DC blocker Supra
Re: DC blocker Supra
Ano, to je pravda. Ale určitě se shodneme na tom, že pro obě polarity by měl být počet diod stejný a nějak korespondovat s napěťovou zatižitelností kondenzátorů. Co bych ale při návrhu zapojení určitě měl snahu vyřešit, je malé předpětí pro polarizaci dielektrika elytů. Když nic jiného, tak kvůli životnosti.
tenhle filtr od CustomWorks má dva kondy. V Isotek Syncro jich je spousta malých paralelně, takže impedance bude jistě výrazně nižší než u dvou velkých kondů. Proto Syncro nemá vliv na dynamiku zesilovačů. A to druhé je dusítko.
Já si to zase nedovedu představit jak bys to chtěl udělat trafem.Umí si někdo představit pasivní oddělení DC složky jinak, než kondenzátorem (ano, trafo, ale to by se už vůbec nevešlo) ?
Výborně ! To dává smysl, v podstatě jde o dosažení nízkého ESR, což lze částečně ovlivnit volbou kondenzátorů a velmi efektivně jejich paralelním řazením.
Nicméně nejčistší řešení je oddělovací transformátor (dostatečně dimenzovaný). On sice schytá tu DC složku, ale může si vrčet někde ve sklepě, nebo prostě mimo poslechový prostor. Rozhodně ovšem DC složku nepustí dál. Tak jako kondenzátor přenáší pouze AC, tak i transformátor je pro DC nepřekonatelná překážka. Jak by se asi přes ty plechy DC dostal ? Vždyť se jedná o galvanické oddělení, tím je řečeno vše. Současně může i pomoct s problémy se zemí, na tomhle principu je většina tzv. praček napájení a ty správně navržené fungují velmi dobře.
Je potřeba si uvědomit, jak vůbec DC v síti vzniká. V trafostanici, kde se snižuje napětí na 230V je také trafo, normálně by tam DC být nemělo, způsobí to až spotřebiče, které jsou za transformátorem a mají nesymetrický odběr proudu vzhledem k polaritě sinusovky.
Nicméně nejčistší řešení je oddělovací transformátor (dostatečně dimenzovaný). On sice schytá tu DC složku, ale může si vrčet někde ve sklepě, nebo prostě mimo poslechový prostor. Rozhodně ovšem DC složku nepustí dál. Tak jako kondenzátor přenáší pouze AC, tak i transformátor je pro DC nepřekonatelná překážka. Jak by se asi přes ty plechy DC dostal ? Vždyť se jedná o galvanické oddělení, tím je řečeno vše. Současně může i pomoct s problémy se zemí, na tomhle principu je většina tzv. praček napájení a ty správně navržené fungují velmi dobře.
Je potřeba si uvědomit, jak vůbec DC v síti vzniká. V trafostanici, kde se snižuje napětí na 230V je také trafo, normálně by tam DC být nemělo, způsobí to až spotřebiče, které jsou za transformátorem a mají nesymetrický odběr proudu vzhledem k polaritě sinusovky.
Takže existuje naděje, že i dostupnější Supra se mohla vydat cestou podobné konstrukce jako Syncro... a že to nebude "dusítko".
Add Isotek syncro:
Občas se dá koupit 2hand kolem 600 EURO. Teď je třeba jeden v Norsku za 7800 NOK, tedy cca 20tis Kč...
Jen mne překvapilo černé barevné provedení, protože jsem viděl vždy jen stříbro:
Občas se dá koupit 2hand kolem 600 EURO. Teď je třeba jeden v Norsku za 7800 NOK, tedy cca 20tis Kč...
Jen mne překvapilo černé barevné provedení, protože jsem viděl vždy jen stříbro:
to NA :
pokud si dobře vzpomínám, tak 96ks v každě sekci, takže celkem 192ks. Plánovalo se ještě SuperSyncro pro vyšší úrovně DC, ale k tomu už asi nedošlo.
to zabiny : to tělo je z duralu a má elox, takže jak stříbrné, tak i černé
pokud si dobře vzpomínám, tak 96ks v každě sekci, takže celkem 192ks. Plánovalo se ještě SuperSyncro pro vyšší úrovně DC, ale k tomu už asi nedošlo.
to zabiny : to tělo je z duralu a má elox, takže jak stříbrné, tak i černé
netreba si to pripočítať.
Díky, to je obrovské množství, nemýlíš se? to by muselo být z nějakých 330-470uF kousků s průměrem 1cm, jak by se to vešlo do toho válečku na plochu PCB nějakých 12x4cm? To fyzicky není reálné, má představivost na to nestačí, a výpočet nesedí. Při krkolomném osazení z obou stran PCB se tam může vejít tak polovina toho množství.
Noble Audio - výroba a prodej
to NA :
řekl bych, že tam jsou 1000uF/6,3V. Rozměr snad 8 x 12mm. Taky myslím, že to Syncro bude větší než 12 x 4cm, řekl bych spíše 60 x 150 mm. Pak by se jich tam teoreticky vešlo 2200 ks, (pouhá matematika), ale je tam ještě kabel a velký diodový můstek, takže myslím, že by tam 200 ks vešlo, ale fakt už si to nepamatuji, je to skoro deset let
Díky, to je obrovské množství, nemýlíš se? to by muselo být z nějakých 330-470uF kousků s průměrem 1cm, jak by se to vešlo do toho válečku na plochu PCB nějakých 12x4cm? To fyzicky není reálné, má představivost na to nestačí, a výpočet nesedí. Při krkolomném osazení z obou stran PCB se tam může vejít tak polovina toho množství.
teď jsem to pochopil jak to NA myslel.
Ale to je jinak udělané. Tam není jedna DPS. Diody jsou uprostřed a ty DPS jsou kotoučky s oboustraně osazenými kondy a jsou tam naskládané jako třeba věnečky ve svém balení a vodiče procházejí středem těch DPS.
Ale to je jinak udělané. Tam není jedna DPS. Diody jsou uprostřed a ty DPS jsou kotoučky s oboustraně osazenými kondy a jsou tam naskládané jako třeba věnečky ve svém balení a vodiče procházejí středem těch DPS.
Tak tohle už pochopím i já