Máte audio kazety ? Nevyhazujte je !

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět

Boro
Kontaktovat uživatele:

Re: Máte audio kazety ? Nevyhazujte je !

Příspěvek od Boro »

Myslím, že v našom regióne ešte niektorí ľudia kazety normálne počúvajú, nie ešte aby ich vyhadzovali. :) Sám som si v poslednom období vypočul všetkých 118 kaziet zo zbierky a na mnohých z nich sa nachádzajú nahrávky takej slušnej kvality, že kľudne predčia i MP3 320kbps. Takže kazety určite nie sú hodné vyhodenia. ;)

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Pro mne znamenají kazety dlouhé spokojené období kdy jsem řešil muziku a ne HiFi.
Slušný japonský kazeťák Toshiba hrál na malých bedničkách opravdu výborně a zvláště klasickou, tu hrál jak málo co.

Jenže pak se mé nejoblíbenější kazety postupně zhoršovaly každým přehráním a ty nehrané se taky dynamicky zploštily.

Ale návyk na východoněmecké "chromdioxidky" z Eterny které byly profi nahrány přímo z pásů plně analogově, mne nakonec přivedly k vinylu. Němci si prostě na Bacha a klasickou hudbu potrpí a umí ji nahrát.
Dodnes mám asi 20 kazet a neumím je vyhodit.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

V letáku jistého super-hyper marketu (neuvádím kterého kvůlí komerčním zájmům) jsem si přečetl: Využijte poslední příležitost, možnost předzásobit se audio kazetami...Maxell UR90 (normal) 25 Kč/ks. No když si vzpomenu...za totáče Maxell LN90 stávala 105 Kčs (o Tuzexu a valutách nemluvě, na západ se zpravidla nejezdilo) při tehdejších platech cca 1800 Kčs/měs.brutto...ale bydlení, rohlíky, pivo, léky a lístek na tramvaj byly levné=dotované, všichni měli práci, to zas jo.

Foxy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Foxy »

Co bude dál už asi víme, Cdčka jsou spíš minulostí, návrat kazet nejen v undergroundu možná leckoho zase překvapil. Vinyl se prozatím vrací, nabídka gramofonů je opět široká (jak nových tak použitých), na deskách vychází kde co a obchod s nimi se nějak zas vzmáhá.
Můj názor nakonec i k LP, MC? Mrzí mě to a je to škoda, ta léta kdy vycházelo desek na těchto formátech minimum, byla pro nadšence mnohem romantičtější!!!

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Co bude dál ? Asi vakuové elektronky v roli aktívních prvků, už vlastně jsou i tam kdy bych je nečekal...v gramofonovém preampu například.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Neviděl bych to jako návrat vinylu. Kazety jsou hrozný formát, který zvukově uspokojí sotva ve spotřební kvalitativní úrovni, ale bohužel v téhle kategorii zase byly přehrávače dost nespolehlivé. Snad jen do auta. A spolehlivý kvalitní přehrávač byl vždycky mnohem dražší než gramofon a dnes by ten nepoměr byl ještě větší, kdyby je někdo vyráběl. Možná chvilkově zaujme mládež, která bude moct nahrávat jezevčíkem aniž by řešila formáty souborů, verze programů a datové přenosy.

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

petrL píše:Neviděl bych to jako návrat vinylu. Kazety jsou hrozný formát, který zvukově uspokojí sotva ve spotřební kvalitativní úrovni, ale bohužel v téhle kategorii zase byly přehrávače dost nespolehlivé. Snad jen do auta. A spolehlivý kvalitní přehrávač byl vždycky mnohem dražší než gramofon a dnes by ten nepoměr byl ještě větší, kdyby je někdo vyráběl. Možná chvilkově zaujme mládež, která bude moct nahrávat jezevčíkem aniž by řešila formáty souborů, verze programů a datové přenosy.
Súhlas. Tiež by som to nevidel ako nejakú revolúciu - je to jednoducho niečo, čo je na chvíľu "cool". Samozrejme retro a spomienky na našu mladosť budú vždy, ale túto oblasť, myslím, už nikto rozvíjať nebude. Ja mám svoje kazety všetky, občas si ich vypočujem, je to môj život a príjemný odkaz jeho minulosti. Technicky je však tento formát prekonaný a nerozvíjateľný. Ak zostane ako vintage v zostavách mladých ľudí budem len rád. Vinyl je síce iná zvuková parketa, ale skončí, bohužiaľ, rovnako...

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

petrL píše:.... kdyby je někdo vyráběl....
Ale on je někdo stále vyrábí ;) http://tascam.com/applications/recording/cassette_deck/ nebo trochu komerce http://audio.teac.com/products/cassette/

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

:D :D a ještě by se mohla vrátit éra nahrávání na mikrokazety

Obrázek

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Nesouhlasi bych s tím, že dobrý kazeťák byl dražší než gramofon - ke kazeťáku totiž nepotřebuji ještě vložku v ceně dvou-tří gramofonů a sofistikovaný předzesilovač :D .
Na druhou stranu plně souhlasím s tím, že je to retro bez nějakého praktického významu. S dobrým tříhlavým kazeťákem to byl nádherný rituál, srovnatelný s gramofonem - kalibrace, přepínání monitoru a ostrosluché srovnávání, ovšem kazeta nesmírně trpí degradací záznamu. Mám celkem hafo špičkových kazeťáků té doby (AIWA AD-S 950, F 810, F 800, 6900 Mk2, 6900. M 800, M 700, Sony TC-K 81, JVC KD-A 66, Grundig CF 5500 a mnoho dalších) a asi čtyři - pět stovek kazet. Ovšem kazety, které těsně po nahrání vykazovaly zvuk k nerozeznání od originálu, znějí dnes jako ze sudu, ačkoliv se jedná o velmi slušné kazety.

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

S499_1023 píše: Mám ...Sony TC-K 81... *thumbs up* ...kazety, které těsně po nahrání vykazovaly zvuk k nerozeznání od originálu, znějí dnes jako ze sudu, ačkoliv se jedná o velmi slušné kazety. *thumbs up*
Súhlas. Ja celé to retro vidím skôr v tom, že všetok analóg do posluchu vnáša pocit akejsi živosti - je to však len dôsledok "príjemných" skreslení a presluchov, čo samozrejme nemožno úplne zatracovať, ale od originálu je to predsa len vzdialené. Niektoré "originály" sa však nahrávacou procedúrou stanú počúvateľnejšími...typický je prevod MP3 do analógu :D

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Kazetám jsem se bránil až do roku 1986 když se z obchodů pozvolna vytrácely volně vinuté pásky na cívkách coby krmivo pro běžný magnetofon...v mém měřitku hodnot figurovaly jakožto provizórium tak leda do auta nebo přenosné stroje na baterie bez nároků na vyšší jakost. Pravda, stolní deck třídy hi-fi, zpravidla 3-hlavý a vybaven kompandéry (někdo říká kurvítky), kalibrací s možnosti používat materiály typu II, III, IV...to byla jiná liga. Zpět jsou LP analogy, gramofony, zpět jsou cívkáče (Čína) a na řadě jsou kazetové, no. Ekonomika, obchod, trh nestrpí vakuum, stagnaci, tož asi tak.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Ani ty gramofony, které z toho vyjmenovaného představují nejsilnější segment, netočí koly světové ekonomiky. Těmi točí naopak čínské bakelitové 15.3-kanálové all-in-one hypersystémy a 5,5D televize s úhlopříčkou dva metry.

archeocomp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od archeocomp »

lechos píše:zpět jsou cívkáče (Čína)
Nové kotučáky? Kde si je videl?

Odpovědět