Vlastní přívod od rozvaděče jen pro hifi. Má význam?
Re: Vlastní přívod od rozvaděče jen pro hifi. Má význam?
Hlava
To víte jsou to básníci a ne elektrotechnici,projektanti nebo elektrikáři. A sám jako držitel vyhlášky 50 koukám na některé příspěvky poněkud s podivem.
Ale hlavní je pokud možno problém zjednodušit a vysvětlit tak aby to pochopil laik i za předpokladu že se bude muset spousta věcí kolem vynechat.
Jsou to hodní hoši a baví je to. Jenom nulový(ochranný) vodič je prostě "kolík" a fázový a zemnící vodiče jsou "dírky"
To víte jsou to básníci a ne elektrotechnici,projektanti nebo elektrikáři. A sám jako držitel vyhlášky 50 koukám na některé příspěvky poněkud s podivem.
Ale hlavní je pokud možno problém zjednodušit a vysvětlit tak aby to pochopil laik i za předpokladu že se bude muset spousta věcí kolem vynechat.
Jsou to hodní hoši a baví je to. Jenom nulový(ochranný) vodič je prostě "kolík" a fázový a zemnící vodiče jsou "dírky"
Koukám, že Rádio Mike kabel Jerevan už zase vysílá...
Hlava: všimni si. že kolík a dírka byli ihned úspěšně identifikováni zatímco příčina tvého utrpení zůstává pro většinu zahalena rouškou tajemství.
merhaut: nebásni a raděj naznač, jak je to s tou tisíc kilometrů vzdálenou elektrárnou. že by transformátor?
merhaut: nebásni a raděj naznač, jak je to s tou tisíc kilometrů vzdálenou elektrárnou. že by transformátor?
Majki,proboha,jakápak zemnící dírka Na pravou zdířku je připojen zpětný pracovní vodič,který je při ochraně nulováním společný s nulákem(kolík v zásuvce je propojen s pravou zdířkou). Ochrana zemněním se již v domácnostech,myslím, běžně nevyskytuje,ale pokud mne paměť nešálí,tak u ochrany zemněním se právě zemnící vodič přiváděl na kolík a nesměl se spojovat se zpětným pracovním vodičem,tedy pravou zdířkou a byly vedeny jako samostatné vodiče.
Přes řeku do stínu stromů.
Já jsem se jen snažil zachovat zde použitou terminologii i když je samosřejmě nesprávná. Jestli to tedy někomu nedošlo vidte pane Merhaute......
korys
Nebojte já vím on to měl být pokus o ironickou a humornou poznámku ale asi to tak v první chvíli nevyznělo. Jinak s Vaším vysvětlením souhlasím,ale celé toto vlákno je pojato poněkud humorně,proto jsem si dovolil použít přirovnání pisatelů i když je nesprávné....
Nebojte já vím on to měl být pokus o ironickou a humornou poznámku ale asi to tak v první chvíli nevyznělo. Jinak s Vaším vysvětlením souhlasím,ale celé toto vlákno je pojato poněkud humorně,proto jsem si dovolil použít přirovnání pisatelů i když je nesprávné....
Znovu musím vstoupit do debaty, ač jsem se zařekl, že to dělat nebudud.Peer píše:Že je elektrotechnik, to neznamená, že musí všemu rozumět, ne?
Mám dojem, že ani nechce...
Předně, vystudoval jsem Universitu Pardubice - chemii. Čili nejsem ani elektrikář, ani elektronik, ani elektrotechnik ani elektroprojektant ani nic , co začíná "elkektro". Sice netvrdím, že neumím chytnout páječku do ruky a něco si zbastlit - už jsem toho udělala celkem dosts a kupodivu dodnes to funguje a jsem ještě živ. Do silnoproudu se pouštím po zralé úvaze a konzultaci s odborníky. Naštěstí, jeden je můj velmi dpbrý kamarád z letiště.
Peere, já věcem, co se tu píše trochu tak nějak rozumín, a trochu tak nějak pocitem chápu, o co asi jde.
Nicméně, snažím se dívat na věc trochu komplexně a ne stylem, že vyhodím poslední 1,5m přívodu k nějakému přístroji, nahradím ho stíněnou hadicí za x tisíc korun a jsem spasen. Každý trochu technicky uvažujícíc člověk uzná, že toto řešení není, určitě ně komplexní. To je totéž, jako vyrvat dráty ze zdi, zasekat tam měd 3x10mm2 a myslet si, že jsem pro hudu udělal vše. Ne, ne, Tak to taky není.
