PCM alebo DSD
Re: PCM alebo DSD
Tak DSD jede přes jiné digitální filtry než PCM, rozdíl ve zvuku tam tedy určitě být může. Zda bude lepší DSD nebo PCM ale může být často otázkou daného DACu, kterou část výrobce víc odflákl.
Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Je to len o preferenciach. Hra to inak. U niekoho to moze byt vplyvom zvysku retazca lepsie, u ineho horsie (subjektivne). Je to podobne, ako nastavenie SoX-u. Niekto rad "hejbatka" tak, iny onak. Treba si to nastavit, ako sa to komu paci a hotovo.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Rozdíl ve zvuku tam nutně musí být třeba díky tomu, že PCM a DSD úplně jinak zachází s výškama. Nehledě na rozdíly plynoucí ze samotný kvantizace signálu.
- davidhighend
- Kontaktovat uživatele:
A hlavne nikdo nema dvě stejne nahrávky v dsd a pcm aby neco takového tvrdil
Ja si myslím , že v nahrávke to vôbec nie je.Ja si pustím nahrávku vo formáte CD . Tú istú spracujem v PC a ďalej s ňou pracujem.
Takže budem mať zvuk s CD prehrávača , zvuk , ktorý som s CD stiahol do PC a zvuk , ktorý konvertujem.
V skratke CD - PCM - DSD. Mám stále tu istú nahrávku a každá má iný charakter zvuku. O čom to je ? Netreba nič tvrdiť , je to len
o spracovaní zvukovéj stopi.
Takže budem mať zvuk s CD prehrávača , zvuk , ktorý som s CD stiahol do PC a zvuk , ktorý konvertujem.
V skratke CD - PCM - DSD. Mám stále tu istú nahrávku a každá má iný charakter zvuku. O čom to je ? Netreba nič tvrdiť , je to len
o spracovaní zvukovéj stopi.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Takovej postup ale neřekne nic o charakteru PCM vs DSD. K tomu by bylo třeba mít originální záznam pořízený A) rovnou do DSD a paralelně B) rovnou do PCM. Jedině tak bys mohl porovnávat charakter čistého DSD vs čistého PCM.
To, co děláš ty je, že vezmeš již hotový PCM 44/16 a ten dál konvertuješ. Tzn. ke zkreslení danému formátem PCM přidáváš další zkreslení dané DSD. Z toho nezle dělat žádné smysluplné závěry.
To, co děláš ty je, že vezmeš již hotový PCM 44/16 a ten dál konvertuješ. Tzn. ke zkreslení danému formátem PCM přidáváš další zkreslení dané DSD. Z toho nezle dělat žádné smysluplné závěry.
- davidhighend
- Kontaktovat uživatele:
Ale tim se nebavíme o tom zda je pcm lepší nebo horší nez dsd. Tady se bavíme v jaké kvalitě ti tvůj konkrétní dac zpracova vložena data.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
bertram:
Jak přesně postupuješ a jakej máš řetězec (CD, DAC, zes, bedny)?
Jak přesně postupuješ a jakej máš řetězec (CD, DAC, zes, bedny)?
Pirso , každý pracuje so signálom. Či už je to PC alebo DAC. Hladáme najlepšie spojenie aké sme schopný
dosiahnuť a ktoré sa nám páči , to hlavne!!!
Ja považujem PCM zmenu na DSD za velmi dobrú a takto sa mi to zvukovo páči.Môj DAC stál niekolko
tisíc eur , ale to nie je podstatné.
Mám to tak , že že klasiku 44,1 prevzorkujem v SOX na 352.8 a prevediem na DSD , čo je ekvivalent
DSD 128. Všetky Hires nahrávky prevediem bez predchádzajúceho prevzorkovania na DSD , podla toho,
aké DSD podporuje Váš DAC. Podla mňa je najlepšie DSD 128.
dosiahnuť a ktoré sa nám páči , to hlavne!!!
Ja považujem PCM zmenu na DSD za velmi dobrú a takto sa mi to zvukovo páči.Môj DAC stál niekolko
tisíc eur , ale to nie je podstatné.
Mám to tak , že že klasiku 44,1 prevzorkujem v SOX na 352.8 a prevediem na DSD , čo je ekvivalent
DSD 128. Všetky Hires nahrávky prevediem bez predchádzajúceho prevzorkovania na DSD , podla toho,
aké DSD podporuje Váš DAC. Podla mňa je najlepšie DSD 128.
- davidhighend
- Kontaktovat uživatele:
Ale to je v pořádku, pokud se ti to tak libi a zda se ti to byt lepší proc ne.
