.. pokračování mé anabáze
Téma nezaujalo, anebo možná prostě se zemnícími jednotkami jestě nemá mnoho hifistů praktickou zkušenost. Snad je to ta druhá varianta, a tak se podělím se svými závěry, ke kterým jsem došel po pár dnech.
Naposledy jsem skončil u tohoto zapojení:
Teď budu nějakou dobu poslouchat maximalistickou verzi (QKORE 1 i 3 zapojené, Valhalla2 ze zdi do QB8 a z QB8 do DAC) a pak začnu odebírat. Uvidím, co se mi projeví jako největší ztráta.
A protože se blíží konec zápůjčky, musím to nějak rozseknout.
Jako první jsem předevčírem odstranil Valhallu2 z cesty mezi zásuvkou Furutech a lištou QB8 (jinak mám QB8 připojenou přímo na kabel vedoucí ze zdi do konektoru Furutech a ten do QB8). Koná se milé překvapení - je to změna k lepšímu! (
ještě bych do budoucna chtěl v této pozici vyzkoušet Orfea, ale nějak se nemůžu rozhoupat, když víceméně očekávám negativní výsledek (anti bias )). pro tento okamžik tedy už zůstává QB8 zapojená přímo na přívod ze zdi.
I s odstupem času se mi potvrzuje základní charakter vlivu na zvuk:
- QKORE1 pročišťuje zvuk a zklidňuje projev (je tohle ono "černé pozadí", o kterém se píše v recenzích?)
- QKORE3 vede k lepšímu zaostření zvuku, ale současně se tím pocitově stane projev systému "hubenější"
- Valhalla2 vede k "zmohutnění" projevu, přibývají pocitově basy se současným zlepšením prostorovosti (a to je věc!!! prozatím se mi vždy zlepšení prostorovosti spojovalo s úbytkem basu - něco jako QKORE3)
Dnes jsem připravil 5 základních konfigurací, které jsem si porovnával a nakonec přinutil manželku, aby si je přišla na své oblíbené skladbě poslechnout (byl to pro ni "slepý" test - vůbec nevěděla, co jí zapojuji).
1. Má reference - kabely Tyr2 v celém systému, bez QKORE
2. Kabely Tyr2 v celém systému + QKORE1 + QKORE3
3. Výměna Tyr2 z QB8 do DAC za Valhalla2 + QKORE1 + QKORE3
4. Výměna Tyr2 z QB8 do DAC za Valhalla2 + QKORE1
5. Výměna Tyr2 z QB8 do DAC za Valhalla2
Před týdnem bych nevěřil, že tohle někdy přiznám, ale to to tak: Každá z těch konfigurací hraje jinak, jinak do té míry, že je manželka bez problému na první poslech rozlišila. Její hodnocení se navíc skoro kryje s mým (tak proč proboha já potřeboval několik dnů, když jí stačilo 10 minut
).
Jak to tedy slyšíme?
Ad 1)
Kdyby žena věděla, že to varianta "bez nákupu", možná by v tuto konfiguraci výrazně preferovala.. jenže nevěděla
Tahle konfigurace hraje pro ženu "až moc čistě" = "nelíbí" (
když jsem systém před časem povýšil na Tyr2 kabeláž, tak to byla změna k plnému zvuku - takhle je to naše hobby relativistické). Pro mne je to zvuk, který je na světlejší straně a s horším prostorem.
Ad 2)
Žena hodnotí jako "líbí", ale méně než 4 a 5, rozhodně lepší než 1. Pro mne je to výrazně lepší než 1, ale ve srovnání s kombinacemi, kde je Valhalla2 tomu chybí objem.
Ad 3)
Žena hodnotí jako "jednoznačně nelíbí", chybí tomu drive, nezajímavý zvuk. Já v tom vnímám takové ty pozitivní "audiofilské atributy" jako jsou prostorovost, jemnost vokálu... ale je fakt, že poslech prostě nebaví.
Ad 4)
Žena hodnotí jako "hodně dobré". Já také - pro mne je to ta nejlepší varianta. Hudba má drive, zní plně a současně má detail. Paráda.
Ad 5)
Žena hodnotí jako "nejlepší", já jako druhou nejlepší. Na některých nahrávkách to vychází nastejno s 4, ale například u Dvořáka a Beethovena je 4 pro mne lepší, u Watersovy "Smell The Roses" taky.
Upozornění nakonec: Neberte, prosím, mé závěry jako nezvratnou pravdu. Co jsem zde napsal platí pro tento čas, aktuální náladu, mé uši (a také ty manželčiny), nedokonalou akustiku mého obýváku a můj systém.