napájení z adaptéru, oddělovacího trafa a akumulátorů
napájení z adaptéru, oddělovacího trafa a akumulátorů
Pokus o srovnání zvuku u Pro-Ject Phono Box SE II při napájení ze standartního adaptéru, z oddělovacího trafa se stíněním mezi vinutími a z olověných accu.
Předpokládal bych, že musí zvítězit napájení z accu. Výsledek je pro mne zajímavý tím, že tomu tak není. Alespoň ne jednoznačně. Rozdíl mezi napájením z accu a z oddělovacího trafa je malý, nebo resp. je skoro na hranici mého rozlišení. Nevylučuji že jsem nahluchlý a že pro jiného posluchače mohou být rozdíly významnější. Možná, že accu nepřehrály oddělovací trafo díky tomu, že jsem použil klasické 12V a tedy jsem napájel souměrným napětím +-12V, při napájení z adaptéru je tam +-15V ??? Oddělovací trafo dává na sek. 16V/5A, odběr Phono Boxu SE II je cca 100mA. Tohle je spíše téma na Slovanet
1. Poslech při napájení ze standartně dodávaného adaptéru - Zvuk důvěrně znám. Posluchači je obvykle vyzdvihována rychlost a dynamika.
2. Poslech při napájení z oddělovacího trafa - Zvuk je "větší", scéna má větší hloubku a rozdíl je patrný především na detailnosti vyšších středů a výšek. Podání hlasů je příjemnější. Ztrácí se to co je popisováno jako "dull sound" (tupý, těžkopádný), naráz to má díky tomu rozlišení výšek lehkost a vzdušnost a objem. Jednoznačně lepší. Investice se jednoznačně vyplatí, odpadá starost o nabíjení accu. Ale investice je to asi trochu větší než pouze koupě accu a pár drátků na jejich propojení s phono předzesilovačem
3. Poslech při napájení z accu - zvuk je velmi podobný jako v předchozím případě, ale to rozlišení výšek (zvuk činelů, triangl) se mi zdálo trochu rozmazanější a ne tak detailní a rychlé. A snad i trochu méně basů. Malá investice, je to rychle hotové i v amaterských podmínkách
Předpokládal bych, že musí zvítězit napájení z accu. Výsledek je pro mne zajímavý tím, že tomu tak není. Alespoň ne jednoznačně. Rozdíl mezi napájením z accu a z oddělovacího trafa je malý, nebo resp. je skoro na hranici mého rozlišení. Nevylučuji že jsem nahluchlý a že pro jiného posluchače mohou být rozdíly významnější. Možná, že accu nepřehrály oddělovací trafo díky tomu, že jsem použil klasické 12V a tedy jsem napájel souměrným napětím +-12V, při napájení z adaptéru je tam +-15V ??? Oddělovací trafo dává na sek. 16V/5A, odběr Phono Boxu SE II je cca 100mA. Tohle je spíše téma na Slovanet
1. Poslech při napájení ze standartně dodávaného adaptéru - Zvuk důvěrně znám. Posluchači je obvykle vyzdvihována rychlost a dynamika.
2. Poslech při napájení z oddělovacího trafa - Zvuk je "větší", scéna má větší hloubku a rozdíl je patrný především na detailnosti vyšších středů a výšek. Podání hlasů je příjemnější. Ztrácí se to co je popisováno jako "dull sound" (tupý, těžkopádný), naráz to má díky tomu rozlišení výšek lehkost a vzdušnost a objem. Jednoznačně lepší. Investice se jednoznačně vyplatí, odpadá starost o nabíjení accu. Ale investice je to asi trochu větší než pouze koupě accu a pár drátků na jejich propojení s phono předzesilovačem
3. Poslech při napájení z accu - zvuk je velmi podobný jako v předchozím případě, ale to rozlišení výšek (zvuk činelů, triangl) se mi zdálo trochu rozmazanější a ne tak detailní a rychlé. A snad i trochu méně basů. Malá investice, je to rychle hotové i v amaterských podmínkách
Re: napájení z adaptéru, oddělovacího trafa a akumulátorů
Renown píše:Rozdíl mezi napájením z accu a z oddělovacího trafa je malý, nebo resp. je skoro na hranici mého rozlišení. Nevylučuji že jsem nahluchlý a že pro jiného posluchače mohou být rozdíly významnější.
Já mám Tvé oddělovací trafo a pomáhá. Znám sestavu z konstrukční kanceláře Tvé analogové koliby. Její rozlišení je o dost menší, než má celkem levná sestava.
Včera si u mě Pipis pustil Chicka Coreu, špičkově nahranou dlouhohrající desku, a zvuk na který je zvyklý ze Sonus Faber Cremona Auditor, se nedostavil. Nižší rozlišení levných výškových Vifa, neumožnilo plavání v ultra vysokých tónech špičkové nahrávky. Na své sestavě Densen B-110 a Sonus Faber, dosahuje nejen díky lepšímu sluchu mnohem více informací o podání ve celém hraném pásmu.
Konstruktér světové firmy P-J, může mít v pracovně Auditory. Vím o jedněch, co mají jít z domu, kvůli chybějí nejnižší oktávě.
Myslím, že se Rowing spletl když ti dal pod tvou přezdívku "Analogový poeta". Mělo tam být "Analogový popleta". Mimochodem, kdy dostanu zpět své accu ?
to Renown :
nerad bych byl za blbce, ale mám to chápat tak, že předzes bude napájen malým oddělovacím trafíčkem místo adaptéru?
pak li jó, rozjíždíš výrobu?
nerad bych byl za blbce, ale mám to chápat tak, že předzes bude napájen malým oddělovacím trafíčkem místo adaptéru?
pak li jó, rozjíždíš výrobu?
bohus
reagoval jsem na tvůj email ohledně exter. zdroje.
nevím, zda ti to došlo!
reagoval jsem na tvůj email ohledně exter. zdroje.
nevím, zda ti to došlo!
Mám dotaz pro zkušené Nechal jsem si navinout toroid 1500VA 218/230/242V primar a 100V/10A sekundar pro moje 100V přístroje a rád bych toto trafo doplnil o jistič, soft start (našel jsem toto https://www.ebay.com/itm/Soft-start-inr ... 100623.m-1) a DC filtr (https://www.ebay.com/itm/DC-trap-blocke ... 100623.m-1) případně zapínání tlačítkem. Máte nějaké další tipy na hotové komponenty ne stavebnice. Jde mi o vyzkoušené věci. Za trafem bude v provozu filtr Monster Power HTS5100. Má další smysl zalít trafo do pryskyřice kvůli brumu? (http://allegro.pl/zywica-termoprzewodza ... 94872.html)
Doporučím ti toto : http://www.customworks.cz/zesilovace/softstart-dc
je to kvalitně provedené a softstart vč. DC filtru za slušné peníze od Českého výrobce.
je to kvalitně provedené a softstart vč. DC filtru za slušné peníze od Českého výrobce.
Skvělé díky za tip.
Můžu mít možná hloupý dotaz ale....necháváte oddělovací trafo i s filtrací trvale zapnuté i když neposloucháte? Nebo zapínáte jen při poslechu? Díky
Proc? Jako aby se nabilo? Ne. Staci zapnout ku poslechu.
Ne ne tak jsem nemyslel. Spíš o to jestli zap/vyp nezatěžuje víc než trvale zapnuto, jak po elektrické tak po mechanické stránce. Tak se ptám zkušených. Diky za odpověď.