Kabel ze zdi rovnou do filtru?
Re: Kabel ze zdi rovnou do filtru?
Připomenul bych, že předmětem diskuze je rekonstrukce elektroinstalace v panel. bytě. A to není žádná rocket science, jakkoliv by si to tak někteří přáli nazírat. Rozumný člověk, nezatížený jakýmikoliv nesmyslnými indoktrinacemi, si jednoduše koupí standartní instal. materiál (Prakab; NKT; Helukabel apod.), který splňuje všechny (i normami stanovené) požadavky na bezproblémový rozvod el. energie. No a ti ostatní, dostatečně poučení na různých hifi-fórech, nechť si kupují materiál "dle svého pocitu" (rozum bych tam již moc neviděl) od highendových prodejců, který sice většinou negarantuje vůbec nic, ale za ten pocit, podpořený vynaloženou sumou peněz, to přece stojí, no ne (?) HiFi a zejména High-Endu zdar !
Každopádně mám objednaných 5 metrů kabelu na prodlužku k televizi, napájenou z jiné zásuvky, tak dám vědět, jestli bude rozdíl od Helukabelu
PítrsPraha
OK, tím pořešíš posledních cca 10 metrů přívodu. Jak ale pořešíš těch předchozích 25 000, 45 000, 80 000 metrů od elektrárny?
Co jsem tak laicky vypochopoval, dobře postavený a odstíněný přívodní a potažmo napájecí kabel má do jisté míry účinek, nevím jak přesněji popsat; jako když divoká řeka, plná kamenů vteče do regulovaného řečiště, kde se začne postupně, s narůstající vzdáleností zklidňovat.
OK, tím pořešíš posledních cca 10 metrů přívodu. Jak ale pořešíš těch předchozích 25 000, 45 000, 80 000 metrů od elektrárny?
Co jsem tak laicky vypochopoval, dobře postavený a odstíněný přívodní a potažmo napájecí kabel má do jisté míry účinek, nevím jak přesněji popsat; jako když divoká řeka, plná kamenů vteče do regulovaného řečiště, kde se začne postupně, s narůstající vzdáleností zklidňovat.
poetická představa .. jenže za prvé to tak nefunguje a za druhé na napájecím kabelu není co spravne navrhovat a konstruovat mimo solidniho mechanickeho provedeni (exoticke materialy uz vubec nemaji absolutne zadny vliv na cokoliv krome ceny)
bh69: PMA by vám vysvětlil, že právný napájecí kabel má vliv na přenos rušení. Ale nemá to žádnou souvislost s koncohájovými kategoriemi.
a jak by to melo fungovat ? co 1-2 metry kabelu muze zmenit ? jedine snad, ze by vhodnou impedanci (kapacitou) nejake ruseni castecne potlacil. Ale i pokud by to takto skutecne nejak fungovalo, pak to souvisi ciste s elektrickymi parametry a vubec to nema co delat s drahymi materialy nebo udajnym sofistikovanym konstrukcnim provedenim (to same plati pro stineni). A hlavne by pak snad bylo lepsi to same resit nejakym treba levnym, ale pro ten ucel stavenym filtrem, nez kusem kabelu v cene desitek tisic ! Nebo chcete tvrdit, ze to co tyhle filtry nedokazou, zmakne zazracny kus dratu ?S499_1023 píše:bh69: PMA by vám vysvětlil, že právný napájecí kabel má vliv na přenos rušení. Ale nemá to žádnou souvislost s koncohájovými kategoriemi.
V tom případě zřejmě nemá smysl řešit napájecí kabel a výrobky firem jako Cardass nebo Nordost jsou čirým šílenstvím. Neměl jsem bohužel ani jeden doma, takže nemůžu posoudit. Možná je to jen snobárna a prachy klamou uši
bh69: Snad jsem jasně napsal, že schopnost kabelu filtrovat rušení nemá žádnou souvislost s koncohájovými charakteristikami kabelu (cena, zlatost či stříbrnost apod.). Snad nechcete mně, tvrdému kabeloskeptikovi, podsunout, že někomu nutím nějaký mnohatisícový kabel na síťový přívod?
omlouvam se, nepozorne jsem cetlS499_1023 píše:bh69: Snad jsem jasně napsal, že schopnost kabelu filtrovat rušení nemá žádnou souvislost s koncohájovými charakteristikami kabelu (cena, zlatost či stříbrnost apod.). Snad nechcete mně, tvrdému kabeloskeptikovi, podsunout, že někomu nutím nějaký mnohatisícový kabel na síťový přívod?
Jinak velmi zabavne cteni je nova recenze sady kabelu na www.hifi-voice.com (napr. repro kabel 5m za 300 000 Kc) s komentarem, ze tyto kabely nejsou prilis predrazene To je proste obdivuhodny zazrak moderniho marketingu
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Do velké míry ano. Ne, že by rozumně a logicky konstruovaný kabel neměl v sestavě pozitivnější dopad než zvonkový drát, ale všechny ty kabely za statisíce a více jsou jen pěknou ukázkou perfektního marketingu. Vždyť za ty peníze se dá koupit nové auto - a srovnej, kolik lidského vědění, umu, technologií, přesnosti a náročnosti je vloženo do výroby auta a kolik do výroby....kabelu. To je 1000 : 1 a přesto to kabelové firmy umějí prodat. Klobou dolů.Lukáš321 píše:V tom případě zřejmě nemá smysl řešit napájecí kabel a výrobky firem jako Cardass nebo Nordost jsou čirým šílenstvím. Neměl jsem bohužel ani jeden doma, takže nemůžu posoudit. Možná je to jen snobárna a prachy klamou uši
Samozřejmě jsou to peníze každého, ale myslím, že vzhledem k dopadu na zvuk jako celek má smysl kabely řešit až když jsou všechny ostatní prvky řetězce dotaženy. Tedy především perfektní akustika bez dozvuků a útlumů, hrbů, odrazů, tříštění... a perfektní vzájemné umístění beden + poslechového místa vzhledem k místnosti. Tyhle dvě věci jsou absolutně nejdůležitější v tom smyslu, že mají zdaleka největší vliv na výsledný zvuk. Daleko za tím je volba komponent, jejich zvukové (elektrické) sladění. Pokud je tohle vše dotaženo do relativní dokonalosti (v rámci financí dotyčného), pak je podle mne čas na laborování s drátama.
