Zesilovač
Zesilovač
Zdravím,
přišel jsem k zesilovači DENON AVR-X4000, kterým chci živit reproduktory BOWERS & WILKINS DM604. Udělal jsem prvotní nastavení, aby mi to vyhovovalo a trošku to hrálo . Problém mám ale s přehříváním zesilovače .... když to trochu vokouřim (na cca 60%), tak to hraje cca 5 minut, potom je trošku cítit ve vzduchu, jak se zahřál (žádný smrad, jen takový ten odér zahřátého chladiče) a asi po 5ti minutách se vypne na teplotní pojistku. Není to vadná pojistka, protože se fakt zahřeje. Co s tím? Dělám něco blbě, opravit? Děkuji za rady.
přišel jsem k zesilovači DENON AVR-X4000, kterým chci živit reproduktory BOWERS & WILKINS DM604. Udělal jsem prvotní nastavení, aby mi to vyhovovalo a trošku to hrálo . Problém mám ale s přehříváním zesilovače .... když to trochu vokouřim (na cca 60%), tak to hraje cca 5 minut, potom je trošku cítit ve vzduchu, jak se zahřál (žádný smrad, jen takový ten odér zahřátého chladiče) a asi po 5ti minutách se vypne na teplotní pojistku. Není to vadná pojistka, protože se fakt zahřeje. Co s tím? Dělám něco blbě, opravit? Děkuji za rady.
- jarda_k_2005
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Zesilovač
Ahoj! Podívej se, jak máš na AVR nastavenou impedanci repro - 8 nebo 4Ohm. Dal bych raději 4 Ohmy. BW jsou sice 8 Ohm, ale klesají na min. 3 Ohmy. Je možné, že se to Denonu nelíbí, když to "vokouříš". Jrd
Nech ho za studeného stavu zapnutý bez signálu a po zhruba půl hodině zjisti jak se hřeje, jestli stále potom nabírá teplotu, bude potřeba nastavit klidový proud.
Tie repro vraj padaju az na 3 Ohmy pod 500Hz:
https://forums.audioholics.com/forums/t ... ice.47212/
To moze byt problem pre ten zosilnovac lebo vyrobca udava minimalnu impedancou prenho 6Ohm
https://forums.audioholics.com/forums/t ... ice.47212/
To moze byt problem pre ten zosilnovac lebo vyrobca udava minimalnu impedancou prenho 6Ohm
Hmmm zajímavé ... moc děkuji ... teď otázka, jestli je to tím .... zkusím sehnal jiné velké repro na půjčení a zkusím. Mám zase o čem přemýšlet ...
Zkus zvýšit impedanci zátěže předřadným rezistorem cca 4Ω / 5-10W v sérii s přívodem
k reprákům. Krátkodobě. Úsudek si uděláš sám.
k reprákům. Krátkodobě. Úsudek si uděláš sám.
A pokud to pomůže ... tak co dál? ..... Vybrat jiný zesilovač ... repro .... nastálo předřadit rezistor? Píšeš, že to můžu zkusit s rezistorem krátkodobě ... když to pomůže, tak to nelze tak provozovat nastálo?
Lze i natrvalo ale, velká část energie se neproduktivně ztrácí v teple (výkon se úměrně
sníží podle Ohmova zákona) jen ten rezistor musí být dimenzovanej aspoň na těch 10W
jinak nehrozí nic.
sníží podle Ohmova zákona) jen ten rezistor musí být dimenzovanej aspoň na těch 10W
jinak nehrozí nic.
A když tam dáš odpor 100R, tak to bude uplně nejlepší a zesilovač bude rád.
A když dá 1kOhm, i uši si odpočinou...
Lechosi ty jsi Agent 0007. Podívej se na čas, ve kterému jsi to poslal.
Takže jsem se dnes dostal k testu na jiných reproduktorech a hrálo to bez vypnutí. Takže to vypadá na tu impedanci. Našel jsem si, že jsou ty repráky 8 ohm a nenapadlo by mě, že může být někde v návodu na poslední straně ve specifikaci doplněný údaj o minimu 3 ohm. Myslíte si teda, že je teda ta moje kombinace receiveru a repro nevhodná? Co teď s tím?