JAK SE CHRÁNÍTE PROTI BOUŘKÁM ?
JAK SE CHRÁNÍTE PROTI BOUŘKÁM ?
V tomto týdnu jsou hlášeny jedny z prvních bouřek. Jak všichni víme, vznikají situace, že blesk někdy něco zapálí, popřípadě vyruší elektro instalaci v domě včetně elektrospotřebičů.
Jak se proti tomu chráníte ?
Já vypínám všechny hifi přístroje ze zásuvek. Mám samostatný elektro přívod k přístrojům a ty nejsou nijak propojené s video části a TV. Když nastane bouřka, reprodukci ukončím a vše odpojím.
Na televizi kašlu. Její cena nepřevyšuje pojistnou částku.
Jak se proti tomu chráníte ?
Já vypínám všechny hifi přístroje ze zásuvek. Mám samostatný elektro přívod k přístrojům a ty nejsou nijak propojené s video části a TV. Když nastane bouřka, reprodukci ukončím a vše odpojím.
Na televizi kašlu. Její cena nepřevyšuje pojistnou částku.
Re: JAK SE CHRÁNÍTE PROTI BOUŘKÁM ?
Podvečerní bouřky jsou teď každý den. Já po blesku vždycky počítám, jak je bouřka daleko. Nad 1 km (3 vteřiny) by snad nemělo nic hrozit a ne každý blesk praští do země. Vytažení přívodů ze zdi je (jediná) účinná ochrana, jenže když mám čas jenom večer.... Dřív byly i speciální svíčky.
Pokud je systém propojený někde s televizí, např DVD přehrávač, musí se odpojit i anténa.
Přes léto všechno hifi odpojuji hned, jak skončím s přehráváním.
Přes léto všechno hifi odpojuji hned, jak skončím s přehráváním.
Když nejsem doma, je vše vypnuto jen vypínačem na rozvojce, kromě zesilovače. Když je bouřka, tak někdy to vytáhnu, někdy ne, podle toho, jestli je někde blízko. Na dovolené je odpojeno úplně vše od všech vnějších zásuvek.
Od té doby, co šlehnul blesk tak 10 m vedle mne, zatímco jsem popíjel na zahrádce hezky načepovanou dvanáctku, mne to už tak nevzrušuje Toho ozónu co bylo kolem...to byl jiný vzdoušek.
Od té doby, co šlehnul blesk tak 10 m vedle mne, zatímco jsem popíjel na zahrádce hezky načepovanou dvanáctku, mne to už tak nevzrušuje Toho ozónu co bylo kolem...to byl jiný vzdoušek.
Antény se dají ochránit oddáleným hromosvodem podle nové normy, signálové vedení následně přepěťovkama. Děláme to tak v rámci digitalizace STA.
Tu přepěťovku mám právě vlastně na filtru Belkin, jak pro zásuvky, tak pro antenu, LAN i telefon. Používám ale jen pro zásuvky a anténu, možná tam ještě přepojím i LAN.
Merhaute, slyšel jsem, že když práskne blesk do baráku, shoří všechno, co je připojeno a nepomůže žádná přepěťová ochrana. Lítají i zásuvky ze zdi. Co je na tom pravdy ?
Počítat jak je blesk daleko se mi moc nezdá. Když je jeden nebo dva kilometry daleko, neznamená to, že za chvíli nebude nade mnou.
Počítat jak je blesk daleko se mi moc nezdá. Když je jeden nebo dva kilometry daleko, neznamená to, že za chvíli nebude nade mnou.
Do antény chráněné dobře provedeným oddáleným jímačem blesk přímo nepraští, firma Dehn, která tohle řešení prolobovala v rámci EU tvrdí, že není znám případ, kdy by blesk přes správně - podle normy - provedené řešení prošel. Indukované přepětí na anténě a v signálovém svodu už pak nemá energii a dá se tedy pokrýt kvalitní přepěťovkou před vstupem do elektroniky STA.
Pokud se energie blesku dostane dovnitř domu, umí vyrvat kabely ze zdi, zapálit dům. Jde o to, zabránit tomu, aby se tak nestalo přes nechráněné antény, paraboly, atd..
P.S. Nechtěl bych bydlet v paneláku obsypaném parabolami... to je ruská ruleta.
Pokud se energie blesku dostane dovnitř domu, umí vyrvat kabely ze zdi, zapálit dům. Jde o to, zabránit tomu, aby se tak nestalo přes nechráněné antény, paraboly, atd..
P.S. Nechtěl bych bydlet v paneláku obsypaném parabolami... to je ruská ruleta.
Prastilo minule leto o pak set metru od nas do baraku, pul ulice melo spotrebice KO. V miste kde prasklo byla KO i elektronika ktera nebyla pripojena.
Když prásklo 10m vedle mne, oba mobily (byly zapnuté), foťák i hodinky v pořádku a jedou doteď. Asi není blesk jako blesk.
