Furutech High End Fuse - pojistky

Různé udělátka typu hroty, antivibrační podložky, hifi racky a další pomůcky pro lepší zvuk a vzhled
Odpovědět
skypi
Kontaktovat uživatele:

Re: Furutech High End Fuse - pojistky

Příspěvek od skypi »

Steve píše:
17 led 2020 21:31
to BVa: Materiál pojistky (obyč. ocel s wolframovým či cínovým drátem či co je to za potvoru) a na druhé straně pojistka měděná nebo stříbrná, to jsou opravdu dvě nesrovnatelné věci.Kvalita tohoto malinkého drátku se odrazí zcela slyšitelně v čistotě napájení a tím i na zvuku, který je výstupem. Naprosto podobným způsobem, jako se projeví vliv různých napájecích kabelů, které jsou také různé konstrukce a různého materiálu, vliv různé síťových konektorů nevyjímaje.Vyzkoušel jsem jich také už dost, navíc je to známá věc a mám ji ověřenou na vlastní uši. Že to neslyšíte pane, je mi líto, možná to neslyšíte jen proto, že máte svůj předsudek tak silně zakořeněný v podvědomí, že to opravdu neslyšíte, ale znovu opakuji, že nemáte pravdu a podobné zkušenosti jako já mají tisíce lidí na zahraničních fórech. Opravdu nemá cenu dále o tom již diskutovat. Kdo chce ať zkusí, kdo nechce, ať nezkouší, každý má možnost volby.Z mého pohledu je to vcelku levný a slyšitelný upgrade.

to all: Např. ruská military fuse se stříbrným drátem uvnitř a za pár korun je velmi dobrý tip. Pokud by někdo měl zájem o tuto 2A pojistku, nech´t své přání projeví přes SZ, podám i další podrobnosti ohledně jejích hlavních atributů.
"Čistotě napájení" ??? Viděl jsi někdy vnitřek takového třeba zesilovače? a co ty další "dráty" , co v těch krámech jsou? - ty Ti to "napájení nezašpiní" ? Nebo tam to "zašpinění" nevadí? A co prokovy, pájecí body?
A ta "kvalita drátu" se stanovuje jak? Kolik jednotek "Steve" má ten měděnej drát a kolik stříbrnej? A platinovej drát je ještě lepší?
Jsem zmaten...

Jinak jestli sranda, tak fakt dobrý... *thumbs up* Pořád doufám, že ano...

vav
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vav »

Dobre, čisto teoreticky sa na chvíľu môžeme zhodnúť, že poistka bude mať vplyv na zvuk.V čom sa teda tie obyčajné od drahých líšia?Kapacitná ani induktívna zložka to nie je.Takže odpor?Aby poistky mohli byť lepšou a funkčnou súčasťou nejakého RC, RLC filtra, musia mať tieto drahšie väčší odpor.Ale to je v protiklade s použitým materiálom.Nikto nebude predsa tvdiť, že striebro alebo meď má väčší merný odpor, ako spomínaný wolfrám či cín.Potom je ale výhodnejšie použiť obyčanú lacnú poistku, ktorá má väčší odpor a bude účinejšia pri odfiltrovaní rušivých frekvencií.Čím vyššia frekvencia, tým väčšia účinnosť filtra.
Ak by to teoreticky bolo takto, natíska sa otázka, či sa vám na tom zvuku nepáči práve vplyv tohoto rušenia.Pokiaľ by 2cm dlhý drôtik spôsobil tento stav, myslím, že by bolo dobré dať si otázku, čo to vlastne mám za železo? Pretože v kvalitnom zariadení to výrobca musí mať ošetrené a nespoliehať sa na vplyv poistky.
Záverom poznámka pre člena fóra, keď už komunikuješ formou súkromnej pošty a tam si honíš ego, tak maj aspoň gule a nevypínaj možnosť ti na tie tvoje ... odpovedať.

