Lp-The Beatles
-
- Kontaktovat uživatele:
Lp-The Beatles
Prosim o radu. Jedna se o nove vydani Lp desek od skupiny The Beatles 180g/Remaster. Vyslo na EMI(EU) Ale take na CAPITOLU(USA) zajimalo by me zda mel nekdo moznost u techto Lp porovnat zvukovou nahravku.Dekuji
Re: Lp-The Beatles
Měl jsem doma nové vydání Abbey Road (EMI). Docela se mi zvukově líbilo, dokud jsem ho bezprostředně neporovnal s již dříve zakoupeným starým japonským vydáním. Nová deska šla z domu... Zůstávám u starých vydání. Sice možnost mít nové a nehrané LP Beatles je lákavá, ale ... Nové neznamená vždy lepší.
Jestli jsou nějaké rozdíly mezi EU a US vydáními nevím. Záleží, zda byly použity stejné mastery, což bych čekal že ano. Tím pádem rozdíl by zřejmě neměl být.
Jestli jsou nějaké rozdíly mezi EU a US vydáními nevím. Záleží, zda byly použity stejné mastery, což bych čekal že ano. Tím pádem rozdíl by zřejmě neměl být.
Porovnat sice nemohu, mam tady jen, od minuleho roku, vydani na Capitolu - USA a ta hraje velmi dobre. Kupoval jsem ji pres Amazon a nejsem si jisty, jak tam tehdy byla popisovana, 180-tka to ale rozhodne neni. Je ale presto kvalitni a hraje na 1.
Objednal jsem si v prosinci 3 nově vydané 180 gr alba z UK (EMI) a to Help!, sgt. Pepper a Abbey Road.
Nemám srovnání ale jsem spokojený. Alba mají vzestupnou zvukovou kvalitu v závislosti na datu nahrávky, a mě to prostě hraje skvěle nepraská to, dynamika, ale hlavně pocit že poslouchám něco na čem jsem ujížděl v roce 1980 když mi bylo 6 let a stále se to líbí.... Je k nezaplacení.
Nemám srovnání ale jsem spokojený. Alba mají vzestupnou zvukovou kvalitu v závislosti na datu nahrávky, a mě to prostě hraje skvěle nepraská to, dynamika, ale hlavně pocit že poslouchám něco na čem jsem ujížděl v roce 1980 když mi bylo 6 let a stále se to líbí.... Je k nezaplacení.
Mám niektoré nové vydania - hrajú veľmi dobre. Mám aj pôvodné 1. vydania od Parlophone (aj mono) . Nové vydania Beatles sú podľa mňa jedny z najlepšie urobených remastrov a sú zrovnateľné s pôvodnými. Naozaj si na tom dali záležať. Nezabúdajme, že originálne nahrávky sú z rokov 1965-1971!!! Keď si púšťam Beatles vždy sa pozastavím nad vysokou kvalitou ich nahrávok. Mnohé dnešné nahrávky tú kvalitu nedosahujú.
Aretaxi, nevíš proč některé nahrávky viz sgt. Pepper jsou mono i stereo a obě jsou vydané? Proč mono když to nahráli stereo? Mám pouze starý stoletý obal od Peppera made in India a tm je psano mono, na tech remasterech je samozrejme stereo... Pokud měl nekdo pred skoro 50ti lety mono aparat tak stereo stejne slysel jako mono... tak proc ty mono nahravky?aretax píše:Mám niektoré nové vydania - hrajú veľmi dobre. Mám aj pôvodné 1. vydania od Parlophone (aj mono) . Nové vydania Beatles sú podľa mňa jedny z najlepšie urobených remastrov a sú zrovnateľné s pôvodnými. Naozaj si na tom dali záležať. Nezabúdajme, že originálne nahrávky sú z rokov 1965-1971!!! Keď si púšťam Beatles vždy sa pozastavím nad vysokou kvalitou ich nahrávok. Mnohé dnešné nahrávky tú kvalitu nedosahujú.
Do poloviny šedesátých let se preferoval mono mix. Například Beatles si výsledný zvuk hlidali až do Seržanta jen v mono verzi, stereo nechávali na Martinovi. Proto jsou mezi některými fanoušky mono verze raných alb Beatles upřednostňovány jako ty jediné opravdové.
