PREBOHA. Ako mozete nieco take napisat? Upalit Vas!PMA píše:Není to náhodou tak, že když sestava/komponenty jsou háklivé úplně na všechno, jako je materiál podložky pod přehravač, značka přívodního kabelu ve zdi, případně mikrovolty VF rušení na interkonektech nebo v síti, není to náhodou příznak toho, že s milovanou sestavou nebo komponenty je něco v nepořádku?
SSC
Re: SSC
2 Horizon
Nie je to žiadna snaha to niekam posúvať, je to polopatistické podanie faktov a snaha ukázať reálny vplyv určitých podnetov. Ako ten prístroj rozlíši "neškodné" vibrácie pri poklepu od "škodlivých" vibrácií spôsobených zvukom (ktorý mimochodom ich vplyv musí nutne maskovať, pretože ten zvuk je asi 10000x silnejší ako eventuálne zvukové prejavy tých vibrácií v "užitočnom" zvuku )?? Pritom tie vplyvy pri poklepe sú určite silnejšie ako vibrácie od zvuku. Tá otázka možnej počuteľnosti je dávno kvantifikovaná v rôznych štúdiach a experimentoch o možnosti sluchu ohľadne tzv maskovania (počuteľnosť určitých zvukov za prítomnosti iných silnejších, eventuálne kmitočtovo blízkych). Len si to treba vyhľadať a neobjavovať znovu koleso..
Nie je to žiadna snaha to niekam posúvať, je to polopatistické podanie faktov a snaha ukázať reálny vplyv určitých podnetov. Ako ten prístroj rozlíši "neškodné" vibrácie pri poklepu od "škodlivých" vibrácií spôsobených zvukom (ktorý mimochodom ich vplyv musí nutne maskovať, pretože ten zvuk je asi 10000x silnejší ako eventuálne zvukové prejavy tých vibrácií v "užitočnom" zvuku )?? Pritom tie vplyvy pri poklepe sú určite silnejšie ako vibrácie od zvuku. Tá otázka možnej počuteľnosti je dávno kvantifikovaná v rôznych štúdiach a experimentoch o možnosti sluchu ohľadne tzv maskovania (počuteľnosť určitých zvukov za prítomnosti iných silnejších, eventuálne kmitočtovo blízkych). Len si to treba vyhľadať a neobjavovať znovu koleso..
Vidím to tak že se trochu míjíme v pohledu na způsob ovlivnění aparátu samotným zvukem z reproduktoru a následného možného ovlivnění zvuku-ty poukazuješ na něco co ve výsledku bude produkovat nějaký přidaný zvuk-brum,šustění nebo slabé drnění které bude následně zamaskováno hlasitostí poslouchané hudby.....
-z mého pohledu muže nastat trochu jiná věc a to ovlivnění celkového zvukového podání,tím že zvuk z repro znovu naleze do aparatury a zpusobí vibrace,mikrovibrace malých celků v aparátu,nebo možná jen určitých součástek v něm-není toto možné?jako když učitá frekvence rozehraje sklenici?a zvuk se třeba na určitých frekvencích zostří....ale máš pravdu,před hlubokomyslnými myšlenkami si napřed něco přečtu
-z mého pohledu muže nastat trochu jiná věc a to ovlivnění celkového zvukového podání,tím že zvuk z repro znovu naleze do aparatury a zpusobí vibrace,mikrovibrace malých celků v aparátu,nebo možná jen určitých součástek v něm-není toto možné?jako když učitá frekvence rozehraje sklenici?a zvuk se třeba na určitých frekvencích zostří....ale máš pravdu,před hlubokomyslnými myšlenkami si napřed něco přečtu
Tak u přehrávání z placky by se to klidně mohlo projevit. Tam určitě nějaké "odhlučnění" nevadí. Kufřík/šuplík vyložený molitanem, jako první nástřel?
Akorát nezapomenout na chlazení.
Akorát nezapomenout na chlazení.
A naopak. Kdyz si koupim BMW M3, taky pujde dal tunit. Ale vylepsit pujde uz jen o par %, jinak zaplatim hodne a mozna se i seknu. Budu muset lip planovat a pripraveno mit vic penez. A neni zadny pomyslny strop, ze by jeden rekl "lip to udelat nejde"'.PMA píše:Pěkné vlákno , jen bych si dovolil předložit opačnou úvahu. Není to náhodou tak, že když sestava/komponenty jsou háklivé úplně na všechno, jako je materiál podložky pod přehravač, značka přívodního kabelu ve zdi, případně mikrovolty VF rušení na interkonektech nebo v síti, není to náhodou příznak toho, že s milovanou sestavou nebo komponenty je něco v nepořádku? Je to opravdu znak jejich "vysokého rozlišení", nebo naopak vysoké citlivosti na sebemenší rušivý jev, což může indikovat chybu, případně nekompetentnost návrhu a konstrukce?kychtax píše:Karle, kdyz se Ti postesti a za 100k si nakoupis sestavu tak, aby hrala velmi ciste, uslysis i vymenu podlozek nebo jednoho blbeho dratu za dobry.
