Sony CDP X559ES

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
80s_Fan
Kontaktovat uživatele:

Sony CDP X559ES

Příspěvek od 80s_Fan »

Tak jsem včera splašil na eBay.de tento CDP za 8000 Kč, což je cena dobrá, normálně se tam prodává i za 10000 Kč... Mám ho i s hezkými dřevěnými bočnicemi. Čekat půl roku, než si našetřím na x779ES se mi nechtělo, ale předpokládám, že i tenhle bude oproti mému stávajícímuu Technicsu 740A velký skok nahoru, protože jsem nedávno slyšel hrát XA50ES, a i to byla bomba, přitom se obecně tvrdí, že tyto XAxxES už jsou horší než starší XxxxES...

Obrázek

Obecně by měl být podobný (konstrukčně i designově z nich vychází) jako předchozí modely x777ES a x555ES. O x777ES jsem četl, že je to snad nejlepší CDP, co Sony vyrobila.

Tak až dojde, prozkouším, nafotím a poreferuji více :) Máte někdo podobný?

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sony CDP X559ES

Příspěvek od MB »

pekny stroj, klasicka otazka co nahradny laser, predsa len ten CDP ma skoro 20 rokov

80s_Fan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 80s_Fan »

Nestraš :!:

Spousta lidí, i na fórech, mi tvrdila, že lasery u starších ES přehrávačů jsou mnohem kvalitnější, než ty dnešní, a že vydrží věky... Popřípadě se prý dá spousta laserů repasovat, i když se o tom moc nemluví, to mi zase říkal člověk, který se zabývá opravami CDP už léta.

V nejhorším, stejný laser je i v levném x303ES, tak kdyžtak nějaký padne za oběť :) Časem stejně plánuji jít ještě výš, třeba do x779ES nebo hoooodně časem do nějakého Accuphase... Ale to jsou takové ty vyhlídky světlých zítřků :mrgreen:

Můj Technics je taky 14 let starý, a laser jede v pohodě, čte vše i RW media, a to je to přehrávač původně o 20 000 Kč levnější než tento ES.

michalha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalha »

Zdravím, mám také 559ES, má ale problém, při přehrávání zvuk cvrliká, jak poznám, že se dá laser ještě zachránit? Prosím poraďte.
Některá CD hrajou dobře, ale většinou více nebo méně cvrlikají.
Díky za odpověď.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Starý laser se zrepasovat dá je tam laserová dioda u které je trimr a dá se tam nastavit "víc" ovšem tato součástka podléhá únavě a je to jen dočasné řešení.
Pak se dá ještě vyčistit ale někdo tvrdí že je čočka potažena nějákou speciální vrstvou a že čištění izopropylem tu vrstvu poškodí a pak to jde do nebe po nějáké době.. nevím ale co je na tom pravdy.
Zdraví Michal

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

pokud je problém s laserem KSS272A, většinou pomůže nechat ODBORNĚ vyčistit mechanismus posuvu laseru a seřídit laser (bývá to spíše problém s jeho posuvem z důvodu zatuhlé vazelínky). Jen ne isopropyl!
Starší ACCUPHASE ( DP55, 65) má rovněž laser KSS272A, protože obsahuje tutéž mechaniku SONY :!:

michalha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalha »

Díky moc za příspěvky, jsem teď naplněn optimismem, že ten stroj půjde snad ještě opravit *jupi* .

efendi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efendi »

Ja mám XA-50ES, laser mi odišiel po 11 rokoch, odhadom mohol mať najazdených 10-15000 hodín :!:
Mal som tam KSS-273A, teraz mám KSS-274A, je to identický laser používaný však v modeloch dostupných v Japonsku a USA.
Známy mal XA-7ES, laser mal najazdených cca15000 hodín, bol to predvádzací kus v predajni. Staré ES modely mali naozaj veľmi kvalitné laserové jednotky *palec*
Zvýšenie výkonu laseru je väčšinou veľmi krátkodobá pomoc. Najhoršie na týchto optikách je, že odchádzajú bez varovania, mne napr. normálne dohralo vložené CD a ďaľšie už ani nepíplo :cry:
Je to smutné, že na tieto ešte aj dnes špičkové CD-playere je problém zohnať optiku, keď prístroj ako taký je bez inej závady, schopný fungovať možno aj 2-krát dlhšiu dobu ako samotná optika. Pri takých drahých mašinách by Sony mala mať náhradné optiky aj na dlhší čas.

