Jakou prenosku?
Re: Jakou prenosku?
Máš pravdu, upsal jsem se, pardon.
Naposledy upravil(a) Dasta dne 08 bře 2021 16:20, celkem upraveno 1 x.
@ Dasta.
Nemám sorry, asi máš pravdu ty!
Já tu 309-ku měl v ruce naposledy asi 1997.
Nemám sorry, asi máš pravdu ty!
Já tu 309-ku měl v ruce naposledy asi 1997.
Naposledy upravil(a) Prospero dne 08 bře 2021 16:22, celkem upraveno 1 x.
Takže měřit úhel hrotu vůči gramodesce . Mně postačuje ta rovina raménka Pro-Ject.
Pokud to tedy chápu správně, tak to závažíčko dělá protiváhu u S/J ramének, protože u přímých jsem to neviděl. Antiscating dělá závaží na silonu, to je vpravo, to je jasné. Díky
Pokud to tedy chápu správně, tak to závažíčko dělá protiváhu u S/J ramének, protože u přímých jsem to neviděl. Antiscating dělá závaží na silonu, to je vpravo, to je jasné. Díky
Ne, máš pravdu ty, na silonu je antiskating, ne azimut.
Sledovat úhel hrot/LP je vždycky dobře.
A pokud chceš za každou cenu sklo, kup vázu a tulipány (Dneska je MDŽ!) a nebo půllitr a nějaké to pivo z nabídek! (Potom to třeba bude hrát líp!)
Nooo, já mám ATVM540ml a ten hrot je podle mě za ty peníze výborný, je spíš vyrovnaná přesná, co ale dostaneš je lepší zvuk zejména ke konci strany desky a to výrazně, zkreslení, se kterým se potýká spousta přenosek a ne a ne se ho zbavit jakýmkoli nastavením, tak je skoro neslyšitelné. Já jsem velice spokojený.karfik píše: ↑08 bře 2021 12:47Jsem (perverzní) bastlíř, baví mě to. Koupil jsem Pro-Ject Essentials 2 (hrozný gramofon, ale na mé bastlení ideální) a protože se mi líbí designem Rega P8 díky nehranaté děravé základně, která má právě skleněný talíř, tak jsem si ten gramofon přebastlil v tomto designu. A proto tam mám skleněný talíř, přiznávám, že to nemusí být nejlepší řešení pro zvuk, ale když je na gramofonu za 50000Kč, tak to nemůže být úplný průšvih. Navíc rezonance talíře utlumí původní MDF talíř.
Kupodivu neupravený originální Pro-Ject Essentials 2 měl talíř o 6mm níže, než byla rovina ramínka, což nechápu. Já na původní MDF talíř přidal 8mm sklo, čímž jsem podstatně zvýšil jeho hmotnost a samozřejmě výšku, a tedy jsem pod raménko musel dát 2mm podložku, abych dorovnal VTA. Je pravda, že je rozdíl ve výšce přenosky Ortofon 2M RED, která tam byla originálně a současnou AT-VM95E, ale to by mělo být kolem 1mm, dle datasheetu, ne 6mm.
Už jsem objednal Grado Black, v mé cenové kategorii nic vhodnějšího není, tak jak ji rozehraji, napíšu zda to byla dobrá volba.
Přemýšlel jsem ještě o výměně hrotu za AT95ML, ale to už je cenou mimo a zásadní změna zvuku k basům tam asi neproběhne.
Díky
(Dual 1224/DNS210 ) .Děkuji za radu, jehlu jsem objednal, ale bohužel přenoska je mechanicky poškozena. Mám zmatek v systému přenosek Dual (DNS..TKS..DN) a množství nosných destiček TK pro našroubování přenosky a vložení do bajonetu hlavy raménka. Moje aktuální praktické zkušenosti +/- jsou na úrovni ,kdy jsem si v r. 1978 stavěl TW40 a SG60Junior a zatím nejsem schopen najít pro mě uchopitelnou možnost výměni celé přenosky. Mám zmatek v kombinaci: hlava- Headshell (TK.., TKS..DNS..)-přenoska. Chápu to tak, že do určité hlavy raménka lze dát více typů přenosky za předpokladu, že právě vhodný headshell TK (TKS/DNS?) zajistí optimální pozici hrotu.Nabízejí se vizuálně pro halvu vhodné : třeba TK120 s přenoskou ShureM75D , TK182 a TK 225/Shure DM 103M-E. Neorientuji se, co je určující. Nebo když už tam jednou je DMS210, tak do hlavy nic jiného nelze? Nejraději bych tam měl Shure. Omlouvám se za asi základní neznalost. Děkuji.Prospero píše: ↑25 úno 2021 11:33Pokud je už osazen tebou uvedenu vložkou (původně tam byla "krystalka" CDS 650 nebo 660), není problém najít na netu novou jehlu (DN 211). Ta stojí, v závislosti na kvalitě, mezi 19,- až 60,-€
18,90 základní náhrada, 24,- Made in Swiss, kolem 50,- Made in Japan a originál Dual potom 60,-€. (Od originálu Dual za cca. 37,-€ bych dal raději prsty pryč. Je to NOS, tedy zbytek starých zásob a tam by mohl být problém se ztuhlou gumou uchycení.)
