Actidamp Mk IV-3
Re: Actidamp Mk IV-3
Jaké jsou použity OZ a jakého původu jsou polovodiče? Díval jste se na to osciloskopem zda to nekmitá? Jak jste brum posuzoval, se sluchátky?
U soucasné verze je problém s C18 a C64 vyřešený tak aby nic nebránilo zasunutí do drážek Hammond krabičky.
U soucasné verze je problém s C18 a C64 vyřešený tak aby nic nebránilo zasunutí do drážek Hammond krabičky.
Všechny polovodiče a částečně pasívní součástky jsou kupované u Mousera (mausel.eu). Část pasívních součástek z Ecomu, konektory GES. Vše je originální a proměřené předem. Na desce rozhodně nic nekmitalo. Změřena všechna napětí a kontrola i na osciloskopu. Audio kontrola byla prováděna se sluchátky. Zesilovač pro sluchátka byl napájen z baterie (jen pro jistotu). Seznam použitých aktivních součástek níže.
T1, T2, T201, T202 - 2SK170BL (originály koupené i s deskami)
T3, T203 - BC337-40
T4, T204 - BC327-40
T5 - BC546B
T205 - BC556B
T6 - BD139
T206 - BD140
OA1, OA201 - OPA211
OA2, OA202 - NE5534AP
OA3, OA203 - OPA134PA
OA4, OA204 - NE5534AP
OA5, OA205 - NE5534AP
OA6, OA206 - OP177
OA7, OA207 - NE5534AP
IO1, IO201 - NE5534N (ze starých zásob Signetics)
Ještě dva obrázky s původním osazením elytů a s brumem, a po úpravě kdy došlo k úplnému odstranění brumu.
Jak už jsem psal, po té úpravě to je bez jakéhokoliv rušení. Nechci kritizovat provedení desky, protože bych nic takového nedokázal. Ale z mého pohledu je tam ten nízkošumový zdroj od P.Macury zbytečný, když se napájení ještě filtruje kapacitními násobiči. Stačily by stabilizátory LM + násobiče jako u MK3. Další věcí je ten subsonický filtr. Pokud by se tyto dvě věci odstranily, tak by na desce zbylo i více místa.
T1, T2, T201, T202 - 2SK170BL (originály koupené i s deskami)
T3, T203 - BC337-40
T4, T204 - BC327-40
T5 - BC546B
T205 - BC556B
T6 - BD139
T206 - BD140
OA1, OA201 - OPA211
OA2, OA202 - NE5534AP
OA3, OA203 - OPA134PA
OA4, OA204 - NE5534AP
OA5, OA205 - NE5534AP
OA6, OA206 - OP177
OA7, OA207 - NE5534AP
IO1, IO201 - NE5534N (ze starých zásob Signetics)
Ještě dva obrázky s původním osazením elytů a s brumem, a po úpravě kdy došlo k úplnému odstranění brumu.
Jak už jsem psal, po té úpravě to je bez jakéhokoliv rušení. Nechci kritizovat provedení desky, protože bych nic takového nedokázal. Ale z mého pohledu je tam ten nízkošumový zdroj od P.Macury zbytečný, když se napájení ještě filtruje kapacitními násobiči. Stačily by stabilizátory LM + násobiče jako u MK3. Další věcí je ten subsonický filtr. Pokud by se tyto dvě věci odstranily, tak by na desce zbylo i více místa.
A ve zdroji v adaptéru jaká byla filtrační kapacita?
Zdroj od Macury není zbytečný, filtruje zarušené napětí ze sítě mnohem lépe než kapacitní násobič. Kromě toho jsou takto oba kanály odděleny (kapacitní násobič pro levý a pravý kanál zvlášt). Pokud by vám ale kapacitní násobiče vadily nemusíte je osazovat (misto 4 tranzistorů osadíte drátové propojky).
Subsonic filter je mnoha lidmi vyžadován -proto tam je.
Zdroj od Macury není zbytečný, filtruje zarušené napětí ze sítě mnohem lépe než kapacitní násobič. Kromě toho jsou takto oba kanály odděleny (kapacitní násobič pro levý a pravý kanál zvlášt). Pokud by vám ale kapacitní násobiče vadily nemusíte je osazovat (misto 4 tranzistorů osadíte drátové propojky).
Subsonic filter je mnoha lidmi vyžadován -proto tam je.
V adaptéru je 2x2G filtrace. Už jsem psal, že nepomohlo ani použít zdroj s filtrováním 2x20G. Ale přemístění těch kondíku z desky okamžitě. Pak třeba doplním foto. Mi kapacitní násobiče vůbec nevadí, spíše naopak. Chápu, že vyhovět každému při návrhu nelze, tak proto tam ten subsonic je.
