Cd vs vinyl

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Cd vs vinyl

Příspěvek od Zappadaddy »

Zakládám toto téma,zde můžeme diskutovat o výhodách a nevýhodách obou formátů.Berte to jako pokračování načaté diskuze o těchto formátech v tématu tranzistory vs lampy.Já upřednostnuji cd,za prvé nejsem milionář,abych měl sbírku v obou formátech,za druhé cd mne totálně vyhovuje,obsluha je jednoduchá,životnost pravděpodobně delší a zvukově mi též vyhovuje,navíc neslyším lupance a podobné zvuky(štvalo by mne kdybych musel v krásných pasážích poslouchat různé pazvuky,i když mi je jasné,že někteří právě toto mají rádi,snad z nostalgických důvodů).

samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Cd vs vinyl

Příspěvek od samoT »

Používám obojí. Když si chci odpočinout, nebo si vytvořit takovou tu magickou atmosféru, pouštím vinyl. Naopak, když něco dělám a chci hudbu jen jako kulisu, plácnu tam CD. Ale proti gustu...

Odar

Příspěvek od Odar »

Vinyl nemam, nakolko nemam k nemu vztah a som skor technicky orientovany typ :) Mal som ale moznost absolvovat porovnanie Vinyl VS CD VS HiRes, ktore prezentovali chlapci z Ketosu. Utvrdil som sa, ze pre moje usiska je digital idealny a o vinyle nebudem ani (vo sne) uvazovat - aj ked uznavam, ze je to dnes velmi "imageova zalezitost" *sunglases*

CharlieCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CharlieCh »

Faktem je, že vinyl v poslední době poslouchám málo, protože poslouchám málo celkově a když, tak bez onoho soustředěného napětí, spíš jako kulisu, neboť toho času se mi nějak nedostává....Ale když pustím vinyl, tak si to dokáž pořádně užít, dokonce mi ani lupance nevadí /i když všeho moc škodí/. To mi ale nezabrání si desky kupovat a když tak o tom přemýšlím, tak vlastně kupuji více vinylů, než CD ;)

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Poslouchám CD i LP, nejsem však zase takový nadšenec, abych kupoval album v obou formátech. Kdysi jsem začal dokupovat CD k některým nahrávkám, které jsem měl na vinylu, abych posléze zjistil, že digitální převod některých nahrávek mi neposkytuje takové potěšení, jako původní LP - tak jsem s tím přestal. Velmi dobře se pamatuji na zklamání, které jsem měl např. po zakoupení CD Swans: Holy Money. Náležitě hlasitý poslech tohoto alba na LP mě uváděl téměř do hudební extáze :lol: (bylo to dokonce lepší, než když jsem slyšel Swans naživo - to už bylo riziko nenávratného poškození sluchu ;) . Při poslechu z CD byl prožitek pryč - bylo to takové ploché, nezáživné. Bohužel, dnešní výrobci LP si s kvalitou moc hlavu nelámou a často se mi stává, že desku vracím k výměně. V současné době například nahrávky jazzu na CD od některých vydavatelství jsou pro mě kvalitativně zcela vyhovující. Když však vidím někde zajímavé album, které dosud nemám, tak si je rád koupím na vinylu - pokud se cenově příliš neliší od CD. Pořád mám dojem, že například zvuk velkých orchestrů zní lépe z vinylu než z CD. Jinak nevidím žádný problém v soužití obou formátů - CD je praktičtější a nákup nepředstavuje takové riziko jako nákup LP, kdy vlastně nevíte, co kupujete, až do chvíle, kdy se roztočí talíř gramofonu.

