lineární zdroj místo spínaného u sat. rec. Vu+Solo 4K

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
lachim
Kontaktovat uživatele:

lineární zdroj místo spínaného u sat. rec. Vu+Solo 4K

Příspěvek od lachim »

konečně se objevil satelitní přijímač s externím napáječem.
Vu+Solo 4K. výroba Korea.
údajně nejlepší sat receiver na dnešním trhu. full hd+4k. Jihokorejec za Kč cca.12.000.
http://www.parabola.cz/clanky/5694/vu-p ... -prichazi/

s kolegou Pytlem jsme se rozhodli vyzkoušet výměnu spínaného zdroje za lineární.
vzali jsme
- originální, spínaný za bratru 4 USD z krabice
- lineární, laboratorní Voltcraft FPS 1136 ( 2.200 Kč)
http://www.conrad.cz/laboratorni-zdroj- ... w.k1196090
- lineární, audio-hifi Pro-ject Power Box Rs Uni (11.000 Kč)
http://www.box-designs.com/main.php?pro ... ne&lang=en
drobná úprava na 12v/5A

1. S originálním, spínaným zdrojem - obraz/zvuk:
obraz: přepálený, podivný. famózní černá. větší ostrost. žádné artefakty. je znát výkon procesoru.
zelená jak z animace,všeho nějak moc. pleťovky přepudrované, jako slušné LCD... jedním slovem propadák.
8 let starý Dreambox dm8000 moderního Korejce porazil "na hlavu" okamžitě.
zvuk: jasný, ostrý, kapku ukřičený. ze starého Dreamboxu se to poslouchalo mnohem přirozeněji.
se spínaným zdrojem jsme s Pytlem zapojili zpět s úlevou stařičký Dreambox.
Ten má svůj spínaný zdroj uvnitř. Nelze vyměnit.

2. Linerání zdroj Voltcraft.
obraz: karta se obrátila. Dreambox byl poražen "na hlavu". najednou je vše přirozené, příjemné. a přesto ostré, plastické... paráda. černá je úchvatná!
stařičký Dreambox proti modernímu Korejci ukazuje jakoby "v mlze". tak nějak.... jako cd versus sacd.
zvuk z KOrejce též lepší než z Dreamboxu. nebo srovnatelný. již to nekřičí. má to hladkost a pohodu.
spínaný zdroj do DK prostě nepatří!!
Dreambox balíme tedy do krabice. Korejec + lineární zdroj... rozhodně zůstává. navíc si pouštíme 6 kanálů ve 4k.
projektor Sim2 ukazuje konečně co všechno dokáže promítnout na pevné plátno! Pytel hýká nadšením.
s námi spoluhodnotící "kinař" mající doma nový projektor 4k pláče a nadává. požaduje od Pytla okamžitou výměnu zdroje u svého satelit. receiveru též za lineární.
(nabízí okamžitou návštěvu bankomatu)

3. Pro-ject Power Box RS Uni
Uf Uf Uf.
To není možné.
Tak to je nářež.
Neskutečný obraz. neuvěřitelné zlepšení zvuku.
Výměnou za lineární zdroj RS Uni way od Pro-Jectů ... z Korejce se stal úplně jiný přístroj. High-endový receiver.
neskutečně nádherný obraz. úplně jiné podání zvuku. něco tak perfektního jsem ještě ze satelitu neviděl!!
Marťan v HD musím vidět znovu. jako když si koupíte jiné, výrazně lepší bedny a všechny svá SACD musíte slyšet znovu.
mám stejný pocit.

rozdíl mezi originálním, spínaným a linerárním Voltcrfatem není zdaleka tak výrazný jako mezi lineárem od Voltcraftů a lineárem od Pro-jectů.
Co je v tom Pro-jectu tak výrazně lepšího, prosím??
Doslova zírám. Vážně jsem takový obraz/ zvuk/ze satelitu ještě nikdy nikde neviděl/neslyšel.
Pokud máte někdo možnost výměny spínaného zdroje za lineární... oakmžitě do toho!!
*hura*

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: lineární zdroj místo spínaného u sat. rec. Vu+Solo 4K

Příspěvek od Jarda69 »

No jo, no ;)

The linear power supply used in the Power Box RS consists of a massive toroidal transformer with shielding between primary and secondary winding, which acts as an isolating transformer and avoids penetration of interferences from mains into the audio component. The power supply features secondary voltage rectification with precise regulation and high filtration capacity (10,000 µF). It uses low-ESR capacitors and low-noise components with surge protection.

