USB rozhrani, zkusenosti
USB rozhrani, zkusenosti
V reakci na diskuse o USB kablicich davam do placu zkusenosti ne s kabely, ale USB rozhranimi..
Kablik byl vzdycky stejny Supra USB 2.0
Dac - Audio GD DAC 19
Sepsane po pameti, muzou byt ruzne odchylky.
Osobni zebricek:
USB32 - vyzkousel jsem, starsi pomalejsi cip. Da se rict ze uchometricky pod urovni cesty spdif DIR9001
XMOS U8 - nevyzkousel jsem ale mel by byt o dost lepsi. Kvality dalsich nedosahuje. Jestli se nepletu implementovan v mnoha ceskych DACech, Vrana, Hypa, Sroll. Tusim ze jediny sroll vyuziva sveho nativniho sw rozhrani, jinak vyuzity knihovny vyrobce. ??
AMANERO - vyzkousel jsem. Mel by byt ve vsech ohledech lepsi nez U8. Vypocetne vykonnejsi chip, lepsi zvuk a potencial. Pouzity v drazsich prevodnicich, transportech, namatkou u Norma. Ital pouziva Italske USB rozhrani . Velke zlepseni i s samostatnym napajenim - nezkousel jsem ale zrejme bude platit +/- u vsech.
XMOS XU208. Vyzkouseny Singxer F1, SU1. SU1 ma samostatny linearni nap.zdroj. Ve vsem pred Amanerem. Lepsi basy, lepsi stereoscena, atd. vykonnejsi chip (8jadro vs 4jadro). Podle mnohych prekonava radu klasickych cd transportu. U mne prehral vsechny 3 transporty, ktere jsem v posledni dobe mel, byt byli levnejsi, byli novejsiho data ergo moderni a snad srovnatelne se starsimi drahymi transporty
Zavery:
Samozrejme zalezi na implementaci.
Vliv USB kabelu se precenuje (viz diskuse na slovanetu).
USB rozhrani se podcenuje.
USB rozhrani je vyviji nejrychleji v audio prumyslu.
(Diky miniaturizaci a drastickemu narustu vyp. Vykonu, jader - v dohlednu 32core usb rozhrani)
Linux, iOS lepe pripravene diky nativni podpore v USB v.2.0
Klasicky konz. hifista stale Usb a digitalu z PC opovrhuje.
Byt jich rada streamery a Nas, PC pouziva.
Osobne si myslim, ze USB je nejuzsi uzke hrdlo v digitalu z PC a vymena USB rozhrani prinasi nejvetsi posun ve zvuku.
A dale ze investice do Usb kabelu nad cca 3000 nebo dokonce nad 5000 pri starsim USB rozhrani je krok spatnym smerem.
DDC - Digital digital converter obrovsky ozivi i prumerny DAC, ktery ma solidni DA chip, anal cast, napajeni..
Rad s sebou vezmu na pripadny poslech SU1, abyste si udelali nazor sami.
Kablik byl vzdycky stejny Supra USB 2.0
Dac - Audio GD DAC 19
Sepsane po pameti, muzou byt ruzne odchylky.
Osobni zebricek:
USB32 - vyzkousel jsem, starsi pomalejsi cip. Da se rict ze uchometricky pod urovni cesty spdif DIR9001
XMOS U8 - nevyzkousel jsem ale mel by byt o dost lepsi. Kvality dalsich nedosahuje. Jestli se nepletu implementovan v mnoha ceskych DACech, Vrana, Hypa, Sroll. Tusim ze jediny sroll vyuziva sveho nativniho sw rozhrani, jinak vyuzity knihovny vyrobce. ??
AMANERO - vyzkousel jsem. Mel by byt ve vsech ohledech lepsi nez U8. Vypocetne vykonnejsi chip, lepsi zvuk a potencial. Pouzity v drazsich prevodnicich, transportech, namatkou u Norma. Ital pouziva Italske USB rozhrani . Velke zlepseni i s samostatnym napajenim - nezkousel jsem ale zrejme bude platit +/- u vsech.