Ještě jste psal, že někdo použil trafo 2x15V namísto 2x18V, což mi připadalo jako výtka. Ale i to trafo 2x15V má naprázdno daleko vyšší napětí (což určitě víte). Po usměrnění a vyfiltrování ještě vyšší. Já jsem na desce nastavil napětí tak, aby mělo právě 2x15V kvůli použitým IO u kterých je maximální povolené napětí právě takové.
Ještě jste psal, že někdo použil trafo 2x15V namísto 2x18V, což mi připadalo jako výtka. Ale i to trafo 2x15V má naprázdno daleko vyšší napětí (což určitě víte). Po usměrnění a vyfiltrování ještě vyšší. Já jsem na desce nastavil napětí tak, aby mělo právě 2x15V kvůli použitým IO u kterých je maximální povolené napětí právě takové.
Sám RNDr.Sýkora mi psal že kapacitní násobič není žádný zázrak..Kromě toho bývá obvykle probém s rozdílným napětím v každé polaritě (i 0,5V) což v roce 2018 nepovažuju za super konstruktérskou vychytávku..
Soucasná DPS je mírne přepracovaná.
Add trafo: to nebylo na Vás, spíš jen obecné povzdechnutí nad tím že když člověk něco uvolní DIY vždycky je riziko že to někdo podělá. V případě trafa 2x15V- bylo měké a se zatížením dost padalo (záleží na výrobci), stabilizátor tedy nestabilizoval a napětí na operácích kolísalo o několik voltů ,což si dotyčný ani neověřil . Ale měl ho ho skladem a kvůli uspoře ho tedy použil..
Soucasná DPS je mírne přepracovaná.
Add trafo: to nebylo na Vás, spíš jen obecné povzdechnutí nad tím že když člověk něco uvolní DIY vždycky je riziko že to někdo podělá. V případě trafa 2x15V- bylo měké a se zatížením dost padalo (záleží na výrobci), stabilizátor tedy nestabilizoval a napětí na operácích kolísalo o několik voltů ,což si dotyčný ani neověřil . Ale měl ho ho skladem a kvůli uspoře ho tedy použil..
Proběhlo několik srovnání různých phono preampů včetně nových verzí Actidampů (Mk3, 4) na oboustranných deskách a výsledkem je zjistění že současné NE5534 od TI (Texas Instruments) jsou zvukový průšvih a zvuk Actidampu dost sráží. Pokud chcete z Actidampu vytahnout maximum a nevadi vam nějaká investice, zkuste jine OZ. Zkoušelo se zatím jenom několik typů OZ ale jako zvukově nejlepší na vstup Mk4 (za jfety) vyšel OPA627. Dál je v plánu ADA4898-1 . Pokud máte staré 5534 od Signetics Philips ap. neváhejte je použít, dost to pomůže. Povedene jsou udajně i NJM5534 : https://cz.mouser.com/ProductDetail/NJR ... NZq7i5Y%3D
Pokud někdo vyzkouší jiné OZ a napíše zkušenosti budu rád ! Diky
Pokud někdo vyzkouší jiné OZ a napíše zkušenosti budu rád ! Diky
Ještě sem napíšu pár extrémních zkušeností s MK IV. Co se týče napájení jsem ještě zjistil, že díky tomu sofistikovanému zdroji s operákem je nutné, aby rozdíl mezi vstupním nestabilizovaným napětím a nastaveným napětím za kapacitními násobiči přímo na desce byl při plném odběru minimálně 6V. V opačném případě nejde nastavit maximální požadovadované napětí, které pak "plave". Bohužel v mém bydlišti kolísá síťové napětí mezi 205-215V a napájecí transformátor 2x18V je tak na hraně pokud chci nastavit 2x15V za násobiči. Pokud má někdo stejný problém, tak řešením je trafo 2x22-24V. Také použití "žravějších" operáků může způsobit výrazný pokles nestabilizovaného napětí.
Osazení operačními zesilovači jsem změnil.
OA1, OA201 - OPA1611
OA2, OA202 - NE5534N Signetics
OA3, OA203 - OPA134PA
OA4, OA204 - NE5534N Signetics
OA5, OA205 - OPA827
OA6, OA206 - OP177
OA7, OA207 - NE5534N Signetics
IO1, IO201 - NE5534AP
Hraje to hodně dobře a určitě lépe než před tím. Zkoušel jsem na pozici OA1, OA201 zmiňované ADA4898, LT1028 a na dalších pozicích i ADA4627 nebo i LT1115. Byl jsem poněkud zklamaný z těchto OZ. Vím, že je někteří preferují, jenže mě ten poslech s nimi vůbec neoslovil. Trochu to zvukově připomínalo digitál a ne analog, ale každý máme asi jiné uši
Osazení operačními zesilovači jsem změnil.