Ppokud by mi mé prpstředky dovolily udělat pro hudbu maximum, tak za 1. ji nebudud poslouchat v obýváku resp. v "jakoposlechivcesetvářícímkamrlíkuoploše13mčtverečních", ale v napočítajé a naprojektované místnost se vším všudy, za 2. to nebude na zařízení, jaké mám a za 3. řešil bych i tu síťovou stranu. Ano, tady bych asi zvážil jestli v baráku už od projektu nenavrhout zvláštní rozvody (ale všechny např. v onom stíněném provedení), se zvláštním jištěním okruhu pro audio a nakonec samosebou aktivní síťovou pračku se generátorem 50Hz a zesílením na 230V, stabilizovaným-viz např. Accuphase. Pak teprev, pro pocit v duši, bych nasadil stíněné přívody s jinými než běžnými koncovkami.
Ale protože to tak není, místnost a aparát mám takový, jaký mám a myslím, že nás tu je 99,9% takových, tak bych cestu ke zlepšení hudby nehledal v utrácení za kabely, ale prostředky bych vložil do lepších reprosoustav, zesilovače potažmo CD přehrávače, protože tam při správném výběru platí, že vložené peníze "slyšíš" ihned a k tomu ještě další. O stíněných přívodních kabelech a nebo vlastím přívodu v dané konfiguraci prodrátování objektu tedy prostě pochybuji, pokud není řešena aspoň pomocí oddělovacího trafa pro odtsranění DC složky a pomocí sousravy pasivních filtrů složených z LC členů. Samosebou, musí platit předpoklad, že daný přístroj splňuje aspoň základní techncké přístupy a nejedná se o tzv. low-end shit, kde i podložení kusem dřeva je slyšet. Tohle je už jen tzv. třešnička na dortu, ktrá sice dort ozdobí, ale neovlivní to, že jinak se ten dort nedá žrát.
Ale znovu říkám, nebráním se jakémukoliv testu slepému neboneslepému a třebas i já se pak nechám přesvědčit, že existují věci mezi nebem a zemí.
Škoda, že se k danému tématu o síťové kabeláži nevyjádří ti, co s tím mají nějaké obsáhlejší - itřebas teoretické - zkušenosti a nemohou to podložit nějakým měřením rušivého spektra a pod.
Já prostě na voodoo nevěřím.
to Zdeny:
je to tvůj názor, v pořádku. Ale myslím, že se mýlíš.
Pokud vyměním kabel v ceně 6 tisíc a slyším to, tak je to lepší investice než pořídit repro soustavy o 6 tisíc dražší. Ale nechci tě chytat za slovo.
Na první pohled to vypadá opravdu tak, jak píšeš. Mnoho kilometrů vedení v diskutabilní kvalitě by mělo zachránit posledních 1,5 m kvalitní síťové šňůry?
Vypadá to zvláštně ale u některých aparatur nebo v některých lokalitách nebo obé dohromady, to prostě nějaký význam má. A není to na úrovni často omílané psychoakustiky...
A není to ani voodoo, kam hážete kde co, co jste se ve škole neučili nebo netušíte proč by to mělo fungovat. Některé věci jsou jasně mimo nebem a zemí ale spousta jich má racionální základ.
Já mám za kamarády, mimo jiné, zvukaře, vývojáře elektrozařízení, opraváře hifi techniky...
Nikdo z nich o použití různých kabelů, včetně síťových, a jejich vliv na zvuk nepochybuje, jelikož to mají ze své praxe vyzkoušené. Jen otázka zahořování (formátování) kabelů některým nejde pod nos...
Já osobně nikomu nic nepodstrkuji. Pouze některé věci jsem ochoten vyzkoušet a napsat o nich. Někdy také vůbec nechápu, na jakém principu fungují. Pro mě je to hra, která mě baví a občas to vylepší zvuk mé sestavy. A o ten mě jde.
Ne každý má možnost mít vlastní poslechovku nebo přestavět obyvák tak, aby to bylo pro výsledný zvuk aparatury to nejlepší. Ale pokud se povede trochu ten zvuk vylepšit, tak proč ne?
A spousta lidí např. tyto síťové kabely vyzkoušela a ví, že to funguje.
Mě jen štve ten pohrdaví přístup těch, kteří si myslí, že všemu rozumí...
