Master clock

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Master clock

Příspěvek od Maxpower »

Zajímala by mě vaše zkušenost s externími master clock. Používá je někdo k synchronizaci DAC, DDC případně streamer?

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Master clock

Příspěvek od Fidji99 »

Ja som robil v minulosti nejake pokusy [faza "viac digi krabiciek, viac adidas"] Potom som sa porozpraval s profikom, co tomu rozumie a vykaslal som sa na to.

a) ak mas trochu pricetny DAC a hras z USB tak ti to je nanic
b) ak mas pricetny transport a ides cez SPDIF/AES do DAC cez Master/Slave nastavenie - plati a)
c) viem si predstavit relativne komplikovanu digitalnu vetvu - streamer - DSP - DAC + CD/SACD transport, kde by to teoreticky mohlo mat zmysel, popripade nejaka uletena multikanalova instalacia typu - SACD transport - DSD DAC- Trinnov altitude a 12 externych stereo DAC [to sa fakt da]

d) tie samotne hodiny - uz aj v DAC strednej triedy zvyknu byt pomerne dobre, na to aby si sa kvalitou hodin posunul,. to sa uz hybes v cenovej relacii DAC typu DSC a podobnych. Jitter uz dnes nezvykne byt problem.

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

Docela mě zaujala diskuze, kde pouze po připojení trochu kvalitních OXCO (-115dB/Hz, 800 USD Alliexpres) a to jen do DAC, který má Accusillicon 98/90 došlo ke zpřesnění zvuku. Teoreticky by měly být používány stále interní hodiny, které pak berou jako referenci ext. OXCO. Našel jsem opět dva tábory 1. nesmysl, tak malý jitter už od 90. let, že to nemá smysl řešit. 2. Snižuje Jitter, zvyšuje přesnost, zní lépe.
Sám jsem nechal vyměnit staré oscilátory (úplný základ TXCO) za Accusillicon 98/90 a rozdíl je opravdu hodně velký ve prospěch nových.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Není mi jasné, co a proč chcete.
Master clock má smysl tehdy, když máte 1) zdroj hodin a 2) příjemce těch hodin. Máte něco z toho? Co to je konkrétně?
Obecně se to používá spíše v profi praxi pro synchronizaci více digitálních zařízeni, které většinou dodávají paralelně svá digidata do jednoho cíle, třeba digitálního mixu.
Doma asi neposloucháte 2 či více zdrojů najednou. Buď to nebo to.
Pokud máte zařízení, které je schopno přijímat wordclock, je pravděpodobné, že už máte dostatečně kvalitní i s kvalitními vlastními hodinami. Musel by jste mít zdroj hodin výrazně lepší.
Některá zařízení, třeba RME, jsou schopna opt. i koax SPDIF samy snižit významně jitter vstupního signálu pokud není ideální.
Master clock se řeší pro konkrétní situace, takže musíte konkrétně uvést jaký přístroj by jste chtěl propojit s jakým. Obecné zkušenosti jsou může to pomoci, nemusí, ale taky může uškodit.

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

Děkuji audafreak - To je mi všechno jasné, ale jak jsem zmínil - jsou DACy, které mají 10Mhz master clock input. Setkal jsem se s rozšířeným názorem, že pokud do takového DACu připojím Master clock např. https://www.beatechnik.com/lhy-audio-ock-2, dojde k velkém zpřesnění, zřejmě ke snížení jitteru. Dočetl jsem se, že jsme schopni vnímat jitter zhruba od 2 ns. Tady by mělo dojít ke zlepšení v řádu us. Tak se ptám jestli to někdo zkoušel a s jakým výsledkem to je vše...

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Ja som skusal - ziadny zazrak hodny 6.000 eur sa nekonal.

Ak ti vadi nieco na zvuku DAC - jitter to pravdepodobne nebude, a ak ano, tak ten DAC musi byt dost zly co sa tyka parametrov. R2R dacy zvyknu mavat zvyseny jitter, ale to je samotnym principom konstrukcie.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Kdysi dávno jsem zkoušel externí hodiny na interní zvukovce ESI a pomohlo to. Ale to bylo dávno a velmi levný produkt. Dnes jsme už technologicky jinde.
A hlavně záleží co je zdroj. SPDIF? USB? To jste pořád nenapsal.

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

Díky za vaše zkušenosti. já jsem se zvukem velmi spokojen, jen mě zajímal váš názor a pohled na věc.

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

Moje cesta je PC-DDC DI-20HE-I2S- Audio-GD He7s

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Maxpower píše:
16 pro 2022 12:09
Díky za vaše zkušenosti. já jsem se zvukem velmi spokojen, jen mě zajímal váš názor a pohled na věc.
Jednym slovom "audioneuroza" *2thumbsup*

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Jaky ma smysl ten DI-20HE mezi PC a HE7 DACem? To ten HE7 ma tak blby USB vstup?

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Používám Topping U90 usb bridge pro konverzi usb z počítače na AES/EBU do mini DSP.Také má vlastní hodiny
Obrázek
Obrázek

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

Yiakubou píše:
16 pro 2022 16:09
Jaky ma smysl ten DI-20HE mezi PC a HE7 DACem? To ten HE7 ma tak blby USB vstup?
Jo má, přece jen je to 5 let starý DAC. Porovnával jsem s Casea Aquila (stojí necelou polovinu) a rozdíl obrovský ve prospěch DI-20HE.

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

Fidji99 píše:
16 pro 2022 16:00
Maxpower píše:
16 pro 2022 12:09
Jednym slovom "audioneuroza" *2thumbsup*
*2thumbsup*

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

Tomáš píše:
16 pro 2022 17:14
Používám Topping U90 usb bridge pro konverzi usb z počítače na AES/EBU do mini DSP.Také má vlastní hodiny
Obrázek
Obrázek
Vypadá dobře! Možná by stálo vyměnit za Accusilicon 98/90, u mě v DAC to pomohlo neskutečně. Ani to nevypadá na první pohled moc složitě, na fotkách mi to přišlo, že jsou v paticích.

Odpovědět