Kvalita současných vinylových výlisků

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvalita současných vinylových výlisků

Příspěvek od S499_1023 »

A pritom by si tú LP nahratú na DAT so vzorkovacou frekvenciou 44,1 kHz a hlbkou 16 bitov od originálu nerozoznal :-D. Čo myslíš, do akého kmitočtu a v akej tolerancii chodili vtedy mikrofóny? A štúdiové magnetofóny? Koľko je nad tých 48 kHz užitočného signálu?

archeocomp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od archeocomp »

Milujem keď niekto vie čo by som rozoznal a čo nie. A tiež milujem, keď si niekto myslí že je múdrejší ako ja a dáva mi školácke otázky :lol:

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

archeocomp píše:Milujem keď niekto vie čo by som rozoznal a čo nie. A tiež milujem, keď si niekto myslí že je múdrejší ako ja a dáva mi školácke otázky :lol:
Neboj, všichni dobře víme, že moudřejší jseš ty :lol:

Akorát tvé prohlášení coby milovníka kvalitního zvuku ("To ako kvalitne sú vylisované mi už je v podstate ukradnuté") poněkud nemoudré - přímo absurdní.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

archeocomp píše:Musím sa opakovať, ale problém CD (a digitálneho masteringu) je obmedzený frekvenčný rozsah. Z LP nahranej pred cca 60 rokmi zachytáva spektrálny analyzér zmysluplný obsah vysoko nad 48kHz. Tomu sa žiadne CD ani len nepriblíži. Takže áno, hrá to pekne na CD, ale časť informácie je tam stratenej. Preto považujem aj vydávanie LP masterovaných digitálne za problematické a radšej sa novým LP vyhýbam. To ako kvalitne sú vylisované mi už je v podstate ukradnuté ;)
Ježišmarja,co je to za bláboly

tomášHy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tomášHy »

Jak jsem psal na jiném vláknu, nedávno jsem si přivezl z Anglie pár prastarých desek Floydů ze sedmdesátých let a byl jsem opravdu překvapen, jak perfektně ty desky hrají. Opravdu neslyším žádné lupance ani šumění mezi skladbami, jako někdy slyším na údajně audiofilských reedicích lisovaných nesmyslně na 180gr. plackách. A ta dynamika je taky o poznání větší. Přál bych Vám si to poslechnout. Prostě nádherný požitek. Nevím, jak to tenkrát ty Angličani dělali. A dnes to nejde. Zdraví dědek z Jičína.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

No to máš šťastie - ja som si len tak z pasie a zvedavosti kúpil zo dve staršie LP od Floydov a je tam toho praskania na rozdávanie.
Ohladom nových platní - zhodou okolností mám tiež dve (z oblasti jazzu) - tak ich kvalita mi nepríde nejak zvlášť zlá. Nejaký drobný lupanček ma aspoň upozorní že nejdem z CD (rádia, kazety). Keď už nemám krb, nech mi to príjemne praská aspoň v reprákoch. :)

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

Neviem, či to patrí sem, ale aké sú vaše skúsenosti s platňami od Opusu? Mám na mysli pred rokom 1990. Vlastním niekoľko kusov, ale na väčšine je logo "Digital Recording" a neviem, čo si o tom mám myslieť. Hrajú totiž dosť plocho a umelo, na druhej strane vtedy "bola taká doba" (syntetizátory, elektronika, efekty, atď., veľa života z toho teda nejde). Neviem, či je problem vo mne, v zostave, v digitalnom nahravani, v tej dobe alebo niečom inom.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

Problem dnesneho analogu je, ze je zapraseny digitalom, ale este vacsi problem je masove pouzivanie kompresorov, ktore uplne potlacuju dynamiku. Vysledok je digitalne umely zvuk s nulovou dynamikou. Roky som bol zastanca digitalu, mam doma cez 1000 originalnych CD, vratane Mobile Fidelity, Chesky records, Cardas records, Reference Recordings ci uz na CD alebo SACD. Za tie roky som presiel cez Classe CDP.3, Accuphase DP-67 az k dnesnemu Cary Audio SACD306. Napriek tomu som si pred rokom kupil gramofon a cez stare platne vylisovane pred erou digitalu som konecne nasiel to co som hladal. Hudbu, ktora ani po hodinach neunavuje, prinasa radost a velkolepy zvuk. Od kedy mam gramofon nekupil som ani jedno CD a po par pokusoch ho pocuvat aspon ako kulisu som to vzdal aj s posluchom CD.
Ja mam v tomto celkom jasno a dobrej analogovej nahravke sa zvuk digitalu nema sancu priblizit. Mozno nie technickymi nameranymi udajmi, ale vernostou prednesu, emociou, pocitom byt blizsie k hudbe a pocut veci tak ako ich autori zamyslali sa CD na analog urcite nechyta. Pocuvam iba hudbu 60tych, 70tych a zaciatku 80tych rokov, takze mam radost, ze mam dobru sancu si v bazaroch postupne nazbierat povodne vydania oblubenych veci na vinyle. CD bolo pre mna na dlhe roky slepou ulickou...
Klobúk dole, jeden z top príspevkov, ktoré som tu čítal. Ja osobne mám však problém s tým, že moje oblubene veci su z obdobia digitálu, som na ne zvyknutý tak ako sú nahrané a vydané. A mám to asi naopak - pred rokom zakúpený gramofón, ale stále nejaký problém, buď s prenoskou, ramenom, anti-skatingom, protiváhou alebo preampom, atď. Potom príde poškriabaný povrch, prach, distortion, škrkanie, ale čo je najhoršie, analogovy zvuk mi nehraje až tak príjemne, audiofilsky, lahodne a mäkko, ako to všade čítam. Chcem mať rád vinyl, ale ono mi to asi nie je súdené.

