Jakou prenosku?
Re: Jakou prenosku?
S přenoskou Denon jsem reagoval na příspěvek Weyrona výše.
V této rozpočtové hladině se těžko najde přenoska, která bude reprodukovat basy dle představ jaké máš.
Tato cenová hladina se zaměřuje na dobře podané řečové pásmo a střední pásmo vůbec.
Za výborně podané basy a výšky je bohužel třeba si připlatit. Proto bych šel cestou slipmatu, podložení gramofonu, laborovaní s phono kabelem(doporučuji VdH 501postříbřená měď).
V této rozpočtové hladině se těžko najde přenoska, která bude reprodukovat basy dle představ jaké máš.
Tato cenová hladina se zaměřuje na dobře podané řečové pásmo a střední pásmo vůbec.
Za výborně podané basy a výšky je bohužel třeba si připlatit. Proto bych šel cestou slipmatu, podložení gramofonu, laborovaní s phono kabelem(doporučuji VdH 501postříbřená měď).
Mě se toto s Gradem nikdy nestalo. A to jsem ho již měl na více ramenech: Pro-ject 8.6 hlinik, AQ pt6, Pro-ject 12" Evo a signature 12". Vždy výborně sleduje drážku.
Grada která mám nemají hutný zvuk. Spíše bych řekl teplý, frekvenčně vyrovnaný a méně dynamický. Staré desky mě s nimi baví poslouchat více než nová vydání.
Denon 103r je vyráběna pro středně těžká až těžká ramena. Pro-ject ma až na signature jen lehká. To by mohlo byt vysvětlení.
Grada která mám nemají hutný zvuk. Spíše bych řekl teplý, frekvenčně vyrovnaný a méně dynamický. Staré desky mě s nimi baví poslouchat více než nová vydání.
Denon 103r je vyráběna pro středně těžká až těžká ramena. Pro-ject ma až na signature jen lehká. To by mohlo byt vysvětlení.
Ano, je možné že taková přenoska neexistuje a zůstanu u AT95E, popřípadě můžu zkusit tu Grado Black. Popřípadě bych to mohl zkusit "zabít" kabelem . Mám tam koax RG174 a koaxy z mé zkušenosti zdůrazňují vyšší pásmo. Čekám na hroty pro gramofon, zkusím je vyměnit za ty originální gumové nožky a pak už můžu použít jakýkoli kabel i pevný. Ještě bych mohl poladit předzes, aby nebyl tak analytický výměnou operáku, ale tam zásadní změnu nečekám. Ale toto je vlákno o přenoskách a to už jsem mimo. Díky
Jestli máš opravdu skleněný talíř, nemá cenu polemizovat o přenoskách.
Skleněný talíř je, slušně řečeno, perverzní.
(A design sám o sobě většinou zárukou kvalitního zvuku není! )
Nevím, jestli je u tohoto gramofonu možné hrát si s nastavením výšky raménka (u ProJect 2-1 to funguje), ale přesně tam bych začal.
Pokud raménko (vzadu) nelze posouvat směrem nahoru a dolů, zůstává jen možnost zvýšení "slipmatu" na talíři. (Design sem nebo tam.)
Snížení VTA vzadu (u ložiska raménka) směrem dolů totiž zpravidla přináší zvýšení basů, aniž by bylo třeba měnit přenosku! (Jeho zvýšení naopakzvýrazní výšky!)
Jsem (perverzní) bastlíř, baví mě to. Koupil jsem Pro-Ject Essentials 2 (hrozný gramofon, ale na mé bastlení ideální) a protože se mi líbí designem Rega P8 díky nehranaté děravé základně, která má právě skleněný talíř, tak jsem si ten gramofon přebastlil v tomto designu. A proto tam mám skleněný talíř, přiznávám, že to nemusí být nejlepší řešení pro zvuk, ale když je na gramofonu za 50000Kč, tak to nemůže být úplný průšvih. Navíc rezonance talíře utlumí původní MDF talíř.
