Notebook (Foobar) - zvukova karta ESI 24XL - DAC Audio Aero
Notebook (Foobar) - zvukova karta ESI 24XL - DAC Audio Aero
Dnes dosla vyse uvedena zvuk. karta a tak jsem vse pospojoval nainstaloval , nastavil ,zapojil a zkousel pres tento aparat chvili hrat .Zapojeno to bylo takto - foobar - usb karta ESI 24XL 24/48 a z ni optickym digitalnim kabelem rovnou do prevodniku Audio Aero nastavenym na 24/192 . Asi po dvouch hodinach soustredeneho poslechu jsem ziskal tyto zkusenosti : Co se tyce kvality zvuku , pres pocitac jako transport a zvukovku (ESI 24XL) doznal zvuk podstatneho zhorseni a to ve vsech kategoriich , nejvice vsak byl slysitelny rozdil v podani basovych kmitoctu , u pocitace jako transportu doslo jakoby k zesileni basu , ale zaroven take ke ztrate detailu , prokreslenosti a citelnosti tohoto pasma (pravdepodobne miziva kvalita napajecich zdroju v pocitaci ) , dale bohuzel utrpela vyznamne cistota a prirozenost strednich kmitoctu (hlasy zpevaku ci zpevacek) a ztrata jemnych detailu na tomto kmitoctu . Nakonec bych rekl , ze zvuk byl celkove na urovni prehravacu nekde okolo 20-30 000 kc. Nevim ted presne jaky podil na tomto stavu ma zvukova karta , pravda je , ze jsem ji jeste zamenil s express card X-Fi extreme (stale jen jako zdroj digitalniho signalu) zmena vsak nebyla slyset .. Tak jsem tak z toho trochu zklamany , pro vazny poslech to neni pouzitelne , ale na druhou stranu analogovy vystup z ESI je zretelne lepsi nez ten z X-FI a tak to ted jedu s temi Panasonic na hlave a nema to chybu . Nakonec bych chtel pripomenout , ze me hodnoceni se tyka pouze sestavy uvedene v nadpisu tohoto vlakna a tedy neplati pro zadne jine pristroje ..
Re: Notebook (Foobar) - zvukova karta ESI 24XL - DAC Audio Aero
ciba
Nenašel jsem fotku vnitřku USB zvukovky na netu. Ale jestli ta zvukovka převzorkovává audio data na 48 kHz, tak je to pro audio data o 44.1 kHz zcela nepoužitelné. Také v tom bude asi i laciný zdroj referenčního kmitočtu, což znamená solidní jitter.
Dodávám odkaz na vnitřek jedné stavěné USB zvukovky.
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html
Nenašel jsem fotku vnitřku USB zvukovky na netu. Ale jestli ta zvukovka převzorkovává audio data na 48 kHz, tak je to pro audio data o 44.1 kHz zcela nepoužitelné. Také v tom bude asi i laciný zdroj referenčního kmitočtu, což znamená solidní jitter.
Pravdepodobne se to takto neda delat , ta zvukovka ma tri bitrate - 32/44/48 khz , prepnuti na z 48 na 44 (Zadny resampling) nema zadny vliv na zvuk . Tusim , ze zakopany pes bude jednak jak pises v synchronizaci pristroju -jitteru , ale zaroven si take myslim , ze valny vliv bude mit take transport , tedy pocitac samotny . Timto jsem vlastne zjistil , ze minimalne notebook je pro mne a pro narocny poslech nepouzitelny ( a to jsem jeste nepsal o nepravidelnem rusivem zkresleni zvuku pri cinnosti disku , ale to by se dalo mozna resit zakoupenim apple )MilanTuma píše:ciba
Jak vidno, tak pro nejvyšší nároky není nasazení běžných počítačů a zvukovek košer cesta .... kde jsou "highend v pc" rádci? :-)
Cibo tohle mně trochu odrazuje od nákupu převodníku a toho HD mediaboxu.Ale tohle si asi budu muset ověřit sám.
njn, PC je obvykle zahlcené velkým rušením nejen od zdroje. Zdroj k NB by se určitě dal vyřešit něčím, co neruší. Vnitřnosti už ne. Karta by měla být externí (USB/FireWire). Pak je nutné si pohrát se správným nastavením PC. Ovladače karty a sw musí mít správně nastavenou hlasitost (digitální). Linnrecords na to mají sample a velmi jednoduchý postup nastavení.
