Vliv CD přehrávače na výsledný zvuk

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
honza_b
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Vliv CD přehrávače na výsledný zvuk

Příspěvek od honza_b »

Zdravím, omlouvám se předem za otázku, která mnohým zkušeným bude právem připadat hloupá. Protože já zkušený nejsem, chci se zeptat, jak velký vliv má kvalita CD přehrávače na výsledný zvuk. Rád bych se pomalu posouval k lepšímu zvuku a myslím si, že nejslabším článkem v mém skromném vybavení je právě CD přehrávač.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vliv CD přehrávače na výsledný zvuk

Příspěvek od FS »

Ty úplně nejhorší rady, které jsem dostal (a bohužel jim i dlouho věřil) ze světa hifi začínaly slovy: "Nejvíce záleží na bednách, potom s velkým odstupem ...a úplně nakonec.." :)

Na kvalitě CD přehrávače (ať již mluvíme o CD přehrávači v pravém slova smyslu, anebo jen jako o transportu) záleží také. To, jak moc ve svém systému uslyšíš změnu k lepšímu po výměně CD přehrávače záleží na tom, zda je skutečně tím nejslabším článkem řetězu. Pokud bys měl systém, kde CD přehrávač hodně zaostává za zbytkem řetězce (a to včetně kabeláže, napájení...), tak změna CD může být velice výrazná. Ale platí to taky naopak, když je úzké místo jinde, anebo je jich více, tak ani zařazení top přehrávače nebude mít adekvátní vliv na celkový výsledek.

A proč si vlastně myslíš, že tvé CD je právě tím úzkým hrdlem?

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Po zkušenostech vím, že největší změna zvuku nastala právě po výměně beden a snad ještě větší po úpravách poslechového prostoru. Všechny další komponenty poslechového řetězce mají významný vliv také, i když menší. Jakou roli v nich hraje zrovna CD přehrávač, jestli je nejslabší, se nedá obecně určit. Chce to zkoušet a zkoušet.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Nejvíce záleží na všem. Opakovat, že má největší vliv nejslabší článek je asi zbytečné. Bedny dělají hodně, včetně jejich umístění.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Spíš než na přehrávač bych si vsadil na receiver.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Ahoj,

spíš napiš jaký je to přehrávač v jaké sestavě a co posloucháš za hudbu.

Obecně řečeno, přehrávač je zdroj zvuku. Takže podle toho jaký dává charakter hudby, tak bude hrát celá sestava. Nelze říci, že to má 50 % vliv, ale má.

Já bych to na základě svojí zkušenosti u entry sestavy, kde CDP nové stálo kolem 15 tis. Kč viděl na výsledný vliv na zvuk kolem 30%.

Ten vliv se projevuje hlavně v tom, zda zní hudba "více či méně přirozeně". Pokud posloucháš spíše neakustické věci (elektrické kytary, atd.), tak se ona "přirozenost" špatně definuje.

CDP je spíš o charakteru reprodukce. Např. Bude-li CDP hrát ostřeji, tak se to propíše do zvuku celé sestavy už na jejím "počátku". Podle mé zkušenosti CDP pak nemá takový zásadní vliv na např. zvýšení podílu basové složky, dynamice, atd. Na to mají největší vliv reprosoustavy, zesilovač. O akustice se bavit raději nebudu, protože když je vyloženě špatná, tak nemá cenu o věrné (hifi) reprodukci uvažovat.

Rada pro začínající hifistu. Půjč si od kamaráda nebo oproti záloze slušný převodník DAC (lze pořídit i do 10 000 Kč nový - SMSL nebo jiné slušně hodnocené neevropské značky). Zapoj jej na digitální výstup z onoho CDP (zřejmě COAX) a posuď sám, jaký vliv má zvuk tvého zdrojového komponentu na celou sestavu.

V případě, že to bude pro tvoje ucho lepší zvuk, tak zajásej a věz, že můžeš díky DACu hrát spoustu muziky i z digitálních souborů z PC.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Klikni na "VYBAVENI"

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Na výsledný zvuk má vliv také - posluchač...když je to hluchý pařez
nepomohou aparáty za statisíce a vytlumená cimra, sorry jako to
není osobní invektiva nýbrž jedna z dosud neuvedených možnosti

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

CD a bedny, jsou-li technicky v poradku ve svem veku, jsou ok. Nejslabsim se mi jevi receiver. Ale mouzna se zbytecne trapis. Hudba se da uzit i s tim, co mas. Otázkou je akustika místnosti....???

