Náhrada přenosky Tesla VM 2103
Náhrada přenosky Tesla VM 2103
Nazdar mládenci, mám gramofon AU/RA G6N osazený přenoskou Tesla VM 2103. Zatím to ve spojení s Pioneerem A9 a repro AURUM Cantus M-103 hraje skvěle, ale jak tady čtu vaše příspěvky, mohlo by to možná hrát ještě lépe a časem výměnu přenosky budu muset stejně řešit. Jako adekvátní náhradu jsem zatím našel přenosky Audio Technica AT 95E a JT 411 Nagaoka.Možná bych zvolil i nějakou dražší a zřejmě kvalitnější vložku, např. Sumiko, ale nevím, co by se místo Tesly hodilo. Kdo máte nějaké zkušenosti, budu rád za každou radu a doporučení. Díky.
Re: Náhrada přenosky Tesla VM 2103
Steve, čím lepší rozlišení přenoska, tím náročnější nastavení.
A s tangenciálem to není tak jednoduché.
Zvlněné desky jsou fakt, a tangeciál je rád nemá.
Vím, že u Aury je vhodná i Goldring Elektra, Renown má pod značkou Music Hall Elektru za vynikající cenu. Hraje náramně a středy jsou anglicky rozlišené-uchulibé.
Taky AT 95 mi přijde jako vynikající začátek. Pro-Ject a Thorens ji používají i do středních modelů. Začni tady a pokud si pohraješ dost s AT, zkus další.
Renown nebo zásilkové obchody Sumiko mají.
MC vysokovýspupňová SBP2 není přenoska pro začátečníka.
Vše je jasně slyšet a v případě lehounké odchylky od ideálu, je zvuk tvrdý.
Patmann má také Auru, snad nám napíše své zkušenosti s tangenciálním ramínkem a přenoskou do něj.
Líbí se mi páskové výškáče s sladěným středobasem.
Na jaře mi přišla expozice Melissy s Aurum Cantus vynikající.
Rozumí-li si s integráčem, gratuluji.¨Analog k tomu, radosti plný dům.
A s tangenciálem to není tak jednoduché.
Zvlněné desky jsou fakt, a tangeciál je rád nemá.
Vím, že u Aury je vhodná i Goldring Elektra, Renown má pod značkou Music Hall Elektru za vynikající cenu. Hraje náramně a středy jsou anglicky rozlišené-uchulibé.
Taky AT 95 mi přijde jako vynikající začátek. Pro-Ject a Thorens ji používají i do středních modelů. Začni tady a pokud si pohraješ dost s AT, zkus další.
Renown nebo zásilkové obchody Sumiko mají.
MC vysokovýspupňová SBP2 není přenoska pro začátečníka.
Vše je jasně slyšet a v případě lehounké odchylky od ideálu, je zvuk tvrdý.
Patmann má také Auru, snad nám napíše své zkušenosti s tangenciálním ramínkem a přenoskou do něj.
Líbí se mi páskové výškáče s sladěným středobasem.
Na jaře mi přišla expozice Melissy s Aurum Cantus vynikající.
Rozumí-li si s integráčem, gratuluji.¨Analog k tomu, radosti plný dům.
Tento gramofon s tangenciálním ramenem má zcela základní provedení ramene, to znamená, že "vozík" držící přenosku, rameno a protizávaží je po své dráze posunován pouze silou která je vytvořena otáčením desky a stoupáním záznamové drážky. Tato síla je na "vozík" přenášena hrotem přenosky. Vodící kladky, po kterých "vozík" jede, představují určitý odpor, který musí být silou přenášenou hrotem překonáván. Z toho vyplývá, že použití moderní přenosky s vysokou poddajností nebude pro tohle rameno to pravé, ale spíše bude potřeba se poohlédnout po přenosce s nižší poddajností. Třeba Denon DL-103. Jenomže tady je další úskalí takového gramofonu a to je provedení vlastního ramene a protizávaží, které musí být vzhledem k výše uvedenému způsobu pohonu velmi lehké. Tím pádem je redukovaná hmotnost ramene velmi nízká a rezonanční kmitočet málo poddajné vložky a lehkého ramene vyjde velmi vysoký a bude nepříznivě ovlivňovat reprodukci. Ta Aura je prostě díky tomu ramenu kompromisní a zvukově se nemůže vyrovnat klasickým gramofonům ve stejné cenové relaci. Ale je zvláštní a jiná než ostatní gramnofony.
