Tidal
Re: Tidal
Samozrejme CD kvalita u Deezeru staci. Ale zvukovo vseobecne za Tidalom a Qobuzom zaostava.
Podporuju format az do zvukovej kvality 24bit/192kHz.
Podporuju format az do zvukovej kvality 24bit/192kHz.
Tady nemusíš "vysvětlovat" jaká stream. služba umí jaký rozlišení (na to jsem se taky neptal). Přesně jak jsem čekal, ty si opět pleteš zvukovou kvalitu s rozlišením. 24bit/192kHz není "kvalita," to je jen bitová hloubka a počet vzorků za vteřinu, žádná "zvuková kvalita." Bitová hloubka a počet vzorků za vteřinu se zvukovou kvalitou nesouvisí vůbec nijak. Že zvuk nasnímáš 192 000 vzorkama za vteřinu neznamená, že zvuková kvalita nemůže být doslova mizterná.
Hele schválně, seřaď mi tahle vydání alba Rush – A Farewell To Kings od nejlepšího po nejhorší podle zvukový kvality:
Hi-Res 24/96:
https://www.highresaudio.com/en/album/v ... remastered (na ten špatně uvedenej název nekoukej)
CD:
https://www.discogs.com/release/1258839 ... l-To-Kings
Hi-Res 24/192:
https://www.highresaudio.com/en/album/v ... aster-2015
Robis si srandu? To by som musel pocut.
Pochopitelne ze najhorsie by malo zniet CD potom to s 24bit/96kHz a najlepsie s 24bit/192kHz.
Bitová hloubka a počet vzorků za vteřinu se zvukovou kvalitou nesouvisí vůbec nijak.
Ok.Preco potom napriklad Tidal HIFI plus stoji dvakrat tolko s Hi-Res ako Tidal HIFI s kvalitou CD.
Pochopitelne ze najhorsie by malo zniet CD potom to s 24bit/96kHz a najlepsie s 24bit/192kHz.
Bitová hloubka a počet vzorků za vteřinu se zvukovou kvalitou nesouvisí vůbec nijak.
Ok.Preco potom napriklad Tidal HIFI plus stoji dvakrat tolko s Hi-Res ako Tidal HIFI s kvalitou CD.
Naposledy upravil(a) fb_milan6 dne 01 zář 2023 21:07, celkem upraveno 1 x.
Myslím si, že "zvuková kvalita" je nic neříkají pojem. Jen pokud jsou splněny všechny zadané charakteristiky, můžeme tvrdit, že je něco kvalitní. Aby mohl fb_milan6 splnit tvé zadání, musíš ho seznámit s kvalitativními znaky zvuku uvedených nahrávek, které později použije pro seřazení od nejlepšího k nejhoršímu.Liamee píše: ↑01 zář 2023 20:51Tady nemusíš "vysvětlovat" jaká stream. služba umí jaký rozlišení (na to jsem se taky neptal). Přesně jak jsem čekal, ty si opět pleteš zvukovou kvalitu s rozlišením. 24bit/192kHz není "kvalita," to je jen bitová hloubka a počet vzorků za vteřinu, žádná "zvuková kvalita." Bitová hloubka a počet vzorků za vteřinu se zvukovou kvalitou nesouvisí vůbec nijak. Že zvuk nasnímáš 192 000 vzorkama za vteřinu neznamená, že zvuková kvalita nemůže být doslova mizterná.
Hele schválně, seřaď mi tahle vydání alba Rush – A Farewell To Kings od nejlepšího po nejhorší podle zvukový kvality:
Hi-Res 24/96:
https://www.highresaudio.com/en/album/v ... remastered (na ten špatně uvedenej název nekoukej)
CD:
https://www.discogs.com/release/1258839 ... l-To-Kings
Hi-Res 24/192:
https://www.highresaudio.com/en/album/v ... aster-2015
fb_milan6: Zkus si nekdy poslechnout stejnou vec (to znamena totozny mastering) v CD kvalite a pak treba v 24/192. Neuslysis zadny rozdil. A o tom Liamee pise... Jestli je neco v CD kvalite, nebo hi-res, tak o tom to fakt neni. Kvalita masteringu je to zasadni. Aniz bych ty vydani slysel, nebo si neco overoval, tak se vsadim, ze to CD bude zvukove nejlepsi, protoze jde o puvodni mastering a neni to nejaky moderni (nejspise zmrseny) remaster, jako jsou ty hi-resy.
To, ze Tidal HIFI plus stoji dvakrat tolik je, protoze a/ marketing, za b/ ma s hi-res souborama vetsi naklady (vetsi velikost na ulozisti, mozna drazsi licencovani, apod.)
To, ze Tidal HIFI plus stoji dvakrat tolik je, protoze a/ marketing, za b/ ma s hi-res souborama vetsi naklady (vetsi velikost na ulozisti, mozna drazsi licencovani, apod.)
OK.Vy ste odbornici na audio. Potom ale naco je tam odstupnovana moznost vyberu kvality zvuku ked je mozne ze prave to nastavenie na CD kvalitu je lepsie ako to kde je uvedene Hi-Res 24bit/192kHz.
Aha. Takže další expert, který si plete remaster, remix a edici. Tohle opravdu není edice 2007. To je jako učit vás malou násobilku zas a znova..
Vzdyť jo, to můžeš. A ne nedělám si srandu, nejsi první komu jsem přesně tuhle otázku položil a mnozí hifisti před tebou v pohodě dokázali odpovědět, takže to není zas tak těžký.
