Levná pračka LP desek

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
vintage
Kontaktovat uživatele:

Re: Levná pračka LP desek

Příspěvek od vintage »

hsa píše:Myslim, ze system drahych pracek je spravny, tahle neni za 60 USD (ale tesne!):

kabusa KAB-EV1 kombinuje mokry oplach a vysavani = system nitty gritty (doslova, maji od NG licenci) za hubicku (s pouzitim vlastniho vysavace)

to eficak: vyse zminenou muzu zapujcit, je mala a lehka. vysavac asi ne :-)
--
Vinyl rulez!
L_u_k_a_s
krásná cena a myslím, že skvělý tip pro spoustu zdejších vinyložroutů *thumbs up* ... tož efičáku neváhej - go go! *2thumbsup*
kdes to koupil mr. hsa? Ebay? nebo přímo z jejich stránek?

enregistree

Příspěvek od enregistree »

…prodavaji snad jen direct, proto i ta mirna cena: http://kabusa.com/ev1.htm
myslim, ze jsem platil tady navic dph a clo, coz je standardni situace, cca 20 % + 3,5 % z ceny vcetne dopravy.

ty stranky jsou neuveritelny, ale pracka nema chybu. roztok byl pribaleny (na nekolik desitek LP), ale da se celkem snadno DIY a aspon vis, cim desku polevas…
pak je dobre mit antistaticke sleeves typu Nagaoka No.102.

tady je pekne popsany princip kab:
http://www.mds975.co.uk/Content/vinyl03.html

eficak tady psal o 40 let starych deskach, mel jsem nekolik spinavych desek, i mladsich, ale koupenych jako pouzite, ktere bych nedal ani na horsi gramofon s odepsanou jehlou, a ted je posloucham, vycistene…
--
L_u_k_a_s

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Vypadá to jako Nitty Gritty a není to ona. Zkuste otestovat a potom ji objednejte. Na kolik vyjde i s poštovným?

Princip je podobný jako držet hubici vysavače. Jen je to pod deskou, jinak velký rozdíl v tom nevidím.
Neptun je silný vysavač. Záleží na šířce štěrbiny. Já ji mám tak cca 2mm a proto je potřeba větší výkon vysavače. Díky úzké šterbině vzniká větší podtlak a je možné vysát veškeré nečistoty. Neptun dokáže vytvoříit podtlak, že lze na hubici desku trochu nadzvednout. Jeho velkou výhodou je regulace výkonu. Určitě nehrozí poškození desky a plný sáček vašeho oblíbeného interpreta :)

enregistree

Příspěvek od enregistree »

…taky mam DIY pracku, ale v mem pripade byl vysledek rozporuplny a bal jsem se, ze desky poskrabu, i kdyz jsem na hubici nalepil prouzky sametu (da se pouzit hadrik na cisteni displeju, bryli, CD…).
navic, samet byl hned mokry a ten v pracce kab zustava celkem suchy. a pouzival jsem starsi gramofon, takze nastava problem, jak se vzdy druha strana polozi na mat: mat uspinim druhou stranou, kdyz cistim prvni, pak ji otocim a vycistim druhou a zaroven uspinim prvni – lepe to napsat nedokazu, je to problem i nekterych komercnich pracek,
--
L_u_k_a_s
PavelN píše:Vypadá to jako Nitty Gritty a není to ona. Zkuste otestovat a potom ji objednejte. Na kolik vyjde i s poštovným?

Princip je podobný jako držet hubici vysavače. Jen je to pod deskou, jinak velký rozdíl v tom nevidím.
Neptun je silný vysavač. Záleží na šířce štěrbiny. Já ji mám tak cca 2mm a proto je potřeba větší výkon vysavače. Díky úzké šterbině vzniká větší podtlak a je možné vysát veškeré nečistoty. Neptun dokáže vytvoříit podtlak, že lze na hubici desku trochu nadzvednout. Jeho velkou výhodou je regulace výkonu. Určitě nehrozí poškození desky a plný sáček vašeho oblíbeného interpreta :)

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Bylo by fajn položit vinyl už vypraný na celkem čisto. Třeba z té vaničky.

Lukáš správně píše o zamazání desky namočeným sametem na odsávacím otvoru.

Cédéčko sice utřu do trička a jeto, ale ten zvuk, ten tam není.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Pračka LP se vždycky vyplatí.
Gramofon s příslušenstvím je nákladná investice.
Sbírka gramofonových desek ještě větší.
Pračku naších těžce pořízených miláčků pořídíme jen jednou a pak už to nic nežere.
Poničenou LP už nic neopraví.
Nedovedu si představit, že budu v obýváku stát s nějakou neforemnou bednou ze starého gramofonu, doplněnou vysavačem a čistit Classic Records za 1000 Kč. *taktone*

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

fox

jsi mi to z poza retů uzmul.
přesnéééé.

