Jak poznám první press?
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak poznám první press?
Není nic špatného na tom, pustit si muziku s CD. I těch blbých 16 bitů úplně stačí... Ony vlastně stačí úplně všechny parametry CD formátu.
Já vlastně teď nejvíc poslouchám jen CD i když moje sbírka nosičů SACD je poměrně velká, tak mám starší pálenky třeba i 2O roků staré a když si je pustím na svém Marantz SA-1, je to paráda....
A občas si pustím i něco s DAT. Mám přes 500 kazet i raritky originál nahrané a dokonce i raritky nahrané naživo... To co se line s Nakamichi DAT 1000 a DAC 1000, je zážitek Nic lepšího jsem neslyšel. A každý kdo měl u mně možnost poslechnout si něco s DAT a nebo CD, tak byl překvapený a docela šokovaný, jak hraje starý formát.
Hi.Res je podle mně marketingová bublina a když něco v Hi-Res tak jedině s SACD...
Ale každý ať činí dle svého, podle chuti. Hlavně to prosím Vás nikomu tady nenuťte a nevnucujte tu svoje názory. Pak se s toho stane přehlídka ega...
Já vlastně teď nejvíc poslouchám jen CD i když moje sbírka nosičů SACD je poměrně velká, tak mám starší pálenky třeba i 2O roků staré a když si je pustím na svém Marantz SA-1, je to paráda....
A občas si pustím i něco s DAT. Mám přes 500 kazet i raritky originál nahrané a dokonce i raritky nahrané naživo... To co se line s Nakamichi DAT 1000 a DAC 1000, je zážitek Nic lepšího jsem neslyšel. A každý kdo měl u mně možnost poslechnout si něco s DAT a nebo CD, tak byl překvapený a docela šokovaný, jak hraje starý formát.
Hi.Res je podle mně marketingová bublina a když něco v Hi-Res tak jedině s SACD...
Ale každý ať činí dle svého, podle chuti. Hlavně to prosím Vás nikomu tady nenuťte a nevnucujte tu svoje názory. Pak se s toho stane přehlídka ega...
Pozor, neplést si vnucování svých názorů s uvedením faktů a vyvrácením a uvedením na pravou míru těch nesmyslů, blábolů, lží a pitomostí co tu tlačí mcm a Cernan.
Hi-res ztrácí jakékoli výhody vůči CD formátu, neboť je úplně stejně domrvený už při masteringu. A protože na Hi-Res nedomrvený zvuk u naprosté většiny hudebních titulů nenajdeš, je daleko přínosnější sáhnout na CD z doby před Loudness War. A to je ten důvod proč poslouchat CD. Poslech z Hi-Res nic nepřináší, jeho teoretická technická výhoda není využita ku prospěchu zvuku. Jen vyhozené peníze, což je primární účel existence těchto formátů.
Liamee, Antony - podepisuji to
Ten vývoj HI-Res formátů správně popisuje Antony. Mám vlastní praktickou zkušenost. Playery SACD a DVD-A vlastním od roku 1999 a od té doby též nakupuji placky. Z počátku to skutečně byly super nahrávky, typicky Stouni, Genesis a pod., hrálo to fantasticky a byly to skutečně náhrávky realizované z originálních master tape. Bohužel časem se to velmi zhoršilo a vypadalo to, že to tam praskali z těch mizerných a zmrskaných CD LW. Postupně se popík, rock na tom nedal poslouchat. Vyšlo to na stejno, zda zmrskané CD, či Hi-Res formáty. Po uvedení na trh těchto aparátů byl předpoklad, že tyto nové formáty nepůjdou kopírovat ( na rozdíl od CD, které se v tu dobu pálilo již běžně ) a přístroje neměly ani digitální výstupy, pouze analogové. Později to Sony a Pioneer umožnily po tzv. Firewire a navíc to bylo rozbourané v PlayStation. Pak se tyto formáty zhoršily definitivně.