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

co se tyce formatu a jeho moznosti, tak zastavam nazor, ze je cd lepsi. vinyl ma krome "analogovosti" snad vsechny ostatni parametry papirove horsi.
duvodu, proc ani nemam cd prehravac ale pouze gramofon, je vice... urcite je v tom i neco malo image, ale v mem pripade i znacne ekonomicke (zachovaly gramec z aukra vysel na cenu jednoho az dvou cd). a hlavne hudba, kterou mam rad, se shani pohodlneji (a vetsinou mnohem levneji) na vinylu nez na cd. za cenu jednoho cd z obchodu si z bazaru donesu treba 4 "poklady" :) a je to dobrodruzstvi, prochazet hudebni bazary, antikvariaty, inzerce na webu. a toto dobrodruzstvi konci tim, ze je deska obradne ulozena na talir, pod jehlu a z beden se zacne linout hudba .
vzhledove se mi vice libi cerna deska, nez stribrna placka. samozrejme posloucham hudbu i v digitalnim formatu, pres pocitac. takze si obcas koupim i nejake album v digitalni podobe, ale vetsinou mi chybi ten pribeh, cely ten kolotoc, kolem...
loudness war vsichni znaji, myslim, ze postihuje vsechny moderni alba, jak cd tak vinyl. nastesti je obrovske mnozstvi hudby vydane drive, nez prisla na radu komprese, takze mam do duchodu urcite co delat, abyc poslechl alespon neco. a tez mam dojem, ze se sem tam dnes objevi zase slusneji vydane album.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

tujatuja píše:Poslouchám CD i LP, nejsem však zase takový nadšenec, abych kupoval album v obou formátech. Kdysi jsem začal dokupovat CD k některým nahrávkám, které jsem měl na vinylu, abych posléze zjistil, že digitální převod některých nahrávek mi neposkytuje takové potěšení, jako původní LP - tak jsem s tím přestal. Velmi dobře se pamatuji na zklamání, které jsem měl např. po zakoupení CD Swans: Holy Money. Náležitě hlasitý poslech tohoto alba na LP mě uváděl téměř do hudební extáze :lol: (bylo to dokonce lepší, než když jsem slyšel Swans naživo - to už bylo riziko nenávratného poškození sluchu ;) . Při poslechu z CD byl prožitek pryč - bylo to takové ploché, nezáživné. Bohužel, dnešní výrobci LP si s kvalitou moc hlavu nelámou a často se mi stává, že desku vracím k výměně. V současné době například nahrávky jazzu na CD od některých vydavatelství jsou pro mě kvalitativně zcela vyhovující. Když však vidím někde zajímavé album, které dosud nemám, tak si je rád koupím na vinylu - pokud se cenově příliš neliší od CD. Pořád mám dojem, že například zvuk velkých orchestrů zní lépe z vinylu než z CD. Jinak nevidím žádný problém v soužití obou formátů - CD je praktičtější a nákup nepředstavuje takové riziko jako nákup LP, kdy vlastně nevíte, co kupujete, až do chvíle, kdy se roztočí talíř gramofonu.
OOOO jak ti rozumím.Stále zapomínám na finanční stránku věci.Příznivci analogu mají pravdu,hudba z vinylu těší,i na velmi nízké úrovni pořizovací ceny hraje vinyl o mnoho lépe než levnější sestavy,do této situace jsem s vámi analogoví příznivci. *thumbs up* Aby hudba z cd hrála alespon na úrovni vinylu ,musíte do něj vložit o mnoooooho více finančních prostředků než do analogu!
Jacq.Nojo vím o čem mluvíš a máš naprostou pravdu urcite je v tom i neco malo image,v tomto ohledu vinyl nemá konkurenci! *thumbs up*

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Mě osobně je vcelku jedno jak gramofon hraje a o kolik procent je který gramofon lepší jak CDP za XY tisíc. Když ho miluješ není co řešit a klidně můžu mít Debut a přenosku za 500 Kč pořád mě to bude bavit.
Pustit si současnou nahrávku klasické hudby na SACD je ale úplně někde jinde a gramofon se stím bohužel nemůže moc srovnávat... Vinyl u mě vede především u rockové a částečně i jazzové hudby, jednak remastery na CD se nedají poslouchat (totální hnus) a pak to k tomu dodá tu správno atmosféru *thumbs up*

