napájení z adaptéru, oddělovacího trafa a akumulátorů

Vše potřebné ke kvalitnímu napájení našich sestav.
Odpovědět
Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

napájení z adaptéru, oddělovacího trafa a akumulátorů

Příspěvek od Renown »

Pokus o srovnání zvuku u Pro-Ject Phono Box SE II při napájení ze standartního adaptéru, z oddělovacího trafa se stíněním mezi vinutími a z olověných accu.

Předpokládal bych, že musí zvítězit napájení z accu. Výsledek je pro mne zajímavý tím, že tomu tak není. Alespoň ne jednoznačně. Rozdíl mezi napájením z accu a z oddělovacího trafa je malý, nebo resp. je skoro na hranici mého rozlišení. Nevylučuji že jsem nahluchlý a že pro jiného posluchače mohou být rozdíly významnější. Možná, že accu nepřehrály oddělovací trafo díky tomu, že jsem použil klasické 12V a tedy jsem napájel souměrným napětím +-12V, při napájení z adaptéru je tam +-15V ??? Oddělovací trafo dává na sek. 16V/5A, odběr Phono Boxu SE II je cca 100mA. Tohle je spíše téma na Slovanet :-)

1. Poslech při napájení ze standartně dodávaného adaptéru - Zvuk důvěrně znám. Posluchači je obvykle vyzdvihována rychlost a dynamika.

2. Poslech při napájení z oddělovacího trafa - Zvuk je "větší", scéna má větší hloubku a rozdíl je patrný především na detailnosti vyšších středů a výšek. Podání hlasů je příjemnější. Ztrácí se to co je popisováno jako "dull sound" (tupý, těžkopádný), naráz to má díky tomu rozlišení výšek lehkost a vzdušnost a objem. Jednoznačně lepší. Investice se jednoznačně vyplatí, odpadá starost o nabíjení accu. Ale investice je to asi trochu větší než pouze koupě accu a pár drátků na jejich propojení s phono předzesilovačem

3. Poslech při napájení z accu - zvuk je velmi podobný jako v předchozím případě, ale to rozlišení výšek (zvuk činelů, triangl) se mi zdálo trochu rozmazanější a ne tak detailní a rychlé. A snad i trochu méně basů. Malá investice, je to rychle hotové i v amaterských podmínkách

efičák
Kontaktovat uživatele:

Re: napájení z adaptéru, oddělovacího trafa a akumulátorů

Příspěvek od efičák »

Renown píše:Rozdíl mezi napájením z accu a z oddělovacího trafa je malý, nebo resp. je skoro na hranici mého rozlišení. Nevylučuji že jsem nahluchlý a že pro jiného posluchače mohou být rozdíly významnější.

Já mám Tvé oddělovací trafo a pomáhá. Znám sestavu z konstrukční kanceláře Tvé analogové koliby. Její rozlišení je o dost menší, než má celkem levná sestava.

Včera si u mě Pipis pustil Chicka Coreu, špičkově nahranou dlouhohrající desku, a zvuk na který je zvyklý ze Sonus Faber Cremona Auditor, se nedostavil. Nižší rozlišení levných výškových Vifa, neumožnilo plavání v ultra vysokých tónech špičkové nahrávky. Na své sestavě Densen B-110 a Sonus Faber, dosahuje nejen díky lepšímu sluchu mnohem více informací o podání ve celém hraném pásmu.
Konstruktér světové firmy P-J, může mít v pracovně Auditory. Vím o jedněch, co mají jít z domu, kvůli chybějí nejnižší oktávě. :-)

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Myslím, že se Rowing spletl když ti dal pod tvou přezdívku "Analogový poeta". Mělo tam být "Analogový popleta". Mimochodem, kdy dostanu zpět své accu ?

bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bohus »

to Renown :
nerad bych byl za blbce, ale mám to chápat tak, že předzes bude napájen malým oddělovacím trafíčkem místo adaptéru?
pak li jó, rozjíždíš výrobu? :mrgreen:

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

bohus

reagoval jsem na tvůj email ohledně exter. zdroje.
nevím, zda ti to došlo!

mikez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikez »

Mám dotaz pro zkušené :) Nechal jsem si navinout toroid 1500VA 218/230/242V primar a 100V/10A sekundar pro moje 100V přístroje a rád bych toto trafo doplnil o jistič, soft start (našel jsem toto https://www.ebay.com/itm/Soft-start-inr ... 100623.m-1) a DC filtr (https://www.ebay.com/itm/DC-trap-blocke ... 100623.m-1) případně zapínání tlačítkem. Máte nějaké další tipy na hotové komponenty ne stavebnice. Jde mi o vyzkoušené věci. Za trafem bude v provozu filtr Monster Power HTS5100. Má další smysl zalít trafo do pryskyřice kvůli brumu? (http://allegro.pl/zywica-termoprzewodza ... 94872.html)
20171127_203435.jpg

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Doporučím ti toto : http://www.customworks.cz/zesilovace/softstart-dc

je to kvalitně provedené a softstart vč. DC filtru za slušné peníze od Českého výrobce.

mikez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikez »

Můžu mít možná hloupý dotaz ale....necháváte oddělovací trafo i s filtrací trvale zapnuté i když neposloucháte? Nebo zapínáte jen při poslechu? Díky

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Proc? Jako aby se nabilo? Ne. Staci zapnout ku poslechu.

mikez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikez »

Ne ne tak jsem nemyslel. Spíš o to jestli zap/vyp nezatěžuje víc než trvale zapnuto, jak po elektrické tak po mechanické stránce. Tak se ptám zkušených. Diky za odpověď.

Odpovědět