Ale to není nic osobního a ani proti tobě. To jsem se rozepsal obecně.
Už na to seru. Nebaví mě se pořád s někým dohadovat a být terčem posměšků!
je to tvůj názor, v pořádku. Ale myslím, že se mýlíš.
Pokud vyměním kabel v ceně 6 tisíc a slyším to, tak je to lepší investice než pořídit repro soustavy o 6 tisíc dražší. Ale nechci tě chytat za slovo.
Na první pohled to vypadá opravdu tak, jak píšeš. Mnoho kilometrů vedení v diskutabilní kvalitě by mělo zachránit posledních 1,5 m kvalitní síťové šňůry?
Vypadá to zvláštně ale u některých aparatur nebo v některých lokalitách nebo obé dohromady, to prostě nějaký význam má. A není to na úrovni často omílané psychoakustiky...
A není to ani voodoo, kam hážete kde co, co jste se ve škole neučili nebo netušíte proč by to mělo fungovat. Některé věci jsou jasně mimo nebem a zemí ale spousta jich má racionální základ.
Já mám za kamarády, mimo jiné, zvukaře, vývojáře elektrozařízení, opraváře hifi techniky...
Nikdo z nich o použití různých kabelů, včetně síťových, a jejich vliv na zvuk nepochybuje, jelikož to mají ze své praxe vyzkoušené. Jen otázka zahořování (formátování) kabelů některým nejde pod nos...
Já osobně nikomu nic nepodstrkuji. Pouze některé věci jsem ochoten vyzkoušet a napsat o nich. Někdy také vůbec nechápu, na jakém principu fungují. Pro mě je to hra, která mě baví a občas to vylepší zvuk mé sestavy. A o ten mě jde.
Ne každý má možnost mít vlastní poslechovku nebo přestavět obyvák tak, aby to bylo pro výsledný zvuk aparatury to nejlepší. Ale pokud se povede trochu ten zvuk vylepšit, tak proč ne?
A spousta lidí např. tyto síťové kabely vyzkoušela a ví, že to funguje.
Mě jen štve ten pohrdaví přístup těch, kteří si myslí, že všemu rozumí...
Ale to není nic osobního a ani proti tobě. To jsem se rozepsal obecně.
Už na to seru. Nebaví mě se pořád s někým dohadovat a být terčem posměšků!
Pipis : Co říkáš na audiofilní jističe které nabízí např. hifi-tuning
Ano tento typ používám, ale dá se i koupit levnější české výroby,..
TO Peer : To chce klid, já také nikomu nic nenutím, jen se snažím předat mé zkušenosti z dlouholeté praxe. Ale kdo to nezkusil,samozřejmě nic nepokazil, tak ať nepiše blabol. A jak je známo papír a internet toho snesou hodně.
Ano tento typ používám, ale dá se i koupit levnější české výroby,..
TO Peer : To chce klid, já také nikomu nic nenutím, jen se snažím předat mé zkušenosti z dlouholeté praxe. Ale kdo to nezkusil,samozřejmě nic nepokazil, tak ať nepiše blabol. A jak je známo papír a internet toho snesou hodně.
Hlava - máš pravdu, ohledně průřezu v bytech, domech a vlivu na velikost napětí to zní hloupě. Blbě jsem se vyjádřil, myslel jsem tím, že např. přívody k bytovému domu a následně k bytům jsou dimenzovány dostatečně a úbytek napětí z tohoto důvodu je minimální. Není to opět přesné ale už to tak nechám...
Pipis- hlavní jistič k bytu smíš vyměnit pouze za stejnou hodnotu a se stejnou spínací charakteristikou, jestli jsi tam myslel dát tu tuning pojistku, tak to ne. Tu můžeš použít pro samostatné vedení k přístrojům.
Pipis- hlavní jistič k bytu smíš vyměnit pouze za stejnou hodnotu a se stejnou spínací charakteristikou, jestli jsi tam myslel dát tu tuning pojistku, tak to ne. Tu můžeš použít pro samostatné vedení k přístrojům.
Je pravdou, že všem nám jde o to, abychom z hudby měli co nejlepší pocit. K tomu vede řada cest. Někdo se orientuje na nákup nějakého jiného CD, někdo zesilovače, někdo mění kabely ve zdi, někdo dává jiné posjistky a pod. Ale cíl má být stejný.
