Renown píše:
tak takovou hloupost bych jako odpověď nečekal ...
A co bys na tom kabelu chtěl jako zjišťovat ? Stejnosměrný odpor zemního vodiče, nebo míru pozlacení pinů konektoru ???
Lachim samozřejmě myslel posuzení vlivu kabelu na zvuk sestavy
Proč hloupost ??? Začnu větou od S499... " Vliv KVALITNÍHO napájecího kabelu
nikdo nezpochybňuje." Pak mým úsilím VYROBIT KVALITNÍ KABEL. Platí pravidlo, že u kvalitních hifi doplnků , které jsou prokazatelně přínosem existuje VŽDY možnost si je vyrobit za zlomek ceny. (i když to není každému dáno)
Porovnávat poslechem audiokabel, který přímo přenáší elektroakustický signál má logiku, z poslechu se dá dost dobře rozpoznat v čem se liší jeho vlastnosti (kapacita, odstínění, vlastnosti dielektrika...) Možná trochu náročnější a diskutabilnější je to u reprokabelů.
U "poslechu" napájecích kabelů zjistíme akorát ,že jeden z nich je nejlepší. Mně to fakt připadá jako takový Cimrmanovský test. Ono je to sice fajn, sejde se několik stejně "postižených" lidí ,pohrají se se svými kabýlky, něco dobrýho popijí, pojí, pokecaj, nakonec se shodnou ,že jeden z těch kabýlků byl nejlepší a ten ,co ho nemá již plánuje jeho koupi místo dovolené. Docela hezký večírek. A mně, se silnou DIY motivací moc zajímá PROČ je jeden z nich nejlepší. A jdu měřit.
1. Změřím na vstupu zařízení úroveň proniknuvšího vf rušení. Určitě se bude lišit mezi jednotlivými typy. 2. Změřím úroveň vyzařování 50Hz a harmonických , které mohou dost výrazně pokazit zvuk pokud proniknou do nf kabelů. (zkuste si přiblížit napájecí kabel k signálovému...) Tohle všechno změřit lze. A vyvodit z toho konkrétní závěry. Pokud jsem zapoměl na nějaký důležitý parametr, prosim připomeňte, budu rád.
Jo, k tomu stejnosměrnému odporu ochranného vodiče, tak to se fakt dělá pravidelně, u nás v zaměstnání při revizích, kromě měření izolačního odporu druhá nejdůležitější , u nevyhovujících kabelů jde většinou o korozi pinů konektoru. Kromě bezpečnosti tento parametr má vliv i na průnik rušení do zařízení. Proto se prodávají ty předražené štekry.
Ale co by mě zajímalo mnohem víc než poslechový test je vzorek takového skvělého kabelu. Stačí tak 10 cm. Samotná konstrukce o mnohém vypoví.