CaveDweller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CaveDweller »

Já mám problém s tím, že když jsem si po 2 letech s gramofonem zapojil do zesíku ještě svůj levnej DAC tak se mi zdá, že ten DAC hraje líp než moje gramo :(

Digitál prostě ten můj gramec přehraje. Gramec mám zrestaurovanou Teslu NC500 s překáblovaným raménkem od Van Der Hul, kterej jde do Actidamp MKIV, přenoska je Audio Technica 12s.

Teď nevím, jestli mám jít do lepšího gramce, nebo zůstat u digitálu. Jsem z toho poněkud rozčarován.

Do DAC si pouštím FLAC nebo HIRES nahrávky.

A nebo jsem možná Tetřev Hlušec.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Casea Sirius 2 užívám i na obyčejné internetové rádia. Ta nabídka žánrů a nikdy neslyšené muziky. Pokud jde o hudbu je digitál většinový a stále se zlepšující zdroj zvuku.
Jestli jdu po hudbě jako takové, abych poznal nové věci, je digitál na HDD či jinde velmi šikovný.

Před deseti lety byl náskok gramofonu za 10 t. před CD přehrávačem za stejnou cenu dominantní.
Náruživý posluchač klasické hudby jako já neměl ani lepší možnost si v levné říši za málo peněz poslechnou dobře hrající komorní skladby. Pravý Čajkovský u mne zahrál až na Tesla HC 16 a Phono boxu. Hluk velký, odstup bídný a přece mi OM5E zahrála tu mikrodynamiku pizzicata houslové sekce Labutího jezera až dech přecházel.

Na gramofonové přenosce se mi líbí, že má poutavý etérický zvuk s plynulou modulací mechanického záznamu a jestli si signál domýšlí, negeneruje zubatý zvuk levných převodníků a to je pro mne to podstatné.
Ta plynulost a jistota v čase. :-) Tak to slyším já u Ortofon OM 3e nebo u Ortofon Anna, jen s různým rozlišením a orientace na právě tuhle kvalitu mě přenáší přes průměrné až nekvalitní nahrávky k spokojenému poslechu hudby bez neurozy ze zvuku.
Ano, nahrávka je nejdůležitější člen řetězu, ale když je tam hudba, proč to hrotit...
Jde sestavit aparát tak, aby hudba bavila. Aparát který netrestá poslech šelakových desek bez výšek, který umožní přehrát MP3 v alespoň přijatelném datovém toku a udělá radost při poslechu televize či filmu.
Život je krátký na nudné HiFi a gramcem to opravdu není nuda...

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Opravdu se nenudím s cd,gramec může být také fajn,ale vyžaduje to spoustu práce,kterou už do toho odmítám vložit,život je totiž krátkej na nonstop výměny,lépe poslouchat muziku a navštěvovat koncerty a mejdany. *2thumbsup*

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

U veci nahranych za poslednich cca dvacet let - technicky je vinyl a CD playback + - porovnatelny, ale jedna se o nahravky (jejich mastering), kde jsou rozdily.
CDcka jsou casteji nez LP vydavana tak, aby to "hralo lepe" i na vezi za par tisic nebo v aute, prinejmensim to je moje zkusenost.

Nejde to zobecnit, kdo posloucha klasiku, asi preferuje digital. Kdo starsi rock, mozna taky.

jouda

Příspěvek od jouda »

enregistree píše:Nejde to zobecnit, kdo posloucha klasiku, asi preferuje digital...
Jak se to stalo, ze se Vam to v hlavince takto pomotalo? :o

tumplik1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tumplik1 »

tak jo díky

jouda

Příspěvek od jouda »

tumplik1 píše:tak jo díky
Idealni dotaz do vlakna s nazvem "Cd vs vinyl" *2thumbsup*

Odpovědět