DIY, stavba gramofonu

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
Odpovědět
TAB
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY, stavba gramofonu

Příspěvek od TAB »

Myslel jsem vůle takové, že by talíř kvůli tomu šmajdal. Mezi ložiskama jsem uplný laik tzn. že neumím vybrat jaký materiál a jak vypočítat takové ložisko nebo aspon body které jsi napsal. Je jasné, že se musíme držet profesionálů protože to stojí dost peněz a času. Také nemám čas na sranda pokusy :P
Chci kontaktovat kamaráda strojaře a jednu firmu specializovanou na ložiska. Když se dívám na svou RPM9 a na materiál a zpracování z kterého to je vše udělané tak si myslím, že určitě se najde firma která takové ložisko vyrobí a možná i mnohem lepší. Jsou přeci mnohem náročnější obory na ložiska.

Gumičky. Pokud je možné sehnat metráž silikonové gumičky tak nevidím potíž gumičku slepit a zbrousit. Jaký to je typ 3M lepidla prosím? Já jsem měl kdysi lepidlo které prakticky pryž, silikon a podobné matriály přimo do sebe zatavilo. Kamarád má gramec od Clearaudia - innovation a tam je krásná průhledná gumička jak píše Renowm.
Tvar gumičky zda čtvercový nebo kulatý mě nepřijde nijak důležitý a co se týče otáček tak ty budu mít regulované a hlídané zpětnou vazbou (skutečnou rychlostí talíře).

Ještě bych chtěl nahodit jedno téma které můžeme přenést jinam. Jde o to, že když už se všichni tady snažíme dojít k nějakým cílům a tvoříme tu krásné mašiny at už gramofon nebo nějaký koncový lampáč a podobně tak by jsme se mohli třeba někde sejít a udělat takovou malou DIY výstavu kde by jsme se poznali, předvedli své mašinky a hlavně předali si zkušenosti, rady, školení jak seřídit třeba gramofon nebo změřit svůj zesilovač....Byl jsem na Triode festivalu v něměcku kde 60% lidí vystavuje své DIY a zároveň jsou tam poloprofesionálové a profesionální firmy včetně třeba vysoké školy elektrotechnické. Byl to velký zážitek kdy všichni spolu spolupracují a je vidět, že nejde o nějaké konkurenční boje a třeba taková High-end výstava u nás v Praze je proti tomu propadák *fnuk*

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to TAB :

řízení motoru se zpětnou vazbou získávanou měřením otáček talíře je IMHO nesmysl, protože ta elektronika sice zareaguje ihned, ale synchronní motor má velmi nízký točivý moment (cca 2mN/m) a než ten motorek ty otáčky dorovná to bude trvat, dále ber v potaz velikou setrvačnost talíře vzhledem k malému výkonu motoru a pak průžný řemínek, který bude tu regulaci kazit. Taková regulace otáček se používá pouze u DD motorů.

Význam má přivést do motoru nezkreslený sinus, přesný kmitočet a hlavně bez DC složky. Synchronní motor je na to velmi háklivý a již 40mV DC složky při napájecím napětí 16V AC se projevuje "tvrdým" chodem a významně vyššími vibracemi.

U gramofonů se projevuje dvojí druh kolísání tzv. rychlé a pomalé kolísání, detailně je popsán vznik a příčiny těchto kolísání v knize pana Pešáka

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

jj máš pravdu. chtěl jsem to nějak vylepšit to řízení motoru ale ještě jsem se nad tím pořádně nezamyslel.
Motorek budu řídit čistým sinusem. Vím že je na to háklivý.

