Mini test Wadia 321 vs. RME ADI-2 DAC vs. Pro-ject Pre Box S2 Digital
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Mini test Wadia 321 vs. RME ADI-2 DAC vs. Pro-ject Pre Box S2 Digital
Včera se při jedné z hifinávštěv u mě doma naskytla příležitost udělat přímé srovnání třech D/A převodníků úplně odlišných cenových (a teoreticky i kvalitativních) kategorií. Přišlo mi to, především tedy výsledek, natolik zajímavý, že o tom napíšu pár slov. S chutí do toho. Poslouchali jsme různé žánry hudby, hlavně akustické věci, které hodně odhalí. Mojí sestavu a hlavně repro nikdo nezná, takže zbytečné vypisovat (navíc je v profilu). Snad jen zmíním, že rozlišení je opravdu vysoké. Srovnávaly se tyto převodníky:
Pro-ject Pre Box S2 Digital v ceně 9 190,- + napájení Ifi Ipower v ceně 1 274,-
RME ADI-2 DAC v ceně 25 490,-
Wadia 321 v ceně 97 990,- (již se nevyrábí, je na trhu nástupce)
Při poslechu nejlacinějšího Pro-jectu zdánlivě v hudbě nic nechybí. Dynamika je vysoká, jsou slyšet jemné detaily a prostorová scéna jde pěkně do hloubky. Všechna pásma jsou bohatá, bas šťavnatý a zároveň precizně pevný. Často nechápu jak je to možné za tak málo peněz.
O to větší naděje jsem vkládal do převodníku RME, který je v současné době ve světě i u nás velmi oblíbený a všeobecně propagovaný. Zde na fóru např. diskutérem Kychtax. Díky mnoha pozitivním ohlasům jsem sám uvažoval o jeho koupi. Očekával jsem bombu, které naneštěstí nevybouchla. Po zapojení a nastavení ASIO výstupu v PC se mi od začátku jevil zvuk jako podvyživený a dosti nudící. Samozřejmě jsem si ihned vzpomněl na recenze hovořící o velmi neutrálním zvuku, který je předán sestavě přesně tak jak bylo zamýšleno hudebníky. Bohužel s tímto souhlasit nemůžu. Basů je zkrátka nepřirozeně málo. Project má basy úplně stejně pevné, jen prostě mají i hmotu a jdou hluboko. Středy a výšky jsou však precizní a mají velmi dobré rozlišení. Těžko říct, jestli měly vyšší rozlišení než než Pro-ject, jestli ano, ne o mnoho. Spíš trochu jinou barvu. Prostorové podání je opět trochu jiné, ale těžko hodnotit, musel bych více naposlouchat. Filtr byl nastaven doporučovaný SD Sharp, zde by problém být neměl. Žádné EQ ani jiné věci nebyly použity. Určitě jde o analytický přístroj v tom pravém slova smyslu.
Poslední na řadu přišla Wadia. Zde jsem absolutně nevěděl, co čekat. Nikdo o tom nemluví, protože to nikdo nemá (protože na to nikdo nemá). Dobré, ale zmínit, že jde o model z roku 2014 a jak víme, v oblasti digitálu je taková doba trochu věčnost. Ale ještě ne zase taková, abychom jí nemohli vzít do srovnání. Zde bylo vše tak jak bych si představoval. Zajímavé je, že charakter zvuku byl opravdu takřka totožný s o mnoho lacinějším Pro-jectem. Jen bylo vše vycizelovanější. Vše ještě o kousek pevnější, ještě více drajvu i detailu. Zkrátka bylo z pomyslného citronu vymáčknuto o kousek více šťávy. Ale ne 10x víc šťávy jak by napověděla cena, jen o kousek. Každopádně se mi Wadia moc líbila. Jo abych nepsal jen za sebe, velice podobné dojmy z celého srovnání měl i můj včerejší host, majitel Wadie.
Test rozhodně nebyl slepý, velice dobře jsme věděli co hraje. Ale přepojení usb a signálových kabelů bylo rychlé a přepojovali jsme převodníky mezi sebou často vždy se stejnými dojmy ze změny. za zmínku stojí, že srovnání RME a Pro-ject byl přítomen i nehifista, který problematice vůbec nerozumí. Přišel při poslechu RME a pak říkal, že se mu to zdá nevyrovnané. Přepojil jsem na Project a hned prý to bylo ono. Nechci z jednoho malého srovnání vyvozovat nějaké obecné závěry, jen snad, že malý Pro-ject je mimořádně povedený. Ale pozor, hraje tak dobře jak hraje jen s lepším napájením. Rozhodně nestačí usb kabel nebo dodávaný zdroj. Naproti tomu RME hrála po přepojení na ifi ipower 12V de-fakto stále stejně. Nějaké zanedbatelné rozdíly by se našly, ale nic co by stálo za hlubší rozpitvávání. RME je tedy určitě lépe konstrukčně provedena po stránce napájení když na něj není tak citlivá. Wadia má zdroj v krabici dostatečně nekompromisní, tam není co řešit ani nejde nic měnit a zkoušet.