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

honza_b

Nějvětší posun udělají kvalitnější reprobedny, správné postavení a zásadní vliv má akustika místnosti. I u těch 20ti letých přístrojů máš možnost přepojení toho CD playeru - vyzkoušet dvě možnosti a to buď analogově, nebo digitálně po optice. Na koax zapoměn.
Změnu bys měl slyšet. Předpokládám, že na této sestavě bude výrazně lepší zvuk po optice s DACem receiveru. Player byl tehdy u Denonu jen průměr.

honza_b
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od honza_b »

Jarda69 píše:
26 dub 2022 12:05
Musím se trochu zastat svého AVR. Nevím, zda ho někdo znáte, DENON se tenkrát vytahoval, že je to domácí kino s hifistickým stereokanálem a mnohé recenze potom nasvědčovali tomu, že moc nepřeháněli. Když jsem kupoval reprobedny CANTON ERGO 100 u pana Šulce v Classicsound Audio, usmíval se a říkal, že se obává, že receiver bedny s takovým příkonem (200W RMS/350W při 4 Ohmech) nebude schopný utáhnout. Po hodinovém hraní řekl, že doufal, že se mi pokusí vnutit ještě zesilovač, ale že musí uznat, že to není třeba, že ho moje AVR hodně překvapilo.

Newkeny
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Newkeny »

Prostě oproti záloze zapůjč vyšší třídu CD přehrávače, popřípadě stačí dobrý DAC jak ti radil výše PavelN a máš jasno, zda je nebo není CD nejslabším článkem a brzdou systému...nic jiného asi nevymyslíš. *sunglases*

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Zavisi vsetko od toho, aky mas rozpocet. ALe ak sa chces pustit do nejakeho postupneho upgradu zostavy, tak by som sa tiez prihovaral za zosilovac - a vobec nejde o to, ze ci ten Denon je dobry alebo nie [Denony robili v tom obdobi okolo r 2000 celkom dobre veci]. Ale vyvoj sa uz posunul - Watty su lacnejsie, konektivita je uplne inde atd. Cize ked si kupis nieco co bude hrat napriklad 2x200W, mat v sebe slusne DAC - tak tam tu zmenu zvuku za rovnake peniaze asi budes pocut viac, ako ked rovnaku sumu investujes do CD prehravaca.

A na temu "poradte prosim zosilovac" - je tu asi 1.000 vlakien, ale mozes pokracovat aj v tomto - dostanes 1.000 rad.
FS píše:
26 dub 2022 09:02
Ty úplně nejhorší rady, které jsem dostal (a bohužel jim i dlouho věřil) ze světa hifi začínaly slovy: "Nejvíce záleží na bednách, potom s velkým odstupem ...a úplně nakonec.." :)
Vidis a ja to vidim naopak ;-), najlepsia rada, ktoru som dostal bola "sustred sa na to podstatne - repro a akustiku" a nejako sa mi to skusenostami podarilo overit. Kvalita akustiky a kvalita repro [vidim to ako jeden celok, aj ked su ludia co tvrdia, ze samotna miestnost je ten uplne zakladny komponent] definuje LIMIT ako dobre zostava bude hrat. Zostava s v akusticky blbom prostredi, nikdy nebude hrat SPICKOVO, maximalne to moze hrat prekvapivo dobre.

ALe o tom sme sa bavili uz aj sukromne - je to vec pristupu, ja na take to ezotericke "na vsetkom zalezi" celkom neverim - asi ano, ale na niektorych veciach zalezi vyrazne viac ako na inych.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

honza_b píše:
27 dub 2022 06:29
Jarda69 píše:
26 dub 2022 12:05
Musím se trochu zastat svého AVR. Nevím, zda ho někdo znáte, DENON se tenkrát vytahoval, že je to domácí kino s hifistickým stereokanálem a mnohé recenze potom nasvědčovali tomu, že moc nepřeháněli. Když jsem kupoval reprobedny CANTON ERGO 100 u pana Šulce v Classicsound Audio, usmíval se a říkal, že se obává, že receiver bedny s takovým příkonem (200W RMS/350W při 4 Ohmech) nebude schopný utáhnout. Po hodinovém hraní řekl, že doufal, že se mi pokusí vnutit ještě zesilovač, ale že musí uznat, že to není třeba, že ho moje AVR hodně překvapilo.
Tak teda nevim, co chces resit. CD spatne nemas, bedny snad take hraji jako zamlada a pokud se nechces dostat do nesmyslne spiraly nakupovani a nasledneho prodavani vyzkousej pokus s nejakym novejsim DAC a uvidis, jestli by zmena mela pro tebe smysl.

honza_b
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od honza_b »

to Ramones:

jak se říká, dobrá rada nad zlato a tu jsem od Tebe asi právě dostal. Děkuju!

Odpovědět