Kupodivu neupravený originální Pro-Ject Essentials 2 měl talíř o 6mm níže, než byla rovina ramínka, což nechápu. Já na původní MDF talíř přidal 8mm sklo, čímž jsem podstatně zvýšil jeho hmotnost a samozřejmě výšku, a tedy jsem pod raménko musel dát 2mm podložku, abych dorovnal VTA. Je pravda, že je rozdíl ve výšce přenosky Ortofon 2M RED, která tam byla originálně a současnou AT-VM95E, ale to by mělo být kolem 1mm, dle datasheetu, ne 6mm.
Už jsem objednal Grado Black, v mé cenové kategorii nic vhodnějšího není, tak jak ji rozehraji, napíšu zda to byla dobrá volba.
Přemýšlel jsem ještě o výměně hrotu za AT95ML, ale to už je cenou mimo a zásadní změna zvuku k basům tam asi neproběhne.
Díky
Kupodivu neupravený originální Pro-Ject Essentials 2 měl talíř o 6mm níže, než byla rovina ramínka, což nechápu. Já na původní MDF talíř přidal 8mm sklo, čímž jsem podstatně zvýšil jeho hmotnost a samozřejmě výšku, a tedy jsem pod raménko musel dát 2mm podložku, abych dorovnal VTA. Je pravda, že je rozdíl ve výšce přenosky Ortofon 2M RED, která tam byla originálně a současnou AT-VM95E, ale to by mělo být kolem 1mm, dle datasheetu, ne 6mm.
Už jsem objednal Grado Black, v mé cenové kategorii nic vhodnějšího není, tak jak ji rozehraji, napíšu zda to byla dobrá volba.
Přemýšlel jsem ještě o výměně hrotu za AT95ML, ale to už je cenou mimo a zásadní změna zvuku k basům tam asi neproběhne.
Díky
No vidím, že se v tom motáš jak vítr v bedně!
Pokud jsi ten skleněný dekl položil ještě na stávající MDF talíř, rozhodil jsi naprosto geometrii raménka. (Přidané 2mm ten průser nezachrání!)
Potom už je opravdu jedno, kterou přenosku použiješ, dobře ti nebude hrát ani jedna!
(2M Red je v podstatě OM 5 v jiném balení a za jinou cenu.)
Tak si to "bastlení" ještě pořádně užij!
Pokud jsi ten skleněný dekl položil ještě na stávající MDF talíř, rozhodil jsi naprosto geometrii raménka. (Přidané 2mm ten průser nezachrání!)
Potom už je opravdu jedno, kterou přenosku použiješ, dobře ti nebude hrát ani jedna!
(2M Red je v podstatě OM 5 v jiném balení a za jinou cenu.)
Tak si to "bastlení" ještě pořádně užij!
Asi nečteš co píši. Nyní mám VTA srovnaný, potažmo raménko při přehrávání mám vodorovně. Těch originálních -6mm (raménko bylo originálně z kopce) jsem povýšil, o 8mm sklem, čímž jsem na +2mm a ty 2mm jsem dorovnal podložkou pod raménkem, čímž jsem raménkem v rovině. Samozřejmě rovinu beru včetně gramodesky. O nastavení gramofonu a přenosky jsem si toho nastudoval hodně a prakticky vyzkoušel, vím co dělám. Zde problém určitě není. Díky
No když myslíš....
Jednou to určitě pochopíš.
Jednou to určitě pochopíš.
karfík,
Mít trubku ramene vodorovně s deskou vždy nemusí znamenat, že je to dobře.
Měří se vždy skořepina na které je uchycená přenoska. Např. SME3009 má rameno nakloněné a přenoska je s headshellem vodorovně, viz obrázek. Vždy chce zarovnávat skořepinu, ne trubku ramene.
Ohledně skla na talíři :
Tvrdé podložky(sklo, kov, vinyl) zvýrazňují vyšší středy, tudíž se spodků zdá být objemově méně.
Pomohl by ti sllipmat "Achromat", který je z materiálu, který připomíná tvrzenou pěnu, ve které jsou mikroskopické bublinky. Ten ti zvuk zklidní a protože nebude nic vytažené, bude se zdát basů dostatek.