Na druhou stranu, uvnitř budou další spínané zdroje.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Zkuste napájení z akumulátoru *thumbs up* Nejspíš se něco courá po drátech.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Ano ta výměna originál spínaný zdroj za lineární je okamžitě zřetelná jak v obraze tak i u zvuku. A když Lachim naladí z Astry 4K tak to je lahůdka k pokoukání.

Co se týče obrazu a zvuku ze zdroje ProJect , neviděl jsem na vlastní oči , ale Lachimovi věřím , že tam zlepšení určitě nastalo. Včera večer jsem mu dělal kabely a před půlnocí volal nadšený.

Co se týče ProJectu tak tam má kvalitní kondíky, vhodný trafo a hlavně v krásné krabičce -- ten Voltcraft je regulovatelný laboratorní kvalitní zdroj, ale trochu bruči trafo a hlavně pro hifi a DK nevzhledný obal.

Ze zkušenosti a praxe vím když se např. u Stream Boxu ProJect původní spínaný zdroj nahradí lineárním -- zlepšení zvuku ve všech parametrech -- ) několik hifistů ze zdejší komunity má také tyto zkušenosti, vím minimálně o šesti ) , co se týče gramofonů, atd....

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Je mi jasny, ze se do mne zase pustite, ze jsem nevidel, neslysel .. ale jak muze vymena zdroje ovlivnit prijem DIGITALNIHO vysilani a jeho prenos pres HDMI do TV ?! Navic jak pisete, ze jsou jine barvy, kontrast atd.

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

bh69 píše:Je mi jasny, ze se do mne zase pustite, ze jsem nevidel, neslysel .. ale jak muze vymena zdroje ovlivnit prijem DIGITALNIHO vysilani a jeho prenos pres HDMI do TV ?! Navic jak pisete, ze jsou jine barvy, kontrast atd.
Sám si si dal odpoved. :)

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

jimmi píše:
bh69 píše:Je mi jasny, ze se do mne zase pustite, ze jsem nevidel, neslysel .. ale jak muze vymena zdroje ovlivnit prijem DIGITALNIHO vysilani a jeho prenos pres HDMI do TV ?! Navic jak pisete, ze jsou jine barvy, kontrast atd.
Sám si si dal odpoved. :)
to neni odpoved, ale jen tvoje zbytecna (i kdyz mnou ocekavana) reakce bez informacni hodnoty ...

zeptam se teda uplne jasne - jak muze vymena zdroje ovlivnit DIGITALNI DATA prenasena z prijimace po HDMI do TV ? Jednotlive prijimace se samozrejme lisi, protoze maji jine algoritmy zpracovani signalu (upsampling), ale vymena zdroje urcite nemuze zmenit barvy nebo kontrast obrazu !

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

bh69 to nemáš iného na práci len všade všetko chcieť teoreticky vysvetlovať a provokačne písať?

Začni si kludne a vysvetluj debatu prečo napríklad Banán chutí inak nezrelý, dozretý,prezretý.Každý ho oblubuje iný a nakoniec ked hlbšie budeš hladať zistíš že aj tak 99,99% ich má horšiu chuť ako tá odroda čo tu bola dávnejšie.http://www.pluska.sk/spravy/ekonomika/b ... iznut.html

Digitál je "drsnejší, chladnejší " oproti analogu ten sa javí na ucho a oko prirodzenejšie , prijemnejšie. Vplyv rušenia a kvalitnejších sučiastok sa tiež prejaví.