XMOS XU208. Vyzkouseny Singxer F1, SU1. SU1 ma samostatny linearni nap.zdroj. Ve vsem pred Amanerem. Lepsi basy, lepsi stereoscena, atd. vykonnejsi chip (8jadro vs 4jadro). Podle mnohych prekonava radu klasickych cd transportu. U mne prehral vsechny 3 transporty, ktere jsem v posledni dobe mel, byt byli levnejsi, byli novejsiho data ergo moderni a snad srovnatelne se starsimi drahymi transporty
Zavery:
Samozrejme zalezi na implementaci.
Vliv USB kabelu se precenuje (viz diskuse na slovanetu).
USB rozhrani se podcenuje.
USB rozhrani je vyviji nejrychleji v audio prumyslu.
(Diky miniaturizaci a drastickemu narustu vyp. Vykonu, jader - v dohlednu 32core usb rozhrani)
Linux, iOS lepe pripravene diky nativni podpore v USB v.2.0
Klasicky konz. hifista stale Usb a digitalu z PC opovrhuje.
Byt jich rada streamery a Nas, PC pouziva.
Osobne si myslim, ze USB je nejuzsi uzke hrdlo v digitalu z PC a vymena USB rozhrani prinasi nejvetsi posun ve zvuku.
A dale ze investice do Usb kabelu nad cca 3000 nebo dokonce nad 5000 pri starsim USB rozhrani je krok spatnym smerem.
DDC - Digital digital converter obrovsky ozivi i prumerny DAC, ktery ma solidni DA chip, anal cast, napajeni..
Rad s sebou vezmu na pripadny poslech SU1, abyste si udelali nazor sami.
Re: USB rozhrani, zkusenosti
Víceméně podobná zkušenost.
XMOS U8 u mě lepší než USB32.
AMANERO jsem nezkoušel.
Skončil jsem u XMOS XU208 (Singxer SU1) a k tomu ještě pár USB "vychytávek". Dospěl jsem k tomuto řešení:
PC (karta JCAT USB Femto napájená externě z baterie) >>>
>>> 1m SUPRA USB kabel >>>
>>> Intona Isolator (industrial) >>>
>>> Singxer SU-1 >>>
>>> DACy
USB kabely za desítky tisíc jsou cenově i jinak úchylné, stačí slušný USB kabel.
XMOS U8 u mě lepší než USB32.
AMANERO jsem nezkoušel.
Skončil jsem u XMOS XU208 (Singxer SU1) a k tomu ještě pár USB "vychytávek". Dospěl jsem k tomuto řešení:
PC (karta JCAT USB Femto napájená externě z baterie) >>>
>>> Intona Isolator (industrial) >>>
>>> Singxer SU-1 >>>
>>> DACy
USB kabely za desítky tisíc jsou cenově i jinak úchylné, stačí slušný USB kabel.
Hrebiku, prosim, potreboval bych trochu poradit.
Ted jsem udelal nekolik zmen, ktere uz znamenaji, ze slysim hudbu jeste cistsi. Coz ale znamena, ze mi tam zrejme z pc leze sumeni. Donedavna mi moc nevadilo, ale ted zacalo.
Jak se to projevuje.. jako tichy polstarek sumu/ prisumovani, ktere je vsudepritomne a otravne. Treba kdyz hraje jeden nastroj, napr. Housle dost hlasite, tak to je slyset vice.
Pomohla Ti s timto ta Intona nebo ta karta JCAT? Kdyz hraji z cdcka, nic takoveho jsem tam nezpozoroval.
Dela mi to v linuxu i win. V jakemkoliv prehravaci..
Zatim jsem presvedceny, ze vymena usb kabliku by to nevyresila, ale jestli nekomu pomohl jiny usb kablik?
Ted tam mam supra USB bez preruseneho nap. Tzn. Ze mi tech 5V z pc leze do singxeru..
Ted jsem udelal nekolik zmen, ktere uz znamenaji, ze slysim hudbu jeste cistsi. Coz ale znamena, ze mi tam zrejme z pc leze sumeni. Donedavna mi moc nevadilo, ale ted zacalo.
