Nastavení gramofonu

Prostor pro milovníky poslechu LP
weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Nastavení gramofonu

Příspěvek od weiron »

Nejlépe je to vysvětlené na tomhle videu: Podle měření které jsem zkoušel se to opravdu může stát.
Kontrolu pomocí phona zamýšlím protože signál z MC přenosky má velmi malé výstupní napětí a ještě musíš kazetu zatěžovat předepsaným odporem. Proto při použití předzesilovače který zvládne jak MM tak MC. Měření by bylo zase pomocí výše uvedené LP. Chce to jen porovnat naměřené hodnoty obou kanálů a porovnat. Pokud nebudou hrát stejně tak je třeba pootočit s azimutem o malí kousek.

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel_LXmini »

Myslel jsem, že můžeš jít z preampu do zvukovky. Tam už to máš zesílené. Pokud existuje phono preamp s usb, tak to je také cesta ale pro měření není tak univerzální.
Už jsem problém vadné přenosky pochopil. Otázka k zamyšlení: pokud hraje jeden kanál silněji, je to vždy způsobené kolmostí hrotu k desce? Pokud to není vždy tak, tak potom bys výše uvcedenou metodou spíše hrod v drážce vykřivil.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Je pravda že se samostatným předzesilovačem by to takto šlo. Já mám momentálně integrovanou kartu AD50. A žádný výstup pro a/d převodník zesilovač nemá.
Pokud hraje jeden kanál hlasitěji je problém v nastavení. Proto se musí vše zkontroloval. Když budu mít přenosku nastavenou úhlově. Pujdu překontrolovat pomocí lp ostatní věci. První nastavím antiskate. Pak začnu kontrolovat azimut. Když tam bude chyba je to určitě ním.

macek11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od macek11 »

co tak koupit něco takového
http://www.megazone.cz/audio-doplnky-c1 ... gital-i46/
za 800 by to na měření mohlo stačit. Výstup z předzesilovače napřímo do počítače, v jakém programu to porovnat?

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

weiron
zajímala by mě závislost chyby úhlu hrotu na síle signálu. Pokud měřením něco zjistíš, bylo by fajn, kdybys sem dal vědět.
Teď se mi zdá lepší geometrii hrotu vůči tělu přenosky zkontrolovat a pokud zde je rozpoznatelná chyba, tak přenosku vrátit (reklamovat), než kompenzovat chybu pootáčením dle měření.

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Sorry, že do toho furt šťourám ale ještě mě napadá jedna věc. Pokud je hrot nakřivo a pootočím tělo přenosky, která obsahuje cívky se správnou geometrií (vůči tělu), tak teoreticky zhoršuji crosstalk. Takže můžu opravit sílu signálu a přitom pokazit crosstalk. Co myslíš?

pepazdepa3
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pepazdepa3 »

Chlapci, chlapci! Takhle jsme "neblbli" ani když byly gramofony, ve své době jediná možnost pro slušný, tzn. "hi-fi" poslech, v plné jízdě! Tedy cca před padesáti lety. Na druhou stranu to je pořád lepší, než mařit čas po hospodách...

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

moc se sereš - s krámem tímto, to nastaví naše Hanka - uzenářka - prodavačka
závodní kantýny :lol:

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Pavel_LXmini:
Chybu jsem Dynavectoru jsem popsal v prvním příspěvku. Bylo to měřeno sice jinak ale výsledek bude podobný. Aby kanály hrály stejně hlasitě musí být hrot pootočený o cca 0,5°. Tato odchylka je tak malá že když přiložím šablonu k headsheelu tak to téměř není vidět že je to posunuté. A přesto to dělalo cca 3db. Dále tato chyba mohla být způsobená opotřebením hrotu. Nejsem první majitel a nemůžu vědět jak důkladně měl nastaveno ten předchozí. Co se týče přeslechu mezi kanály. Tak si myslím že toto lehké pootočení nemůže mít na něj vliv. Přenoska jako celek je stejná. Jen není ve vodováze.

macek11:
Pokud to chceš taky vyzkoušet tak to použít můžeš. Jen je potřeba zvukovka se vstupem optiky. Pro mě je to nepoužitelné. Nemám ani výstup ze zesilovače ani takovou zvukovku v pc. Jako program můžeš použít třeba Audacity nebo podobný.

pepazdepa3:
předpokládám že před padesáti lety zde nebyli běžně k prodeji přenosky s hroty shibata, micro ridge nebo replican 100? Kulové nebo eliptické jsou velmi blbuvzdorné a nepotřebují tak přesné nastavení. Na druhou stranu chápu že si s nastavováním nikdo hlavu nedělal. Bylo mnohem horší sehnat nějaké desky se západní muzikou. A všem stačilo že je co poslouchat.

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Jen by mě zajímalo jak poznáš co je způsobený chybou antiskatigu a co je chybou v odchylce hrotu od kolmice. Jakým postupem nastavuješ antiskating ?

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

ma1ko:
pustím z uvedené lp: B01 Anti-Skate Test (315Hz, Sweep 0dB - +12dB)

horsky.vlk
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od horsky.vlk »

Zdravím..vidím že sa to tu riešilo..Pravý kanal na gramo mi hrá o jeden decibel slabšie ako Lavý..mám to nejak riešiť či to nechat tak?Ortofon 2M bronze..zaručuje výrobca kolmosť horizontálnych hrán kazety prenosky s diamantom?lebo pri miernom pootočení ramienka to dostanem pri mono nahrávke do nuly..je to však už vidieť volným okom,že to nie je rovno..Ďakujem

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Je možné že je hrot mírně vyosen. První je ale potřeba překontrolovat všechno základní nastavení. A to hlavně vodorovnost talíře, azimut headshellu rovnoběžný s talířem a nastaven antiskate podle měřící desky. Pokud budeš mít vše správně pak můžeš zkusit úpravu azimutu podle videa výše. Může to bít i mírně porušeným kabelem v ramenu. Pokud je to nějaký bazarový kus. S tím jsem se setkal na P-J Debut.

kocicak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocicak »

Ahojte,
potřebuji se poradit se základním nastavením gramofonu. Mám již druhý kousek, aktuálně repasovanou Yamahu yp - d7, ale problém jsem měl i s Teslou 450. Velmi mne rozčiluje posledních cca 7-5min záznamu (jakéhokoli), kde jsou velmi zkreslené sykavky. Gramec jinak hraje velmi solidně - jsem spokojen. Mám nastaveno dle originální šablony yamaha. Má smysl laborovat s jiným nastavením - Lofgren, Stevenson, Bearwald? Pokud ano, můžete mne doporučit šablonu, kdy by bylo snadné měnit nastavení?
Nebo snad každý gramofon má zkreslení ke konci záznamu?

Předem díky za odpověď

Pan Jan
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pan Jan »

Pokud nemám nějaký meřák nebo zvukovou kartu lze přeslechy kanálu, respektive rozdíly mezi nimi rozpoznat pouhým uchem? Předpokládám že ano, ale zřejmě to závisí ta ušičkach jednotlivých meřitelů.

Odpovědět