Jakou prenosku?

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jakou prenosku?

Příspěvek od ivanb_cko »

Rad bych zakoupil prenosku na gramofon a nemohu se rozhodnout jakou prenosku koupit, navic spojenou s otazkou ruznych rozmezi financi a tak se ptam!
- jakou prenosku vybrat v cenove hladine 800 - 1300,- ?
- jakou prenosku vybrat v cenove hladine 1300 - 1800,- ?
- jakou prenosku vybrat v cenove hladine 1800 - 2500,- ?

Navic je jeste moznost koupit prenosku starsi treba z ebay-e a v tech se uz je to vubec tapani v modelech - tezko se ke strasim kouskum shani nejaké blizsi info..?

Poradte prosim a treba se to bude hodit i nekomu dalsimu - predem diky za tipy a duvody.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jakou prenosku?

Příspěvek od Renown »

Mé oblíbené přenosky z této kategorie jsou :
Ortofon :
OMB 5E - základní přenoska spolu s 3E
OM10 - to je velký rozdíl vzhledem k základnímu modelu 3E nebo 5E, především v dynamice a detailech
2M Red - taky moc příjemná, univerzální MM
Audio Technica :
AT5265L - trochu tupější než OM5E, úplný základ u AT
AT95 - dobrá cena, dobrá přenoska, kvalitou bych řekl mezi OMB5E a OM10
Sumiko :
Oyster - něco jako OMB5E, ale ještě měkčí zvuk, fajn na akustickou hudbu
Pearl - to je už docela dobrá přenoska, asi nejlepší z tohoto seznamu společně s 2M Red, cena už asi na hranici, nebo za ní
Music Hall :
Tracker - to je Nagaokou vyráběná přenoska, původně ji značili jako Goldring Elan, ale Goldring ji již nenabízí. Ta přenoska stojí 100 USD, podle mého názoru je skvělá a v tomto seznamu hned za Sumiko Pearl a 2M Red.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Ahoj, máš pěkně stanovené cenové meze, ale na takto postavenou otázku ti nikdo neodpoví.
Dáváš málo informmací. Jaký gramofon? Raménko? Phono? Preferovaná hudba? Současná přenoska? Třeba jakou přenosku zvukově znáš a líbí se ti....

Pokud máš nějaký základní model P-J s lehkým raménkem, či některou starou Teslu, myslím, že by byla dobrá volba Ortofon OM3E už pár týdnů ji ze zajímavosti zkouším a za ty prachy super. Už základní model ortofonu dává zvuk, který ničím neuráží a dá se poslouchat. Na klasickou hudbu to není, ale to je těžké i pro řádově dražší přenosky.

ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ivanb_cko »

prime zkusenosti mam s Teslou VM 2102(Tesla NC 470 s pertinaxovym ramenkem), ktera mi prijde takova "tupa" oproti dalsi kterou ted mam Ortofon VMS 10 E MkII(Pioneer PL 512), ktera mi naopak prijde dynamicka a zvukove svezi(ale to je hodne subjektivni dojem plynouci z male zkusenosti)

Jinak ten Pioneer letos na podzim vymenim za renovovanou Teslu NC 452 a obe Tesly v pristim roce doplnim gramofonem s raminkem Rega RB 303. pro oba tyto gramofony hledam vhodnou prenosku...

to Renown: diky za informace ;)

ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ivanb_cko »

Zna nekdo blize prenosky Grado???

Jupi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jupi »

Renown: a co by si povedal na Shure M97xE? Pozdava sa mi a rozmyslam nad jej kupou. Dufam, ze som len nenaletel na reklamne zvasty.
Pouzivam Technics SL 1200 Mk2 zatial so Shure Whitelabel a ako preamp zatial vstavany v JVC v RS-11L, ale uz je takmer dokonceny Actidamp IV Mk3.
Vdaka za kazdy nazor.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Já nemám téměř žádné zkušenosti s přenoskami Shure. Před monoha lety jsem měl Shure M44, měl jsem, nebo možná někde ještě mám, i V15-III. Ta M44 byla o něco lepší než VM2103. Ta V15 byla lepší, ale nijak extra mne nenadchla. Připouštím, že to může být návykem na zvuk Ortofonu či Sumika, což jsou mnou preferované značky.

Jupi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jupi »

Vdaka za odpoved.
Ta Shure WhiteLabel bola rychla volba na cerstvo kupeny gramec, aby nebol problem so zhananim headshellu a nastavovanim. Chcem ale nieco lepsie. Este pocitam fora a pod stromcek predbezne rozmyslal o AT95 alebo tu Shurku M97xE. Este si pozriem aj Ortofon.