Já jsem taky takový. Ale jdu cestou vylepšení poslechové místnosti. O tom jsem přesvědčen, že dělá obrovskou část v kvalitě zvuku. začal jsem tím, že jsem si nechal postavit nábytek na míru-na zakázku. Polohu vybavenosti v OP jsem podřídil aspoň částečně poslechu - tedy, na prvním místě je symetrie poslechového místa, prosotor za mnou a pokud možno ne hladká a rovná plocha za mnou. Vím, že tady mám ještě hodně práce, ale dvorní dodavatel je plně vytížemn ana rok dopředu.
Až tohle dořeším (chybí mi např. závěsy, už 8 let mám "provozorně natrvalo" záclony), nemám dodělaný strop). Pak teprve budu uvažovat o tom, že pořídím síťovou pračku, potažmo nějaký ten kabel. Přístroje měnit zatím nehodlám, neb pro můj charaketr vnímání zvuku hrají dobře.
Myslím, že tu jde určité nepochopení ze strany některých, resp. nespráné chápání objektivních tvrzení.
Přeji, aby každý, kdo investuje do zařízení, přínos slyšel a aby mu to přinášelo radost.
Nehodlám také diskutovat o nesmrtelnosti chrousta a proto téma zahoření kabelů, síŤových přívodů a stříbrných pojistek definitvně opouštím. Dalším diskuzím se ale nebráním
Já jsem taky takový. Ale jdu cestou vylepšení poslechové místnosti. O tom jsem přesvědčen, že dělá obrovskou část v kvalitě zvuku. začal jsem tím, že jsem si nechal postavit nábytek na míru-na zakázku. Polohu vybavenosti v OP jsem podřídil aspoň částečně poslechu - tedy, na prvním místě je symetrie poslechového místa, prosotor za mnou a pokud možno ne hladká a rovná plocha za mnou. Vím, že tady mám ještě hodně práce, ale dvorní dodavatel je plně vytížemn ana rok dopředu.
Až tohle dořeším (chybí mi např. závěsy, už 8 let mám "provozorně natrvalo" záclony), nemám dodělaný strop). Pak teprve budu uvažovat o tom, že pořídím síťovou pračku, potažmo nějaký ten kabel. Přístroje měnit zatím nehodlám, neb pro můj charaketr vnímání zvuku hrají dobře.
Myslím, že tu jde určité nepochopení ze strany některých, resp. nespráné chápání objektivních tvrzení.
Přeji, aby každý, kdo investuje do zařízení, přínos slyšel a aby mu to přinášelo radost.
Nehodlám také diskutovat o nesmrtelnosti chrousta a proto téma zahoření kabelů, síŤových přívodů a stříbrných pojistek definitvně opouštím. Dalším diskuzím se ale nebráním
to Zdeny:
to mí kamarádi taky tvrdí. Akustika je velmi důležitá...
Nepochybuji o tom.
to mí kamarádi taky tvrdí. Akustika je velmi důležitá...
Nepochybuji o tom.
fajn. takže to, co je za zdmi mého bytu nemám šanci ovlivnit. nicméně elektrikáři mám říct, že chci do zdi stíněné měděné vedení 2,5mm2 s pojistkovým odpojovačem speciálně pro audio. nebudu vypadat jako pošuk, který věří, že děti nosí čáp? nevyhodím za nesmysly peníze, které bych mohl použít na něco jiného jenom proto, že někdo nedokáže uznat, že se mýlí?
tak jo.
tak jo.
Dadaft - no vypadá to fakt divně až šíleně ale smysl to mít bude. Už jsem se zmiňoval, že samostatné stíněné vedení se používá v nemocnicích ve vyšetřovnách, taktéž v technických laboratořích se super citlivými přístroji a pod. Také se může namítnout, že bordel ze sítě jim tam stejně poleze.
Mike, ty jsi nejenom trdlo, co je schopné a´la Rádio Jerevan mluvit o koze jako o voze (viz kydání hnoje na Oyaide, aby se nakonec zjistilo, že šlo o Vincenta, a aniž by ses za svůj hnůj uráčil omluvit!), ale i komediant, viz obhajování vlastního bludu ve stylu "Já jsem se jen snažil zachovat zde použitou terminologii i když je samosřejmě nesprávná. Jestli to tedy někomu nedošlo vidte pane Merhaute......"
Už se dál ani nesnaž, mně už došlo, že jsi nepoužitelný, nepoučitelný...
Už se dál ani nesnaž, mně už došlo, že jsi nepoužitelný, nepoučitelný...