Pokročilejší systémy tangenciálních ramen používají vzduchová ložiska, kdy "vozík" s ramenem a přenoskou "pluje" na vzduchovém polštáři o tloušťce kolem 30um a třecí síly jsou pak velmi nízké a lze snadno použít jak těžší rameno, tak vložku s vyšší poddajností. Například Air Tangent nebo třeba Kuzma
V osmdesátých letech všichni japonští výrobci a v Evropě třeba Revox nebo B&O používali tangenciální ramena které měly posun "vozíku" proveden motorem. Slavné bylo třeba tangenciální rameno Rabco.
Pro zvídavé http://www.soundfountain.com/amb/ttrabco.html
Pokročilejší systémy tangenciálních ramen používají vzduchová ložiska, kdy "vozík" s ramenem a přenoskou "pluje" na vzduchovém polštáři o tloušťce kolem 30um a třecí síly jsou pak velmi nízké a lze snadno použít jak těžší rameno, tak vložku s vyšší poddajností. Například Air Tangent nebo třeba Kuzma
V osmdesátých letech všichni japonští výrobci a v Evropě třeba Revox nebo B&O používali tangenciální ramena které měly posun "vozíku" proveden motorem. Slavné bylo třeba tangenciální rameno Rabco.
Pro zvídavé http://www.soundfountain.com/amb/ttrabco.html
to Renown:
velmi zajímavý odkaz...
To tangenciální raménko Rabco mě připomíná nějaké NCéčko...
Ale ve své době to bylo něco!
velmi zajímavý odkaz...
To tangenciální raménko Rabco mě připomíná nějaké NCéčko...
Ale ve své době to bylo něco!
Renowne, Aura "vyrábí" vynily bez jednoho kanálu?
Pravý kanál je plnou silou používán k posunu vozíku s přenoskou...
Tangenciální rameno Aura nám sbírku zkomprimuje na monofonní záznam?
Otočné rameno s magnetickým antiskatingem u RPM-1, anebo se závažím na silonu u Debutu, mi přijde mnohem šetrnější k deskám.
Pravý kanál je plnou silou používán k posunu vozíku s přenoskou...
Tangenciální rameno Aura nám sbírku zkomprimuje na monofonní záznam?
Otočné rameno s magnetickým antiskatingem u RPM-1, anebo se závažím na silonu u Debutu, mi přijde mnohem šetrnější k deskám.
No to zrovna ne, ale pokud víte jak vypadá Ortofon OM5, nebo podobné, tak víte, že při pohledu shora tvoří ten plast kolem jehly takové písmeno "U". A samotný cantilever s jehlou jakoby symetricky dělí toto písmeno U uprostřed. Vypadá to trochu jako hledí na pušce. No a pokud to tangenciální rameno není dokonalé, a jeho pohyb vyžaduje sílu, která je příliš vysoká vzhledem k poddajnosti přenosky, tak se jehla vychyluje při přehrávání doleva (při pohledu zepředu a shora). To samozřejmě negativně ovlivňuje reprodukci. V lepším případě se to chová jako špatně nastavený antiskating u klasického ramene a v horším případě jde přenosce o život.