Je to větší či menší problém dle místní situace, jinak to bude na vesnici s venkovním vedením a venkovní neuzemněnou anténou a jiné ve městě kde je vedení v zemi a na střeše je předpisově uzemněná anténa. Záležet bude na mnoha faktorech, nicméně je z praxe jasné, že běžná přepěťová ochrana až před spotřebiči toho moc nepobere, chrániče musí být i před objektem (bytem) a v hlavním domovním rozvaděči. Uzemnění domu musí být revidováno a splňovat hodnoty zemního odporu. Pokud je vše o.k., tak na ty ochrany zůstane minimum napětí blesku a ochrání to, že. Ale kdo dá za tohle ruku do ohně? Jistota je vytahat kabely ze zásuvky.
Bratovi roztrhlo počas jednej nočnej búrky vodovodnú trubku v stene (starý barák).
Bol prekvapený keď ho sused ráno budil že mu strieka voda zo steny do jeho záhrady.
Tá trubka bola nafúknutá do veľkosti pomaranča a roztrhnutá. Elektronika to prežila,
nedostalo sa to do elektroištalácie.
Bol prekvapený keď ho sused ráno budil že mu strieka voda zo steny do jeho záhrady.
Tá trubka bola nafúknutá do veľkosti pomaranča a roztrhnutá. Elektronika to prežila,
nedostalo sa to do elektroištalácie.
Nejlepší ochrana.
Dobrý album. Měl bych si ho po dlouhé době zase přehrát .Jinak co se týká bouřek, mám v plánu udělat si oddělovací trafo, které kromě trafa a filtrů(na zlepšení zvuku) bude samozřejmě obsahovat taky přepěťové ochrany, no ale hlavně vypínačem na čelním panelu budu moct vypnout celou aparaturu.Chyba je, že už to nemám hotové, protože horka a tím pádem taky bouřky už jsou tady.V noci na dnešek jsem byl v práci a asi hodinu to práskalo co pár vteřin. Pracuji na elektroúdržbě, takže jsem zase běhali celou noc , resetovali měniče atd. Když je bouřka, jsou vždycky problémy. Dnes jsem zjistil, že mi nefunguje pc, vypadá to, že je v háji zdroj. Všechno ostatní ale fachčí, takže netvrdím, že je to následek bouřky. Rozhodně se ale vyplatí být připravenfox píše:Nejlepší ochrana.
Mě dost potěšilo toto. / volný překlad ze švédštiny /
Ahoj Tommy & Co!
Před časem můj dům vyfasoval skoro přímý úder blesku. Bydlím v rodinném domě a blesk udeřil do země cca 10 m daleko. Na místě zásahu je kamenná zeď kombinovaná s cihlami. Jeden z těchto kamenů, nad 10 kg, se utrhl a odletěl na trávník do vzdálenosti 15 metrů. Blesk pronikl do domu pravděpodobně napájecím kabelem. V domě jsem měl mnoho spotřebičů zapojených do zásuvek a napájených síťovými adaptéry. Všechny z nich byly zničeny.
Vše, od satelitního přijímače, mobilních nabíječek a adaptéru k holicímu strojku.
Přežily jedině věci, které byly napojeny na síťový filtr Supra MD06-EU/SP.
Mám podobný prodlužovací kabel s ochranou proti přepětí nejmenované firmy. Na tomto došlo ke zničení všech zařízení i adaptérů, které byly připojeny.
Oba filtry, jak Supra, tak i druhý, byly připojeny do stejné zásuvky a byly umístěny vedle sebe. Jsem velmi rád, že můj nový monitor a zbrusu nový drahý počítač byl připojen v Supra MD06-EU/SP. Tento filtr mě zachránil hodně peněz. Velké poděkování za produkt, který byl v mém případě schopný eliminovat přímý zásah od blesku!
Pozdravy
Michael Sjökvist
Hisings Backa / http://www.jenving.se/pdf/Lurad_av_LoRad_web.pdf
Ahoj Tommy & Co!
Před časem můj dům vyfasoval skoro přímý úder blesku. Bydlím v rodinném domě a blesk udeřil do země cca 10 m daleko. Na místě zásahu je kamenná zeď kombinovaná s cihlami. Jeden z těchto kamenů, nad 10 kg, se utrhl a odletěl na trávník do vzdálenosti 15 metrů. Blesk pronikl do domu pravděpodobně napájecím kabelem. V domě jsem měl mnoho spotřebičů zapojených do zásuvek a napájených síťovými adaptéry. Všechny z nich byly zničeny.
Vše, od satelitního přijímače, mobilních nabíječek a adaptéru k holicímu strojku.
Přežily jedině věci, které byly napojeny na síťový filtr Supra MD06-EU/SP.
Mám podobný prodlužovací kabel s ochranou proti přepětí nejmenované firmy. Na tomto došlo ke zničení všech zařízení i adaptérů, které byly připojeny.
Oba filtry, jak Supra, tak i druhý, byly připojeny do stejné zásuvky a byly umístěny vedle sebe. Jsem velmi rád, že můj nový monitor a zbrusu nový drahý počítač byl připojen v Supra MD06-EU/SP. Tento filtr mě zachránil hodně peněz. Velké poděkování za produkt, který byl v mém případě schopný eliminovat přímý zásah od blesku!
Pozdravy
Michael Sjökvist
Hisings Backa / http://www.jenving.se/pdf/Lurad_av_LoRad_web.pdf