Dnes jde na těchto formátech zakoupit pouze klasickou hudbu a to také často a rád činím. Tam se zatím neprzní, ani si to nikdo nedovolí do budoucna.
Samozřejmě, že plně dostačuje ke kvalitnímu poslechu na kvalitní aparatuře i formát CD ( ten nezprzděný LW ). Pokud si mohu dovolit procentuálně kvantifikovat rozdíl mezi kvalitní nahrávkou s nezprněným masteringem na CD a stejně kvalitní nahrávkou např. na SACD, tak je ten rozdíl v řádu jednotek procent ( 3 - 4 ), Hi-Res formát bude mít ale jasně lepší dynamiku.
Dnešní zprasené nahrávky a je jedno na jakém formátu, mají rozdíl v řádu desítek procent, oproti nezprasené nahrávce např. na CD.
Takže rock, pop ztrácí smysl kupovat v Hi-Res, protože je to stejna prasečina, jako na tolik kritizovaných CD.
Pokud nejste úplní "skrblíci" , tak si na strankách vydavatelství 2L zakupte kvalitně nahranou klasickou hudbu na CD, či SACD, či DVD-A, nebou soubor Hi-Res a hned ty rozdíly uslyšíte, případně neuslyšíte a pak je to u Vás jedno. Každý titul je tam zaznamenán ve větším rozlišení, než je prodáván v Hi-Res a můžete si tedy vybrat.
Např. moje oblíbené varhany: Terje Winge - ORGANISM. Jsou tam dvě placky SACD ( je tam i stopa CD, ikdyž ji neuváděj ) a Pure Audio Blu-ray s mnoha formáty. Pokud si to někdo koupí, tak opatrně, např. 9.1 Auro-3D je schopno Vám vyhnat ze špačkobudek toho špačka.
Za mně: Pokud bych neměl jiný zdroj této špičkové nahrávky než CD, tak nic jiného bych nehledal, protože to hraje naprosto suprově. Pokud pak po přehrátí CD, tam dám SACD, tak v přímém porovnání je to zase někde jinde a je to super excelent a velká dynamika. Nakonec v přímém srovnání to všechno smaže BD se skutečně bombovou dynamikou, tady pozor na Volume. Tak to chodí.
Hodně úspěchů a pro něktěré jedince: neplést si kvalitu a mastering nahrávky s možností jednotlivých formátů.
https://www.2l.no/ a vlevo vyhledat ORGANISM.
Ten vývoj HI-Res formátů správně popisuje Antony. Mám vlastní praktickou zkušenost. Playery SACD a DVD-A vlastním od roku 1999 a od té doby též nakupuji placky. Z počátku to skutečně byly super nahrávky, typicky Stouni, Genesis a pod., hrálo to fantasticky a byly to skutečně náhrávky realizované z originálních master tape. Bohužel časem se to velmi zhoršilo a vypadalo to, že to tam praskali z těch mizerných a zmrskaných CD LW. Postupně se popík, rock na tom nedal poslouchat. Vyšlo to na stejno, zda zmrskané CD, či Hi-Res formáty. Po uvedení na trh těchto aparátů byl předpoklad, že tyto nové formáty nepůjdou kopírovat ( na rozdíl od CD, které se v tu dobu pálilo již běžně ) a přístroje neměly ani digitální výstupy, pouze analogové. Později to Sony a Pioneer umožnily po tzv. Firewire a navíc to bylo rozbourané v PlayStation. Pak se tyto formáty zhoršily definitivně.
Dnes jde na těchto formátech zakoupit pouze klasickou hudbu a to také často a rád činím. Tam se zatím neprzní, ani si to nikdo nedovolí do budoucna.