A pokud bys chtěl rovnou vyměnit celou přenosku, návrhů a možností tady na fóru najdeš nespočet.
Myslím, že právě proto, že už máš namontovanou přenosku DMS 210 (ta tam nemusí být na pořad), neměl by být problém, vyměnit ji za jinou.
Měla by už být namontována na nosníku TK 181.
Ten stačí (společně s přenoskou) vytáhnout opatrně ven z headshellu, odšroubovat ji, odpojit drátky a nahradit ji jinou. Na ten nosník jde našroubovat jakákoli se standardním 1/2" uchycením. (Takže třeba Ortofon OM5, Shure 75 a další.) Samozřejmě je potom nutné nastavit správný přítlak a antiskating.
Aspoň si to tak pamatuji. (Je to už hodně dlouho, co jsem ten Dual viděl naposledy.)
Měla by už být namontována na nosníku TK 181.
Ten stačí (společně s přenoskou) vytáhnout opatrně ven z headshellu, odšroubovat ji, odpojit drátky a nahradit ji jinou. Na ten nosník jde našroubovat jakákoli se standardním 1/2" uchycením. (Takže třeba Ortofon OM5, Shure 75 a další.) Samozřejmě je potom nutné nastavit správný přítlak a antiskating.
Aspoň si to tak pamatuji. (Je to už hodně dlouho, co jsem ten Dual viděl naposledy.)
P.S.:
Trochu jsem googlil a zjistil, že tebou zmiňovaný nosník TK 120 (někdy označován jako TK 14) s tou Shurkou je údajně identický s tím TK 181 o kterém jsem psal.
Takže i to by byla možnost.
Vytáhnout stávající, zasunout nový, nastavit správně hodnoty a bude.
Trochu jsem googlil a zjistil, že tebou zmiňovaný nosník TK 120 (někdy označován jako TK 14) s tou Shurkou je údajně identický s tím TK 181 o kterém jsem psal.
Takže i to by byla možnost.
Vytáhnout stávající, zasunout nový, nastavit správně hodnoty a bude.
Děkuji moc, zkusím. A dá se někde něbo nějak najít které TK... patří ke kterému raménku? Půlpalcové dírky jsem zaregistroval (měl jsem je na SG60). Měl jsem obavu, že vzhledem k různému tvaru přenosek našroubovaných na stejný headshell bude jiná geometrie resp. pozice hrotu (úhel, vzdálenost= délka raménka> OM5 se zdá delší než S75). Přítlak a As je jasný. A názor na kupování použitých přenosek na ebay.de ? ... jasný, jdu na ebay koupit TK120(TK14/TK181. S vložkou nebo raději holý? Děkuji.
Začnu odzadu.
Než objednáš nový nosník (ať už s přenoskou nebo holý) přesvědč se v jakém stavu je ten stávají, na kterém je ta DMS210. Jestli je v pořádku, je zbytečné kupovat další. Ušetřené peníze můžeš radši investovat do nové vložky.
Kupovat použitou přenosku je vždy tak trochu loterie, pokud nevíš nic o původním majiteli. Minimálně výměna jehly je většinou rozumná.
Dírky v nosníku jsou podlouhlé, takže se přenoska dá posouvat dopředu a dozadu. Dual měl na tohle speciální plastikové šablony, bohužel je dnes problém sehnat je. (Já tenkrát Shure M75 nastavil od oka.)
Ta Shurka je dobrá, ale cena náhradních jehel stále stoupá. (To jen na okraj.)
Ještě k těm jednotlivým označením těch nosníku.
Ty jsou normálně pod dvoumístným číslem (TK 14/15/24/25), pod třímístným číslem uváděl Dual už konkrétní kombinaci TK+přenoska.
Takže například TK 181 je vlastně TK 14 + vložka CDS 650, TK 223 = TK 14 + DMS 210 atd. (Jsou jich tak mraky a dělá to v hlavě jen zbytečný zmatek.)
Objednat se ty věci nemusejí jen na eBay. Já využívám velmi spolehlivý kanál thakker.eu.
Než objednáš nový nosník (ať už s přenoskou nebo holý) přesvědč se v jakém stavu je ten stávají, na kterém je ta DMS210. Jestli je v pořádku, je zbytečné kupovat další. Ušetřené peníze můžeš radši investovat do nové vložky.
Kupovat použitou přenosku je vždy tak trochu loterie, pokud nevíš nic o původním majiteli. Minimálně výměna jehly je většinou rozumná.
Dírky v nosníku jsou podlouhlé, takže se přenoska dá posouvat dopředu a dozadu. Dual měl na tohle speciální plastikové šablony, bohužel je dnes problém sehnat je. (Já tenkrát Shure M75 nastavil od oka.)
