Napájení pro referenční poslech vlastní čistou elektřinou

Vše potřebné ke kvalitnímu napájení našich sestav.
Marthy126
Kontaktovat uživatele:

Napájení pro referenční poslech vlastní čistou elektřinou

Příspěvek od Marthy126 »

Když čtu o Vašich problémech jak vyčistit něco, co je mnohdy tak "zaprasené" že to snad ani vyčistit nejde, o poklesu napětí, kolísání sítě, všemožného rušeni zvláště např. v panelovém domě o x desítkách partají s AL rozvody z Husákových dob, napadlo mne jít na to prostě z druhé strany bez investice 100k a více za opravdu kvalitní pračky. Jedná se o napájení autobaterií a měničem napětí.

Napájení zesilovací části : 2x12V/110Ah paralelně do měniče napětí s čistou sinusoidou 1000W, ve špičce 2000W
Napájení zdrojové části( transport, motor gramofonu) 1x 12V/110Ah do měniče napětí s čistou sinusoidou 500W ve špičce 1000W - zde se navíc nabízí napájení např. DACů, sluchátkových zesilovačů a phono předzesilovačů přímo z baterie bez zbytečného převodu měničem a trafem tam a zpět.

Napájení naprosto čisté, vlastní a pod kontrolou. Nevýhodou je častější dobíjení především tzv power části. Ale, jak často má někdo čas pro opravdu analytický poslech, já tak 2-3x do měsíce(3děti) Investice cca 15k, kvalita teoreticky srovnatelná s nejlepšímy pračkami světa? Možná se pletu ale třeba by to bylo pro někoho řešení.
Podotýkám že mám transformátor 22kV/400V asi 500metrů od domu a napětí mám dostatečně tvrdé bez výkyvů či rušení- pár domů v okolí, takže přemýšlím nad napájením pouze zdrojové části či sluchátkového zesilovače. Měření napětí či sinusoidy sítě jsem zatím neprováděl.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Napájení pro referenční poslech vlastní čistou elektřinou

Příspěvek od Renown »

Největším problémem jsou ty DC/AC měniče, pokud chceš aby to bylo opravdu sinus s minimálním zkreslením tak to bude mnoho desítek tisíc korun, pokud to bude komercni projekt, pak bude cena spíše v radu stovek tisíc korun

Marthy126
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marthy126 »

Našel jsem měniče na webu vysilackymilin.cz
Nabízejí měniče modifikované, semisinusoidní a sinusové. Poslední jmenovaný 12V/230V 1000W čistá sinusovka za 5.5k včetně DPH. Stálo by to za prohnání osciloskopem, myslím ale, že to bude 100x lepší než to co leze ze sítě.

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Asket má doma také svojí el.síť.Zkus mu napsat a pak dej vědět.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Bežne ma sit zkreslení kolem 5%. Nejvice jsem videl 9% a nejméně myslím 1,8%. Já mám doma cca 2,5%. Napájení ze zdroje sitoveho napeti o zkreslení cca 0,2% je na mem aparatu velmi výrazne slyšet. Rozdíl pozná úplne každy během peti sekund.
O výstupu různých ups systému za 5000 se tu už mnoho napsalo, ale nikdo to zatím neodzkousel pokud vím

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Olověný akumulátor s kyselinou bych si do bytu nikdy nedal, i když "bezúdržbové" asi mají malé výpary. Ten čistý sinus je určitě diskutabilní, a žádné detaily k tomu neuvádějí. Podle mě bude zkreslení záviset na zatížení, jako u digitálních zesilovačů.

Marthy126
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marthy126 »

Umístění akumulátorů je asi to nejmenší. V případě panelového domu třeba na balkon, u rd kdekoliv ve sklepě či mimo dům. Stačí provrtat zeď. Pamatuji jak můj otec kdysi umístil obrovský akumulátor na balkon a několik let z něj napájel přenosný minidisk.
Já si stejně myslím že nejdůležtější je zdrojová část, možná by stačilo napájet z akumulátoru pouze tu a výkonovou přes oddělovací trafo nebo něco podobně triviálního. Třeba by to lidem co mají problémy pomohlo.
24h měřím napětí v síti naprázdno a mám rozptyl od 226-238V což si myslím je docela slušné.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Akumulátor nic neřeší, pořád je tam ten měnič, který to vše pošle do hajzlu.
To už je lepší cesta elektromotor, který točí generátorem který dává přímo 230V. To už se dokonce i komerčně vyrábělo v Německu. Zkušenosti s tím byly dobré. Lze to umístit ve sklepě nebo na balkoně, je to celkem tiché a lze to vyrobit i jako DIY. Problémem je kvalita generátoru a stabilizace výstupního napětí

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Marthy126 píše:...24h měřím napětí v síti naprázdno a mám rozptyl od 226-238V což si myslím je docela slušné.
Závidím, měl jsem i 209V *headbang*

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Běžný průběh v síti (měřeno děličem 1:2)

Obrázek
Pavel Macura Audio

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

mě třeba pokles sítě až tak netrápí ale vyloženě bordel, který mi leze ze sítě. Jsem docela z toho na prášky jelikož nějakých 500m od domu mám chlápka co má na zahradě nějakou mega anténu a vysílá si vesele bůh ví jakým výkonem. Pak mi zase leze ze sítě nějaké cvrlikání jak nějaká data. V zimě se mi spíná tepelné čerpadlo vzduch/voda na baráku. Nebo občas slyším spínání čehosi o vysokém tonu. No zkrátka děsný. Někdy je klid a někdy nemohu ani měřit, protože mi to zkresluje výsledky.
At už se jedná o DIY nebo komerční zesilovače a přístroje tak ještě jsem neměl doma stroj kterému by nic z jmenovaného nevadilo. Nejhorší je, že s tím prakticky nemůžu dělat vůbec nic :( Leda, že bych se odstěhoval nejlépe někam k řece a vyráběl si elektriku svojí :)

Jinak naše firma se zabývá také prodejem solárních systémů včetně DC/AC měničů a podle zkušeností které mám tak měnič nic neřeší...

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

To by mě docela zajímalo, jak síť zasviní měniče solárních elektráren. Nechtěl bych bydlet blízko nějaké... Také se můžeme těšit na dálkově řízené elektroměry se sazbou měnitelnou několikrát za den... Nejlepší bude asi ten elektromotor-alternátor, ale aby byl dost tvrdý, muselo by to být určitě řádově předimenzované monstrum.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Kdy už bateriový pohon, tak nejlepsim resenim by bylo uplne vyloucit stridavy proud. Jenze to bez zasahu do prostroje samozrejme nejde ... Docela se divim, ze to az na vyjimky (RedWine) nikdo nedela.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Proč by to nešlo?? Stačí + a - větev. 2 baterie dostatečného napětí a kapacity.
Pavel Macura Audio

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

PMA píše:Proč by to nešlo?? Stačí + a - větev. 2 baterie dostatečného napětí a kapacity.
a ktery zesilovac nebo CD prehravac ma vyvedene konektory pro takove napajeni ? nerekl jsem ze by to neslo, ale nejde to bez uprav ..

Odpovědět