LP nebo digitál?

Prostor pro milovníky poslechu LP
Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: LP nebo digitál?

Příspěvek od Dasta »

PMA,
Data jsou pochopitelně deklarována, hlavně z přebalů nosičů ( například: original master tapes a pod.)U labelů, jako MoFi, nebo Classic Records je to jasné, tam si dělají svůj mastering z originálních pásů sami.Větsinou pro lp dělá mastering jiný inženýr než pro cd a sacd.
Děkuji za vysvětlení, pro mně jako laika i celkem pochopitelné.
Dkdkdk,
Mám tomu rozumět tak, že přidáním růžového šumu se změní reprodukce tak, že se potom zdá LP být lepší?
Argumenty některých lidí proti vinylu jsou někdy až zarážející.Když se zdá, že vinyl hraje lépe, je to rozdíl v masteringu, když LP hraje špatně, je to tím, že je vyrobena z masteru pro cd, jak mnozí tvrdí v mnoha příspěvcích napříč fórem.

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Mezi LP, CD, rádio... nemůže být žádné lépe. Jsou to jiné mastery. Data (už upravená ze zdrojové nahrávky), která se uloží na jednotlivé nosiče nebo jsou distribuována jako digit. soubor, jsou vždy jiná. Tohle nemůžeš porovnávat.

K médiím:
Můžeš si nagrabovat LP do souboru a vypálit na CD. Zní to jinak? Mělo by, když je to přece na CD, ne?

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Když převedeš LP přes ad převodník do compu a vypálíš na cd, vypálené cd vždy ponese jakousi patinu analogu.Může to působit dojmem lepší reprodukce, než originální cédéčko, zvuk bude víc podobný LP než cd.

Odar

Příspěvek od Odar »

Dasta --> To, co tu pises myslis vazne?

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Odar, máš li doma stejný titul na LP i na cd, udělej to a porovnejte si výpalek s origo cd.

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Dasta píše:
09 pro 2017 14:03
Když převedeš LP přes ad převodník do compu a vypálíš na cd, vypálené cd vždy ponese jakousi patinu analogu.Může to působit dojmem lepší reprodukce, než originální cédéčko, zvuk bude víc podobný LP než cd.
Tímto je tedy médium z obliga a zbývá R O Z D Í L N Ý M A S T E R I N G *2thumbsup*

Můžeš si říct, že se ti líbí A nebo B, je to prostě jiné z technických a marketingových důvodů. Pokud budu chtít hodnotit technicky lepší nosič, není třeba více slov - CD

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Ale to už píšu ve svém prvním příspěvku, že je potřeba to brát- líbí se mně poslech z lp, nebo líbí se mně poslech z CD, nic víc,nic míň.
Nikdy jsem nepsal, že vinyl je lepší nosič než cd, psal jsem pouze,že v některých případech ( které jsem uvedl výše) je reprodukce taková, že cd zkrátka na to nedosáhne, přestože je dynamicky v pořádku a nevykazuje známky komprese.O to, které medium je lepší spory nevedu.

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Dudka alebo Buntu na Vás treba! Ten by Vám to vysvetlil. :D

dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dkdkdk »

Dasta píše:
09 pro 2017 10:25
Vysvětlete někdo prosím, jak je možné, že v mnoha případech, přestože je vinyl tak technicky omezen, dostal digitál od vinylu krutě nařezáno .
Protože je to tvůj subjektivní názor. Při přímém porovnání stejného alba na CD vs. LP, kde ty volíš zvuk LP bych já možná volil CD. ...nebo také LP :) THE END