Samozřejmě, že plně dostačuje ke kvalitnímu poslechu na kvalitní aparatuře i formát CD ( ten nezprzděný LW ). Pokud si mohu dovolit procentuálně kvantifikovat rozdíl mezi kvalitní nahrávkou s nezprněným masteringem na CD a stejně kvalitní nahrávkou např. na SACD, tak je ten rozdíl v řádu jednotek procent ( 3 - 4 ), Hi-Res formát bude mít ale jasně lepší dynamiku.
Dnešní zprasené nahrávky a je jedno na jakém formátu, mají rozdíl v řádu desítek procent, oproti nezprasené nahrávce např. na CD.
Takže rock, pop ztrácí smysl kupovat v Hi-Res, protože je to stejna prasečina, jako na tolik kritizovaných CD.
Pokud nejste úplní "skrblíci" , tak si na strankách vydavatelství 2L zakupte kvalitně nahranou klasickou hudbu na CD, či SACD, či DVD-A, nebou soubor Hi-Res a hned ty rozdíly uslyšíte, případně neuslyšíte a pak je to u Vás jedno. Každý titul je tam zaznamenán ve větším rozlišení, než je prodáván v Hi-Res a můžete si tedy vybrat.
Např. moje oblíbené varhany: Terje Winge - ORGANISM. Jsou tam dvě placky SACD ( je tam i stopa CD, ikdyž ji neuváděj ) a Pure Audio Blu-ray s mnoha formáty. Pokud si to někdo koupí, tak opatrně, např. 9.1 Auro-3D je schopno Vám vyhnat ze špačkobudek toho špačka.
Za mně: Pokud bych neměl jiný zdroj této špičkové nahrávky než CD, tak nic jiného bych nehledal, protože to hraje naprosto suprově. Pokud pak po přehrátí CD, tam dám SACD, tak v přímém porovnání je to zase někde jinde a je to super excelent a velká dynamika. Nakonec v přímém srovnání to všechno smaže BD se skutečně bombovou dynamikou, tady pozor na Volume. Tak to chodí.
Hodně úspěchů a pro něktěré jedince: neplést si kvalitu a mastering nahrávky s možností jednotlivých formátů.
https://www.2l.no/ a vlevo vyhledat ORGANISM.
Je trochu pradoxne, ze kruh sa uzatvara - po desiatkach tyzdenne pribuda v katalogu vydani v Atmos verziach - DR na urovni 12-15 je standard, velmi casto DR na urovni minimalne ako povodny vinyl/CD a teda bez obmedzeni napr. vinyloveho masteringu. Vcera som si vypocul Avalon od Roxy Music a nadhera.
@Oldear - ano, klasika je v tomto vynimocne dobre zastupena. A okrem 2L sa daju najst stovky Blu Ray Audio/ BR Video nahravook v excelentnej kvalite. A multikanal tomu doda zase uplne iny rozmer. Moj najnovsi objav [minuky tyzden dorazilo] https://www.jpc.de/jpcng/classic/detail ... um/8400820
Tam je skor problem z 20 tich vydani rovnakeho Beethovena/Bacha/Mahlera atd trafit verziu, co ma je interpretance aj zvukovo najlepsia. Niekedy ani svetoznamy dirigent nie je 100% zarukou, proste sem tam to nevyjde.
@Oldear - ano, klasika je v tomto vynimocne dobre zastupena. A okrem 2L sa daju najst stovky Blu Ray Audio/ BR Video nahravook v excelentnej kvalite. A multikanal tomu doda zase uplne iny rozmer. Moj najnovsi objav [minuky tyzden dorazilo] https://www.jpc.de/jpcng/classic/detail ... um/8400820
Tam je skor problem z 20 tich vydani rovnakeho Beethovena/Bacha/Mahlera atd trafit verziu, co ma je interpretance aj zvukovo najlepsia. Niekedy ani svetoznamy dirigent nie je 100% zarukou, proste sem tam to nevyjde.
U sterea může být při korektním převodu DR maximálně na úrovni původního, nikoli minimálně.
