JAK SE CHRÁNÍTE PROTI BOUŘKÁM ?
Re: JAK SE CHRÁNÍTE PROTI BOUŘKÁM ?
Milane, ze tomu neveris... Jestlize ti blesk praskne 10m od baraku, byvaji v silikonovem nebi i spotrebice ktere vubec nebyly zapojene v siti... Zpravidla to pobere tak dve ulice.
Když 15.srpna přišla nad Prahu průtrž mračen s krupobitím, tak se posléze stočila na Neratovice a Mělník. Poprvé v životě jsem na vlastní oči viděl úder blesku do třinácti patrového paneláku, pár stovek metrů vzdáleného. Zajímavé na tomto úkazu bylo, že nebyl slyšet hřmot, ale syčení výboje. Bylo to hutný, jestliže se říkalo "zelené Neratovice", tak to dnes platí pouze z 1/2 !
Ráno jsem zjistil jedinou závadu: Odešel komplet bezdrátové klávesnice s myší, PC a vše ostatní vydrželo bez úhony, až na přívod vody do RD, kde praskla přívodní trubka, takže problém. Vnučce, který bydlí v Libiši (1 km vzd. čarou) zase odešel zesilovač anténího systému WiFi, spálený.
Po zkušenostech je již ve výrobě oddělovací trafo s centrálním vypínáním a přepěťovou ochranou, člověk nikdy neví...
Ráno jsem zjistil jedinou závadu: Odešel komplet bezdrátové klávesnice s myší, PC a vše ostatní vydrželo bez úhony, až na přívod vody do RD, kde praskla přívodní trubka, takže problém. Vnučce, který bydlí v Libiši (1 km vzd. čarou) zase odešel zesilovač anténího systému WiFi, spálený.
Po zkušenostech je již ve výrobě oddělovací trafo s centrálním vypínáním a přepěťovou ochranou, člověk nikdy neví...
Koukam, ze i Svedsko je plne komiku.
Tome věřím a nevěřím. Je to případ od případu. Když občas člověk přežije přímý úder blesku,tak proč by to občas nemohl zvládnout filtr. Diskuze o tomto případu nemá myslím valný smysl...........
V každém případě dobrý reklamní tah.
JAK SE CHRÁNÍTE PROTI BOUŘKÁM ?
když jsem venku tak zalezu do hospody, když jsem doma všechno vypnu a na balkónu se kochám...
přímý úder jsem viděl 2x v životě
jednou do hromosvodu rodinného domku. škody neznám. nejzajímavější na tom bylo, že tyč hromosvodu na střeše ještě minutu potom rudě žhnula do noci.
a pak do hladiny koupaliště cca 500m od mého domu. nestalo se nic. ani nezhaslo noční osvětlení kolem bazénu. ale šupa to byla na infarkt.
když jsem venku tak zalezu do hospody, když jsem doma všechno vypnu a na balkónu se kochám...
přímý úder jsem viděl 2x v životě
jednou do hromosvodu rodinného domku. škody neznám. nejzajímavější na tom bylo, že tyč hromosvodu na střeše ještě minutu potom rudě žhnula do noci.
a pak do hladiny koupaliště cca 500m od mého domu. nestalo se nic. ani nezhaslo noční osvětlení kolem bazénu. ale šupa to byla na infarkt.
U PC mám lištu (myslím, že se to jmenuje Belkin) s 8 zásuvkami. Stála cca 1.000,-kč a výrobce prohlašuje, že zaplatí znehodnocené spotřebiče k ní připojené v ceně několika Mega, pokud se poškodí. Samozřejmě to není filtr (ten mám Isotek a tam žádná ochrana proti blesku není), ale je to ochrana proti přepětí a blesku. Už asi před cca 10 lety jsem používal české lišty z nějakého výzkumáku. Je na tom "Ok technik FP10-SF", které také chránily proti blesku (psalo se u toho, že nějakými super rychlými diodami). Takže já tomu věřím a není to nic nového a zázračného. ahoj