Tidal

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
mcm
Kontaktovat uživatele:

Re: Tidal

Příspěvek od mcm »

Herrer píše:
28 říj 2023 20:40
mcm: To ale přeci není názor. Co píše Liamee, je nezpochybnitelnej fakt. Jestli jako fakt věříš, že loudness war zpraseninu zachrání formát s teoreticky vyšším potenciálem, tak seš šťastnej člověk a přesně cílovka těch marketingem živenejch k.k.tů, co tuhle hovadinu pořád tlačí.
není důležitý čemu věřím ale co reálně probíhá - nové formáty opravdu zachraňují pře loudness zpraseninama:

post251481.html#p251481

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

mcm: Posledníma dvěma příspěvkama (to s těma MC kazetama a teď tohle s těma formátama co prej jako záchraňujou před Loudness War) jsi krásně potvrdil, že je to přesně jak říkám, ty nemáš ani tušení co je to ta zvuková kvalita ani co určuje zvukovou kvalitu nahrávky. Ne, žádnej novej formát nezachraňuje pře loudness zpraseninama, to je zase jen tvoje neznalost a nepochopení problematiky. To, že například u dnešních nahrávek (jako u toho Hackney Diamonds) je na Blu-ray v Atmosu nahrávka v lepší podobě než na CD a v obyčejným stereo Hi-Resu není daný modernějším formátem, ale odlišným masteringem, to je něco úplně jinýho. Ty o tejhle problematice vůbec nic nevíš, ale pořád budeš dělat jak tomu rozumíš líp. *bravo* Anebo jen záměrně trollíš.

ayman
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ayman »

mcm Nezlob se, ale ty tvoje příspěvky, to je neuvěřitelná snůška nesmyslů a hloupostí, to se nedá číst, buď jsi troll nebo fakt vůbec nevíš o čem.je řeč a máš to úplně pomotané, obdivuji Liamee s jeho neuvěřitelnou trpělivostí ti to vysvětlit, zkus to nezaujatě prostudovat a srovnat si to, posune tě to dál

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

kroutíte se hoši jak žížaly když vám dám čuchnout k číslům co post251481.html#p251481 - tak šup šup nastudovat a nemlet jen ty vaše dojmy a pojmy ;)

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

mcm píše:
28 říj 2023 16:34
progsociety píše:
27 říj 2023 21:22
Tidal test, deň č. 9

Keďže som nedostal žiadnu odpoveď na banálnu otázku z dňa 20. 10. 2023, zavrhol som prehrávanie cez Chrome. Nainštaloval som si do PC (Windows 8.1) Tidal aplikáciu a...

Gapless playback v aplikácii funguje.

P. S. Pokiaľ hudba vyšla za posledných 20 rokov, spravidla býva dostupná iba v jednej verzii. Prečo nevyužiť v takom prípade Tidal?

Keďže je málo pravdepodobné, že niekto odpovie, skúsim si odpovedať sám: Namiesto kupovania "novej" hudby uprednostňujem na fyzických nosičoch hudbu z rokov 1970 - 2000.
ahoj, tvoji otázku jsem zaznamenal ale nechtěl jsem na ní odpovídat abych nevyvolal další flame. Oficálně se Tidal k možnosti Gapless nevyjadřuje a asi ví proč. Moje zkušenost je taková že při přehrávání z Windows aplikace by se to při troše dobré vůle dalo nazvat gapless ale úplní gaplless puristi s tím asi nebudou souhlasit pokud chápou gapless jako nepřerušované přehrávání po sobě jdoucích zvukových stop. Zajímavé je že třeba streamer Wiim Pro má v dokumentaci že podporuje gapless ovšem co jsem porovnával tak to hraje stejně jako oficiální Windows aplikace pro Tidal.

co se týká nahrávek tak už se to myslím řešilo v jiných vláknech - u starých nahrávek je potíž s kvalitou, tehdejší špičkové nahrávací stroje https://www.theaudioarchive.com/TAA_Tap ... r_A820.htm mají na dnešní poměry tragické parametry. Takže ani HiRes na Tidalu z toho neudělá žádný zázrak maximálně to méně zkazí oproti nějakému dřívějšímu vydání v loudness CD verzi. Jiná je situace u novějších nahrávek pořízených už digitálně ve studiu ve vysokém rozlišení - tam už poslech v Hires dává smysl a je zbytečný to downgradovat do CD formátu. Ber to co píšu jako můj osobní názor - nemám zájem se tu do krve hádat s někým kdo bude tvrdit že při slepém testu nepozná rozdíl mezi HiRes a CD, díky.
Super, díky za odpoveď.