Ta Shurka je dobrá, ale cena náhradních jehel stále stoupá. (To jen na okraj.)
Ještě k těm jednotlivým označením těch nosníku.
Ty jsou normálně pod dvoumístným číslem (TK 14/15/24/25), pod třímístným číslem uváděl Dual už konkrétní kombinaci TK+přenoska.
Takže například TK 181 je vlastně TK 14 + vložka CDS 650, TK 223 = TK 14 + DMS 210 atd. (Jsou jich tak mraky a dělá to v hlavě jen zbytečný zmatek.)
Objednat se ty věci nemusejí jen na eBay. Já využívám velmi spolehlivý kanál thakker.eu.
Takhle vypadá ten nosník:
www.dual-board.de
A pokud chceš začít studovat gramofony Dual podrobně dost se dozvíš na Re: Jakou prenosku?
To Prosperu: děkuji za rady,odkazy a objasnění heasdshellů. Čekal bych v tom "německý ornung". Důchodce má na studium čas a aspoń si pocvičí jazyk, když tam nemůžu ,ale koukám tam z okna.Těch M75 je více modelů, kterou by jsi doporučil? Nějakou takovou jsem kdysi měl vSG60. Nejsem zase extra posluchač a D1224 není špice. Kamarád z D mi dnes posílá starší (neví stav) headshell TK 182 s CDS660 (asi tedy keramika). Ale myslím, že nová Shure nebo OM5 (také je jich více) bude lepší než kupovat keramickou jehlu za 25Eur. U Shure měnit jehlu po 300 hodinách? Děkuji.
No vidíš, už se v tom začínáš orientovat!
TK 182 je opravdu TK14+CDS660. Troufnu si tipnout, že to označení CDS zřejmě znamená CeramicDualSystem. (Bez záruky!)
Měnit jehlu po 300h je zbytečné, kónická musí (při správné justáži) vydržet minimálně dvojnásobek, přičemž jsem došel k poznání, že dokud se její zvuk nijak negativně neprojevuje, nemá cenu se bát a slepě následovat rady výrobce. (Ten chce přeci hlavně jedno: co nejdřív prodat novou.)
Máš pravdu, těch M75 je více. (Model M75 Type D je napriklad myšlený právě pro "nacvakavací" systém DUAL, proto to D.)
Já jsem tenkrát namontoval tuhle: (Klasická "tuzexovka" M75-S6)
Ta tam fungovala až do výměny gramofonu, teď je ještě stále v tom druhém. (Dělal jsem to tenkrát pro mou matku.)
Ale jak už jsem psal, na TK14 jde připevnit (skoro) cokoli s 1/2" uchycením.
To je asi tak vše, víc už mě nenapadá.
Přeji hodně úspěchu při výměně a spokojenost při poslechu.
TK 182 je opravdu TK14+CDS660. Troufnu si tipnout, že to označení CDS zřejmě znamená CeramicDualSystem. (Bez záruky!)
Měnit jehlu po 300h je zbytečné, kónická musí (při správné justáži) vydržet minimálně dvojnásobek, přičemž jsem došel k poznání, že dokud se její zvuk nijak negativně neprojevuje, nemá cenu se bát a slepě následovat rady výrobce. (Ten chce přeci hlavně jedno: co nejdřív prodat novou.)
Máš pravdu, těch M75 je více. (Model M75 Type D je napriklad myšlený právě pro "nacvakavací" systém DUAL, proto to D.)
Já jsem tenkrát namontoval tuhle: (Klasická "tuzexovka" M75-S6)
Ta tam fungovala až do výměny gramofonu, teď je ještě stále v tom druhém. (Dělal jsem to tenkrát pro mou matku.)
Ale jak už jsem psal, na TK14 jde připevnit (skoro) cokoli s 1/2" uchycením.
To je asi tak vše, víc už mě nenapadá.
Přeji hodně úspěchu při výměně a spokojenost při poslechu.
Jedna věc mě přeci jen napadla.
Psal jsi, že bys rád nějakou novou Shurku.
To asi bude problém, protože Shure zastavil výrobu. Většina toho, co ještě bylo na trhu už je pryč. Jediná, která je k mání je M44G, za hrdou cenu 149,-€! A to se mi pro tvůj gramofon zdá poměrně přehnané.
Takže ti zřejmě nezbyde nic jiného, než se porozhlédnout u jiných výrobců.
(Náhradní jehly ale na trhu jsou, takže pokud bys sehnal nějakou "ojetou", problém nehrozí.)
Psal jsi, že bys rád nějakou novou Shurku.
To asi bude problém, protože Shure zastavil výrobu. Většina toho, co ještě bylo na trhu už je pryč. Jediná, která je k mání je M44G, za hrdou cenu 149,-€! A to se mi pro tvůj gramofon zdá poměrně přehnané.
Takže ti zřejmě nezbyde nic jiného, než se porozhlédnout u jiných výrobců.
(Náhradní jehly ale na trhu jsou, takže pokud bys sehnal nějakou "ojetou", problém nehrozí.)