PanR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PanR »

Zeptám se zkušenějších, jak je to s charakteristikou přenosek v závislosti na použitých hrotech? Konkrétně mě zajímá Ortofon OM10 a OM20. Technická specifikace obou modelů byla v podstatě stejná, OM20 měla oproti OM10 pouze o něco vyšší frekvenční rozsah (20-27.000 Hz vs. 20-24.000 Hz) a odstup kanálů (L/R) při 1kHz (25 dB vs. 22 dB). Hlavním rozdílem však byl typ jehly, a to holá (nude) eliptická u OM20 vs. eliptická u OM10.
Byl vyšší frekvenční rozsah a lepší zvukový projev OM20 důsledkem nude hrotu a když ho použiju na přenosce OM10, udělám z ní OM dvacítku nebo byl rozdíl i v samotné přenosce?

ron

Příspěvek od ron »

Telo prenosky je v celej sérii OM rovnaké (OM 5, 10, 20, 30, 40), s výnimkou "Super OM" ktoré by malo mať lepšiu frekvenčnú odozvu a separáciu kanálov. Hroty sú ale zameniteľné, s telom OM10 môžeš upgradovať na ľubovoľný z vyšších modelov OM20-30-40.
OM20 je vraj oproti OM10 podstatne lepšia, aj keď vlastnú skúsenosť s nimi nemám.

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

PanR píše:Zeptám se zkušenějších, jak je to s charakteristikou přenosek v závislosti na použitých hrotech? Konkrétně mě zajímá Ortofon OM10 a OM20. Technická specifikace obou modelů byla v podstatě stejná, OM20 měla oproti OM10 pouze o něco vyšší frekvenční rozsah (20-27.000 Hz vs. 20-24.000 Hz) a odstup kanálů (L/R) při 1kHz (25 dB vs. 22 dB). Hlavním rozdílem však byl typ jehly, a to holá (nude) eliptická u OM20 vs. eliptická u OM10.
Byl vyšší frekvenční rozsah a lepší zvukový projev OM20 důsledkem nude hrotu a když ho použiju na přenosce OM10, udělám z ní OM dvacítku nebo byl rozdíl i v samotné přenosce?
Bezva rOn !

OM10 je moc fajn, odpustí standardtní gramofonový přístroj levnějších řešení, ale na dobrém přístroji zahraje dobře. :-)

Zvaž cenový rozdíl hrotu OM20, máš-li levný nákup - doporučuju.
Original od zastoupení je drahá, cena bez tělíčka sahá do levných MC, nové Pro-Ject Pick it MC, Benz Micro, Audiotechnica, Ortofon Vivo Red ...
Teda jestli máš-li MC phono.

http://www.ortofonaudio.cz/ortofon/esho ... -20-stylus

Jediný náš člen co měl vyšší MM Ortofon je Rowing.
Ortofon OM30 mu posloužila sotva 2 měsíce a hned sehnal jetou MC Dynavector Carat.

Zda přejít do světa MC záleží na tom, jak na tom jseš s posedlostí zvukem analogu.
Velikost sbírky LP, kvalita aparátu především phona, MC je nejtěžší disciplína. A taky MC přenosky mají svůj charakter, zdali ti bude vyhovovat...

PanR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PanR »

Eficak:

Tak předzesilovač by MC přenosku zvládnout měl, i když je to pro MC nejspíš základ, ovšem gramofonem jest Tesla NC 452, takže MC svět nechám zatím tam kde je.
Cena za nude hrot OM20 mi přijde pořád ještě o dost lepší, než ceny i levných MC. Hlavně by to byl zase jen začátek dalšího zkoušení a nákupů, chci teď spíš trochu nechat vychladnout horečku vylepšovaní a užívat si hudbu. Spíš mě zajímal ten princip OM řady, kdybych jednou měnil hrot na mé aktuální přenosce (OM10). Navíc jak píšeš, MC je netěžší disciplína a i proto se do ní zatím raději nehodlám pouštět :) Teď chci vymáčknout maximum ze současné Tesly

ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ivanb_cko »

mnoho prenosek se tu neseslo na vyber, ale i tak diky Renown-ovi za maly prehled! ;)

Rad bych pokud nekdo zna prenosky Grado a povedel mi na ne nazor i zkusenost a pak jak je na tom Sumiko Black Pearl???

Predem diky!

ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ivanb_cko »

jeste jsem si uvedomil jednu znacku! Goldring...znate?

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Přeji dobrý večer, mám přenosku JVC Z4S - vršek slonová kost, oranžový spodek, ale asi nějaká starší verza kolem r.1990, lze jí srovnat se současnou produkcí ?

Odpovědět