Tidal

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Tidal

Příspěvek od Herrer »

Yiakubou píše:
30 říj 2023 12:29
Herrer píše:
30 říj 2023 05:50
Yiakubou píše:
28 říj 2023 23:32
Nic proti, ale ja si teda myslim, ze drtiva vetsina lidi, co si kupuje vinyly, nema o nejaky loudness war ani tucha.
Nevím no, možná nemá, ale já vlastně neznám moc "vinyl only" hifistů. Znám hlavně takový, co si rádi čuchnou i k digitálu a ti už dávno vědí naprosto přesně, co se děje.
Ja to myslel tak, ze vinyl si nekupuji jenom hifisti. Drtiva vetsina jsou "normalni lide", co proste zvukovou kvalitu neresi vubec, nebo jen velmi malo a ti o LW nemaji ani tucha. Hifisti celkove prodeje vinylu nijak zasadne netahnou.
Člověče, to nevím, ale nezdá se mi, že skupina lidí, co v dnešní době, kdy je digi totálně přístupná a je naprosto všude, by byla extra široká. Spíš bych řekl, že je naprosto okrajová. Kupovat drahý vinyly jen tak z plezíru, když ti na kvalitě zvuku vlastně nezáleží? To už zní jako vyloženě iracionální rozmar, ne?
Nadral reprosoustavy

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Je to moda a lidi si proste radi poustej desky, protoze to je cool. Hlavne v US, ktery to vzdycky tahlo. Si zkus vygooglit jaky alba se na vinylu prodavaji nejvic. To fakt nejsou zadny zvukovy lahudky pro hifisty - proste normalni pop / mainstream, co zrovna frci i jinde v jinych formatecch - Taylor Swift, Harry Styles, apod...

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

mcm píše:
29 říj 2023 15:07
kroutíte se hoši jak žížaly když vám dám čuchnout k číslům co post251481.html#p251481 - tak šup šup nastudovat a nemlet jen ty vaše dojmy a pojmy ;)
Eehmm, celkom zaujímavá situácia. Dávaš nám naštudovať čísla a fakty, ale ak ti niekto zadá nejakú jednoduchú úlohu a trpezlivo odporúča si niečo k tejto téme prečítať (loudness war, dynamický rozsah, mastering a remastering, produkcia / práca v štúdiu, atď.), tak už to do úvahy neberieš. Žeby dvojaký meter?

fb_milan6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_milan6 »

A na druhej strane je tu nesmierne populárny Dereck Higgins, s nickom dereckvon, z Omahy, ktorý má obrovskú zbierku vynilových platní, na Youtube má tisíce videí, kde ukazuje svoje vinyly a hudbu rôznych žánrov.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Herrer píše:
30 říj 2023 13:54
Yiakubou píše:
Herrer píše:
30 říj 2023 05:50

Nevím no, možná nemá, ale já vlastně neznám moc "vinyl only" hifistů. Znám hlavně takový, co si rádi čuchnou i k digitálu a ti už dávno vědí naprosto přesně, co se děje.
Ja to myslel tak, ze vinyl si nekupuji jenom hifisti. Drtiva vetsina jsou "normalni lide", co proste zvukovou kvalitu neresi vubec, nebo jen velmi malo a ti o LW nemaji ani tucha. Hifisti celkove prodeje vinylu nijak zasadne netahnou.
Člověče, to nevím, ale nezdá se mi, že skupina lidí, co v dnešní době, kdy je digi totálně přístupná a je naprosto všude, by byla extra široká. Spíš bych řekl, že je naprosto okrajová. Kupovat drahý vinyly jen tak z plezíru, když ti na kvalitě zvuku vlastně nezáleží? To už zní jako vyloženě iracionální rozmar, ne?
Raz som niekde videl štatistiku, že zhruba 50 percent ľudí, ktorí si kupujú vinyly, ani nemajú gramofon a nikdy si LP nepúšťajú.

https://www.core77.com/posts/123222/Hal ... ord-Player

https://www.digitalmusicnews.com/2016/0 ... ten-to-it/

https://routenote.com/blog/vinyl-record-popularity/

https://www.musicradar.com/news/half-vi ... ord-player

Niektorý článok je z roku 2016, ostatné by mali byť nové.