Na knihu p.Pešáka marně čekám ten co mi jí slíbil se už neozval :(

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Renown píše:to TAB :

řízení motoru se zpětnou vazbou získávanou měřením otáček talíře je IMHO nesmysl, protože ta elektronika sice zareaguje ihned...
To se právě nesmí stát, to by se ten systém okamžitě rozkmital a místo gramofonu bychom měli sirénu.
I gumičkofon by mohl mít elekronickou regulaci otáček, ovšem za určitých podmínek. V první řadě bychom museli zajistit přesné snímání otáček talíře. To je řešitelné, nikoliv snadné. Za druhé, regulační systém by musel mít nastavené časové konstanty tak, aby otáčky stabilizoval, nikoliv rozhodil.
No a vzhledem ke správně zmíněným okolnostem (převažuje pružné uchycení motorku plus pružnost řemínku - versus moment setrvačnosti talíře) by ta regulace musela být tak pomalá, že by vlastně kompenzovala pouze dlouhodobé drifty - jinak řečeno nemusely by se nastavovat jmenovité otáčky.
Ale všechny ostatní vlivy a nepravidelnosti (kolísání) by zůstaly beze změny.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

LOŽISKO

Po mnoha pokusech se zdá, že jsem (snad) došel k definitivní podobě ložiska talíře.
Jsem toho názoru, že ložisko by nemělo být příliš krátké, protože jakákoliv nepřesnost se přenáší do místa přenosky jakousi "pákou",
kde jedno rameno je (efektivní) délka ložiska, druhé rameno vzdálenost přenosky od osy otáčení.
Příklad: ložisko délky 30 mm, přenoska na kraji desky 150 mm (od osy).
150/30 = 5 tedy každá nepřesnost ložiska se přenese s pětinásobným zvětšením.
Zároveň jsem chtěl, aby ložisko bylo bronzové, nejlépe z materiálu, ze kterého se dělají vodítka ventilů v motoru auta.
Problém je, že vodítka se obecně špatně shání (ta dlouhá jsou téměř nedostupná.) Nezbylo tedy, než dvě běžná vodítka
(průměr 8/12, délka 36mm) spájet s pomocí distanční trrubičky dohromady. Vzniklo tak kompaktní ložisko s vnitřním průměrem 8 mm a délkou 73mm.
Zatím se to jeví dobře, uvidíme ...

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Zajímavé impulsy lze získat z videa o výrobě gramofonů KUZMA:
www.youtube.com/watch?v=jlmNE8UGFXE
www.youtube.com/watch?v=2T1PRoNshDo

kumbu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kumbu »

to panda

Také jsem dostal stejný nápad udělat si gramofon. Volbu jsem měl zjednodušenou v tom, že vhodný talíř s ložiskem byl doma v "šuplíku" před lety zakoupený v pražském HIFI klubu.
To co vzniklo je variace na NC440 tu jsem koupil kvůli ramínku ale dopadlo to jinak.
Obrázek

Obrázek

pokud by to někoho zajímalo víc tak ještě 13 dní je zde video
http://www.uschovna.cz/zasilka/EBSRVVMT ... V9ZGM4Z73V

Do DIY NC440 jsem si dělal elektroniku -řízení otáček, krystalový stroboskop, koncové vypínání pro SME ramínko, zdroj a.t.p.
Otestovat a změřit gramofon pomocí LPtest desky se mi zatím nepodařilo, protože deska kterou jsem koupil od ClearAudia byla zkroucená čili nepoužitelná (smůla čekal jsem na ni 3měsíce)
a novou nemám - zatím hledám odkud podobnou získat.

přeju hodně radosti při stavbě je to prima zábava a pak když se položí první deska.... hmm to je odměna stojí to za to.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

To je naprosto úžasná práce *thumbs up* Asi nejluxusnější Tesla na planetě :-) Gratuluju *2thumbsup*

kumbu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kumbu »

to vintage

děkuji za hodnocení - potěší.
A omlouvám se všem na které zřejmě "nezbylo".
Limit 30x stáhnout (který je na serveru uschovna) byl zřemě první den vyčerpán. Netušil jsem, že by to mohlo zajímat.
Nevím jak jinak na to jo to příliž velký soubor. :oops:
Nově 30x na
http://www.uschovna.cz/zasilka/EBVSM4GD ... JB9XA992WN

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

prečo to nenahodíš na youtube ? inak pekné to máš veru *thumbs up*

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

jaka konstrukce je lepsi? odpruzene sasi (talir s ramenkem na pruzinach ci magnetech) nebo pruzne zaveseny motor (jako to maji nektere pro-jecty) ale raminko a talir pevne na soklu?

