Notebook (Foobar) - zvukova karta ESI 24XL - DAC Audio Aero

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
ciba
Kontaktovat uživatele:

Notebook (Foobar) - zvukova karta ESI 24XL - DAC Audio Aero

Příspěvek od ciba »

Dnes dosla vyse uvedena zvuk. karta a tak jsem vse pospojoval nainstaloval , nastavil ,zapojil a zkousel pres tento aparat chvili hrat .Zapojeno to bylo takto - foobar - usb karta ESI 24XL 24/48 a z ni optickym digitalnim kabelem rovnou do prevodniku Audio Aero nastavenym na 24/192 . Asi po dvouch hodinach soustredeneho poslechu jsem ziskal tyto zkusenosti : Co se tyce kvality zvuku , pres pocitac jako transport a zvukovku (ESI 24XL) doznal zvuk podstatneho zhorseni a to ve vsech kategoriich , nejvice vsak byl slysitelny rozdil v podani basovych kmitoctu , u pocitace jako transportu doslo jakoby k zesileni basu , ale zaroven take ke ztrate detailu , prokreslenosti a citelnosti tohoto pasma (pravdepodobne miziva kvalita napajecich zdroju v pocitaci ) , dale bohuzel utrpela vyznamne cistota a prirozenost strednich kmitoctu (hlasy zpevaku ci zpevacek) a ztrata jemnych detailu na tomto kmitoctu . Nakonec bych rekl , ze zvuk byl celkove na urovni prehravacu nekde okolo 20-30 000 kc. Nevim ted presne jaky podil na tomto stavu ma zvukova karta , pravda je , ze jsem ji jeste zamenil s express card X-Fi extreme (stale jen jako zdroj digitalniho signalu) zmena vsak nebyla slyset .. Tak jsem tak z toho trochu zklamany , pro vazny poslech to neni pouzitelne :| , ale na druhou stranu analogovy vystup z ESI je zretelne lepsi nez ten z X-FI a tak to ted jedu s temi Panasonic na hlave :mrgreen: a nema to chybu . Nakonec bych chtel pripomenout , ze me hodnoceni se tyka pouze sestavy uvedene v nadpisu tohoto vlakna a tedy neplati pro zadne jine pristroje ..
Obrázek

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Re: Notebook (Foobar) - zvukova karta ESI 24XL - DAC Audio Aero

Příspěvek od MilanTuma »

ciba
Nenašel jsem fotku vnitřku USB zvukovky na netu. Ale jestli ta zvukovka převzorkovává audio data na 48 kHz, tak je to pro audio data o 44.1 kHz zcela nepoužitelné. Také v tom bude asi i laciný zdroj referenčního kmitočtu, což znamená solidní jitter.

Dodávám odkaz na vnitřek jedné stavěné USB zvukovky.
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

MilanTuma píše:ciba
Nenašel jsem fotku vnitřku USB zvukovky na netu. Ale jestli ta zvukovka převzorkovává audio data na 48 kHz, tak je to pro audio data o 44.1 kHz zcela nepoužitelné. Také v tom bude asi i laciný zdroj referenčního kmitočtu, což znamená solidní jitter.

Dodávám odkaz na vnitřek jedné stavěné USB zvukovky.
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html
Pravdepodobne se to takto neda delat , ta zvukovka ma tri bitrate - 32/44/48 khz , prepnuti na z 48 na 44 (Zadny resampling) nema zadny vliv na zvuk . Tusim , ze zakopany pes bude jednak jak pises v synchronizaci pristroju -jitteru , ale zaroven si take myslim , ze valny vliv bude mit take transport , tedy pocitac samotny . Timto jsem vlastne zjistil , ze minimalne notebook je pro mne a pro narocny poslech nepouzitelny ( a to jsem jeste nepsal o nepravidelnem rusivem zkresleni zvuku pri cinnosti disku , ale to by se dalo mozna resit zakoupenim apple )

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Jak vidno, tak pro nejvyšší nároky není nasazení běžných počítačů a zvukovek košer cesta .... kde jsou "highend v pc" rádci? :-)

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Cibo tohle mně trochu odrazuje od nákupu převodníku a toho HD mediaboxu.Ale tohle si asi budu muset ověřit sám.

Benda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Benda »

njn, PC je obvykle zahlcené velkým rušením nejen od zdroje. Zdroj k NB by se určitě dal vyřešit něčím, co neruší. Vnitřnosti už ne. Karta by měla být externí (USB/FireWire). Pak je nutné si pohrát se správným nastavením PC. Ovladače karty a sw musí mít správně nastavenou hlasitost (digitální). Linnrecords na to mají sample a velmi jednoduchý postup nastavení.
Není hračka vyloudit hifi zvuk z pc *headbang*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Benda píše:Není hračka vyloudit hifi zvuk z pc *headbang*
To opravdu není.