Podľa mňa je LP ten najlepší fyzický artefakt, aký bol pre hudbu vymyslený, ale samotné laborovanie s gramofonom, zbieranie, čistenie a počúvanie LP mi naháňa hrôzu.

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Yiakubou píše:
30 říj 2023 14:05
Je to moda a lidi si proste radi poustej desky, protoze to je cool. Hlavne v US, ktery to vzdycky tahlo. Si zkus vygooglit jaky alba se na vinylu prodavaji nejvic. To fakt nejsou zadny zvukovy lahudky pro hifisty - proste normalni pop / mainstream, co zrovna frci i jinde v jinych formatecch - Taylor Swift, Harry Styles, apod...
Ale to v podstatě potvrzuje, co píšu. Osobně si nemyslím, že hifista rovná se posluchač jazzíčku, nebo klasiky. Pro mě je hifista ten, kdo si chce poslechnout svou oblíbenou muziku, co nejlíp zaznamenanou.
Nadral reprosoustavy

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

progsociety píše:
30 říj 2023 15:07
Herrer píše:
30 říj 2023 13:54
Yiakubou píše:

Raz som niekde videl štatistiku, že zhruba 50 percent ľudí, ktorí si kupujú vinyly, ani nemajú gramofon a nikdy si LP nepúšťajú.

https://www.core77.com/posts/123222/Hal ... ord-Player

https://www.digitalmusicnews.com/2016/0 ... ten-to-it/

https://routenote.com/blog/vinyl-record-popularity/

https://www.musicradar.com/news/half-vi ... ord-player

Niektorý článok je z roku 2016, ostatné by mali byť nové.

Podľa mňa je LP ten najlepší fyzický artefakt, aký bol pre hudbu vymyslený, ale samotné laborovanie s gramofonom, zbieranie, čistenie a počúvanie LP mi naháňa hrôzu.
Tak tomu moje racionální já odmítá věřit :-)
Nadral reprosoustavy

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

progsociety píše:
30 říj 2023 14:57
mcm píše:
29 říj 2023 15:07
kroutíte se hoši jak žížaly když vám dám čuchnout k číslům co post251481.html#p251481 - tak šup šup nastudovat a nemlet jen ty vaše dojmy a pojmy ;)
Eehmm, celkom zaujímavá situácia. Dávaš nám naštudovať čísla a fakty, ale ak ti niekto zadá nejakú jednoduchú úlohu a trpezlivo odporúča si niečo k tejto téme prečítať (loudness war, dynamický rozsah, mastering a remastering, produkcia / práca v štúdiu, atď.), tak už to do úvahy neberieš. Žeby dvojaký meter?
prosím tě pragosociety já tu nejsem pro to abych řešil úlohy které mě někdo zadá :D většinou odpovídám jen na to co mě přijde zajímavý ale popravdě informační hodnota místních přispěvatelů se dost často blíží nule tak ani nemám důvod nic psát, nic mě zdejší diskuse nepřináší. To co ty píšeš je jen točení se na loudness war o které bylo napsané tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, tuny, příspěvků. Nevím proč bych se k tomu měl ještě vyjadřovat, nic mě to nepřináší. Dívám se do budoucna a poslouchám to co mě baví a pochybuju že od Hackney Diamonds seženeš CD z roku 1985 s vysokým DR, ne tudy cesta nevede ;)

https://magazin.aktualne.cz/kultura/rol ... 47ab5f122/

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Z Liameeho je limamee, zo mňa sa stal pragosociety, o loudness war boli napísané tony príspevkov, atď., atď.

Aj keby boli o LW napísané stovky ton, má stále zmysel na to upozorňovať. Rovnako ako má zmysel hovoriť o nedolezitosti rôznych formátov.

Každý si môže vybrať. Vidím, že si si vybral, takže je zbytočné pokračovať v "diskusii".