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Zase další vlákno, které nemůže mít na konci jasný result. Zmiňovaný článek nereaguje na poslední trendy ve výrobě gramofonové desky, jako poloviční rychlost řezání a 45 rpn. Také šířka řádek na LP je vyřešena - jsou z toho 2 LP, které obsahují 50, či 60 minut. A nedostatek basů? Na 2 LP Brothers ... na 45 rpn běhá spodek od 16 Hz !!! Pokud máte na to techniku, tak je uslyšíte.
K otázce LP nebo digitál? Oboje, každé má svoje výhody a nevýhody pro určitý hudební žánr. Nemá cenu hovořit o technických parametrech, ty známe všichni a víme jak to je. Jde čistě o poslech hudby z toho, či onoho nosiče.
Tak za mě.
Na klasiku jedině SACD, perfektní zvuková kvalita a velký výběr interpretů, tady je to jednoznačné. LP na klasiku již nikdy a CD vyjímečně. Na rock, či pop nosič, který je lépe vyroben co se kvality zvuku týká ( nehodnotím technické parametry a možnosti ). Do roku 1995 jednoznačně CD, pozdějí s příchodem Loudness war už jen SACD ( většinou v pohodě ) a v posledních 5 letech návrat k LP. Nově vyrobené rockové LP strčí zvukově do kapsy i některé ty CD vyrobené do roku 1995 a naprostou většinu těch současných CD. Některá nová CD jsou pro mě již neposlouchatelná a také je již nekupuji. V moji sbírce jsou oba, resp. všechny formáty a žijou si vedle sebe a každý má nějaké + a -. Je to volba a kompromis - kvalitní zvuk s občasným lupnutím, či naprosto čistý zvuk, který je přeřvaný se zkreslením jak prase a agresivní uchorvoucí výšky.
Jen by mě zajímalo, jestli zdejší diskutující všichni alespoň to LP někdy slyšeli, když už jej doma nemají a argumentujou jen technickými možnostmi.
BTW, je velice smutné, že celý výrobní proces dokáže tak zprasit DA na CD, že ten zvuk je horší než zvuk ze zastaralé technologie gramofonové desky. Kdo nevěří, tak si někam jděte poslechnout LP Graceland, Brothers in Arms proti libovolnému DA. A hlavně nehodnoťte technologie podle toho, co Vás její pořízení vyjde levněji, či co stojí získání nosičů. Faktem je, že fyzické LP z webu neukradnete.
Tak hlavně poslouchejte hudbu a nejlépe ze všech nosičů.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

hezký příspěvek *thumbs up*

Seiko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Seiko »

Oldear píše:
11 pro 2017 15:04
Zase další vlákno, které nemůže mít na konci jasný result.
Přesně tak. Moje zkušenosti jsou s těmi napsanými v příspěvku (nebudu ho celý kopírovat) zcela identické. *thumbs up*

reta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reta »

Tak za mne oboje je třeba analog i digitál. Jak již mnohokrát bylo popsáno, každé má svá pro a proti. Odpovídám i přes to, že otázce moc nerozumím (LP nebo digitál?). LP = analog? Digitál = CD? Řetězec čistě jen digitál není možný, v dnešní době to bývá kombinace analog digitál, kdežto v dobách minulých byl čistý analog možný. Vždy je třeba uvažovat celý řetězec (od zdroje zvuku po naše ucho) jak ono či druhé vzniká.
Je Štědrý den, tak na poslední chvíli musím napsat Ježíškovi, dopis v analogové podobě v zalepené obálce, na digitálním PC. Tak asi tolik a dát ho za okno.
Veselé Vánoční svátky, analogové nebo digitální jak si kdo přeje. :)

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Tak mi dnes na mail přišlo toto :

Jděte už konečně s těmi vinyly všichni do prdele – to jste skutečně takoví hluší diletanti, že neslyšíte, jakou posloucháte sračku? Já nevím, kde je chyba – vinyl může dnes poslouchat snad už jen opravdový idiot, který o skutečné zvukové věrnosti nemá žádnou páru a stal se jen obětí vychcaného hudebního průmyslu, od něhož si nechal normálně nachcat na hlavu: http://www.audiodrom.net/cs/jak-to-vidi ... vek-vinylu

Chlapec se ani nepodepsal, asi nikdy neslyšel slušnou sestavu s kolotočem.

LUK

Příspěvek od LUK »

Jo, takovýhle rádoby odborníci a znalci, dokážou vždycky pobavit *2thumbsup*.
A to ti prostě jen tak, z ničeho nic, přistál na mailu takovejhle ublíženej výkřik do tmy, jo?

Odpovědět