Keby Pro-ject Power Box RS Uni stál 120 Kč tak to nebudeš riešiť , lebo aj to má vplyv na posluch. :)
Naposledy upravil(a) jimmi dne 01 říj 2016 10:21, celkem upraveno 2 x.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Při testu jsme byli čtyři a každý viděl a slyšel tu změnu.

bh69 : mohu ti předvést na své sestavě změnu zvuku při výměně spínaného zdroje za lineární -- uslyšíš sám.

Vím , že i Boxer který je kabeloskeptik a nějakým upgradům nevěří -- má u svého streamu lineární zdroj a hovořil o posunu ve zvuku.

Bohužel hodně hifistů , konstruktéru nenapíši pravdu a mlží , co slyšeli a jaké mají zkušenosti ( nedávno jeden uznávaný konstruktér -- při testu zahořeného kabelu a nově zkompletovaného, slyšel rozdíl, ale z principu dodal, ať si na to přijdou hifisti samy ),..............

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Někdy stačí málo a kvalita obrazu se změní...

https://youtu.be/okCvvHNpr4U?t=1265

jirie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirie »

Velmi hezky popsáno.
Už před lety mi p.Kalina z KAS Audio na můj dotaz o nutnosti používat externí napájecí zdroj odpověděl, ze právě digitální zařízení jsou obzvláště citlivé na nekvalitní napájení a různá znečištění.
Škoda, že se ProJect nedá takto jednoduše připojit k jiným přístrojům :cry:

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Power Box RS Uni byl pro Lachima speciálně upraven. Standardně to má výstup 20 V, Lachimovo zařízení vyžadovalo 12V. Uvnitř je síťový filtr, pak toroid se stíněním mezi vinutími. To funguje jako oddělovací trafo, za usměrňovačem je LT1085 a BD902. Největší přínos ve zvuku má masivní krabice a především 10mm silný čelní panel :-)

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

bh69
1. může. a basta.
:-) koukali jsme na to opakovaně. nějakých 5-6 hodin určitě. fakt zbytečné o této fatální změně polemizovat.
2. je přeci jasné, že kvalita napájení má vliv na každé zařízení. zda to z něj jde dál po hdmi s tím přeci nemá nic společného.
bordel v síti "zaprasí" jak obvody v cdp, tak phono, preamp... logicky i "zprasí" zpracování signálu v satelit. receiver, ne?
a kdybys viděl, když ještě vypojím ten lineární zdroj pro-ject RS z pračky proudu a strčím napájecí kábl do normální "fáze" ve zdi.
to bys teprve nechápal.
:-)
doporučuji vždy každému si vše sám vyzkoušet.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

jirie
díky.
už někdy před 13-14 ti roky jsme testovali externí napájecí zdroj k sacd přehrávači.
promítaný obraz na plátně bych tak-nějak přiroval k sacd ve zvuku. tam také slyšíš každý "kábl".
v obraze je "vidět" i ceraball pod projektorem. (a to zde nechci rozjíždět nějaký "ohňo-boj")
:-)

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Pytel píše:Vím , že i Boxer který je kabeloskeptik a nějakým upgradům nevěří -- má u svého streamu lineární zdroj a hovořil o posunu ve zvuku
u toho streameru je ale analogova vystupni cast ... Satelitni prijimac je linuxovy pocitac s HDMI vystupem - pokud by mela mit zmena napajeciho zdroje na obraz vliv, znamenalo by to, že jsou pro kazdy zdroj jina data na HDMI vystupu ?! Miliony pocitacu behaji s obycejnymi spinanymi zdroji a zadny vliv na jejich praci to samozrejme nema, tak proc by to tady melo mit ?

A navic, i kdyby se ruseni nejakym zpusobem promitlo primo do prenasenych dat, tak by se jednalo o nahodne zmeny, ktere by se tezko projevily jako popisovana zmena kontrastu nebo jedovata zelena barva - tak "chytre" zadne ruseni neni ...

Ja nechci nic za kazdou cenu zpochybnovat ani nikoho obvinovat, ze si vymysli, tak to neberte osobne, ale proste se mi to zda tezko technicky zduvodnitelny ... A vic uz k tomu diskutovat nebudu.

Odpovědět