Moje zkušenost a skromné znalosti programátora:
Pokud se externí DAC přes USB tváří ve windows jako USB Audio Device, tak nemůže být výstup dokonalý, protože je upravovaný a to přesto že digitálně. U tohoto audio zařízení lze ve Win regulovat hlasitost, tudíž výstup jde přes windowsí mixer a je tudíž upravovaný . Pokud má dac či zvukovka svůj vlastní driver, který jste ručně nainstalovali, může to být jinak, záleží na sw implementaci. Takže pokud můžete ve win regulovat hlasitost toho, co jde do dac, nečekejte většinou zázraky, digitální data jsou upravena, win to berou v podstatě jako usb sluchátka. Dále tam bývá někdy omezení v nemožnosti přehrávat HiRes nahrávky. Slyšel jsem i názor, že při přehrávání přes usb dac je třeba regulátor hlasitosti ve win nastavit na polovinu, no nevím, tím se snižuje bitová hloubka signálu, takže se zhoršuje, ale možná se tím příslušný výrobce dac jistí, aby win mixer úpravou signály nevyrobil clipping.
Jiná cesta je SPDIF, a to třeba i u interní zvukovky. Ty mají většinou vlastní driver, kde se dá nastavit, jakým způsobem se data mají přenášet na spdif, a výsledek je že v mixeru regulátor hlasitosti SPDIF je zašeděný a hlavní regilátory hlasitosti neovlivňují hlasitost výstupu přes spdif, lze je dát na 0. To je důkaz, že signál jde rovnou ze zvukovky v původní bitové hloubce do spdif.
Nemáme však ješte vyhráno. Alespoň u mé interní Realtek HD se v driveru ještě musí nastavit kmitočet výstupu 44,48,96,192 Khz podle momentálně přehrávaného materiálu. Pak teprve lze mluvit o minimálně ovlivněném digi. Jinak pokud třeba přehráváte ve foobaru nahrávku 24/96, ale z nějakého důvodu v driveru máte nastaveno 16/44, tak čip ve zvukovce toto automaticky downsampluje na tuto nastavenou kvalitu a naopak. Na to je třeba dát pozor.
Jako samozřejmost se jeví vypnout v mixeru všechny ostatní vstupy, aby se do přenášeného signálu nemíchaly. A přenos přes ASIO či Kernel streamin, podle toho, co zvukovka s příslušným driverem bude schopna.
Toto se týká Win XP, Visty nemám, tak nevím přesně, je to tam trošičku jinak.
Pochopitelně pokud propojím DAC s PC pomoci vodiče, může se do výstupního analogového signálu míchat různý bordel jak říká merhaut, mám s tím osobní zkušenost. Pokud je to optikou, tak ne, ovšem zase nastává otázka kvality těch optočlenů, v PC nemusí být nejlepší. Ideální asi bude ten koax s nějakým galvanickým oddělovačem, ovšem část toho bordelu se i přesto dostane. Takže nejspíše zvukovka s kvalitním optickým výstupem.
Moje současné řešení - PC s boardem Gigabyte P35 (nevím jistě) s interní zvukovkou Realtek HR, opto SPDIF, CA DacMagic, přehrávám 16/44 i 24/96. Možná by stálo za to lepší zvukovku, zatím to neřeším. Zkoušel jsem i NB přes USB, ale nešlo tam ASIO, jen Kernel streaming, nešlo 24/96. Takže pro mne o ničem, leda tak s jinou zvukovkou.
Notebook (Foobar) - zvukova karta ESI 24XL - DAC Audio Aero
Re: Notebook (Foobar) - zvukova karta ESI 24XL - DAC Audio Aero
Nemam bohuzel poslechove zkusenosti, ale mam to propojene SPDIF (75ohm konektory i kabel) z M-Audio Revolution (PCI zvukna) do DACu. Pouzivam ASIO, ale i tak lze regulovat hlasitost ve foobaru (ve windows mixeru ne) - nevim proc. Kernel Streaming take funguje (totozna vec s hlasitosti), ale v ASIO je vic nastavidel tak pouzivam to. V ovladacich od m-audio i v ASIO mam na vystupu 44, tak doufam ze to tak opravdu jde.
Nepozoruju zadne brumy ani ruseni, ale jak uz jsem napsal nemam poslechove zkusenosti, takze si nedovolim hodnotit hloubku nebo sed reprodukce...
Nepozoruju zadne brumy ani ruseni, ale jak uz jsem napsal nemam poslechove zkusenosti, takze si nedovolim hodnotit hloubku nebo sed reprodukce...
V tom foobaru jde regulovat hlasitost, předpokládám, že to přepočítává jen když není na max, jinak není proč přepočítávat. Foobar může (ale nemusí, dle zapnutých pluginů) dělat preprocesing signálu, a jedním z nich je ta hlasitost.
Takže v tom foobaru musí být regulátor na maximum. Leda že bych ho chtěl opravdu používat při poslechu u PC, ale i tak je lepší regulátor v zesilovači.
A ještě jedna zkušenost - v ASIO4ALL se nastavuje velikost bufferu, je vhodné nastavit co největší, jinak může při default nastavení docházet k výpadkům, když třeba zrovna disk nestíhá z důvodu zátěže jiným procesem.
Takže v tom foobaru musí být regulátor na maximum. Leda že bych ho chtěl opravdu používat při poslechu u PC, ale i tak je lepší regulátor v zesilovači.
A ještě jedna zkušenost - v ASIO4ALL se nastavuje velikost bufferu, je vhodné nastavit co největší, jinak může při default nastavení docházet k výpadkům, když třeba zrovna disk nestíhá z důvodu zátěže jiným procesem.
Takže doporučuješ SD/PDIF na základní desce a Cambridge Audio DAC Magic? Super, dík moc Nebo další nápady od ostatních nadšenců? Tvoje varianta se mi líbí už taky z toho hlediska, že člověka tolik nevysaje z peněz
- olympus720
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Je zajímavé si po cca 8 letech přečíst diskuzi PC audio pionýrů, keří začali používat PC jako transport do hifi zesilovačů a názory jejich oponentů. Je vidět, jak se doba posunula.