ABBA
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: ABBA
Já na ABBě ujížděl, když mně bylo asi 7. Do dneška je to pro mne nejlepší popová skupina na světě. Mám všechny jejich řadovky + koncertní DVD. Dalo by se říct, že odstartovala mou posluchačskou dráhu.
ABBA byla vyjímečná tím že ji dokázali poslouchat mladí, střední i starší...jeji desky (LP teda) byly k sehnání i u nás, ideologická cenzura udělala velkorysou vyjímku. Album Waterloo jsem měl tuším z Polska kde jednou vystoupili a to byla událost...nahrával jsem to z TV na kazetu, kdeže ale video, to bylo tenkrát leda na rýsovacím prkně.
I já si ji občas pustím, pro mě nostalgie , první LP koupeno při studiích ( v minulém století kolem roku 1974 ) na Slovensku OPUS Waterloo, které mám dodnes , už sice dost ohrané ( tenkrát jen šasi Tesla nějaké HC a elektronkový silič, bedny polystyren Hifi Ve Smečkách, tkaničky od bot a jakpak to hrálo ), měl jsem celou sbírku , ale potom přišla rodina a vše jsem za pakatel nechal kamarádům.
Ak vezmeme skupinu ABBA historicky, tak v svojom žánri v histórii majú pevné miesto. Ich piesne sú nadčasové, s priamočiarymi a prepracovanými melódiami, zrozumiteľným textovým príbehom a širokým tématickým záberom - od lásky a zmyslu života, cez ekológiu, až po boj proti vojne a násiliu. 90% ich piesní je jednoduchých a ľahko zapamätateľých, ale každá je komplexná ako obsahom, tak aj synergiou hudby i spevu. Všetci boli rodení umelci, soprán a alt (alebo skôr mezzosoprán) Agnethy a Anni-Frid sa vynikaúco harmonicky dopĺňali. Zarobené peniaze netrovili, ale predovšetkým opäť reinvestovali do seba a bolo to vidieť aj počuť. Skončili predčasne, ale asi to tak malo byť, ak sa stratí inšpirácia výsledky sú polovičaté. Vyprodukovali vyše 200 piesní z ktorých každá je iná, hudba netrpí šablónovitosťou, či nedostatkom nápadu, neopočúva sa. Ja si ich púšťam s nostalgiou a aj keď to nie je žiadna audiofilská pitva, vždy ma presvedčia o tom, že hudobnému svetu bez hraníc odkázali trvalú hodnotu.
http://www.novinky.cz/kultura/356695-sk ... vrati.html
ale...v šoubyznysu se přece říká "never say never"
ale...v šoubyznysu se přece říká "never say never"
Nestrašlechos píše:...v šoubyznysu se přece říká "never say never"
Abba na turné jako hologramy. Tak na to jsem zvědavej. Buď slza z oka skane nebo to bude průšvih.
https://kultura.zpravy.idnes.cz/abba-zn ... mvideo_spm
https://kultura.zpravy.idnes.cz/abba-zn ... mvideo_spm
Musel jsem zkouknout dývko. Opět mě pobavil záběr na černouška zpívající spolu s dalšími dětmi "Have A Dream" jak mu teče nudle.
Jinak jsou tam pasáže, které by rockera urazit neměly viz např. kytarová sóla v "Does Your Mother Know" a "Hole In Your Soul"
Jinak jsou tam pasáže, které by rockera urazit neměly viz např. kytarová sóla v "Does Your Mother Know" a "Hole In Your Soul"
- Přílohy
-
Omlouvám se všem příznivcům skupiny ABBA, ale mě, jako rockera, vždycky docela srali Sorry jako
Já jako potrefená husa to naprosto chápu. Sám sobě se divím jaké "unikáty" mne dokáží "vyřídit". Teď třeba poslední dobou narážím na dávnou skladbu "Ostrovy" od Dalibora Jandy a až se stydim co to se mnou dělá Onehdá jsem slyšel z hospodskýho automatu skladbu Michala Penka - "Spěch", ale to se dá omluvit, protože to jsou Sisters Of Mercy jako vyšitý. Ale to je na jiné téma.
V mládí se tomu nedalo vyhnout . . . tak jsem to dnes zkusil a vyloženě jen ze zvědavosti poslechl album Voyage, kolem kterého byl takový humbuk. Nebudu to nějak rozpitvávat - neskutečně slabé, absolutně zbytečné album, strašná nuda. Ale znáte to, prachy jsou až na prvním místě.
ABBA mě bavili vždycky hodně, rocker/nerocker. Líbí se mi od nich vše, co vydali, včetně porozpadového alba Chess, které napsala pánská polovina kvartetu. Nové album mám objednané na LP, to bude první seznámení.
Technická - kdyby byly prachy na prvním místě, tak by neodmítli koncert za miliardu dolarů v roce 2000. Když už chci někoho pomlouvat, zjistím si fakta..
Technická - kdyby byly prachy na prvním místě, tak by neodmítli koncert za miliardu dolarů v roce 2000. Když už chci někoho pomlouvat, zjistím si fakta..