Špatně. Žádný pochopitelně. To ani přibližně. Tohle je právě přesně ono, ty máš jen zcela klasický standardní předpoklady vytvořený jen na základě maximálních teoretickejch dosažitelnejch možností a prametrů jednotlivých rozlišení, formátů, kodeků, médií atd. a to právě zaměňuješ za zvukovou kvalitu. Ano, teď si mi to seřadil podle maximálních teoretických parametrů, jenže to je jedna věc, zvuková kvalita je věc druhá a zcela odlišná. A já jsem se po tobě nechtěl abys to seřadil podle rozlišení a maximálních parametrů a dosažitelnejch maximálních možností, ale právě podle zvukový kvality daných vydání. To je právě to co ty si stále motáš pátý přes devátý a neděláš mezi nima rozdíly i přes to, že jsou to dvě diametrálně odlišný věci.
Správnejch odpovědí na tuhle mou otázku by bylo několik, třeba to co ti tu napsal Yiakubou, nebo to čím jsi začal ty sám - "musel bych si to nejdřív poslechnout/kouknout na to......." nebo - "záleží na kvalitě masteringu/remasteringu, mixu/remixu, protože jsou to vydání desítky let od sebe, to CD je z 80. let atd......." nebo třeba rovnou konkrétně:
1. CD + Hi-Res 24/192
2. Hi-Res 24/96
Zvukově lepší je to CD a ten Hi-Res 24/192, oba jsou na prvním místě, kvalitou zvuku jsou na stejnej úrovni, horší je ten Hi-Res 24/96.
Ale tys to vzápětí zazdil přesně tak jak jsem očekával a seřadils to (podle tebe "pochopitelně," ale ve skutečnosti nesmyslně) přesně podle teoretických předpokladů a maximálních možných parametrů (a zárověň klasickýho marketingovýho pí árka). To tě fakt ani nenapadlo, že to dávám právě proto, že to právě není přesně takhle, jak takový posluchači jako ty očekávají podle maximálních teoretickej parametrů a možností? Je potřeba si uvědomit, že šedá je teorie, ale zelený strom života.
Protože lidí jsou hloupý a důveřivý a věří každej pitomosti kterou jim kdo nabulíkuje. Zvuková kvalita je úplně někde jinde než v rozlišení. Už jsem to sem dával, tak si to konečně poslechni:
"Hi-Res" alba Tejas od ZZ Top z roku 2013 (Hi-Res a přitom to zní naprosto otřesně): CD z roku 1987 (to je jak nebe a dudy):
Zase nechápeš. Není to o nastavení "kvality" streamování, ale kvalitě masteringu/remasteringu jednotlivých vydání alb. V některých případech u některých alb je lepší Hi-Res, u některých CD. Například v mainstreamových žánrech je dost často lepší právě CD. Ale taky ne vždy. To je právě to, ty koukáš jen na ty marketingový nesmysly, a pak se divíš proč je Hi-Res dražší, když je mnohdy i horší než levnější "kvalita". Znamená snad vyšší cena automaticky vždy a ve všech ohledech vyšší kvalitu? Jistěže ne, to snad přece všichni víme. Marketing prodává právě to na co jsi ty naletěl, prodávají jen ty parametry a maximální teoretický možnosti, jenže ten Hi-Res je jen další nosič zvuku a ten zvuk v něm může být špičkově kvalitní stejně jako totálně zmrvenej, jenže to právě nemá nic společnýho s rozlišením danýho Hi-Resu a marketing a pí árko o tomhle samozřejmě mlčí. To je Loudness War, která zuří už 30 let.
No samozrejme ze ma to napadlo ze je to tak s tymi otazkami.Preco by si to inak daval.Ani neviem preco som takto odpovedal. Ono teoreticky by ta kvalita mala byt taka ale len fakt v teoretickej rovine.
Tak diky za obsiahle vysvetlenie.Ja sa zaoberam skor hudbou hifista teda aspon vedomostami vobec nie som ale na dobrom zvuku mi zalezi.
Tak diky za obsiahle vysvetlenie.Ja sa zaoberam skor hudbou hifista teda aspon vedomostami vobec nie som ale na dobrom zvuku mi zalezi.
No praveze, Tidal je uplne zly, co sa tohto tyka. Jedine ako som bol schopny vytiahnut je cez Apple TV a tam to bolo vyrazne horsie ako Spatial od Apple Music [hlavne vyhladavanie je uplne peklo az nepouzitelne]Dark side of the moon píše: ↑01 zář 2023 15:54Fidji:
Máš s tím nějaké zkušenosti? Dost by mě to zajímalo. Možná důvod přejít od Deezeru k Tidalu.
Apple Music je v pohode, je tam vela obsahu a stale pribuda, len si teda limitovany prenosom cez HDMI, co ma svoje problemy samo osebe + format je DD, cize tam sa tiez kvalita straca.
MCH obsah skutocne cez fyzicke nosice, je to markantny rozdiel vo zvukovej kvalite.
Apple music som mal. Má dobrý zvuk, ale mne sa zdá, že tam sú horné stredy a spodné výšky vysunuté mierne dopredu.
Jo, pro hifisty stará známá věc, pro ostatní překvapení.
Prečo Paul McGowan určite expert na HIFI techniku, keď sa dozvedel, že Apple music chystá Hi-Res až do 24bit/192kHz, tak zatlieskal. Môžem tu dať aj to video.