Ešte by ma zaujímala jedna vec Pirso , ako si prišiel k tomu : Tzn. ke zkreslení danému formátem PCM přidáváš další zkreslení dané DSD. Z toho nezle dělat žádné smysluplné závěry.Vieš to doložiť?
Zo všetkých porovnávaní a testov vychádza , že DSD signál najmenej skresluje , pretože DSD signál sa spracuváva najjednoduchšie. PCM signál
prechádza mnohými modulátormi a a filtram , kým sa dostane do DAC.
Skôr mi príde ,že spracovanie PCM signálu je zložitejšie a tým pádom si pri každéj operácii niečo pridá, aj keď nutne nemusí.Softverovo to
velmi jednoducho prehodíš a obídeš mnoho operácií.
Treba to skúsiť a niekolko dní počúvať, potom prehodiť na PCM . Ale ten rozdiel je velký, je počuť okamžite.
Zo všetkých porovnávaní a testov vychádza , že DSD signál najmenej skresluje , pretože DSD signál sa spracuváva najjednoduchšie. PCM signál
prechádza mnohými modulátormi a a filtram , kým sa dostane do DAC.
Skôr mi príde ,že spracovanie PCM signálu je zložitejšie a tým pádom si pri každéj operácii niečo pridá, aj keď nutne nemusí.Softverovo to
velmi jednoducho prehodíš a obídeš mnoho operácií.
Treba to skúsiť a niekolko dní počúvať, potom prehodiť na PCM . Ale ten rozdiel je velký, je počuť okamžite.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Pirso? Kdo je Pirso :-\ ?
Jak jsem na to prisel? Z tvyho popisu, co se signalem provadis.
Je fajn a uplne ok, ze se ti takhle zpracovany zvuk na tve sestave libi. Ale neni to porovnani PCM vs DSD a nelze z toho delat zadne obecne zavery.
Info ohledne DSD a zpusobu, jak zachazi s vyskama, je na netu dost.
Jak jsem na to prisel? Z tvyho popisu, co se signalem provadis.
Je fajn a uplne ok, ze se ti takhle zpracovany zvuk na tve sestave libi. Ale neni to porovnani PCM vs DSD a nelze z toho delat zadne obecne zavery.
Info ohledne DSD a zpusobu, jak zachazi s vyskama, je na netu dost.
Ser na to , dotaz bol skúsenosti s prehrávaním PCM alebo DSD formátov vo Foobar.
Nedal si úplne nič.
Nedal si úplne nič.
Vtip je v tom, ze v studiu sa to vo vacsine pripadov aj tak stale robi v LPCM. Do DSD sa to az potom dodatocne konvertuje.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
bertram:
Jak si můžeš nejen ode mne přečíst, není to právě tak jednoduché, porovnat nativní PCM a nativní DSD. V tom, co píšeš, jsi navíc dost nekonkrétní a vše máš založeno jen na vlastním subjektivním vnímání. Nic na tom, jak už jsem psal, je to ok, že tobě zvuk zhoršený ztrátovým převodem z PCM 44/16 do DSD 128 na tvé sestavě vyhovuje víc než originál PCM. Ale co na tom chceš nějak diskutovat ? To ani neodpovídá tématu vlákna, protože takhle vyrobené DSD 128 je z technického pohledu něco úplně jiného než nativní DSD.
Jinak za mne k přehrávání ve Foobaru: PCM nechávám Foobar upsamplovat na 192 kHz, pak posílám asynchronním USB do DACu. DSD nechávám jak je, DAC podporuje native DSD256 a DoP 384 kHz.
Jak si můžeš nejen ode mne přečíst, není to právě tak jednoduché, porovnat nativní PCM a nativní DSD. V tom, co píšeš, jsi navíc dost nekonkrétní a vše máš založeno jen na vlastním subjektivním vnímání. Nic na tom, jak už jsem psal, je to ok, že tobě zvuk zhoršený ztrátovým převodem z PCM 44/16 do DSD 128 na tvé sestavě vyhovuje víc než originál PCM. Ale co na tom chceš nějak diskutovat ? To ani neodpovídá tématu vlákna, protože takhle vyrobené DSD 128 je z technického pohledu něco úplně jiného než nativní DSD.
Jinak za mne k přehrávání ve Foobaru: PCM nechávám Foobar upsamplovat na 192 kHz, pak posílám asynchronním USB do DACu. DSD nechávám jak je, DAC podporuje native DSD256 a DoP 384 kHz.