Kdyz Ti to nehraje ciste a nejsi na cistotu zvykly, nic Ti nechybi. Nemas nutkani menit woodoo, kabliky atd.
Tak jsem byl v týdnu u Pytla pro zbytek kabelů a nenechal jsem si ujít poslech jeho sestavy, do které se vrátily cerabally. Musím říct, že to už byl zvuk ATC tak, jak jej znám. Přesný, rychlý, detailní, tvrdé basy, nabroušené (ale ne uječené) výšky, nádherné a plné středy. Jeden by nevěřil že ta změna byla jen výměnou podložek pod bedny. Každopádně je potřeba říct, že obě varianty sestavy jsou poslouchatelné a je jen na preferencích posluchače, které upřednostní. Ideální by bylo mít možnost je jednoduše přepínat, jako třeba v autě mezi cestovním a sportovním režimem nastavení podvozku.zabiny007 píše: Jsem zvědav, až si za týden/dva půjdu pro další várku kabelů, zda budou cerabally zpět a jak se to na této konkrétní sestavě projeví
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ja tomu v pohode verim.
V tydnu jsem pod zulovy desky, ktery mam pod repro nalepil filcovy podlozky, aby se s bednama dalo soupat bez destrukce podlahy. Pred tim lezely desky primo na podlaze. Touhle miniaturni zmenou neprijemne vystoupily nizsi stredy pri hlasitejsim poslechu. Desky pri polozeni ruky v urcitym rozmezi kmitoctu znatelne rezonujou, coz na podlaze nedelaly. Takze bodovy podlozeni vymenim za celoplosny filc a "se uvidi".
V tydnu jsem pod zulovy desky, ktery mam pod repro nalepil filcovy podlozky, aby se s bednama dalo soupat bez destrukce podlahy. Pred tim lezely desky primo na podlaze. Touhle miniaturni zmenou neprijemne vystoupily nizsi stredy pri hlasitejsim poslechu. Desky pri polozeni ruky v urcitym rozmezi kmitoctu znatelne rezonujou, coz na podlaze nedelaly. Takze bodovy podlozeni vymenim za celoplosny filc a "se uvidi".
- davidhighend
- Kontaktovat uživatele:
Opet mohu jen tise zavidet tu pamet, nekterych zde pritomnych odborniku. Smekam az k zemi a jdu se sebou neco delat, nejak to natrenovat, nebo co by jste mi poradili. Co mam pro to udelat dostat se na takovou uroven hodnoceni vysokeho konce, kdy budu moct rozeznat rozdily ve zvuku sestavy po nekolikadenni prodleve mezi kazdym poslechem. Opravdu by mne to zajimalo, jak to delate, asi je v tom nejake kouzlo, najaka cerna magie, nebo mozna bila ja nevim. Poradte prosim.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Nevim, jestli to miris i na me.
Ale ani me nenapadlo, ze by nalepeni 3 mm tlustych filc podlozek mohlo mit nejaky vliv na zvuk. Zmenu jsem necekal ani po ni nepatral. Ale pustil jsem si pak uplne nezistne nahravku, kterou mam roky naposlouchanou a nektere zvuky proste hucely tak, jak to od sebe neznam.
Ale ani me nenapadlo, ze by nalepeni 3 mm tlustych filc podlozek mohlo mit nejaky vliv na zvuk. Zmenu jsem necekal ani po ni nepatral. Ale pustil jsem si pak uplne nezistne nahravku, kterou mam roky naposlouchanou a nektere zvuky proste hucely tak, jak to od sebe neznam.
Nechápu, co je nepochopitelné na tom, že si člověk pamatuje a vnímá rozdíl na mezi pevným a konturovaným basem a mezi "pleskáním hovna o stan", jak někdo měkké basy popsal... Stačí si pustit stejnou nahrávku, kterou má člověk naposlouchanou a ten rozdíl je opravdu velký a lehce zapamatovatelný. Když se vrátím k příměru k autům, tak když se po kvalitní okresce projedeš v houpavém francouzském vozítku a pak za týden pojedeš stejnou cestu v německém autě se sportovním podvozkem, budeš si ten rozdíl také jednoznačně uvědomovat...davidhighend píše:Opet mohu jen tise zavidet tu pamet, nekterych zde pritomnych odborniku. Smekam az k zemi a jdu se sebou neco delat, nejak to natrenovat, nebo co by jste mi poradili. Co mam pro to udelat dostat se na takovou uroven hodnoceni vysokeho konce, kdy budu moct rozeznat rozdily ve zvuku sestavy po nekolikadenni prodleve mezi kazdym poslechem. Opravdu by mne to zajimalo, jak to delate, asi je v tom nejake kouzlo, najaka cerna magie, nebo mozna bila ja nevim. Poradte prosim.