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

ciba
Takže USB zvukovka posílá ven vzorkovací frekvenci dle vstupní frekvence, tedy žádný resampling?
Ptám se, protože USB zvukovky není moje parketa.

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

V podstate to co jsem popsal , bylo to nejlevnejsi a velmi jednoduche reseni , zamerne jsem nepsal o ruseni signalu pri cinnosti radice disku , nebo disku samotneho , myslim , ze to by se dalo resit , ale jako uz mnohokrat predtim se opet potvrdil vyznam kvalitniho transportu - tim myslim transport jako komplet , nejen synchronizaci hodin , ale i konstrukci celeho pristroje , napajeci obvody , odolnost proti vf ruseni ci sitovym slozkam atd. Dale otazka kabelu a vlastni prenos dat , jestli opticky , nebo galvanicky , tech problemu k reseni vidim dost . Tak jako tak v pristim kole bych chtel vyzkouset o neco dospelejsi reseni , treba nejaky media box a kartu lynx 22 , zatim tento system zcela nezavrhuji , je zrejme , ze moje zvolene reseni muze konkurovat tak jak jsem napsal pouze levnejsim samostatnym prehravacum nekde okolo 30000 kc spise niz a to zrovna nepotrebuji , proto upinam zrak k reseni druhemu , tedy s lepsim transportem a lepsi zvukovou kartou .

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

MilanTuma píše:ciba
Takže USB zvukovka posílá ven vzorkovací frekvenci dle vstupní frekvence, tedy žádný resampling?
Ptám se, protože USB zvukovky není moje parketa.
Zalezi , ktery format resp. jaky bitrate je prehravan , v pripade klasickeho CD (16/44) foobar zvysi rozliseni vystupniho signalu na 24 bit , ale sampl. frekvence se nemeni a esi ji tak posle do prevodniku , pak je na displeji DACu ukazano 44 - 24/192 , pri prehravani hi res signalu napr. 24/88/96 esi resampluje dolu 88khz resp. 96 na 48 pri zachovani 24 bitu , pak mi DAC pise 48-24/192 .

DaF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DaF »

Při spojení Notebooku s EMU1616 přes PCMCIA jsem jak na sluchátka v samotné kartě, tak i v externím modulu (spojený firemním LAN kabelem) nikdy "chroustání" pevného disku neslyšel. Z ext. boxu EMU1616 posílám přímo analogový signál do zes. a jsem spokojen. Ale je fakt, že jsem neměl možnost tuto kombinaci srovnat na aparátu za Xset tisíc. Pokud by měl někdo zájem, tak můžu notebook s kartou vzít do baťůžku a přijet testnout na lepším aparátu - ideálně v Olomouci. Samozřejmě je možno zapojit i digitální výstup.

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

ciba
Těžko říct, pokud to nepřevzorkovává, tak na vině horšího zvuku může být oscilátor-krystal uvnitř USB karty, čistota nápájecího napětí obvodů, ale i samotné integrované obvody zpracovávající digitální signál, ostrost pulzů, šumy, atd.

Benda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Benda »

Ciba
Zkusil jsi použít analogové výstupy z Esi a tím vynechat DAC Audio Aero? Pokud ano, jaký byl rozdíl oproti DACu AA?

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Benda píše:Ciba
Zkusil jsi použít analogové výstupy z Esi a tím vynechat DAC Audio Aero? Pokud ano, jaký byl rozdíl oproti DACu AA?
Bohuzel ne , ale nelze cekat od analogovych vystupu ESI nejakou zavratnou kvalitu , preci jenom to je nejzakladnejsi Low end v segmentu mobilnich audio periferii .

Hlava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hlava »

merhaut píše:Jak vidno, tak pro nejvyšší nároky není nasazení běžných počítačů a zvukovek košer cesta .... kde jsou "highend v pc" rádci? :-)
No kde by. Merhaut je opět na koni a "highend v pc" rádci se usmívají, protože pokud na tu kartu neposílá přes ASIO nebo KS, tak to na 99% jede přes Windows mixer a výsledek je takový jaký je. A je jedno jestli má nastavené 32/44/48 khz. To "highend v pc" rádci už dávno vědí, kdesi tu snad byl i odkaz na Karfíkovy stránky, kde o tom má povídání.

Odpovědět