Jak se to projevuje.. jako tichy polstarek sumu/ prisumovani, ktere je vsudepritomne a otravne. Treba kdyz hraje jeden nastroj, napr. Housle dost hlasite, tak to je slyset vice.
Pomohla Ti s timto ta Intona nebo ta karta JCAT? Kdyz hraji z cdcka, nic takoveho jsem tam nezpozoroval.
Dela mi to v linuxu i win. V jakemkoliv prehravaci..
Zatim jsem presvedceny, ze vymena usb kabliku by to nevyresila, ale jestli nekomu pomohl jiny usb kablik?
Ted tam mam supra USB bez preruseneho nap. Tzn. Ze mi tech 5V z pc leze do singxeru..
z pc leze kdeco, měl jsem s tím taky problémy a vyzkoušel kde co.
jcat pomohl dost (první verze i ta nová Femto), navíc ho napájím přímo z baterie mimo pc (stejně jsem mě i první verzi jcatu), ta Femto verze je podle mě lepší. Jcat mi z těch všech USB udělátek pomohl fakt nejvíc. Charakterizoval bych to tak, že se vše zklidnilo, vylezl bas a basové detaily, přirozenější zvuk...
intonnu jsem pořídil až po jcatu. Zvuku rozhodně neškodí. Netestoval jsem přímo / neporovnával podrobně s jcatem / bez jcatu.
Pokud chceš, můžu příležitostně půjčit jcat první generace, ale asi ne moc brzy, spíš až v červnu, a bez bateriového napájení, to mám jen jedno.
jcat pomohl dost (první verze i ta nová Femto), navíc ho napájím přímo z baterie mimo pc (stejně jsem mě i první verzi jcatu), ta Femto verze je podle mě lepší. Jcat mi z těch všech USB udělátek pomohl fakt nejvíc. Charakterizoval bych to tak, že se vše zklidnilo, vylezl bas a basové detaily, přirozenější zvuk...
intonnu jsem pořídil až po jcatu. Zvuku rozhodně neškodí. Netestoval jsem přímo / neporovnával podrobně s jcatem / bez jcatu.
Pokud chceš, můžu příležitostně půjčit jcat první generace, ale asi ne moc brzy, spíš až v červnu, a bez bateriového napájení, to mám jen jedno.
Diky. To by bylo idealni.
Jeste se rozhoduji mezi cestou transport - koax a pc - usb.
Toto by mohlo dost napovedet..
Prhlasim se.
Jeste se rozhoduji mezi cestou transport - koax a pc - usb.
Toto by mohlo dost napovedet..
Prhlasim se.
Jaky ted mas DAC? Pokud mas nejaky z tech novych A-GD "Singularity" s kvalitnim koax. vstupem, ktery je snad uz rovnocenný I2Sku, pak ma to porovnani smysl.
A nyní s diakritikou:
Často jsem četl, že transport (> koax) bývá lepší, protože vylučuje problematické USB přenosy. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že starší DACy A-Gd mají mnohem lepší I2S vstupy (takže pak možná USB>I2S bude lepší). Koax vstupy u starších A-GD DACů (tj. před posledními Singularity) zdaleka tak dobré nebyly.
A nyní s diakritikou:
Často jsem četl, že transport (> koax) bývá lepší, protože vylučuje problematické USB přenosy. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že starší DACy A-Gd mají mnohem lepší I2S vstupy (takže pak možná USB>I2S bude lepší). Koax vstupy u starších A-GD DACů (tj. před posledními Singularity) zdaleka tak dobré nebyly.
Dac 19. Posledni 10th anniversary. Neni tam ale to uplne posledni rozhrani. Ale myslim DF1706, ktery je hodnoceny jako prumer a daval se jako standard k PCM1704.
Na druhou stranu s cd hraje pres spdif uplne ciste. Cisteji nez cesta USB - singxer - I2S -DAC.
Takto pres usb je sumeni. Na hranici slysitelnosti, ale obcas se pripomene vice. Proto to prisuzuji nejakemu svinstvu, co vychazi z pc..
