Žiadnu, nečerti sa. Len ma zaujalo to slovné spojenie krásny zrnitý zvuk, nič viac.
Kvalita současných vinylových výlisků
Re: Kvalita současných vinylových výlisků
Ešte posielam ten odkaz z nedávneho videa v angličtine, ako to funguje v GZ Media
AnalogPlanet Tours GZ Media—World's Largest Vinyl Record
AnalogPlanet Tours GZ Media—World's Largest Vinyl Record
Ahojte, ešte k tým vinylom z Mozartea. Od Káju mám po mojom otcovi 5 vinylov viď. príloha.
Albumy 76 a 78 ( náhradný ešte v roku 1977 v Mazarteu ) znejú ako všetky ostatné z toho obdobia Teslácky. Skreslený zvuk hlavne na vyšších frekvenciách, zlievanie zvuku jednotlivých stôp. Potom prišiel kvalitatívny zlom v podobe albumu Romantika nahrávaný v štúdiu Mozarteum v roku 1978. Čisté a krásne vysoké frekvencie, krásne odseparovanie stôp a aj zbory na tomto albume kvalitou zvuku prevyšujú ostatné albumy o 2 triedy. V tejto kvalite pokračoval aj ďalší album ktorý mám z roku 1984. Posledný album, ktorý mám je už rôznej zvukovej kvality a je z roku 1987 a je napísané, že je nahraný od roku 1986 až 1987 a štúdiách Supraphonu. Kájove posledné albumy, ktoré som počul a boli vydané neskôr už zneli digitálne. Aj on už neskôr podľahol tlaku digitalizovania hudobného priemyslu. Česť jeho pamiatke.
Albumy 76 a 78 ( náhradný ešte v roku 1977 v Mazarteu ) znejú ako všetky ostatné z toho obdobia Teslácky. Skreslený zvuk hlavne na vyšších frekvenciách, zlievanie zvuku jednotlivých stôp. Potom prišiel kvalitatívny zlom v podobe albumu Romantika nahrávaný v štúdiu Mozarteum v roku 1978. Čisté a krásne vysoké frekvencie, krásne odseparovanie stôp a aj zbory na tomto albume kvalitou zvuku prevyšujú ostatné albumy o 2 triedy. V tejto kvalite pokračoval aj ďalší album ktorý mám z roku 1984. Posledný album, ktorý mám je už rôznej zvukovej kvality a je z roku 1987 a je napísané, že je nahraný od roku 1986 až 1987 a štúdiách Supraphonu. Kájove posledné albumy, ktoré som počul a boli vydané neskôr už zneli digitálne. Aj on už neskôr podľahol tlaku digitalizovania hudobného priemyslu. Česť jeho pamiatke.
Dnes jsem sáhnul po vinylu:
Marvin GAYE - What's Going On (1971) 180 g black vinyl 2016 reissue Tamla 0600753534236
Z hlediska provedení výlisku zcela dokonalé. Vzadu informace "Made in Czech Republic". Takže krásná ukázka, jak umí v Loděnicích udělat vzorné dílo, když chtějí. Asi si to od Tamla Records pohlídali.
Ostatně, diskuze pod tímto vydáním hovoří za vše:
https://www.discogs.com/release/5034181 ... s-Going-On
Marvin GAYE - What's Going On (1971) 180 g black vinyl 2016 reissue Tamla 0600753534236
Z hlediska provedení výlisku zcela dokonalé. Vzadu informace "Made in Czech Republic". Takže krásná ukázka, jak umí v Loděnicích udělat vzorné dílo, když chtějí. Asi si to od Tamla Records pohlídali.
Ostatně, diskuze pod tímto vydáním hovoří za vše:
https://www.discogs.com/release/5034181 ... s-Going-On
To se ví že umí, je to tak 50 na 50. Vše by od nich mělo odcházet ve špičkové kvalitě.
Také jsem se po letech vrátil k vinylu, sice jen okrajově, a s gramcem nižší třídy, ale je to moc pěkný zážitek.
Poslech vinylu je rituál, nastavit přítlak hrotu, seřídit otáčky, pozorovat stroboskop, jen hrací doba a otáčení desky je - mírně řečeno - iritující.
No a zacházet s deskou to vyžaduje určitou kulturu...
No a zacházet s deskou to vyžaduje určitou kulturu...
Přítlak nastavíš jednou, otáčky taky. Můžeš to občas ověřit, ale nehrabeš do toho, když to není potřeba. Stroboskop není potřeba a drtivá většina přístrojů jej nemá.
Kultura zacházení s deskou (i gramofonem a ostatním příslušenstvím, dodávám), ano, ta je důležitá.
Zásadní je poslouchat.
Kultura zacházení s deskou (i gramofonem a ostatním příslušenstvím, dodávám), ano, ta je důležitá.
Zásadní je poslouchat.
Nemám jemnou regulaci otáček ani stroboskop, direct-drive, dodnes trochu lituji
mohl si připlatit pětikilo a bylo to. Jo to se zařizoval byt a chechtáků nezbývalo
na tohle to. Dneska bych šel i do bazarovýho kusu, JVC apod., stačí nová přenoska jo a ten direct-drive.
mohl si připlatit pětikilo a bylo to. Jo to se zařizoval byt a chechtáků nezbývalo
na tohle to. Dneska bych šel i do bazarovýho kusu, JVC apod., stačí nová přenoska jo a ten direct-drive.
Tak ho kup,kolem třech tisic pořídíšTechnics trojkové řady,sic plastový, ale dd.
Když připlatíš,tak už v kompozitu.
Když připlatíš,tak už v kompozitu.
Co se týče kvality nových LP tak jsem bohužel velmi rozpačitý až zklamaný. Kupoval jsem vždy starší desky a je to tedy taky trochu loterie ale vesměs když je deska v dobrém stavu, tak hrají krásně, záleží samozřejmě na masteringu. Za poslední půlrok jsem koupil několik LP v Bontonlandu reedice věci, které jsem nesehnal nebo jen tak na blind co mě zaujalo a až na jednu jazzovou desku která zní fantasticky, tak hrají tak nějak nijak, pod dekou, není to úplně zlé, něco je fajn ale žádný zázrak to není a to jsou vesměs vše 180g, popisky jako half speed mastering, mastered in Abbey Road studios a kdesi cosi. 2 desky jsem dokonce musel reklamovat a vyměnit, protože přeskakovaly..to mi hlava nebere.. Pak hodím na gramec obyčejnou lehkou desku co jsem koupil za par eur z 80s a zvuk jak víno. Zkusim něco od Music on Vinyl.
Od Music on Vinyl som skúsil Balls to the Wall a Metal Heart, od Accept a ešte pár LP. Zle to nie je ale pocity mám z toho ako z CD. Ak je možnosť dostať sa k pôvodnému vinylu v slušnom stave, netreba váhať. Hlavne teda pri albumoch ktoré vychádzali pred magickým rokom 1995.
Bohužel, ale dvoji kvalita je i u Music On Vinyl. Mám od nich již několik desítek desek. A kvalitou zvuku i v obalech jsou na tom lépe ty limitované edice. Nechápu proč to tak dělají. Ale jako příklad mám Blood Sweat And Tears 3 a 4. Čtverka byla v limitované edici, dražší asi o 50kč. Kvalita zvuku i obalu je ale jinde.
Pokud chcete na vinylu starší metalové věci typu Accept, Metallica nebo Iron Maiden je dobré si sehnat dobové vydání. Opravdu hraji výrazně lépe. A třeba Accept je nejlepší na německém Brain labelu.
Pak mám ještě dobrou zkušenost s Speakers Corner Records. Tam ale pro mě není moc věcí na výběr.
Pokud chcete na vinylu starší metalové věci typu Accept, Metallica nebo Iron Maiden je dobré si sehnat dobové vydání. Opravdu hraji výrazně lépe. A třeba Accept je nejlepší na německém Brain labelu.
Pak mám ještě dobrou zkušenost s Speakers Corner Records. Tam ale pro mě není moc věcí na výběr.
Ahoj, asi tenhle bazarový vinyl eshop znáte, ale pro jistotu:
https://www.gramostore.cz/
Občas tam má slušné věci - já jsem tak kupoval boxset 12 LP Hendrixe - 1st German press (Polydor).
https://www.gramostore.cz/
Občas tam má slušné věci - já jsem tak kupoval boxset 12 LP Hendrixe - 1st German press (Polydor).
Z Gramostore beru opakovaně, vždy výborná zkušenost. Pan Mester shop vede dobře.