A původní stereo nahrávka dodatečně překopaná do multikanálu je stejné prznění původního záznamu, jako upsampling CD na Hi-res.
A původní stereo nahrávka dodatečně překopaná do multikanálu je stejné prznění původního záznamu, jako upsampling CD na Hi-res.
Ja myslim, ze az moc zbytecne pausalizujete a plati co napsal Liamee:
Je to proste jako s kazdym formatem - vsude se najdou blbe i dobre nahravky. Ze je v hi-resu vetsina bordel? No to asi ano, ale to by se dalo rict treba i o CD, na kterem vychazi taky spousta bordelu a mozna jeste vic? I v hi-resu se ale najde spousta zvukove skvelych nahravek, v nekterych pripadech jde o nejlepsi moznou kvalitu a zdaleka nejde jen o klasiku. Ja posloucham hodne R&B 70-80. leta a namatkou Stevie Wonder, Rick James, Sister Sledge maji zrovna treba na hdtracks ve skvele, ne-li nejlepsi kvalite. Nebo nektere hi-resy na supraphonline - Oldear to tady sam chvalil. Proste hledani dle kvality mixu/masteringu se nevyhnete u zadneho formatu. To, ze se termin a znacka hi-res pouzivaji k marketingu a oblbovani (nejvetsi bizar logo hi-res na sluchatkach) - no jo no, ale to neni nic noveho, vzdycky to bylo a vzdycky bude, zvlast v hifi.Liamee píše: ↑31 srp 2024 16:01A my ostatní, kdo tomu na rozdíl od tebe a tobě podobným skutečně rozumíme, si půjdeme pustit kvalitní zvuk z CD, SACD, LP, DVD-A, Blu-ray, Hi-Res atd., protože my na rozdíl od tebe víme, že mnohem víc záleží na kvalitě masteringu/remasteringu než na druhu nosiče či formátu.
Fidji99
dík za info. Avalon je moje srdcovka z dob studií a také jedno z mých prvních CD. Mám LP, CD ( původní a první vydání 1983) a také SACD, které hraje suprově. Avalon Atmos je srpnová novinka a až to bude dostupné v ČR, tak jdu do toho.
Dodatek: King's College Choir Cambridge - 1615 Gabrieli in Venice , bude také skvělá hudba a vynikající prostor a to čiší i z té ukázky na webu.
Děkuji za další tip.
dík za info. Avalon je moje srdcovka z dob studií a také jedno z mých prvních CD. Mám LP, CD ( původní a první vydání 1983) a také SACD, které hraje suprově. Avalon Atmos je srpnová novinka a až to bude dostupné v ČR, tak jdu do toho.
Dodatek: King's College Choir Cambridge - 1615 Gabrieli in Venice , bude také skvělá hudba a vynikající prostor a to čiší i z té ukázky na webu.
Děkuji za další tip.
tak to je CD formát neurazí ale HiRes ať už na BD nebo jinde ho prostě smaže a CD formát nemůže konkurovat, možná pokud bych byl nenáročný posluchač jako Limaee tak by mě CD formát stačil ale k čemu když si to mohu poslechnout v HiRes.Oldear píše: ↑02 zář 2024 13:53Za mně: Pokud bych neměl jiný zdroj této špičkové nahrávky než CD, tak nic jiného bych nehledal, protože to hraje naprosto suprově. Pokud pak po přehrátí CD, tam dám SACD, tak v přímém porovnání je to zase někde jinde a je to super excelent a velká dynamika. Nakonec v přímém srovnání to všechno smaže BD se skutečně bombovou dynamikou, tady pozor na Volume. Tak to chodí.
Zjevně si nepochopil psaný text a vytrháváš z kontextu. Nedošlo Ti o jaké kvalitativní skupině nahrávek a žánru píši. Nepsal jsem o zvuku z dráťáku, ať už zabaleném v jakémkoliv technicky vyspělém kontejneru.
