PORCUPINE TREE

Diskuse a fun kluby jednotlivých muzikantů, kapel atd. Jejich historie, koncerty a drby kolem.
Jester
Kontaktovat uživatele:

Re: PORCUPINE TREE

Příspěvek od Jester »

Teď se na to DVD dívám.
Na CDWOW je pořád v nabídce jako preorder za 16 liber. Samozřejmě netuším, jestli jsou schopni ho dodat nebo ne ...

EDIT. Sorry nevšiml jsem si té limitované edice.

lubos karban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lubos karban »

Taky přispěju s troškou do mlýna,v sobotu jsem byl u sousedů v Německu- Dresden kam jezdím dost často jelikož to mám 50kilákú,koupil jsem DVD- PT-Anesthetize a múžu říct že to nemá chybu o to víc že jsem jejich fanda tak že od nich mám dost věcí na CD i jejich vedlejších věcí a hlavně od Steve Wilsona tak to je to paráda a když vezmu že jsem za to dvd dal 12 eu tak to je dvojitá radost.zdraví Luboš

mindaz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mindaz »

Tak to nevydržím a taky se přidám...
Na PT jsem narazil náhodou (paradoxně tip od kamaráda, který poslouchá metal :-) asi před třemi roky, od té doby tahle kapela postoupila mezi moje nejoblíbenější. Koupil jsem si postupně všechny jejich alba, některá mám z hladu i vícekrát (japonské + speciální edice). Díky perfekcionismu SW mají setrvale skvělou produkci i křišťálový zvuk (to chce slyšet), míchají dohromady mnoho (na první pohled nekompatibilních) vlivů. Stejně jako např. u King Crimson na jejich deskách obdivuju kontrastní koláž hlasitých, agresivních a naopak naprosto pohodových, konejšivých skladeb (třeba závěrečné Glass Arm Shattering, Collapse the Light into Earth nebo Oceans Have No Memory mi svojí usmířenou náladou vyvolají stejně pozitivní emoce jako nejlepší z podobných kousků od Genesis). Geniální specialitou jsou pak jejich delší kompozice, které se z původně nevinných a tichých postupně rozvinou do (skoro)brutálního zvukového nářezu (Buying New Soul, Even Less, Russia on Ice, Arriving Somewhere But Not Here, Remember Me Lover,...) Zejména na starších albech a v mnoha instrumentálkách se zvukovou náladou a přednesem kytary zase podobají Pink Floyd (The Sky Moves Sideways). Přestože mají jejich desky většinou pochmurnou až depresivní atmosféru, na mě působí přesně opačně - málokterá hudba mě dokáže tak nabít a pozitivně naladit.
Pokud se někdo z vás hudbou PT začíná teprve prokousávat, ať začne třeba jejich nejpřístupnějším albem In Absentia, ve kterém je shrnuto z PT všechno podstatné a hned při prvním poslechu začíná vytahovat drápky. Naopak jejich poslední alba (Fear of a Blank Planet a především The Incident) vás na první poslech pravděpodobně výrazně nezaujmou a občas se mohou zdát v některých pasážích monotónní až trochu stereotypní. Tyhle pocity naštěstí s postupem času vymizí - třeba já osobně mám v tuhle chvíli The Incident mezi nejoblíbenějšími alby PT (ok, asi po 40 zpočátku nedůvěřivých posleších... no, mohlo to být i horší, Tales From Topographic Oceans od Yes jsem přicházel na chuť cca 25 let a dneska na ně nedám dopustit :-))

A ještě jeden zcela osobní tip na závěr: za zřejmě nejlepší album PT nakonec považuju (trochu paradoxně) Recordings z roku 2001, které vyšlo jako limitovaná sbírka B-stran alb Stupid Dream a Lightbulb Sun. Nejen u mě (ale třeba i na progarchives.com) tahle kompilace 'zbytků' které se neprotlačily na obě zmíněná alba, vyhrává na celé čáře (i to trochu svědčí o vysokém standardu kapely). Album původně vyšlo v limitované edici 20000 ks, která byla hned rozebraná, na eBay se průběžně dalo koupit i za cenu kolem 3-5KKč (ouch!) Naštěstí někdy před měsícem konečně vyšla reedice - za 12 GBP si ji z PT Store může koupit každý, a věřte mi - tenhle 'odpad' stojí za to!

MinDa

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

mindaz, výborně napsáno. *palec*
Přes řeku do stínu stromů.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

lubos karban píše:koupil jsem DVD- PT-Anesthetize a múžu říct že to nemá chybu
jirie píše:Mám v merku spíše tohle:
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B003 ... ROKL5A1OLE
Jo, to se mi válí doma na blu-ray. Snad se k tomu někdy konečně dostanu. *thumbs up*

jirie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirie »

Mindaz ty se mi líbíš chlape.(Ten tvůj kukuč na nicku :shock: )

Přicházet na chuť Tales from topographic oceans 25 let ,tak tomu říkám božská trpělivost.

Pro mně je album přímo ikonou v celé tvorbě YES. Hlavně tím svým hypnoticky úžasným obalem Rogera Deana.V jednom rozhovoru Dean uvedl,že alba při tvorbě svých dílek vůbec neslyšel.
To je neuvěřitelné !!!