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

efendi píše: Je to smutné, že na tieto ešte aj dnes špičkové CD-playere je problém zohnať optiku, keď prístroj ako taký je bez inej závady, schopný fungovať možno aj 2-krát dlhšiu dobu ako samotná optika. Pri takých drahých mašinách by Sony mala mať náhradné optiky aj na dlhší čas.
A proč by to asi dělali? To je normální obchodní politika člověče. Kdyby jsi ten nový laser bez problémů za pár korun někde koupil tak si nový CD player nekoupíš. Takhle si nový koupit musíš a výrobci mají zase odbyt a když jsi Sony měl je velká pravděpodobnost, že si stejnou značku koupíš zase. Prostě business, kdyby prodávali nové náhradní díly na staré stroje, šli by sami proti sobě.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

efendi píše: Najhoršie na týchto optikách je, že odchádzajú bez varovania, mne napr. normálne dohralo vložené CD a ďaľšie už ani nepíplo :cry:
Zajimave. Jak jsi zjistil, ze odesla zrovna laserova dioda nebo fotodiody (fototranzistory)? Ostatni, krome specialnich IO, by melo jit opravit.

efendi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efendi »

Zistil mi to kamarát v špecializovanom servise, taktiež mi nedoporučoval skúšať ho oživiť, výsledok je totiž nepredvídateľný ale väčšinou dosť krátkodobý, vzhľadom na náročnosť nastavenia aj neefektívny, hlavne pokiaľ som už mal novú optiku objednanú. Optiku som si zohnal sám, takže odporúčanie určite nebolo zo zištných dôvodov. A myslím, že vzhľadom na natočené hodiny už ta optika aj tak vydržala až, až.
Najlepšie je kúpiť si hneď pri kúpe nového stroja aj rezervnú optiku, vtedy je ešte dostupná a lacná, tak to urobím, keď mi moja 50-ka dohrá definitívne 8-)
Dobrý obchod na laserové jednotky:
http://www.lasertrader.de/

SlávekX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SlávekX »

efendi píše:Zistil mi to kamarát v špecializovanom servise, taktiež mi nedoporučoval skúšať ho oživiť, výsledok je totiž nepredvídateľný ale väčšinou dosť krátkodobý, vzhľadom na náročnosť nastavenia aj neefektívny, hlavne pokiaľ som už mal novú optiku objednanú. Optiku som si zohnal sám, takže odporúčanie určite nebolo zo zištných dôvodov. A myslím, že vzhľadom na natočené hodiny už ta optika aj tak vydržala až, až.
Najlepšie je kúpiť si hneď pri kúpe nového stroja aj rezervnú optiku, vtedy je ešte dostupná a lacná, tak to urobím, keď mi moja 50-ka dohrá definitívne 8-)
Dobrý obchod na laserové jednotky:
http://www.lasertrader.de/

Volal jsem nějakému prodejci náhradních optik a ten mne upozorníl (i když si tím v podstatě mohl kazit kšeft) že nepoužívaný laser také stárne například i vlivem geomagnetického pole - a že na krabici s náhradním dílem je údajně (někdy?) označeno, jak má krabička ležet ohledně severo-jižního směru.

Že by si jen dělal legraci i při potenciálně obchodním hovoru?
Jaké jsou prosím názory na nákup laseru (samostatné diody či celého pick-upu) do zásoby?
Slávek

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

zásobit se novými lasery je podlé mého názoru OK. Jediné, co mne napadá že by mohlo na jednotce stárnout, jsou kondenzátory, které jsou povětšinou součástí PCB, což není nic zásadního. Kdyby zestárla i dioda, jak by potom mohli v servisech měnit starou za novou? To by nedávalo smysl.

Na krabičkách SONY jsem viděl jen orientační značky (šipky) kvůli skladování (aby nedošlo k promáčknutí krabičky a poškození jednotky), žádnou orientaci S-J jsem nikdy neviděl ani o ní neslyšel. Sám mám několik náhradních jednotek do MD v původních obalech a krom suchého prostředí a teploty nic neřeším.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Ten prodejce měl pravdu, čočka je zavěšená na slabounkých vláknech a ty se budou unavovat i bez provozu, tedy je pravděpodobné, že v nějaké poloze na boku bude skladování vhodnější.
Noble Audio - výroba a prodej

Odpovědět