Jak jsi náročný posluchač, bylo dobré dokumentovat v popisce svoji sestavu, na čem tedy tu kvalitu posloucháš, ať je patrná Tvoje relevance.
Jak jsi náročný posluchač, bylo dobré dokumentovat v popisce svoji sestavu, na čem tedy tu kvalitu posloucháš, ať je patrná Tvoje relevance.
Taky by mě zajímalo, na čem mcm poslouchá, protože zatím mele jako kolovrátek nějaký bláboly co si někde přečetl. To co mu napsal a vysvětlil Limaeee asi ani nečetl, nebo spíš nemá vůbec buňky na to, to pochopit, vůbec neví o čem je řeč, a nejsmutnější je, že to ani v nahrávkách neslyší. Pro něj prostě čím víc pruhů, tím víc Adidas, víc je přece líp, pro něj hires je top a cd zastaralý formát pro nenáročné posluchače, což on není, a my bychom se měli dovzdělat, tak mu to nechme on ví nejlíp co je kvalitní poslech, diskuze s ním je mlácení prázdné slámy.
Hošku ty nemáš sebemenšího šajna o čem se tu pokoušíš kdákat . Liamee je desetkrát náročnější posluchač než kdy ty budeš.
A k čemu CD formát, když si to můžeš poslechnout v Hi-Res? No nemůžeš, ale když jsi teda takovej borec a seš tak děsně "chytrej" a "víš" to líp než my všichni hifisti tady, tak tě podruhý vyzývám: "uděláme to jednoduše milej zlatej, dáš nám sem odkaz/y na obchod/y, kde se dají všechna (opakuju VŠECHNA) alba koupit v Hi-Res ve stejných masterech a zvukově kvalitnějších vydáních/verzích než na CD. Prosím, máš možnost." "Kde teda VŠECHNY nahrávky koupíme v Hi-Res a zároveň zvukově lepší než na CD? (opakuju ZVUKOVĚ LEPŠÍ, ne jen s vyšším rozlišením, ale přitom s DR8 nebo DR6 atd., když původní CD vydání měla DR13 apod.)." Stále všichni napjatě čekáme.
Já myslím, že on vůbec neví, co DR je.
To je mi jasný, že neví o čem mluví(m). Mluví a diskutuje se tu o tom pořád dokola celý roky, ale náš milej mcm o tom pořád nemá ani tušení. Plete si maximální parametry a možnosti jednotlivých formátů se zvukovou kvalitou, ale že jsou to dvě naprosto odlišný věci, to si prostě vysvětlit nenechá. Ne a ne ne, to by se mu totiž celej ten pracně budovanej domeček z karet rázem sesypal a on by něvěděl kudy dál. Proto se bude dál zuby nehty držet těch svých nesmyslů i kdyby trakaře padaly. Je jednodušší žít v bludu, než pohlédnout realitě do očí.
mcm je ukázkovým příkladem toho jak to dopadne, když člověk naletí na pí ár masírku a nechce se těch blábolů, co mu ta reklama nabulíkovala, za žádnou cenu vzdát a sám samozřejmě není schopnej poznat a slyšet, že se věci mají úplně jinak než jak mu ta reklama tvrdí. A to dokonce ani když mu někdo názorně a jednoduše ukáže jak se to s danou věcí má ve skutečnosti.
mcm je ukázkovým příkladem toho jak to dopadne, když člověk naletí na pí ár masírku a nechce se těch blábolů, co mu ta reklama nabulíkovala, za žádnou cenu vzdát a sám samozřejmě není schopnej poznat a slyšet, že se věci mají úplně jinak než jak mu ta reklama tvrdí. A to dokonce ani když mu někdo názorně a jednoduše ukáže jak se to s danou věcí má ve skutečnosti.
Ono je dost těžké, jezdit s Ferrari (Hi-Res) po polní cestě (mastering)...