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

však v pohodě, přeložil jsem si to tak že nepotřebuješ jiný formát ale že ti stačí CD s vysokým DR. Jenže tady je ten kámen úrazu jak jsem psal v předchozím příspěvku prostě pochybuju že od Hackney Diamonds seženeš CD z roku 1985 z před LW s vysokým DR, tudy cesta nevede. Nadějně ale vypadá na Tidalu nahrávka ve formátu Dolby Atmos jak jsem dával odkaz na měření DR - takže není to tak že by byl formát nedůležitý.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

jinak ještě k tématu loudness war - zaznamenal jsem srovnání TIDAL vs Qobuz od Daniel Březina:

https://www.hifi-voice.com/sefredaktoru ... -nervosa-1

kde dochází k závěru že NĚKTERÉ skladby na Qobuz hrají citelně HLASITĚJI, dynamičtěji a tím prostě i zábavněji. Skoro bych se vsadil že vysvětlení je prosté, Qobuz má pravděpodobně u NĚKTERÝCH nahrávek nastavený blbě replay gain:

https://www.audiosciencereview.com/foru ... ard.31049/

tím pádem prostě něco hraje hlasitěji oproti Tidalu, takže stačí v Roonu vypnout:

https://help.roonlabs.com/portal/en/kb/ ... e-leveling

a pak začne hrát Qobuz stejně jako Tidal :)

Booker
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Booker »

Pocity pana Březiny jsou naprosto irelevantní.

Fleetwood Mac - Second Hand News (2001 Remaster) 44.1kHz/16b @ TIDAL
Obrázek

Fleetwood Mac - Second Hand News (2001 Remaster) 44.1kHz/16b @ qobuz
Obrázek

Názvy souboru jsou omylem prohozené.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

mcm píše:
11 lis 2023 13:43
však v pohodě, přeložil jsem si to tak že nepotřebuješ jiný formát ale že ti stačí CD s vysokým DR. Jenže tady je ten kámen úrazu jak jsem psal v předchozím příspěvku prostě pochybuju že od Hackney Diamonds seženeš CD z roku 1985 z před LW s vysokým DR, tudy cesta nevede. Nadějně ale vypadá na Tidalu nahrávka ve formátu Dolby Atmos jak jsem dával odkaz na měření DR - takže není to tak že by byl formát nedůležitý.
Keďže trpezlivosť ruže prináša a opakovanie je matkou múdrosti, dajme si repete.

Podľa môjho názoru by malo byť samozrejmosťou, že aj v roku 2023 vyjde CD s vysokým dynamickým rozsahom. V takom prípade by nebolo potrebné riešiť žiadne rádobymoderné formáty - stačilo by CD s precíznym, poctivým masteringom a zvuk by bol ako lusk. Stačí si nájsť údaje o kvalite záznamu na CD.

Preto je formát absolútne nedôležitý - najdôležitejší je obsah, mcm.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

mcm píše:
ano, to urcite. Tidal atmos s komprimovanym stratovym dd+. To je buducnost.

Ved si to pusti - a ak nebudes pocut digitalne arefakty - najdi si ine hobby.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

progsociety píše:
11 lis 2023 17:59
mcm píše:
Keďže trpezlivosť ruže prináša a opakovanie je matkou múdrosti, dajme si repete.

Podľa môjho názoru by malo byť samozrejmosťou, že aj v roku 2023 vyjde CD s vysokým dynamickým rozsahom. V takom prípade by nebolo potrebné riešiť žiadne rádobymoderné formáty - stačilo by CD s precíznym, poctivým masteringom a zvuk by bol ako lusk. Stačí si nájsť údaje o kvalite záznamu na CD.

Preto je formát absolútne nedôležitý - najdôležitejší je obsah, mcm.
Přesně tak, formát, kodek ani médium kvalitu zvuku neurčujou, tu určije mastering a remastering. Že to mcm pořád ne a ne pochopit a pořád se to jak jen může pokouší překroutit (i když samozřejmě marně), že když je Atmos verze (že na tidalu má jen rádoby Atmos to nenápadně přejde) lepší než CD verze, je jen jeho problém. Ještě nedávno plácal jak je Hi-Res vždy lepší než CD, ale když se mu tu najednou na názorným příkladu Hackney Diamonds ukázalo, že CD verze i Hi-Res verze jsou obě zmrvený plně stejně, tak nenápadně přejde jinam a začne plácat o důležitosti formátu, protože Atmos verze je lepší než CD. *bravo* *hura* :lol: Že by se nad tím trochu zamyslel, to nehrozí, to by mu mohlo dojít, že rozdíly v těch verzích jsou daný masteringem (remasteringem) a ne těma jeho formátama a to by nesnes, protože to by mu pak došlo, že je celou dobu vedle jak ta jedle a pravdu tu mají všichni ostatní a ne on. :lol:

Odpovědět