Nejsem úplný kabeloskeptik, rozdíl mezi signálovým Kabelguru a Audioquest MacKenzie byl jasně zřetelný, ale ani je nějak neprožívám. Protože když ve své akusticky nijak průserové poslechovce (spíš nadprůměrné, na to, že je to zároveň obývák) pohnu hlavou o 15 cm, je rozdíl ve zvuku výrazně větší než při výměně kabelu.
Výmluvná byla návštěva u kolegy hifisty, který, jak sám říkal, si na kabelech ujížděl, a nacpal do nich asi 400 tis. Kč. Zbytek sestavy (CD, zesilovač, bedny) měl hodnotu kolem 200 tis. Kč. Bedny měl vzhledem k jejich konstrukci umístěný blbě, akustiku neřešenou vůbec, jedna bedna stála těsně vedle podélné zdi, druhá v prostoru.... Ve výsledku mu to i s jeho kosmickými kabely hrálo hůř než má sestava u mě doma v hodnotě 1/3 ceny jeho kabelů...
Takže nezapomínejme pro detail na celek .
Tak nevím, před 5 dny jsem si postavil testovací 4 metrovou prodlužku z napájecího kabelu Gigawatt 3x4 mm. Abych prověřil čistě kabel, přisvorkoval jsem ho rovnou k rozvodu v bytě a na konec přišrouboval původní zásuvku ze zdi. Kabeloskeptiky a navíc zahořovací skeptiky asi moc nepotěším. Ze začátku jsem si nějak nebyl jistý, jestli se vůbec něco změnilo, ale včera jsem si odpoledne pustil Zlaté CD Vltava Best of! Pánové Cimfe a Karlík skládám poklonu za zvuk a mastering. Napsat, že to je, jako bych vyměnil aparaturu je trochu moc silná káva, ale opravdu jsem netušil, co se v té mojí muzejní sestavě(nejmladší kousek už má kristova léta) skrývá. Tahám CDéčka co jsem odložil do zapomnění jako blázen atěším se na další vypalování kabelu. Takže KABELÁŽI NAZDAR!!!
Jo a s tou akustikou pořád dokola. Už nějakou dobu mě štve, že to v poslechové místnosti vypadá víc jako ve zkušebně než v pokoji. Mám většinou akustickou pěnu v různém provedení. Dokonce dvě řady nařasených akustických závěsů. Akustiku na panelák mám řekl bych obstojnou. Bedny mám zezadu skoro 50 centimetrů od zdi a tu blíž k rohu metr. Naštěstí nejsou nějak extrémně směrově citlivé.
Přiznám se, že nemám velkou chuť se nechat zatáhnout do podobné debaty. Snad jen 2 postřehy:bh69 píše:a jak by to melo fungovat ? co 1-2 metry kabelu muze zmenit ? jedine snad, ze by vhodnou impedanci (kapacitou) nejake ruseni castecne potlacil.S499_1023 píše:bh69: PMA by vám vysvětlil, že právný napájecí kabel má vliv na přenos rušení. Ale nemá to žádnou souvislost s koncohájovými kategoriemi.
- pokud jsou síťové napájecí šňůry k zesilovačům atd. stíněné, tak se redukuje jejich vyzařování el. složky pole a kapacitní vazba rušivých napětí do signálových linkových kabelů, pokud jsou v blízkosti těch síťových. Je to docela snadno měřitelné. Proto i ty 2 poslední metry můžou mít vliv.
- vhodně konstruovaný síťový kabel se může chovat jako VF LC filtr.
Pavel Macura Audio
Děkuji za fundovanou odpověď. Tak nějak jsem si to jako posluchač, nikoli technik představoval. Při délce kabelu 4 metry jsem už změnu očekával a opravdu to funguje. Mám tam kus kabelu navíc a hraje to líp.
ad stineni - to beru, ale nema to zadnou souvislost s vysokou cenou kabelu, je to ciste konstrukcni zalezitost, ktera se da udelat za par korun (otazka je proc to nedelaji uz rovnou vyrobci pristroju ??)PMA píše: - pokud jsou síťové napájecí šňůry k zesilovačům atd. stíněné
- vhodně konstruovaný síťový kabel se může chovat jako VF LC filtr.
ad VF filtr - neni to ale jen vicemene nahodny vedlejsi efekt, ze se to zrovna "trefi" tak, ze to ma nejaky efekt na utlumeni ruseni ? nebo nekdo kabel uz navrhuje s tim, ze se snazi dosahnout parametry, ktere pak budou optimalne fungovat ? asi ne ... Jestli pak neni lepsi pouzit skutecny filtr, ktery je pro ten ucel navrzeny ? a hlavne - nemel by tohle resit zdroj pristroje ?