Na druhou stranu s cd hraje pres spdif uplne ciste. Cisteji nez cesta USB - singxer - I2S -DAC.
Takto pres usb je sumeni. Na hranici slysitelnosti, ale obcas se pripomene vice. Proto to prisuzuji nejakemu svinstvu, co vychazi z pc..
to už ani nejde o to, čo človek počuje, ale asi o pocit teoretickej "dokonalosti". Mali by sme si viac užívať hudbu a nepreháňať to, lebo občas som presvedčený, že niektorým z nás hrá v hlave a zmeny si len sugerujeme na základe toho, čo sme si niekde prečítali a čo niekto, kto "má viac skúsenosti" niekde povedal.kychtax píše:Takto pres usb je sumeni. Na hranici slysitelnosti, ale obcas se pripomene vice. Proto to prisuzuji nejakemu svinstvu, co vychazi z pc..
Stay true to yourself.
no v takovém případě ti kromě JCATU pcie USB karty první generace možná půjčím i tu Intonu (industrial verzi) plus tu mám další podobně věci (třeba iFI iPurifier). Ale bohužel nejdřív až v červnu, možná později. Problémy s USB a jeho zarušením, která proniká dál do přístrojů, jsem na různých pc měl dost individuální. Co vím, tak různým lidem pomohlo něco jiného (často kombinace či odlišná kombinace těch různých USB vychytávek...) . Chce to asi vyzkoušet. Docela věřím, že ti to z CD přes SPDIF hraje líp. Já jsem rád, že jsem problémy z USB odstranil. Teď jedu čistě pcie v pc > JCAT Femto USB napájená z baterie > Intonna > Singxer SU-1 > DACy a problémy s USB konečně žádné nemám. Jestli máš doma nějaké nacvákací ferity na kabely, zkus nejdřív ty, kdysi jsem je na USB kabel nacvakal v počtu ca 6 kusů (vše, co jsem měl doma) a trochu to pomohlo. Tuto radu mi dal tuším někdo tady ve fóru, za což dodatečně děkuju.kychtax píše:Dac 19. Posledni 10th anniversary. Neni tam ale to uplne posledni rozhrani. Ale myslim DF1706, ktery je hodnoceny jako prumer a daval se jako standard k PCM1704.
budu se ptát jako idiot, tak se předem omlouvám, ale o čem konkrétně tahle debata je? Trochu to totiž nechápu - používám MACa s Audirvana Plus propojený USB kabelem do Antelope Zodiac DACu a tahle debata je o tom, že by tam měla být ještě nějaké "mašinka" na vyladění USB přenosu??? Nebo je o to software nastavení MACa nebo DACu či hardware část DACu samotného, kterou neovlivním u svého přístroje a je to pak kritérium jak DACy vybírat?
Dík za osvětlení
Dík za osvětlení
ano, USB přenos provází občas různé problémy (ať sugerované či skutečné) a jsou různé způsoby (krabičky), které je občas vyřeší (placebo i neplacebo). Pokud s USB přenosem žádné problémy nemáš (či o nich nevíš), tak vůbec neřešivanb_cko píše:budu se ptát jako idiot, tak se předem omlouvám, ale o čem konkrétně tahle debata je? Trochu to totiž nechápu - používám MACa s Audirvana Plus propojený USB kabelem do Antelope Zodiac DACu a tahle debata je o tom, že by tam měla být ještě nějaké "mašinka" na vyladění USB přenosu??? Nebo je o to software nastavení MACa nebo DACu či hardware část DACu samotného, kterou neovlivním u svého přístroje a je to pak kritérium jak DACy vybírat?
Dík za osvětlení
Pokud ale problémy s USB nastavenou, je vždy ale otázka, jestli je technicky problém na straně PC (bývají), nebo USB kabelů (ne moc často), nebo USB přenosu obecně (nevím, spekulace), nebo USB krabičky USB/SPDIF (bývají), nebo DACu (bývají), nebo jejich kombinací... Někdy je to řešení zdlouhavé/nejasné, sám jsem s tím trápil dlouho.