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

fox píše:Pračka LP se vždycky vyplatí.
Gramofon s příslušenstvím je nákladná investice.
Sbírka gramofonových desek ještě větší.
Pračku naších těžce pořízených miláčků pořídíme jen jednou a pak už to nic nežere.
Poničenou LP už nic neopraví.
Nedovedu si představit, že budu v obýváku stát s nějakou neforemnou bednou ze starého gramofonu, doplněnou vysavačem a čistit Classic Records za 1000 Kč. *taktone*
:oops: Máš pravdu.
Nové a raritní kousky LP, mi pere Bohuš na své Nitty Gritty.
Všechno je o penězích, myslím, že i chudí posluchači, mohou desky prát odsátím.
Za dalších deset litrů, bych raději koupil Sumiko Black Bird. :-)

Ale z teoretického pohledu, nevidím rozdílu, mezi "přímým náhonem" za deset litrů a stejnou krabicí, s otvorem na zaplacený vysavač. Stejně se musí ty zapalcované LP, nejdříve očistit švýcarským značkovým kartáčkem Curaprox.
Cabusa má stejnou mechaniku, jako Nitty Gritty. Miele navíc vzduch vyčistí.
Nevím o tom, že by Hanl za 40 litrů, měl filtraci vypouštěného vzduchu.
Není protimluv, vypouštět brusnou pastu zpátky do interiéru, kde se skladují a přehrávají vinyly? *sunglases*

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

víš Aleši oni jsou páni estéti :D
já chápu oba dva pohledy *thumbs up*
Sám jsem váhal mezi NG a Clearaudio, cenový rozdíl nebyl zas tak velký, ale Clear nabídl parádní design a pohon, připlatil jsem si... Kdybych ale věděl o téhle levňoučké pračce, možná bych oželil ten design a holt ji měl schovanou ve skříni. Nelituji ale kaufu, Clearaudio je skvělá pračka, krásně trůní na "mramoru" vedle racku...

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Aleši, přenoska stačí jen jedna. Posloucháme hlavně hudbu. Ty testuješ přenosky ? Za ušetřené peníze kup pračku !
Když jsem začínal s analogem, první co jsem udělal, byla koupě pračky i když jsem měl starý gramofon z půdy.
Dobrá pračka LP prodlouží životnost hrotů, LP i naších uší a nervů.

boxer

Příspěvek od boxer »

Liška zrzavá má 125% pravdu.

Jestliže má hifista více jak XY LP a opravdu je poslouchá a nemá je jen na koukání a myslí to s poslechem vážně,tak je schopen investovat do slušnýho grama, přenosky,phona,kabelů a já nevím čeho.

Ovšem nad pračkou se "ošívá". Ale přeci to by měla být základní věc. :shock: LP koupím,umeju ,polaskám,povím jí pohádku,pohladím :oops: a pak ji na kvalitně seřízený gramec položíma a pustím. *bravo*

To je jako kdyby jste na slušný auto,dali 3xprotektorovaný ojetý pneu. *thumbs down*
Základní TuttiFrutty,tedy Nitti Gritty bohatě stačí.

-----------------AD přenoska.--------------------------------

Vím,že to patří do prodeje,ale sem to taky můžu šoupnout.

Pan Žaloudek kromě jiného oživil na svých stránkách svůj "bazar". Prodává tam pro milovníky McIntoshe zajímavý kousky,(obzvláště bývalý top transport s D/A převodníkem MCD751/MDA700),nějaké Monitor a Sonus Faber bedny ale hlavně:

Lyra Dorian Top přenoska Jako nová, zaručeně méně než 50 hodin hraná záruka 2 roky P.C.-22.000,- nyní - 12.900,-

Doporučuje 11 nudledoktorů z 10. *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

marasten
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marasten »

Jelikož jak to tak vypadá, tak jsem totálně propad analogu.
S postupným přibíváním nových LP se do budoucna koupě nějaké té pračky asi nevyhnu, neb nevím o nikom z okolí kdo by ji měl a kdo by mě za případný "úplatek" nějaké to LP vypral.
Nabízejí se tedy dvě cesty a to nějaké to samdomo, ať už stylem starý gramofon + upravená hubice z vysavače. Nebo postavení šasí + originál odsávací hubice koupená jako náhradní díl + vysavač. U obojího nemůže nikdo zaručit 100% výsledek. A nebo koupení hotového přístroje typu Okki Nokki či Clearaudio Smart Matrix.
Vše bude rozhodovat asi cena, která je u hotových několikanásobná o proti samodomo.
Nadruhou stranu, když si člověk uvědomí kolik ho stojí třeba takových 15 LP ( cca 500kč a více) tak ta cena za udržování našich klenotů se nezdá přemtštěná.
No to bude zase dilema :?

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

to marasten:
co řešíš. Fox to řekl jasně.
Pokud jsi propadl analogu, tak si kup pořádnou pračku.
A zbytečně nešetři.
Vysavače, hubice atd. bych rozhodně nebral.

CharlieCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CharlieCh »

Tak jsem dnes provizorně pořezal starou trubici od vysavače, cca 3mm široká mezera *2thumbsup* . Podél ní oboustranně lepící asi 1mm tlustou pásku a na ni kousek látky. Jako čistící prostředek jsem použil antistatický roztok na čištění monitorů. Jako zkušební deska byl použit božský Kája, který je buď špatný výlisek, neb v mezerách nepraská a se začátkem skladby začíná i praskání a nebo nevím, deska vypadá nepoškozeně. No a výsledek? Čistotu nemohu zcela věrohodně zaručit, nicméně odsátí proběhlo poměrně úspěšně, deska je leskle černá, je pouze třeba ji mít dobře zatíženou, aby se nezvedalapři vysávání ze své pozice. Půlkilové závaží do činky bylo naprosto postačující *2thumbsup* .
!!!Toto vše bylo pouze experimentální, takhle "ručně" bych asi svoje desky nečistil, nicméně jde to. Teď jenom tento hokuspokus převést do použitelnější praxe.!!!

Jo a minule jsem se ptal na "čistící kapalinu Pavla Dioka" a jelikož mi nikdo neodpověděl, tak se jako správný reportér ptám znovu. Dík

PS - není tu nějaký novojičíňák, který by byl ochoten mi pár desek vyprat? Samozřejmě přivezu a odvezu. Na ceně by nebyl problém se dohodnout *palec*

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Zeptej se přímo pana Dioka:
http://panskydvur.unas.cz/

Odpovědět