Tangenciální rameno je samozřejmě principiálně lepší než klasické otočné, ale problémy, které doprovázejí jeho výrobu jsou tak velké, že v praxi se tangenciální ramena moc nepoužívají. Taky jejich cena je velmi vysoká. Dnes už snad jenom Clearaudio, Rockport, Air Tangent a Kuzma
Tangenciální rameno je samozřejmě principiálně lepší než klasické otočné, ale problémy, které doprovázejí jeho výrobu jsou tak velké, že v praxi se tangenciální ramena moc nepoužívají. Taky jejich cena je velmi vysoká. Dnes už snad jenom Clearaudio, Rockport, Air Tangent a Kuzma
To Renown: Nedá mi to, abych na tvůj výklad trošku nezareagoval.Když jsem AU/RU kupoval, byl gramofon právě testován u nás i v Anglii, kde po zvukové stránce lehce přehrál několikanásobně dražší přístroje značek zvučných jmen. Nejsem sice odborník na techniku, ale je jasné, že tangenciální raménko musí hrát lépe než klasické, protože se nepohybuje nežádoucím obloukem, ale naopak a neustále kolmo ke drážce v přímce a tím se nežádoucí rezonance a zkreslení nekoná a naprosto se eliminují, na rozdíl od klasického raménka, které musí hrát na začátku desky logicky jinak než na konci desky. Co se týká "odporu", který přenoska překonává tahem drážky, tak promiň,ale tomu se musí člověk zasmát, pokud takový gramofon má.Odpor tam není naprosto žádný a hraje to pohádkově a čistě. Předtím jsem měl nějaký klasický gramofon Tesla NZC nevím už kolik, ale věř, že rozdíl ve zvuku byl opravdu velký ve prospěch AU/RA. Ještě malý odkaz:
http://www.auravos.cz/frames.php3?inc=testy_a_recenze
Nahlédni do VTM 8/91.
http://www.auravos.cz/frames.php3?inc=testy_a_recenze
Nahlédni do VTM 8/91.
Pokud Tvé poslechové zkušenosti zahrnují pouze nějaký Tesla NZC a tuhle Auru, pak Tě chápu, že se domníváš, že to hraje pohádkově.
Ale chtěl jsi původně doporučení pro přenosku, náhradu za VM2103, já jsem Ti mé doporučení napsal (Denon 103).
Zůstaňme radši u toho doporučení a nerozvíjejme dále debatu na téma tangenciální vs. klasika, protože to zjevně není Tvoje parketa.
..... a tím se nežádoucí rezonance a zkreslení nekoná a naprosto se eliminují,
potvrzujiNejsem sice odborník na techniku
Ale chtěl jsi původně doporučení pro přenosku, náhradu za VM2103, já jsem Ti mé doporučení napsal (Denon 103).
Zůstaňme radši u toho doporučení a nerozvíjejme dále debatu na téma tangenciální vs. klasika, protože to zjevně není Tvoje parketa.
Patman jednu Auru koupil, nyní ji opravuje.
Dokonce koupil nehranou přenosku VM 2203, stále jsou sehnat.
Stála 500Kč a údajně je srovnatelná s Ortofon OM5e.
Též jde sehnat vylepšenou OM3e s elliptickým hrotem.
Až dodělá jeho opravu, rád se na to podívám.
Hned ji porovnám s Tesla NC-440, a Tesla 600Q, oboje s radiálním ramenem.
Rowing zjistil, že 440 má téměř 10 palců dlouhé rameno, což dává menší úhlovou chybu, než 8,6cc.
Tangenciální rameno popojíždí vozíkem s přenoskou, pomocí dvou koleček s nějakými ložisky. Neznám rozdíl v odporu těchto dvou koleček a odporu standardních ložisek v ramenu. Že tam odpor je, mi přijde jasné.
V ramínku Kuzma Stogi S, jež je jednobodově uložen, je ložisko jediné. Snímavost hrotu je díky tomu nadstandardní, ale je to vykoupeno obtížným seřizováním azimutu.
Hrot směrem k vnější půlce drážky namáhán více, tudíž se i dříve opotřebovává.