Cernan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cernan »

progsociety píše:
11 dub 2020 21:45
Neviem, či to patrí sem, ale aké sú vaše skúsenosti s platňami od Opusu? Mám na mysli pred rokom 1990. Vlastním niekoľko kusov, ale na väčšine je logo "Digital Recording" a neviem, čo si o tom mám myslieť. Hrajú totiž dosť plocho a umelo, na druhej strane vtedy "bola taká doba" (syntetizátory, elektronika, efekty, atď., veľa života z toho teda nejde). Neviem, či je problem vo mne, v zostave, v digitalnom nahravani, v tej dobe alebo niečom inom.
Práve som si pustil od Opusu spomínaný album Digital Recording. Tak skreslený zvuk som ešte na vinyle nepočul. Ide o album Tublatanka - Žeravé znamenie osudu. Album je málo hraný, lebo dynamiku má, ale tie gitary sú neskutočne skreslené. Je to album z roku 1988. Jediné čo sa dalo počúvať bolo bubnové sólo v skladbe Šlabikár III. Nedávno som počúval na mojom Pro-jet 2Xperience s prenoskou Audio-Technica VM750SH prvý album od Tublatanky z roku 1985. I keď je o poznanie viac hraný, zvuk je o triedu lepší. Nemá to síce na zvuk aký produkoval Supraphon, ale nieje to zlé. Stále je to lepšie ako súčasné vinyly.

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Tak jsem si nakoupil Vanocni darky Olympic - Zelva, Ptak Rosomak, Prazdniny na zemi, ty mam i puvodni, Katata, Tublatanka - Najkepsie roky, AC/DC - Power up limited transparent yellow.

Nejlepsi zvuk maji jednoznacne Prazdniny na zemi, vsak se taky Supraphon chlubil dokonalym masteringem do laku z puvodnich pasek a povedlo se, zni uzasne. Na rock je proste paska a lak to nejlepsi. Zelva ma sve limity, vzhledem k tomu, ze je zachranovana z kdeceho, tak dobry, libi se mi taky. Rosomak toho budu muset sjet jeste jednou furt mi do toho nekdo kecal, ale prislo mi to dost dobovy, mozna az moc. Kazdopadne je deska trochu jak poklice na strane 1 odstava okraj na strane 2 je stred zraly na zatizeni. Ale ne zas tolik, abych to reklamoval. Tublatanka slusny mastering z pasek, skvele antistaticke cerne obaly, velka pochvala. Prazdniny na zemi byly taky v mikrotenu krome papiru, Zelva a Rosomak debilni kridovy papir, na Zelve tak na tesno, az mi z toho tekly nervy. Okamzite sly do novych antistatu. AC/DC zvukove trochu lepsi cd. Obal pekny, deska zluta pruhledna ve vnitrnim batevnem papirovem acpon ne kridovem. olympic - Katata jsem jeste nerozbalil.

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Treba Division bell od Pink floydu mam od kolegy na kazete, protoze puvodni vydani nemuzu za rozumne penize sehnat a novy remaster pry stoji za prd. Tak to sjizdim na chromce a bude tomu tak dokud nebude puvodni vydani. A zvukove jsem spokojen.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Division Bell vyšla v roce 94. prvně na cd.
IMG_20201225_231752.jpg
Cd mělo vynikající zvuk, dalo by se říci nadprůměr. Na černém okraji obalu je vyveden embosovaný nápis titulu slepeckým pismem, plus ornamenty.
Lp vyšlo později, ale stále v roce 94.
IMG_20201225_231505.jpg
IMG_20201225_231626.jpg
Na snímcích je US vydání z roku 94,které je zvukově naprosto nepovedené, proti cd hraje jako pod dekou a nezáživně.
Obdobně na tom bylo i první vydání GB a Evropa.
Vše bylo napraveno až v roce 2015,kdy na značce Pink Floyd Records, vyšel titul na dvoudeskové verzi s opravdu vynikajícím zvukem a technickou kvalitou výlisku.
IMG_20201225_231907.jpg
IMG_20201225_232026.jpg

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Takze kazdy rika neco jineho, jak to teda je, mam si to nove koupit?

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Koupí lp z roku 2015 nelze udělat chybu, vůbec bych se toho nebál.
Původní cd je výborné, jak jsem psal výše, dobře hraje i cd z poslední edice od Pink Floyd Records.
Dá se říci že všechna lp vydaná od PFR, jsou zvukově výborně ošetřena.
Pro zajímavost uvedu, že titul "The Dark Side Of The Moon" je nejpovedenější ve verzi z roku 2003,která vyšla jako aniversary edition k třicátému výročí vydání.
Na tuto verzi, která je plně analogová, nedosahuje vůbec nic. Porovnával jsem jí s třetím GB vydáním z roku73, druhým japonským vydáním, vydáním Supraphon z roku78, vydáním 2011 a 2016.
Dobová vydání, hrají zpravidla lépe, než reedice ze současnosti. Mám také radši vydání z doby vzniku, nicméně někdy i nové vydání hraje velmi slušně.
Mám na mysli běžná vydání, nikoliv audiofilské záležitosti, to by už bylo jiné téma.

Odpovědět