Tato podložka se nehodí na odpružené gramofony, prodává se v tloušťce 5mm a 3mm zhruba za 80 liber.
Mít trubku ramene vodorovně s deskou vždy nemusí znamenat, že je to dobře.
Měří se vždy skořepina na které je uchycená přenoska. Např. SME3009 má rameno nakloněné a přenoska je s headshellem vodorovně, viz obrázek. Vždy chce zarovnávat skořepinu, ne trubku ramene.
Ohledně skla na talíři :
Tvrdé podložky(sklo, kov, vinyl) zvýrazňují vyšší středy, tudíž se spodků zdá být objemově méně.
Pomohl by ti sllipmat "Achromat", který je z materiálu, který připomíná tvrzenou pěnu, ve které jsou mikroskopické bublinky. Ten ti zvuk zklidní a protože nebude nic vytažené, bude se zdát basů dostatek.
Tato podložka se nehodí na odpružené gramofony, prodává se v tloušťce 5mm a 3mm zhruba za 80 liber.
Já netvrdím, že je to vždy dobře. U raménka Pro-Ject se to tak nastavuje, protože úchytná "rozpláclá trubka" (nevím, zda tomu lze zde říkat Headshell) je vodorovně se zbytkem raménka/trubky. Na raménku je i pomocná čára, aby to bylo pěkně viditelné.
https://webimg.secondhandapp.com/w-i-mg ... 4126038bc0
Slipmat mi tu byl nabízen, ale mě jde o design skla. Navíc se slipmatem bych musel vyrábět novou tlustší podložku pod raménko (což mě stejně možná čeká s novou přenoskou).
Můžu mít dotaz, na co je takové to pomocné závažíčko na tvém obrázku vlevo od ložiska raménka? Díky
https://webimg.secondhandapp.com/w-i-mg ... 4126038bc0
Slipmat mi tu byl nabízen, ale mě jde o design skla. Navíc se slipmatem bych musel vyrábět novou tlustší podložku pod raménko (což mě stejně možná čeká s novou přenoskou).
Můžu mít dotaz, na co je takové to pomocné závažíčko na tvém obrázku vlevo od ložiska raménka? Díky
Malé závažíčko slouží na jemné donastavení.
Slipmat jsem nabízel, protože na skle charakter zvuku po kterém toužíš nikdy nedocílíš. Zvuk, který jsi popsal, že by jsi chtěl mít mají např. přenosky Myajima Shilabe, nebo EAT JO No8. To jsou ale bohužel Mc systemy v ceně bratru kolem šedesáti tisíc.
Snad ti přenoska Grado dá zvuk, který bude podle tvého gusta, ze srdce přeji.
Já jsem přesvědčen, že AT95E ve spojení s jinou podložkou než sklo ti ho dá taky.
I rozpláclá trubka tvoří skořepinu.
Slipmat jsem nabízel, protože na skle charakter zvuku po kterém toužíš nikdy nedocílíš. Zvuk, který jsi popsal, že by jsi chtěl mít mají např. přenosky Myajima Shilabe, nebo EAT JO No8. To jsou ale bohužel Mc systemy v ceně bratru kolem šedesáti tisíc.
Snad ti přenoska Grado dá zvuk, který bude podle tvého gusta, ze srdce přeji.
Já jsem přesvědčen, že AT95E ve spojení s jinou podložkou než sklo ti ho dá taky.
I rozpláclá trubka tvoří skořepinu.
Malé závaží slouží ke správnému nastavení azymutu. (= pravo-levý úhel kanálů LP.)
Jak píše Dasta: Vodorovná poloha raménka ještě neznáma správné nastavení!
Důležitá je poloha hrotu jehly v drážce LP!
Jak píše Dasta: Vodorovná poloha raménka ještě neznáma správné nastavení!
Důležitá je poloha hrotu jehly v drážce LP!
Na azimut je závažíčko na silonu. Já měl za to, že se ptal na malé závaží na táhlu.
Asi jsem to špatně pochopil.
Asi jsem to špatně pochopil.
U přenosek je nejběžnější úhel 20°, u AT VM 95 ale 23°.