Gramo Lenco L3809 - kolísání otáček

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
mirvan
Kontaktovat uživatele:

Gramo Lenco L3809 - kolísání otáček

Příspěvek od mirvan »

Zdravím!

Na stará kolena jsem si po dlouhých letech bez možnosti přehrání pořídil pro svoje staré desky gramo (viz nadpis). Nastavil jsem podle návodu přítlak 2,5g a odpovídající antiskate a pustil první desku a ... zděsil jsem se, protože tóny znatelně kolísají. Talíř má přímý náhon, sedí dobře, stroboskop je prakticky bez hnutí a já jsem z toho zoufalý. Kolísání (je to takové jemné ale nežádoucí pomalé vibrato, frekvenci odhaduju řádově 1Hz) slyším samozřejmě jen při táhlejších tónech ale na víc deskách takže nekvalitními deskami to nebude (navíc kdysi na starém gramu jsem nic takového nezaznamenal).

Talíř není nijak moc těžký, motor ho dokáže roztočit během sekundy, takže by nestabilita generátoru mohla kolísání způsobovat ale nechce se mi věřit, že by to mohl být takový šmejd (byť je to "samozřejmě" čínský výrobek). Posoudit míru kolísání podle stroboskopu neumím (tečka se pohybuje v rozmezí cca. 1mm), navíc pokud by byla frekvence stroboskopu odvozená ze stejného zdroje jako motor, stejně by tam byl jen pro parádu.

Napadlo mě, jestli nemůže být nějaká chyba v digitálním zpracování signálu - linkový výstup grama jde do soundbaru a ten to nejspíš digitalizuje než to analogově vysype ven, takže pokud se tam dělají nějaká transformační kouzla... (nevím)

Nemáte někdo nějakou radu?

Míra (UL)

jirkash
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Gramo Lenco L3809 - kolísání otáček

Příspěvek od jirkash »

Co jsem si pocetl ruzne zahranicni recenze, tak obrovska shoda, vyhozene penize, kolisani otacek motoru od nova a diky tomu z ni hudba divne.
Je to vlastnost a opravdu mizerny vyrobek. Nechapu, co lidi porad vede kupovat takove novodobe vraky.. I 40 et stray gramofon udela milionkrat lepsi sluzbu nez tento pokus o gramofon.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Je novej v záruce nebo to chceš nějak řešit po domácku? Umíš sehnat/najít podrobné servisní schema?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Reklamovat, vyměnit, gešeft převážně vyhoví v krajnosti storno
občanský a obchodní zákoník to řeší případně pohrozit ČOI
a recenzí na webu, vyměknou. Koupit kvalitu, dnes bych volil
Technics byť starší, direct drive (série DD).

mirvan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirvan »

Díky všem za rychlou reakci. ...no nepotěšili jste mě, ale co jsem mohl čekat, že?
Nechtěl jsem si hrát na discofila, prostě jsem si chtěl poslechnout staré desky a matně jsem si pamatoval, že za dob kdy nic nebylo byla značka Lenco něco. Starý gramec (TESLA NAD, víc si nevzpomenu) jsem bohužel vyhodil protože se "roztekl" talíř a předpokládal jsem, že se za rozumné peníze dá koupit použitelný přístroj. Ach jo!
No co, zabalím to a pustím se do vyjednávání se zeleným pumprdlíkem.

Míra

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Máme v rodině jeden aparát Lenco L3888 s přenoskou AT91 a chová se (zatím)
slušně. Asi hodně záleží na jakou šarži v krámu narazíš...

LUK

Příspěvek od LUK »

Problém je, že je potřeba si uvědomit, že "rozumné peníze" dnes znamená diametrálně odlišnou částku než jakou tahle dvě slovíčka představovala "za dob kdy nic nebylo."

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Vždycky si vzpomenu, jak jsem stál frontu při výprodeji prodejny Tesla, když se zavíraly. Byl sem asi dvacátej. Když už sem byl třetí, tak chlap přede mnou koupil poslední dva direct drive gramofony. Jenom samotná mechanika bez bedýnky, pouze posazená v polystyrenu. Typ teď z hlavy nevím. Do dnes mě to mrzí.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

No a NAD 5120 (vývozní modifikace NC470) skončily v bazarech, zjevně
nehrané, nepoužité. Řemínek (belt-drive), bez přenosky a velmi levně.
Tak hybaj do tuzu pro Shure M75, gramec vošklivej jak noc ale hrálo to.
(jo šířka aparátu 420mm pasovala za zesil Transiwatt TW44, nejlevnější
hi-fi študáka)

Odpovědět