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Ačkoliv jsem byl PT někdy kolem roku 1999 nadšen,tenkrát to byl velký objev,dnes je nemám chut pouštět.Nevím proč,asi potřebuji od nich přestávku.Trochu se už u jejich muziky nudím,a to je špatně. :o Absentia byla poslední deska,kterou si mohu užívat,ty novější jsou na mne moc tvrdé až metalové,metal v progrocku nemusím.Prostě každý to máme jinak.Ty jejich pomalejší space polohy mám nejraději. :roll:

mindaz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mindaz »

Nevím, jestli se to tady už někde čerstvě neprobíralo... Steven Wilson (duše Porcupine Tree) vydal teď koncem září svoje druhé vlastní (dvoj)album - Grace for Drowning. Jeho prvotina - Insurgentes - mě osobně příliš nezaujala, dokonce v ní některé skladby pravidelně přeskakuju, ale tohle je jiný (a silně progresívní) kafe. Stáhnul jsem si tradičně album k postupnému naposlouchání, ale hned druhý den (zatím rekord) jsem nedočkavě objednával speciální edici alba z burningshed.co.uk. Příbuznost s Porcupine Tree je ze skladeb samozřejmě cítit, ale album je podstatně méně metalové, přijde mi výrazně intimnější, než poslední PT věci (stylově nejblíž asi k Lightbulb Sun). V každém případě se při nedávném remasteringu kompletního katalogu King Crimson Wilson nezapomněl sympaticky inspirovat poctivou muzikou 70tých let (sám to přiznává) a je to každou chvíli slyšet. Album na mnoha místech - především v předivu dechových nástrojů (střídavě flétna, klarinet a saxofon) - sklouzává k jazzu, dokonce ve dvou nebo třech pasážích přímočaře evokuje odkazem na Lizard od KC (ale i Red se tu najde :)). Zvuk/mix je, jako už u SW/PT tradičně, excelentní a dost 'košatý', obsahuje množství vzájemně propletených zvukových textur - na rozumné aparatuře se rozvine výrazně lépe než ve sluchátkách. Na albu hostují mj. Tony Levin, Pat Mastelotto a Steve Hackett (ďábelsky frenetická kytara v Remainder the Black Dog). Nebudu to radši už dál rozmazávat: pokud máte rádi progresivní rock a se zalíbením posloucháte třeba starší věci od KC, určitě tenhle kousek vyzkoušejte. Posledních pár dnů jsem ho vůbec nevyndal z přehrávače (resp. jen přehazuju první a druhé CD). Mmmm...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

mindaz píše:Steven Wilson (duše Porcupine Tree) vydal teď koncem září svoje druhé vlastní (dvoj)album - Grace for Drowning
Obrázek
Dnes ráno jsem měl ve schránce tento blu-ray. http://www.blu-ray.com/movies/Steven-Wi ... ray/30659/
Zatím jsem to jen prolítl, přece jen na 2-3 hodiny hudby (vč.bonusů) si musí člověk vyhradit speciální čas, ale i z toho mi je jasné, že jde o dobrou koupi. Hezké, překvapující až hororové menu, snad se mi o tom nebude v noci zdát. V surroundu skvělá dynamika, prostor, čistota. Tahle muzika je pro to stvořena, pěkný nenásilný mix, ještě že čeští hifisti zatím nestačili S.Wilsonovi vysvětlit, že stereo je vrchol všeho ;) , a tak většina věcí PT i jeho je dělána pro surround, i jeho remixy King Crimson jsou dělány kvůli surroundu.
Za necelé 4 stovky i s poštovným dobrá koupě.

sekal

Příspěvek od sekal »

noaid píše:..ještě že čeští hifisti zatím nestačili S.Wilsonovi vysvětlit, že stereo je vrchol všeho..
Stejně tak není vrchol všeho DD nebo DTS.. Opakem hlubokých pravd mohou být i jiné "hluboké pravdy", není-liž pravda Noaide...;)

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

sekal píše:Stejně tak není vrchol všeho DD nebo DTS..
No to určitě ne, jde totiž o velmi zastarale formáty, které jsou pro kvalitní poslech hudby nevhodné, asi jako mp3. Jsou už mnoho let podstatně kvalitnější, je třeba to dostudovat - se starými vědomostmi člověk nevystačí celý život. ;)

Rado
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rado »

V únoru vydal Steven Wilson další své sólové album (bez Porcupine Tree i Blackfield) s názvem "The Raven That Refused to Sing and Other Stories"...Stojí to za poslech *thumbs up*
Zajímavostí je, že se na tomto albu podílel také Alan Parsons.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Steven Wilson upravuje své nahrávky pro stero podobným způsobem jako Roger Waters na albu Amused To Death. Na kvalitní stereofonní aparatuře a ve slušně akusticky upravené místnosti, je zvuk velmi podobný multi kanálu.
Jeho nové album je skutečně moc dobré. Zdá se, jako by navazovalo na předchozí. *palec*

Odpovědět