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

FS píše:
17 led 2020 13:10
... a ten turbonátor jsi vyzkoušel?
Ne fakt nezkoušel. Stejně jak nemusím zkoušet uvařit brambory ve studené vodě, poškrábat sklo nehtem nebo si strkat tužku do ucha zda vyjede tím druhým :roll:

PítrsPraha píše:
17 led 2020 14:00
turbulence zpomalují proudění plynů a zvyšují jejich odpor, takže pokud se ta vrtulka instaluje na správné místo, přínos k plynulejšímu přísunu více vzduchu může klidně mít
:lol: jestli si tohle myslíš, tak už se nedivím že věříš těm HiFi Voodoo sračičkám :lol:
a když ten turbonátor na tom sacím potrubí otočíš, tak se bude motor točit na druhou stranu a tím pádem začne auto couvat, viď? *headbang*

marvinnrv píše:
17 led 2020 08:55
PitrsPraha:
pro tvoji duševní rovnováhu bude lepší, když mé příspěvky budeš bez čtení přeskakovat!!
PítrsPraha píše:
17 led 2020 14:00
A ještě jsi podlehl mylné euforii, že budeš rozkazovat, kdo smí nebo nesmí psát příspěvky...
Zdárný příklad tvého překrucování všeho co někdo napíše ... ty nejsi zdravý člověk :!: :!:

Tím nejen debatu o pojistkách, ale celkovou na tomhle foru ukončuji a těm pár logicky smýšlejícím jedincům a technickým konstruktérům, kteří vědí o čem píšou a zde přispívají držím palce a přeju pevné nervy ... *palec*

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@marvinnrv: Děkuji *palec*

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

marvinnrv:

...a přitom se místo téhle tvé hysterické pózy s demonstrativním jakože odchodem stačilo chovat slušně, psát k věci o vlastních zkušenostech. Jak jednoduché. Ne spamovat jedno vlákno za druhým osobními výpady, negací, posměšky a příspěvky o autech... To tu určitě nikomu chybět nebude :) .

Každý holt dělá jen to, co zvládne a tobě se bohužel nepodařilo svůj mindrák ukočírovat.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

vav píše:
18 led 2020 03:57
Dobre, čisto teoreticky sa na chvíľu môžeme zhodnúť, že poistka bude mať vplyv na zvuk.V čom sa teda tie obyčajné od drahých líšia?Kapacitná ani induktívna zložka to nie je.Takže odpor?Aby poistky mohli byť lepšou a funkčnou súčasťou nejakého RC, RLC filtra, musia mať tieto drahšie väčší odpor.Ale to je v protiklade s použitým materiálom.Nikto nebude predsa tvdiť, že striebro alebo meď má väčší merný odpor, ako spomínaný wolfrám či cín.Potom je ale výhodnejšie použiť obyčanú lacnú poistku, ktorá má väčší odpor a bude účinejšia pri odfiltrovaní rušivých frekvencií.Čím vyššia frekvencia, tým väčšia účinnosť filtra.
Ak by to teoreticky bolo takto, natíska sa otázka, či sa vám na tom zvuku nepáči práve vplyv tohoto rušenia.Pokiaľ by 2cm dlhý drôtik spôsobil tento stav, myslím, že by bolo dobré dať si otázku, čo to vlastne mám za železo? Pretože v kvalitnom zariadení to výrobca musí mať ošetrené a nespoliehať sa na vplyv poistky.
Záverom poznámka pre člena fóra, keď už komunikuješ formou súkromnej pošty a tam si honíš ego, tak maj aspoň gule a nevypínaj možnosť ti na tie tvoje ... odpovedať.
Působení pojistky nelze odvodit z předpokladu, že jí prochází jmenovitý proud, např. 2A. Jak jsem psal výše, nabíjecí pulsy jsou mnohonásobně větší, možná i stovky ampér. Pak se samozřejmě může měnit odpor pojistky, různě u různých materiálů a konstrukcí. Vzhledem k rychlosti děje je to asi nezměřitelné. No a tyhle pulsy, často mylně považované za "rušení", se potom můžou lišit, i vlivem na zvuk. Impedance DC zdrojů na vysokých frekvencích (z hlediska audia, stovky kHz) bývá velká, tzn. všechno to projde dál do napájených obvodů. Pokud pojistka stojí 1 euro, tak proč nehledat optimum? Pokud stojí 100 eur - lepší se jít léčit z nějaké neurózy.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Odpor poistky je daný jej konštrukciou ( podľa požadovaného vypínacieho prúdu a materiálu poistky, aby sa vlákno definovane. prerušilo) a nezávisí od krátkych prúdových špičiek, ale od teploty, podľa efektívnej hodnoty pretekajúceho prúdu, ktorý sa na odpore poistky zmení na teplo. Nie sú to žiadne superrýchle javy, drát v poistke má aj nejakú tepelnú zotrvačnosť.
Stovky ampér tam ani v špičkách určite netečú, pri tvrdom štarte veľkého trafa sú to desiatky ampér ( aj podľá "tvrdosti" siete) počas cca 100- 200 ms po zapnutí. Preto sa používajú ( mali by sa..) obvody soft štartu. , aby pri zapnutí napr. zosilňovača nepadali ističe v baráku. . A cez veľkú sériovú impedanciu ( primár-sekundár) vf rušenia prelezú ťažšie..Na výstupe zdroja je vždy paralelne nejaký kondenzátor, ktorý rušenia potláča, každý prístroj má "nejaké" potlačenie rušení z napájania ( 40-120dB),atď.. Je to celé podstatne zložitejšie, súvislostí je viac a výsledný teoretický vplyv sieťovej poistky na užitočný signál je marginálny..Pre reálny sluchový vnem je prakticky nulový.

