Jakou prenosku?

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jakou prenosku?

Příspěvek od Pavel_LXmini »

Jak je to s vlastnímy kmity soustavy přenoska raménko? Nedávno jsem koupil tady diskutovanou AT-VM95EN pro P1101. Posléze (jak se postupně seznamuji s gramofonem) jsem zjistil, že existuje tuhost závěsu (dynamic compliance) a že soustava by měla mít vlastní kmity 8 - 12 Hz. Ta AT je o něco tužší, tak mně vychází 14 Hz. Výpočet je to přibližný, japonci udávají hodnotu pro 100 Hz a do výpočtu se musí dosadit hodnota pro 10 Hz, kterou lze přepočítat jen přibližně. Moment setrvačnosti P1101 jsem taky splašil z neoficiálního zdroje. Předpokládám ale, že na to moje "domácí žvýkání" začátečníka je to OK.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

To co píšeš je rezonance přenosky. Našel jsem že to rameno ma efektivní hmotnost 9g. Pak ti rezonance vychází na 11hz. Což je v pořádku.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Tak když jsem se zkusil ještě podivat jinde na tu efektivní hmotnost tak sem našel 6.5-9 gramů. Coz by bylo mimo doporučení. I tak na odzkoušení ti to stačí. Není to přenoska za 20ku. Až budeš kupovat další dívej se po compilaci 20.

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Dík, ale mám jiný výsledek. Můžeš prosím napsat vzozerec? Našel jsem toto:
RF = A/(MxC)^0,5. Potom, když dosadím M = 9 g; C = 14 cu/dyne pro 10 Hz (7 cu/dyne pro 100 Hz); A = 159,15.
Vychází rezonance 14,2

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Já to dělám podle tabulky na vinylenghin.com
Zadám efektivní hmotnost 9 gramů. K hmotnosti přenosky propočtů 1gram pro šroubky. A hrubý přepočet na 10hz si vynasobim 1.75 hodnotu při 100hz. Není to úplně přesné ale to ani výrobce moc přesně neudává. V tabulce Pak zjistíš kolik hz je rezonance.

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Máš pravdu, tam to vychází. No, někde mám chybu.

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

Přátelé, mám upravený gramofon Pro-Ject Essentials 2 a hledám přenosku příjemného neagresivního zvuku v ceně nové či zánovní do 2000Kč. Nyní mám AT95E, hraje to pěkně, ale chybí mi trochu hutnost zvuku. Kapacitu kabeláže a předzesu mám 120pF. Předzes mám Actidamp mk2. Poslouchám pouze LP do roku 1980, tedy analogově zpracovány, hudba typu rock. Co jsem hledal, doporučuje se Grado Black. Děkuji

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Přenosky od Audiotechniky jsou laděny více do světla a to bez ohledu na cenovou kategorii. Tato zvuková signatura je považována, jako přednost těchto přenosek a obliba tohoto zvuku je veliká.
V budgetu, který uvádíš jsou možnosti omezené. Pomohl by Ortofon, třeba Om5, přenosky Ortofon mají spodní pásmo více zastoupené než AT, přesto hrají vyváženě.
Pomoci by mohla i výměna podložky pod lp (slipmat), třeba za koženou, či nějakou měkkou, která ztlumí vyšší kmitočty.

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

Je pravda, že mám skleněný talíř. Ale zase to mám kvůli designu a nechci ho zakrývat slipmatem, to jsem tam pak mohl nechat jen ten původní MDF talíř. Ta OM5e je cenově OK, jen ten vzhled se mi nelíbí, ale to je detail. Mám gramofon na občasný poslech, nehledám žádný high-end, spíše zvukově příjemný zvuk. Ještě uvedu, že osobně nepreferuji moc výšky, jsou pro mne únavné. Ba naopak preferuji více basy, tak mám naladěnu i celou sestavu. Děkuji

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

AT95 váží pouze 5,7gr,s ramenem Project si nemusí sednout.
Zkus dát na skořepinu zátěž a těžší šroubky, aby jsi dosáhl aspoň váhy pres7gr.
Mohlo by to pomoci.

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

Dával jsem to do kalkulačky a rezonance by měla být OK i s lehkým raménkem. Problém je, že vyšší váhu přenosky už nevyvážím dodaným závažím, musel bych si objednat větší či na to nabastlit přídavnou hmotnost. Nad přenosku na zkoušku můžu dát třeba plastelínu a na to závaží vlastně taky :-).

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Karfik:
Podle popisu zvuku který hledáš je Grado přesná volba. Mám Green1 a Red3. Zvukovy projev je velmi přirozený. Hrají moc pěkné výšky bez sikavek. Basy pěkné spíše měkčí. Pro mě hraji lepe než Ortofon řady 2M. Chce to ale vyzkoušet. Protože tyto přenosky nejsou stíněné a tak do zvuku chytají hluk motorku.
Pokud chceš pouze hutné basy pak jsou dobré přenosky Denon.

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

Dle recenzí právě píší, že základní Ortofonky jsou někdy až agresivní/nepříjemné, což nechci. U Grada zase píší hutný zvuk, ale chtěl bych to posvětit od majitele. Bazarová není a nová je za 2000Kč, to je akceptovatelné. Díky

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Přenosky Denon nejsou vhodné k ramenům Project. Bylo nám to sděleno, když chtěl kamarád na RPM9 osadit Denon103.
Grado jsem nikdy neměl, ale kolegové, kteří jí mají si stěžují, že občas vyskočí z drážky.

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

Denon je mimo moji cenu, tu neřešme, děkuji

Odpovědět