Na nějaké furt dokola opakované nahrávce se to asi poznat dá. Já třeba takovou nemám, protože poslouchám myšmaš a furt jedno dokola mě poslouchat nebaví. Člověk by měl změnu slyšet (raději napíšu cítit) obecně na všem. Otázkou je, jestli k tomu nepomůžou další věci kolem. Já třeba mám pocit, že se hudba rozehrává postupně od zapnutí přístrojů. Taky je možné, že si uši samy postupně zvykají a postupně přijímají hudbu samotnou. Možná zrovna venku prší, možná mě před chvílí vytočil sousedův pes, možná přišlo moje očekávané cédo a teším se jak si to užiju. Je toho spousta co může v onu chvíli změnit pohled na věc = zvuk.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ty fakt nemas zadna alba a interprety, kteri te provazeji dlouha leta a ktere jsi slysel uz nescetnekrat? Filmy, na ktere se rad podivas znova a znova, mista, na ktera se rad vracis, udalosti, kterych se pravidelne zucastnujes? Myslim, ze to ma kazdy.
Jinak v tom vsem, co popisujes mas pravdu. Hudbu nevytvareji usi, ale mozek a ten je zavisly na mnoha vnejsich vlivech, ktere jeho cinnost ovlivnuji.
Ale kdyz si pustis album, ktery jsi slysel uz xx krat, a nejednou tam na tebe divne huci urcity frekvencni rozpeti, ktery jsi nikdy driv takhle hucet neslysel, tak je jasny, ze neco je jinak a hlavou to neni.
Jinak v tom vsem, co popisujes mas pravdu. Hudbu nevytvareji usi, ale mozek a ten je zavisly na mnoha vnejsich vlivech, ktere jeho cinnost ovlivnuji.
Ale kdyz si pustis album, ktery jsi slysel uz xx krat, a nejednou tam na tebe divne huci urcity frekvencni rozpeti, ktery jsi nikdy driv takhle hucet neslysel, tak je jasny, ze neco je jinak a hlavou to neni.
Pánové, no tak... Je to můj názor a moje zkušenost na této konkrétní sestavě a s touto konkrétní změnou. Změna byla tak velká, že jsem měl potřebu se o ni podělit a doporučuji všem bezvěrcům si nejdřív něco takového vyzkoušet. Opravdu mne překvapilo, že stejná sestava s použitím výše uvedených puků zněla, jako byste do řetězce zařadili lampáč. Myslel jsem, že by to pro někoho s "ostrou" sestavou mohl být námět k zamyšlení... Ale diskutovat o tom, že jsem slyšel, co slyšet nejde a spíš jsem slyšel to, co chtěly slyšet mé oči a můj mozek fakt nechci, to mi za to nestojí.
Pro teoretiky: Opravdu chcete dosáhnout toho, aby zde již nikdo své reálné poslechové zkušenosti nepsal? Znám pár hifistů, kteří mají co říct, ale raději sem nepíší, protože jim to za to nestojí. A to je škoda pro nás všechny. Třeba zrovna ve čtvrtek jsem měl podobný zážitek z výměny XLR kabelu. Změna byla poznat na nahrávce klasické hudby již po pár vteřinách na potlesku při příchodu dirigenta. Tedy dříve, než vůbec orchestr začal hrát. Ale víc nemám chuť o tom psát, protože bych se dozvěděl, že se jednalo přeci jen o BIAS. .
Hifi zdar a prudičům zmar !
Pro teoretiky: Opravdu chcete dosáhnout toho, aby zde již nikdo své reálné poslechové zkušenosti nepsal? Znám pár hifistů, kteří mají co říct, ale raději sem nepíší, protože jim to za to nestojí. A to je škoda pro nás všechny. Třeba zrovna ve čtvrtek jsem měl podobný zážitek z výměny XLR kabelu. Změna byla poznat na nahrávce klasické hudby již po pár vteřinách na potlesku při příchodu dirigenta. Tedy dříve, než vůbec orchestr začal hrát. Ale víc nemám chuť o tom psát, protože bych se dozvěděl, že se jednalo přeci jen o BIAS. .
Hifi zdar a prudičům zmar !
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení