oříšek. Pozor na špatnou desku – můžeš nastavovat až do totálního vyčerpání a nic. Mám desky z druhé ruky, které na vnitřní drážce trpí zkreslením hodně.
Je třeba postupovat krok za krokem. Nejlépe nová deska, nová přenoska vyšší řady s moderním brusem a potom precizně nastavit: vodorovně talíř, svislý úhel, azimut, snímací úhel, přítlak, antiskating, vhodná poddajnost ke hmotnosti ramene, zkontrolovat ložisko ramene a další…
Nebo raději pustit CD s lepší dynamikou a mnohem, ale mnohem nižším zkreslením? A bez práce? Sakra... nahrávka, mastering? Dlouhá cesta k hifi nirváně.
Klidně hlasuj, ale problém je, že to není hypotéza, ale fakt.Pavel_LXmini píše:Taky hlasuji pro tuto hypotézu,
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Sorry, dělal jsem si srandu. Líbilo se mně, jak seš z toho zoufalej.
Nějak jsem zapadl se svým dotazem, tak zopakuji: Při seřizování gramofonu pomoci testovací gramodesky se spoléhate pouze na svůj sluch či používáte meřáky?
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Sluch, zrak, měření. Testovací deska je (co znám) navržená především na nastavení sluchem. Někdy i zrakem, například při experimentálním ověření rezonance sestavy přenoska/raménko. Měření je také možné – pokud je na desce šum, můžeš například měřit vliv kabelu a předzesilovače na frekvenční charakteristiku. A jiné. Co je libo.
Kup si testovací desku https://www.musicdirect.com/equipment/a ... ucers-cut/
Zde je vše sluchem. Pouziješ při každé výměně prenosky. Já ji mám asi patnáct let a několikrát jsem ji už použil.
Zde je vše sluchem. Pouziješ při každé výměně prenosky. Já ji mám asi patnáct let a několikrát jsem ji už použil.