OA1, OA201 - OPA1611
OA2, OA202 - NE5534N Signetics
OA3, OA203 - OPA134PA
OA4, OA204 - NE5534N Signetics
OA5, OA205 - OPA827
OA6, OA206 - OP177
OA7, OA207 - NE5534N Signetics
IO1, IO201 - NE5534AP
Hraje to hodně dobře a určitě lépe než před tím. Zkoušel jsem na pozici OA1, OA201 zmiňované ADA4898, LT1028 a na dalších pozicích i ADA4627 nebo i LT1115. Byl jsem poněkud zklamaný z těchto OZ. Vím, že je někteří preferují, jenže mě ten poslech s nimi vůbec neoslovil. Trochu to zvukově připomínalo digitál a ne analog, ale každý máme asi jiné uši
Zkoušel jsem hromadu OZ od Analog Devices ve svém phonu (tube box II). Bylo potřeba pro některé typy vytvořit speciální patice jak na OZ tak i na kondenzátory a měnit je podle typu OZ. Ve finále jsem dloho hrál na AD811, ale teď nedávno jsem se k tomu vrátil, prohrabal co tam mám a našel AD829, které mi hrají ještě lépe.
add napájení. S doporučovaným 6VA trafem je na výstupu +-24,7V stejnosměrných (při zatížení) tedy dostatečná napětová rezerva..Naprázdno 35V Pokud má někdo nestandart typu 205V musí trafo upravit. Já se vzdy setkal naopak s napětím do plusu, třeba v Brně běžně 240V..
Podle normy je +-10% takže těch 205V to už je na stížnost..
Podle normy je +-10% takže těch 205V to už je na stížnost..
zdravím všechny, nechci zakládat nové téma, protože můj příspěvek navazuje na AcD-IV_2 od L.M.(sinclair) a potom AcD-III_2 od R.K(reeb)...provozoval jsem je asi 10 let (Dual 1219+Shure V15-IV), ta III-ka mi přišla o fous lepší než IV, ale přímé srovnání se nekonalo, tak to byl možná jen dojem...
teď jsem si ovšem k životnímu jubileu dopřál jeden z rodiny full-tubed preampů, který vyrábí v Havířově pan Petr Žvak;
zde se srovnání s AcD MKIII_2 konalo a jak říkají na Slovensku: spadla mi sánka!
doporučuji každému, kdo poslouchá LP si poslechnout/pořídit preamp z dílny p. Žwaka, vyrobí na zakázku požadovanou topologii, verzi MM/MC etc...dle zadání a budgetu. Preampy vyrábí nahotovo včetně krásné mechaniky.
ActiDamp byl dobrý preamp, ale dnes je tu pzwak!
Přeji všem lahodný poslech vinylů v r. 2021!!
teď jsem si ovšem k životnímu jubileu dopřál jeden z rodiny full-tubed preampů, který vyrábí v Havířově pan Petr Žvak;
zde se srovnání s AcD MKIII_2 konalo a jak říkají na Slovensku: spadla mi sánka!
doporučuji každému, kdo poslouchá LP si poslechnout/pořídit preamp z dílny p. Žwaka, vyrobí na zakázku požadovanou topologii, verzi MM/MC etc...dle zadání a budgetu. Preampy vyrábí nahotovo včetně krásné mechaniky.
ActiDamp byl dobrý preamp, ale dnes je tu pzwak!
Přeji všem lahodný poslech vinylů v r. 2021!!
škoda, že už tady chybí všechny fotky. Tohle téma mne zajímá.
-
- Kontaktovat uživatele:
To: Kal
Upřímně, taky přemýšlím nad preampem od pana Petra Žvaka. Koukal jsem na jeho www stránky a je to opravdu paráda ! Radost pohledět, je vidět, že pan má hodně zkušeností. Profesionální práce.
Takže taky časem nechám vyrobit...
Přeji kvalitní poslech
Upřímně, taky přemýšlím nad preampem od pana Petra Žvaka. Koukal jsem na jeho www stránky a je to opravdu paráda ! Radost pohledět, je vidět, že pan má hodně zkušeností. Profesionální práce.
Takže taky časem nechám vyrobit...
Přeji kvalitní poslech
V jakých cenových relacích se u p. Žwaka pohybujeme prosím?