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Pozor: ojedinělý příspěvek k tématu mimo obecné plky. Před nedlouhou dobou zde diskutér Steve nabídnul v plénu veřejně pár svých přebytečných pojistek. Zrovna se mi to hodilo do krámu, protože jedna z nich byla i pojistka o hodnotě 1 Ampér, pomalá. Přesně takovou používá můj dac Hegel HD30. Steve měl sovětskou pojistku se stříbrným drátkem. Vše dorazilo v pořádku, tímto ti děkuji. *palec*
Dneska byl obvyklý poslechový den, kdy jsem to vypejkal od rána až do teď až mi skoro teče krev z uší. Perfektní relax, co Vám mám povídat. Ale k věci - pojistku jsem vyzkoušel hned z rána, dokud ještě krev netekla... Steve zmiňoval, že krom jiného se u něj tato konkrétní pojistka projevuje větším objemem basů, který je ale zároveň pevnější. Slepý test je v tomto případě vyloučen, nevím jak by šel realizovat, takže jsem poslechl na test soubor cca 5 skladeb nejprve s původní výrobcem dodanou pojistkou a následně sovětskou stříbrnou. Výsledek? Ať už je to překvapení nebo není, dopadlo přesně jak psal Steve. Nejdřív se mi to dokonce jevilo, že je přebasováno a přemýšlel jsem jestli jsem náhodou nedal hlasitost větší než s pojistkou původní. Ale kdepak, vše bylo stejný. Prostě to slyšet je (u mě) u spousty zdejších pochopitelně ne, to bych si nedovolil vnucovat třeba marvinovivr nebo BVa, že u nich by se stalo totéž. Na závěr snad jen dodám, že nešlo o žádný drakonický rozdíl. Míň než kabely signálový a o hodně míň než síťový, který dělají imho asi nejvíc z těchto "šarlatánských" věcí.
kabelguru.cz

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Tu sovětskou pojistku se stříbrným drátkem mám tiež. 8-)
Ukludnia trocha zvuk a za tu cenu su super aj ked poznám a použivam omnoho kvalitnejšie čo maju vačší vplyv na zvuk. ;)

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Ano, to nepochybuju, budu muset postupně přestoupit do vyšší ligy ;)
kabelguru.cz

THXKO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THXKO »

Kocmeister super že si to vyskúšal, verím že sa lepšími poistkami posunieš ešte ďalej *palec*

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Pojistky nám fungují, protože máme špatné komponenty. Kdybychom si pořídili kvalitní, měli bychom určitě po starostech. :o

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

V případě požítí nějaké "proudové pračky" s konstantním výstupním napětím, by nemusela být pojistka žádná .... že?

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Asi se tady zbytečně hádáme, protože na význam pojistek už dávno přišli soudruzi v Sovětském Svazu. *taktone*

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Ramones píše:
18 led 2020 21:42
V případě požítí nějaké "proudové pračky" s konstantním výstupním napětím, by nemusela být pojistka žádná .... že?
Kámoš v PS Audio PerfectWave Power Plant P10 má v nej tiež použitu HIGH END poistku. :D Monobloky má dostatočne kvalitné aj ostatné komponenty ( len DAC za cca vyše 15.000€ ) a všade použité tie rozne HIGH END poistky. 8-)

Odpovědět