Namáhá se i drážka, o níž se vozík posouvá, tudíž dosáhneme většího opotřebení jedné strany záznamu.
P. Janda dokázal vyrobit základní model za 2800Kč. Přijde mi to jako vynikající počin.
Na fotografii z firemních stránek Aura, je nějaký model 2LS.
Když se dnes podívám na jakýkoli produkt v obchodě, většinou tam je výrobce China. Osobně jsem dlouho uvažoval o Aura Z7A, nebo Z8A.
Přenoska na fotce mi připomíná Linn K-5. Ale ta se už nevyrábí.
Dokonce koupil nehranou přenosku VM 2203, stále jsou sehnat.
Stála 500Kč a údajně je srovnatelná s Ortofon OM5e.
Též jde sehnat vylepšenou OM3e s elliptickým hrotem.
Až dodělá jeho opravu, rád se na to podívám.
Hned ji porovnám s Tesla NC-440, a Tesla 600Q, oboje s radiálním ramenem.
Rowing zjistil, že 440 má téměř 10 palců dlouhé rameno, což dává menší úhlovou chybu, než 8,6cc.
Tangenciální rameno popojíždí vozíkem s přenoskou, pomocí dvou koleček s nějakými ložisky. Neznám rozdíl v odporu těchto dvou koleček a odporu standardních ložisek v ramenu. Že tam odpor je, mi přijde jasné.
V ramínku Kuzma Stogi S, jež je jednobodově uložen, je ložisko jediné. Snímavost hrotu je díky tomu nadstandardní, ale je to vykoupeno obtížným seřizováním azimutu.
Hrot směrem k vnější půlce drážky namáhán více, tudíž se i dříve opotřebovává.
Namáhá se i drážka, o níž se vozík posouvá, tudíž dosáhneme většího opotřebení jedné strany záznamu.
P. Janda dokázal vyrobit základní model za 2800Kč. Přijde mi to jako vynikající počin.
Na fotografii z firemních stránek Aura, je nějaký model 2LS.
Když se dnes podívám na jakýkoli produkt v obchodě, většinou tam je výrobce China. Osobně jsem dlouho uvažoval o Aura Z7A, nebo Z8A.
Přenoska na fotce mi připomíná Linn K-5. Ale ta se už nevyrábí.
To Efičák:
AU/Ru už mám díky šikovnému Tomovi opravenou,jen přítlak jsme seřídili u něj bez gramofonu (dovezl jsem jen ten vozík na zapájení k páskovému vodiči),váhu snad budu mít do konce týdne-už mám objednanou,tak až jej zkontroluju,můžeme se domluvit na srovnávacím poslechu,sám jsem na to zvědavý
AU/Ru už mám díky šikovnému Tomovi opravenou,jen přítlak jsme seřídili u něj bez gramofonu (dovezl jsem jen ten vozík na zapájení k páskovému vodiči),váhu snad budu mít do konce týdne-už mám objednanou,tak až jej zkontroluju,můžeme se domluvit na srovnávacím poslechu,sám jsem na to zvědavý
Ahoj. Na Au/Ra G7 jsem nasadil poddajnou přenosku ADC QLM 36 MKIII Diasa (ještě někdy testnu XLM MKII co mám v záloze). Hraje to skvěle. VM2103 si zase rozumí s raménkem P1102 na NC 440...ta 2103 mne hodně překvapila.
Sháním řemínek na Au/Ra G7...nevíte prosím kde je možné sehnat nebo nechat řemínek udělat. Má průměr 2mm a délku cca 940 mm ?
Sháním řemínek na Au/Ra G7...nevíte prosím kde je možné sehnat nebo nechat řemínek udělat. Má průměr 2mm a délku cca 940 mm ?
Zkus pohledat zde, rozměry jsou vidět po rozkliknutí...
https://www.gramodesky.cz/audiotechnika ... s%5B0%5D=8
https://www.gramodesky.cz/audiotechnika ... s%5B0%5D=8