mam gramofon nc470 a ramenko p1101 a chci to poskladat do DIY soklu a premyslim, ktere casti nc470ky vyuzit. jde mi konkretne o pruzne zaveseni sasi...
pripadne, mate nekdo zkusenost s DIY magnetickym odpruzenim? mam asi 5 stejnych paru magnetu z harddisku, tak bych je na to mohl vyplytvat...

diky za pripadnou radu ci nakopnuti spravnym smerem.

kumbu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kumbu »

Mám pocit, že odpružení pomocí pružin je jednodušší a realizovatelnější.
Viz tento článek:
http://img4.rajce.idnes.cz/d0401/4/4713 ... ireWeb.jpg
z uvedeného vyplývá, že pružný závěs by měl být frekvenčně naladěný na kmitočet(y) které chci odfiltrovat viz článek.
Pak ale je třeba vyřešit aby to odpružení bylo umístěno ve stejné vzdálenosti od těžiště šasi (či odpružované části) nebo pokud tomu tak není, mělo různě "silné" pružiny (je rozdílné zatížení).
Takto to má vyřešen Dual 621 který taky mám o díval jsem se jak to řeší. Pružiny jsou po obvodu šasi jak si to konstrukce vyžaduje ale každá je jiná aby šasi s talířem a přenoskou bylo v rovině vůči celé konstrukci.
Jelikož jsem použil pro DIY nc 440 původní šasi, které jsem chtěl celé odpružit tak jsem se zkoušel zeptat v pražské pérovně ale minimální množství od kterého jsou ochotni jednat je 2500ks *headbang*
Takže hledám dál a zatím mám odpružený jen motor od šasi - něco jako ProJect - ale pružinami.
Jsou vypočitatelné a stabilní (guma může stárnout viz rozčarování zmiňované na tomto fóru v jiné diskuzi).
Celkové odpružení šasi si mohu kdykoliv zkusit dodělat a i s tím počítám až budou dlouhé zimní věčery.
Zatím tak jak to je s hlukem ani se zpětnou vazbou přes repro nemám problémy a i na měřicí LPdesce se chová gramec hezky.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Těsně vedle, chvění z okolí je na všech možných fekvencích, rezonanční kmitočet pružného uložení by měl být co nejnižší. Uvedená hodnota 3-4 Hz je doporučený vhodný kompromis. Trochu byla zanedbána problematika tlumení (pouze zmínka o molitanu) - to je důležité pro to, aby po jakémkoliv impulsu nenásledovalo dlouhé pohupování na rezonanční frekvenci.
Opět je třeba nalézt kompromis. Větší tlumení znamená menší zakmitávání po impulsu, ale také větší přenos rušivého signálu (v závislosti na frrekvenci).

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

zkusim tedy vyuzit stavajiciho systemu z nc470, pripadne se zkusim inspirovat u modelu zminenych v clanku. magneticky polstar si necham na pristi model
diky moc

mensi mnozstvi pruzin blize nespecifikovanych parametru lze sehnat v oblasti rc modelareni http://www.mz-racing.net/304-pruziny/ ... napriklad uzivatel alf http://www.rallybrno.cz/forum/viewtopic ... u%C5%BEiny je nechava primo nekde delat, urcite maloseriove...
nevim ale, jestli by parametrove vyhovely.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Prosím o komentáře k následující úvaze:
Aby gramofon za něco stál, musí mít těžký talíř.
Pokud bude vnější část ložiska (pouzdro) pevnou součástí talíře, je manipulace při nasazování na osu problematická a hrozí poškození ložiska.
Pokud bude těžší část talíře oddělená od pouzdra tak, že je nasazena na delší válcový průměr, moc si nepomůžeme. Buď je vůle příliš velká, nebo je situace podobná jako s talířem z jednoho kusu.
Technicky racionální řešení jsou dvě: Buď spojení kuželem s větším vrcholovým úhlem (aby nebyl samosvorný) - výrobně náročné na přesnost.
Nebo rozdělit úlohu na dva elementy - nízký válec pro středění a mezikruží na ploše o větším průměru pro určení roviny rotace.
Přesně tak, jako je na následujícím obrázku gramofonu Kuzma.
Obrázek

Odpovědět