Gapless je pre mňa presne to, čo si zmienil - a neviem prečo, ale v aplikácii mám dojem, že skladby do seba zapadajú bez problémov. Nemyslím si, že na CD-čku je to nejako inak, ale ktovie, aj to je možné.

(Ne)kvalitu Tidalu vidím trochu inak, pretože pri streamingu samotnom je treba brať do úvahy veľa premenných, nielen rozlíšenie - problematický je hlavne pôvod nahrávky, resp. jej dynamický rozsah (DR).

Pokúsim sa to vysvetliť na nejakom príklade. Povedzme, že si ako pomôcku vezmeme databázu dr.loudness-war.info. V nej nájdeš údaje o spomenutej veličine - DR. Pozor, ide len o jeden z parametrov nahrávky, navyše je to len "technická" kvalita nahrávky, neberúca do úvahy vybavenosť štúdia, hudobný žáner, rozpočet aký mala kapela na nahrávanie, spôsob nahrávania, apod.

Ak by bol dynamický rozsah zanedbateľný, prečo by potom taká databáza vôbec vznikala? Už len fakt, že je tam dodnes vyše 170 000 údajov o rôznych verziách nahrávok, o niečom svedčí.

A teraz domáca úloha :) :

1, CD (16/44,1) verzia z roku 1985:
https://dr.loudness-war.info/album/view/122972

2, HiRes (24/96) verzia z roku 2020:
https://dr.loudness-war.info/album/view/173535

V čom spočíva rozdiel medzi týmito dvoma verziami, ak ide v podstate o ten istý album?

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

tady je ještě pro zajímavost srovnání jak je na tom Tidal v porovnání s ostatním mediem:

je možné si poslechnout ukázky:
https://magicvinyldigital.net/2023/10/2 ... lby-atmos/
diamond.jpg

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

mcm píše:
29 říj 2023 15:07
kroutíte se hoši jak žížaly když vám dám čuchnout k číslům co post251481.html#p251481 - tak šup šup nastudovat a nemlet jen ty vaše dojmy a pojmy ;)
My víme, že si ve svej neznalosti myslíš jak jsi tímhle odkazem dokázal svou "pravdu," ale bohužel pro tebe je to přesně naopak, prokázal jsi tím, že pravdu nemáš a nemáš ani páru o čem to tu pláčáš. Kroutit jak žížala se tu můžeš jak chceš, ale bohužel pro tebe tu narozdíl od tebe všichni ví jak se věci ve skutečnosti mají a jaký tu plácáš kraviny.
mcm píše: tady je ještě pro zajímavost srovnání jak je na tom Tidal v porovnání s ostatním mediem:

je možné si poslechnout ukázky:
To není srovnání jak je na tom tidal v porovnání s ostatními médii, ale srovnání jak jsou na tom jednotlivý vydání alb/mastery/mixy oproti sobě.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

mcm
Mateš tady diskutující. Nejprve si to nastuduj a až pak diskutuj, ty Tvoje bláboly jsou zavádějící a už to nikoho nebaví.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

No na druhou stranu to ukazuje, že na Tidalu (streamu) nejsou vždy ta nejhorší vydání/mastery, jak tu někteří stále dokola opakují.
Moje zkušenost je, že u velké části starších alb jsou na streamu alespoň dvě verze, nějaká starší (původní) plus novější remix. A ani ty remixy nejsou vždy špatné (ale na to tu existuje samostatné téma).

No a pokud se kvalitní mastery s vysokým DR stanou doménou MCH, mohl by se stream postupně stát společně s BluRay tím nejkvalitnějším zdrojem.
Tedy pokud MCH na streamu bude v bezztrátovém formátu a ne v DD (viz.příspěvek od Fidji někde zde výše).