Není hračka vyloudit hifi zvuk z pc
Není hračka vyloudit hifi zvuk z pc
To opravdu není.Benda píše:Není hračka vyloudit hifi zvuk z pc
ciba
Takže USB zvukovka posílá ven vzorkovací frekvenci dle vstupní frekvence, tedy žádný resampling?
Ptám se, protože USB zvukovky není moje parketa.
Takže USB zvukovka posílá ven vzorkovací frekvenci dle vstupní frekvence, tedy žádný resampling?
V podstate to co jsem popsal , bylo to nejlevnejsi a velmi jednoduche reseni , zamerne jsem nepsal o ruseni signalu pri cinnosti radice disku , nebo disku samotneho , myslim , ze to by se dalo resit , ale jako uz mnohokrat predtim se opet potvrdil vyznam kvalitniho transportu - tim myslim transport jako komplet , nejen synchronizaci hodin , ale i konstrukci celeho pristroje , napajeci obvody , odolnost proti vf ruseni ci sitovym slozkam atd. Dale otazka kabelu a vlastni prenos dat , jestli opticky , nebo galvanicky , tech problemu k reseni vidim dost . Tak jako tak v pristim kole bych chtel vyzkouset o neco dospelejsi reseni , treba nejaky media box a kartu lynx 22 , zatim tento system zcela nezavrhuji , je zrejme , ze moje zvolene reseni muze konkurovat tak jak jsem napsal pouze levnejsim samostatnym prehravacum nekde okolo 30000 kc spise niz a to zrovna nepotrebuji , proto upinam zrak k reseni druhemu , tedy s lepsim transportem a lepsi zvukovou kartou .
Zalezi , ktery format resp. jaky bitrate je prehravan , v pripade klasickeho CD (16/44) foobar zvysi rozliseni vystupniho signalu na 24 bit , ale sampl. frekvence se nemeni a esi ji tak posle do prevodniku , pak je na displeji DACu ukazano 44 - 24/192 , pri prehravani hi res signalu napr. 24/88/96 esi resampluje dolu 88khz resp. 96 na 48 pri zachovani 24 bitu , pak mi DAC pise 48-24/192 .MilanTuma píše:ciba
Při spojení Notebooku s EMU1616 přes PCMCIA jsem jak na sluchátka v samotné kartě, tak i v externím modulu (spojený firemním LAN kabelem) nikdy "chroustání" pevného disku neslyšel. Z ext. boxu EMU1616 posílám přímo analogový signál do zes. a jsem spokojen. Ale je fakt, že jsem neměl možnost tuto kombinaci srovnat na aparátu za Xset tisíc. Pokud by měl někdo zájem, tak můžu notebook s kartou vzít do baťůžku a přijet testnout na lepším aparátu - ideálně v Olomouci. Samozřejmě je možno zapojit i digitální výstup.
ciba
Těžko říct, pokud to nepřevzorkovává, tak na vině horšího zvuku může být oscilátor-krystal uvnitř USB karty, čistota nápájecího napětí obvodů, ale i samotné integrované obvody zpracovávající digitální signál, ostrost pulzů, šumy, atd.
Těžko říct, pokud to nepřevzorkovává, tak na vině horšího zvuku může být oscilátor-krystal uvnitř USB karty, čistota nápájecího napětí obvodů, ale i samotné integrované obvody zpracovávající digitální signál, ostrost pulzů, šumy, atd.
Ciba
Zkusil jsi použít analogové výstupy z Esi a tím vynechat DAC Audio Aero? Pokud ano, jaký byl rozdíl oproti DACu AA?
Zkusil jsi použít analogové výstupy z Esi a tím vynechat DAC Audio Aero? Pokud ano, jaký byl rozdíl oproti DACu AA?
Bohuzel ne , ale nelze cekat od analogovych vystupu ESI nejakou zavratnou kvalitu , preci jenom to je nejzakladnejsi Low end v segmentu mobilnich audio periferii .Benda píše:Ciba
No kde by. Merhaut je opět na koni a "highend v pc" rádci se usmívají, protože pokud na tu kartu neposílá přes ASIO nebo KS, tak to na 99% jede přes Windows mixer a výsledek je takový jaký je. A je jedno jestli má nastavené 32/44/48 khz. To "highend v pc" rádci už dávno vědí, kdesi tu snad byl i odkaz na Karfíkovy stránky, kde o tom má povídání.merhaut píše:Jak vidno, tak pro nejvyšší nároky není nasazení běžných počítačů a zvukovek košer cesta .... kde jsou "highend v pc" rádci?