Pro-ject jsem zaslal majiteli RME na porovnání, tak třeba bude pokračování s úplně opačnými dojmy
Pro-ject Pre Box S2 Digital v ceně 9 190,- + napájení Ifi Ipower v ceně 1 274,-
RME ADI-2 DAC v ceně 25 490,-
Wadia 321 v ceně 97 990,- (již se nevyrábí, je na trhu nástupce)
Při poslechu nejlacinějšího Pro-jectu zdánlivě v hudbě nic nechybí. Dynamika je vysoká, jsou slyšet jemné detaily a prostorová scéna jde pěkně do hloubky. Všechna pásma jsou bohatá, bas šťavnatý a zároveň precizně pevný. Často nechápu jak je to možné za tak málo peněz.
O to větší naděje jsem vkládal do převodníku RME, který je v současné době ve světě i u nás velmi oblíbený a všeobecně propagovaný. Zde na fóru např. diskutérem Kychtax. Díky mnoha pozitivním ohlasům jsem sám uvažoval o jeho koupi. Očekával jsem bombu, které naneštěstí nevybouchla. Po zapojení a nastavení ASIO výstupu v PC se mi od začátku jevil zvuk jako podvyživený a dosti nudící. Samozřejmě jsem si ihned vzpomněl na recenze hovořící o velmi neutrálním zvuku, který je předán sestavě přesně tak jak bylo zamýšleno hudebníky. Bohužel s tímto souhlasit nemůžu. Basů je zkrátka nepřirozeně málo. Project má basy úplně stejně pevné, jen prostě mají i hmotu a jdou hluboko. Středy a výšky jsou však precizní a mají velmi dobré rozlišení. Těžko říct, jestli měly vyšší rozlišení než než Pro-ject, jestli ano, ne o mnoho. Spíš trochu jinou barvu. Prostorové podání je opět trochu jiné, ale těžko hodnotit, musel bych více naposlouchat. Filtr byl nastaven doporučovaný SD Sharp, zde by problém být neměl. Žádné EQ ani jiné věci nebyly použity. Určitě jde o analytický přístroj v tom pravém slova smyslu.
Poslední na řadu přišla Wadia. Zde jsem absolutně nevěděl, co čekat. Nikdo o tom nemluví, protože to nikdo nemá (protože na to nikdo nemá). Dobré, ale zmínit, že jde o model z roku 2014 a jak víme, v oblasti digitálu je taková doba trochu věčnost. Ale ještě ne zase taková, abychom jí nemohli vzít do srovnání. Zde bylo vše tak jak bych si představoval. Zajímavé je, že charakter zvuku byl opravdu takřka totožný s o mnoho lacinějším Pro-jectem. Jen bylo vše vycizelovanější. Vše ještě o kousek pevnější, ještě více drajvu i detailu. Zkrátka bylo z pomyslného citronu vymáčknuto o kousek více šťávy. Ale ne 10x víc šťávy jak by napověděla cena, jen o kousek. Každopádně se mi Wadia moc líbila. Jo abych nepsal jen za sebe, velice podobné dojmy z celého srovnání měl i můj včerejší host, majitel Wadie.
Test rozhodně nebyl slepý, velice dobře jsme věděli co hraje. Ale přepojení usb a signálových kabelů bylo rychlé a přepojovali jsme převodníky mezi sebou často vždy se stejnými dojmy ze změny. za zmínku stojí, že srovnání RME a Pro-ject byl přítomen i nehifista, který problematice vůbec nerozumí. Přišel při poslechu RME a pak říkal, že se mu to zdá nevyrovnané. Přepojil jsem na Project a hned prý to bylo ono. Nechci z jednoho malého srovnání vyvozovat nějaké obecné závěry, jen snad, že malý Pro-ject je mimořádně povedený. Ale pozor, hraje tak dobře jak hraje jen s lepším napájením. Rozhodně nestačí usb kabel nebo dodávaný zdroj. Naproti tomu RME hrála po přepojení na ifi ipower 12V de-fakto stále stejně. Nějaké zanedbatelné rozdíly by se našly, ale nic co by stálo za hlubší rozpitvávání. RME je tedy určitě lépe konstrukčně provedena po stránce napájení když na něj není tak citlivá. Wadia má zdroj v krabici dostatečně nekompromisní, tam není co řešit ani nejde nic měnit a zkoušet.
Pro-ject jsem zaslal majiteli RME na porovnání, tak třeba bude pokračování s úplně opačnými dojmy
Naposledy upravil(a) Kocmeister dne 16 črc 2018 11:55, celkem upraveno 2 x.
kabelguru.cz
Re: Mini test Wadia 321 vs. RME ADI-2 DAC vs. Pro-ject Pre Box S2 Digital
mali ste pri posluchu jednolivych prevodnikov skalibrovanu hlasitost pomocou testovacieho signalu a AC (mili-)voltmetra?