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Yiakubou píše:
28 říj 2023 23:32
Nic proti, ale ja si teda myslim, ze drtiva vetsina lidi, co si kupuje vinyly, nema o nejaky loudness war ani tucha.
Nevím no, možná nemá, ale já vlastně neznám moc "vinyl only" hifistů. Znám hlavně takový, co si rádi čuchnou i k digitálu a ti už dávno vědí naprosto přesně, co se děje.
Nadral reprosoustavy

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

FS píše:
29 říj 2023 09:29
*offtopic*
A proč by měla být produkce na vinylu oproštěna od loudness war?
Oproštěna určitě není, ale pořád tím trpí míň. Mnohem míň. Já si to možná mylně vykládám tak, že labely uměle udělaly z technicky přežitýho formátu jakousi "premium" verzi pro fajnšmekry. Splňuje pro to všechny předpoklady - je drahá, blbě se kopíruje a jde na ní kvalitnější zvuková stopa. Ve všem se snažím najít nějakou racionální myšlenku a tady mě nic jinýho nenapadá. A že jdou prodeje uvnitř týhle pořád malý bubliny nahoru, je důkaz, že tenhle ujetej model funguje.

Ostatně sám jsem kvůli tomu pořídil gramec a vytvářím si sbírku věcí, který mám hodně rád a který nemají žádnou zvukově snesitelnou variantu kromě toho vinylu. Určitě jsem ho nepořídil z nějaký lásky k otáčejícím se plackám, kvůli kterejm musím vstávat z křesla, abych doposlechl album. Upřímně, nesnáším to :-D
Nadral reprosoustavy

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Herrer
Ano a souhlas. Všechno je to o kšeftu, stačí se podívat na v současnosti vydávané LP. Chceš tu původní LP např. ze 70., či 80. let, která se zvukově jakž, takž dá poslouchat? Tak si to musíš koupit jako 2LP, popř. 3LP, kde obsahem jsou navíc vymetené šuplíky a nepovedené živáky za "bonusovou" cenu.

DSOTM
Nebuď naivní. Ty čekáš po dratě tu nejvyšší kvalitu v bezztrátovém formátu? Technicky možná v Japonsku, nebo v Americe, kde jim to lítá více jak 300Mbit/s, ale v našich podmínkách?
Ale hlavně marketingově-obchodně? Přece z náš, že např. do BD od RS - Hackney Diamonds se jako Box set, prodává za cca 1500,- Kč. Poslouchatelný je jen ten Atmos, klasické CD a i to Hi-Res 24/96 jsou neposlouchtelné s obrovským LW, ale zaplatit to musíš. Tak nečekej po drátě nějakou TOP kvalitu, nezmrskanou kompresí a úpravami k líbivosti.
Pokud chceš kvalitu, tak si kup ten BD.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Herrer píše:
30 říj 2023 05:50
Yiakubou píše:
28 říj 2023 23:32
Nic proti, ale ja si teda myslim, ze drtiva vetsina lidi, co si kupuje vinyly, nema o nejaky loudness war ani tucha.
Nevím no, možná nemá, ale já vlastně neznám moc "vinyl only" hifistů. Znám hlavně takový, co si rádi čuchnou i k digitálu a ti už dávno vědí naprosto přesně, co se děje.
Ja to myslel tak, ze vinyl si nekupuji jenom hifisti. Drtiva vetsina jsou "normalni lide", co proste zvukovou kvalitu neresi vubec, nebo jen velmi malo a ti o LW nemaji ani tucha. Hifisti celkove prodeje vinylu nijak zasadne netahnou.

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

Podle mě tady 3. možnost dávno existuje. Jsou to interpreti, kteří si masterují a vydávají svoji tvorbu sami. Zdrojů, kde si můžete poslechnout a následně zakoupit v hi res, mastrerované s vysokým DR je celá řada. Na internetu nejsou pouze streamovací služby, na to se tu úplně zapomíná. Samozřejmě se jedná o novou tvorbu...

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Maxpower: jasně, taková možnost určitě je, ale já to směřoval k mainstreamu, kde se pořád produkuje kupa skvělý hudby, která je ale před vydáním úmyslně przněna. Vstupovat do hudebního undergroundu a hledat perličky jen kvůli kvalitě zvuku, to se mi úplně nechce.
Nadral reprosoustavy

Odpovědět