První desky Beatles ve stereu jsou katastrofa. Mám Rubber Soul v mono a jsem tomu velmi rád, je to ale verze Capitol. I SGT. Pepper ve stereu je ještě běs, bohužel jej nemám v mono verzi. Abbey Road ve stereo už je snesitelná.
Pavel Macura Audio
Je to tak, ako písal Boxer. Prvé stereo nahrávky boli vytvárané "umelo" z pôvodných mono. Ale pozor! Zvuk z pôvodných mono nahrávok je vynikajúci. Napriek tomu, že sú mono je na nich výborný predo-zadný priestor a pri ich počúvaní má človek dojem, že je na koncerte a pred ním hraje kapela. Napr. keď som si prvý raz pustil Help mono, musel som sa pozrieť na platňu, aby som zistil, že je mono. Ak sedíš na koncerte cca 50m od pódia niekde v strede, taktiež nerozlišuješ, ktorý nástroj hrá vľavo a ktorý vpravo. Čo sa týka zberateľov LP, najviac sa cenia pôvodné mono nahrávky od Parlophone, hlavne tie LP, čo majú žlto-čierny label Parlophone. Kvalita Parlophone sa nedá porovnať s Apple. Preto som milo prekvapený, v akej kvalite sú remastre, čo teraz vychádzajú. St. Peppers... už mám od Parlophone v stereu a vo vynikajúcej kvalite. Od Apple je to naozaj zlé. Na záver: pred 50 rokmi už existovali stereo aparatúry, napr. Mc Intosh, Garrard, a pod.Marthy126 píše:Aretaxi, nevíš proč některé nahrávky viz sgt. Pepper jsou mono i stereo a obě jsou vydané? Proč mono když to nahráli stereo? Mám pouze starý stoletý obal od Peppera made in India a tm je psano mono, na tech remasterech je samozrejme stereo... Pokud měl nekdo pred skoro 50ti lety mono aparat tak stereo stejne slysel jako mono... tak proc ty mono nahravky?aretax píše:Mám niektoré nové vydania - hrajú veľmi dobre. Mám aj pôvodné 1. vydania od Parlophone (aj mono) . Nové vydania Beatles sú podľa mňa jedny z najlepšie urobených remastrov a sú zrovnateľné s pôvodnými. Naozaj si na tom dali záležať. Nezabúdajme, že originálne nahrávky sú z rokov 1965-1971!!! Keď si púšťam Beatles vždy sa pozastavím nad vysokou kvalitou ich nahrávok. Mnohé dnešné nahrávky tú kvalitu nedosahujú.
Tvrzeni, ze i Sgt. Pepper je bes naprosto odmitam. Mam anglicke vydani ve stereu (na Apple / EMI Electrola -1C 072-04 177), koupene na blesim trhu za 1€ ( ) a to hraje, jako by to bylo vydano vcera. (Prave dohrava. ) I mnohe novejsi LP jsou na tom zvukove o dost hur. Je to asi jako u vsech "reissue" - bud se to povedlo, nebo ne.PMA píše:První desky Beatles ve stereu jsou katastrofa. Mám Rubber Soul v mono a jsem tomu velmi rád, je to ale verze Capitol. I SGT. Pepper ve stereu je ještě běs, bohužel jej nemám v mono verzi. Abbey Road ve stereo už je snesitelná.
Pro zajímavost, Rubber Soul, Capitol T 2442, mono, je úplně první LP, které jsem si kdy koupil. Bylo to v Peekskill (stát NY, USA) v roce 1966. Dnes se kruh po 47 letech uzavřel, koupil jsem si stereo verzi EMI vydanou v r. 2012, z remasteru z roku 2009. Je to povedené.
Pavel Macura Audio
Kazde dalsi vydani po puvodnim (zde tedy po mono) je reissue.PMA píše:Nemluvil jsem o reissue ....
Ach jo, už tehdy v r. 1965 vyšly mono i stereo verze a dalo se vybrat. Např.
http://www.discogs.com/Beatles-Rubber-Soul/master/45526
Totéž platilo pro SGT Pepper's
http://www.discogs.com/Beatles-Rubber-Soul/master/45526
Totéž platilo pro SGT Pepper's
Pavel Macura Audio