Je totiz kludne mozne, ze najlepsi prevodnik hral o chlp hlasnejsie nez tie ine...
Je totiz kludne mozne, ze najlepsi prevodnik hral o chlp hlasnejsie nez tie ine...
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Samozřejmě neměli, zkalibrováno nebylo vůbec nic. Trik "hlasitější je lepší" však známe oba a o tom to fakt nebylo...
kabelguru.cz
OK, a co napr. take FIR filtre? Ako boli nastavene jednotlive prevodniky?
Vyzkoušej DAC Topping D-50, který za referenci považuje majitel nejlépe měřicích beden na světě z Brna
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Miero: SD Sharp u RME, Fast Roloff u Projectu, Wadia bez možnosti vybrat filtr.
Jiri: ano, tuhle referenci bych si po výživné diskuzi vedle klidně i poslechl
Jiri: ano, tuhle referenci bych si po výživné diskuzi vedle klidně i poslechl
kabelguru.cz
Mám podobné, osobní zkušenosti, cenový rozdíl propastný, rozdíly téměř nepostřehnutelné.Od určité cenové kategorie, to prostě hraje všechno skvěle, nemá cenu omlouvat to různými nastaveními, dráty a podobně.
Ahoj Tome.
Bylo by dobre uvest, ze na na ten PJ doma hrajes a mas na nej svym zpusobem vyhovujici/sladenou sestavu. Neni to tak?
Jinak ja chvalim kudy chodim i PJ. Za ty penize nejlepsi vec.
Bylo by dobre uvest, ze na na ten PJ doma hrajes a mas na nej svym zpusobem vyhovujici/sladenou sestavu. Neni to tak?
Jinak ja chvalim kudy chodim i PJ. Za ty penize nejlepsi vec.
Naposledy upravil(a) kychtax dne 16 črc 2018 13:09, celkem upraveno 1 x.
U RME si myslím,že dynamiku taky ovlivňuje hardwarová výstupní uroveň (to je to dBu,není to hlasitost)
Jakou jste měli nastavenou ?
Jakou jste měli nastavenou ?
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Tomáš: Ano, přesně tohle by mohl být opravdu kámen úrazu! Trochu jsme to řešili s majitelem převodníku, ale také si nebyl jistý jak je to správně. Tato hardwarová hlasitost byla údajně -7dBu. Když tak prosím napiš nějaké doporučené (co možná nejlepší) nastavení.
Kychtax: ano myslel jsem, že to z textu tak nějak vyplývá. Ano mám ho doma.
Kychtax: ano myslel jsem, že to z textu tak nějak vyplývá. Ano mám ho doma.
kabelguru.cz
Áno, od určitého levelu už dnes hrá digitál celkom super ... ale každý ten prevodníček má trochu iný "zvukový charakter"
... inak vyzerá to tak, že ten Topping D-50 je v podstate iba vykuchaný Pre Box S2 Digital bez "optimal transient" filtra, MQA a sluchátkového výstupu
... to nastavenie dBu určite nemá nič s dynamikou ako takou
S RCA to ma najlepsie parametre pri max. urovni. So XLR az na tu najnizsiu je to jedno.
Zdroj: http://www.sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm
Zdroj: https://www.rme-audio.de/en/products/adi_2-dac.phpXLR
• Output level switchable +19 dBu, +13 dBu, +7 dBu, +1 dBu @ 0 dBFS
• Signal to Noise ratio (SNR) @ +7/+13/+19 dBu: 117 dB RMS unweighted, 120 dBA
• Signal to Noise ratio (SNR) @ +1 dBu: 115,4 dB RMS unweighted, 118,9 dBA
Chinch
As output XLR, but:
• Output level 6 dB lower than XLR (-5 dBu to +13 dBu @ 0 dBFS)
• Signal to Noise ratio (SNR) @ +13 dBu: 117 dB RMS unweighted, 120 dBA
• Signal to Noise ratio (SNR) @ +1/+7 dBu: 114/116 dB RMS unweighted, 117/119 dBA
• Signal to Noise ratio (SNR) @ -5 dBu: 109 dB RMS unweighted, 113 dBA
Zdroj: http://www.sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm
Stránka 60 z manuálu:
Pro-ject Pre Box S2 uvadza 2,05 Veff co je 8.45dBu.
Rychle z mobilu. Uroven byla +1dBu, volume -1dB. Takze malo. V manualu jsem uz vcera nasel vse potrebne takze to zvednu. Plus je vhodne zapnout DSD direct cimz se premosti digi rizeni hlasitosti a funguje jen prepinai dBu skokove. Ve stredu vyzkousim a porovnam s Projectem.