Jak se staráte o přírodní dýhu na reprosoustavách?

Různé udělátka typu hroty, antivibrační podložky, hifi racky a další pomůcky pro lepší zvuk a vzhled
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jak se staráte o přírodní dýhu na reprosoustavách?

Příspěvek od PítrsPraha »

Základem je asi stabilní teplota a "normální" vlhkost vzduchu. To máme asi doma všichni zajištěno ;).
Další samozřejmostí by mělo být nenechat na ozvučnice nebo reproduktory svítit slunce, a to ani přes okno.

A co dál? Ošetřujete dýhovaný povrch nějakými prostředky? Já jsem na své dřívější bedny používal Pronto, ale když jsem si pak přečetl složení, radši jsem toho nechal. Máte tip na nějaký míň chemický prostředek, pomocí kterého se dá udržet perfektní vzhled nového stavu reprosoustav i po letech? Nebo lepší nic než něco?

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak se staráte o přírodní dýhu na reprosoustavách?

Příspěvek od Zdeny »

Nijak. Na C5 z roku 2001 ji mám jako novou. Ale bedny v životě neviděly slunce.Měniče jakbysmet.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Vzhledem k tomu, ze ta prirodni dyha je ve vetsine pripadu stejne lakovana nejakym polyuretanovym nebo podobnym lakem, asi bych to moc neresil ... Zmenu barevnosti vlivem svetla nevyresi nic, to je proste prirodni material.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Já dýhu patlám olejem na kuchyňská prkénka z nacistovy prodejny levného rozebraného nábytku. Ale pozor, je to nevratný proces - jak jednou začneš olejovat, musíš zapomenout na vosky, laky...

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

PítrsPraha píše:Já jsem na své dřívější bedny používal Pronto, ale když jsem si pak přečetl složení, radši jsem toho nechal.
Na sve Cantony jsem po leta take pouzival Pronto, ale ve spreji. Jeho chemicke slozeni jsem, uprime receno, nikdy neresil, s vysledkem jsem byl ale naprosto spokojeny. Nejen ze Pronto dyhu jakoby "ozivilo", pusobilo i tydny antistaticky.

(I v dobe jejich prodeje vypadaly ty "bedny" jako nove. :) )

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

S499_1023 píše:Já dýhu patlám olejem na kuchyňská prkénka z nacistovy prodejny levného rozebraného nábytku. Ale pozor, je to nevratný proces - jak jednou začneš olejovat, musíš zapomenout na vosky, laky...
patlat olej na lak ale nedava smysl ... stejne jako u plovoucich podlah - bud je napustena olejem (voskem) nebo lakovana a lakovanou nikoho nenapadne napoustet dodatecne olejem

Leben
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leben »

Mne bol odporuceny vceli vosk...chvilu som ho pouzival,no teraz pouzivam len antistaticku prachovku,aby som neposkodil lak....

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Já ale nemluvím o lakovaných dýhách.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

S499_1023 píše:Já ale nemluvím o lakovaných dýhách.
a existuji reprosoustavy (mimo DIY), ktere jsou skutecne napustene (nelakovane) ? nevzpominam si, ze bych na takovou informaci vubec u nejakych reprobeden narazil

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Já taky olejuju...parketovou podlahu.

Na reprobedny používám Pronto, protože na rozdíl od jinejch přípravků opravdu působí antistaticky.
kabelguru.cz

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

bh69: V mém případě se jedná převážně o vintage reprosoustavy. Dlouhou, trpělivou a opatrnou prací s ředidlem odstraním lak (převážně šelakový) a pak už jen olejuji.
šeďour: Po pár pokusech s Prontem jsem toho zanechal, protože jsem nabyl dojmu, že nepůsobí antistaticky ale pro-staticky (ne prostaticky :D ).

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

A ten lak odstraňuješ proč - byl nějak výrazně poškozený? Musí to být hrozná piplačka s velkým rizikem, ne?

Jinak já měl dýhovaný repro 2x, oba páry byly lakovaný. Při použití Pronta na ně prach sedal stejně jako bez Pronta, ale lak vypadal líp - hloubš a živějš - a líp se prach utíral, páč to klouzalo :-). S tím Prontem se bojím, aby časem nezačalo s lakem nějak reagovat.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Ano, většinou je poškozený a nechci ho brousit, abych zbytečně neubíral z dýhy, která je na vintage soustavách komerční třídy tenoučká.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

bh69 píše:
S499_1023 píše:Já ale nemluvím o lakovaných dýhách.
a existuji reprosoustavy (mimo DIY), ktere jsou skutecne napustene (nelakovane) ? nevzpominam si, ze bych na takovou informaci vubec u nejakych reprobeden narazil
Tannoy Prestige. Výrobce dodává ke každému výrobku speciální vosk. Mám ho doma, ale ještě jsem se k nátěru nedonutil. :oops:

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Já se musím omluvit, téma je přírodní dýha a já jsem neuvedl, že mám na reprosoustavách bílou a černou koženku.Sice velice kvalitní, "přírodní" vinylovou, ale přeci jen je to plast.
A tam mi už zmiňovanej přípravek Pronto, opravdu pomáhá od prachu.Je to nejspíš způsobený elektrostatickym nábojem, kdy má povrch repro po použití Prontouše stejnej náboj, jako poletující prach a tudíž ho odpuzuje.

Při použití Prontouše na utírání lakovanýho plechovýho povrchu hifipřístrojů, to až takovej vliv nemá.Ač jsou ve stolku a měly by bejt víc chráněný před dopadajícím prachem, jsou přístroje pokrytý souvislou vrstvičkou prachu mnohem dřív, než vršky volně postavenejch reprobeden.
...
O pro-statickym, či prostatickym :shock: působení něčeho bych se raději nebavil :(
Dosáhnul jsem věku, kdy to pro mě přestává bejt vtipný...

:mrgreen:
kabelguru.cz

Odpovědět