Kartáč na Lp

Prostor pro milovníky poslechu LP
Ramones
Kontaktovat uživatele:

Re: Kartáč na Lp

Příspěvek od Ramones »

Legrační...myslíš asi ta cena, že není v Eurech ale v Kč, že ?
Jinak zcela běžný systém.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

ne...samotnej princip :lol:

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Tento kartáček není moc vhodným doplňkem, vnáší na desku statickou elektřinu, místo aby jí odváděl.
Krom toho vnáší rezonance do reprodukce.
Ověřeno vlastní zkušeností.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Jj, taky jsem měl kdysi něco podobného,efekt nic moc, teda spíš nic.

fb_jiří6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_jiří6 »

Konečně jsem našel nějakou zmínku o tom, že karbonovej štětec na desky, je může poškrábat. Já si to právě u svých všimnul. Jen to zkuste po nich kartáčem přejet, objeví se mikro vlákna na povrchu. Já se tak lekl že jsem druhý den běžel koupit novej a po vyzkoušení jsem zjistil, že je to to samé. Nejspíš se po desce nesmí moc jezdit, jen přiložit při otáčení a lehounce stahovat do středu nebo ven. Docela zrada, upne nové desky mám zničené!!!!

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Myslim, ze to dramatizujes. Ty vlasecnice budou na povrchu, kde se hrot nepohybuje. Ten je v drazce.

fb_jiří6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_jiří6 »

To máš asi pravdu nicméně deska která je plná vlasových škrábanců by v případě prodeje měla mnohem nižší hodnotu
Přílohy
Screenshot_2022-12-20-19-50-55-599_com.facebook.mlite.jpg

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Ten směr skrabancu neodpovídá pouzivani kartace. Kartac se ma lehce polozit na točící se desku a postupně, rovnonerne stahovat ke kraji. Tyhle škrábance vypadají jako od zasouvani desky do obalu...kartace pouzivam desitky let a nic takoveho se mi jeste nestalo.

Oplt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oplt »

Taky mi to tak připadá

LUK

Příspěvek od LUK »

Je to tak, tohle poškrábání není od štětce s uhlíkovými vlákny, ten takovýhle škrábance způsobit nedokáže. Takovýhle škrábance vznikají při vysouvání a zasouvání LP z/do papírovejch vnitřních obalů. Ta hrubá vrstva na vnitřní straně těch papírovejch obalů je pro LP jako smirkovej papír. I proto je používání papírovejch vnitřních obalů špatně, je potřeba používat buď plastový nebo papírový s vnitřní plastovou vsadkou.
Takže fb_jiří6, když jsi běžel koupit novej kartáč, měl jsi místo něj koupit třeba takovýhle antistatický vnitřní obaly:
https://www.conrad.cz/p/analogis-obaly- ... sky-304870

fb_jiří6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_jiří6 »

Vnitřní obaly mám ty správné, konkrétně u této desky byl už originálně. Před pár týdny jsem se stavoval u Phono.cz (kameny obchod v Praze) kde mi prodavač předváděl jak s kartáčem pracuje "profík". Přiložil nechal pár otáček a pak setřel jak stěračem směrem dopředu. Tak jsem to začal dělat taky. Výsledek je na fotce. Tvl chápu že je to pro vás asi nepochopitelný po letech používání, jak píšu pro mě taky . Tak vám odpustim že mi nevěříte:)) Nicméně když si vezmete ten kartáč do ruky přejedete sním po desce koncem tak ty drapance zcela jistě uvidíte. Závěr je prostě takový, že se s ním musí zacházet lehce, jemně a hlavně při závěrečným pohybu při setření.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Karbonový kartáček jsem používal léta, na čištění LP suchou cestou lepší způsob nebyl.
To bys musel mít nějaký totální šmejd aby způsobil ty škrábance co jsou na fotce.
Navíc stírat nečistoty směrem kolmo na drážky je blbost.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Nikdy se mi nic podobného nestalo. Tedy, při používání kartáčku. Ale třeba už po prvním vytažení z obalu u úplně nového LP to bývá. Jsi si jistý, že vyfocené vlasovky nebyly na vinylu už předtím? Opravdu si nedovedu představit, že by kartáček něco takového způsobil.

Používám přesně tento, tady je i recenze:
https://www.vinyl-fan.de/blog/23-fan-bi ... tatic.html

fb_jiří6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_jiří6 »

Dole je původní co používám asi 4roky a nad ním nový co stal pětikilo. Karbonová vlákna vypadají ale úplně stejně jako u toho staršího. Taky jsem si toho nikdy nevšiml , až teď po tom co jsem to začal stírat překlopením. Když si pak schválně vezměte desku a tím štětcem přejedete po desce, nejlépe neotacejici se, aby to bylo hned vidět, tak ty drapance uvidíte a nemusíte ani moc tlačit. Jen jsem koncem vláken přejel od středu ven. Když se na světle ve správném úhlu na desku podíváš je to vidět. Kartáč normálně funguje dobře, ale holt se musí stírat jemně a nedotýkat se desky koncem kartáče.
Přílohy
IMG_20221221_095326.jpg

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Pockat, jak myslis, nedotykat se koncem kartace? To je snad samozrejme. Ja utiram desky tak,ze se vlakna nastojato lehounce povrchu desky dotykaji pri zanutem otaceni na 45 a pomalu směřuji ke stredu desky. Pokud se da rychlost vyradit, pak je nejlepší rucne roztacet zpetne a stirat smerem ven. To se mi jevi jako nejlepsi varianta.

Odpovědět