Kvalita coax. výstupu na BD playeru
Kvalita coax. výstupu na BD playeru
Jak je to s využítím externího DAC pro coax. výstup z BD přehrávače pro HiRes audio?
Četl jsem, že tento coax. je pro BD limitován do 48 kHz. Některá DVD -A jedou do 96kHz, jiná až do 192, podle kvality, ale BD audio jen 48kHz.
Zdá se, že by to mohla být nějaká ochrana, která je přímo na nosiči.
Je ten rozdíl v převzorkovací frekvenci vůbec rozlišitelný?
Je to asi podobné jako u SACD playerů. Tam také nelze z digitálního výstupu dostat HiRes.
Četl jsem, že tento coax. je pro BD limitován do 48 kHz. Některá DVD -A jedou do 96kHz, jiná až do 192, podle kvality, ale BD audio jen 48kHz.
Zdá se, že by to mohla být nějaká ochrana, která je přímo na nosiči.
Je ten rozdíl v převzorkovací frekvenci vůbec rozlišitelný?
Je to asi podobné jako u SACD playerů. Tam také nelze z digitálního výstupu dostat HiRes.
Re: Kvalita coax. výstupu na BD playeru
Toto je hodně zajímavý dotaz, dovolím si taky přidat 1 dotaz. Předpokládám, že nebudu offtopic, protože se týká tohoto problému.
Takže, pokud mám z koax výstup až 192,a pošlu po ním soubory .dsf do převodníku, dokáže to převodník přehrát? Případně jaký musí mít ten převodník "parametry", aby to uměl ? Stačí, když má 192/24,nebo je to úplně něco jiného?
Takže, pokud mám z koax výstup až 192,a pošlu po ním soubory .dsf do převodníku, dokáže to převodník přehrát? Případně jaký musí mít ten převodník "parametry", aby to uměl ? Stačí, když má 192/24,nebo je to úplně něco jiného?
SPDIF připouští největší vz. frekvenci 48 kHz http://www.epanorama.net/documents/audio/spdif.html
Když bude na SPDIF vstupu převodníku FPGA a nikoliv staré řešení postaveno na DIR9001, WM8805, DF1706, může podporovat i vyšší frekvence.
viz např.
Coaxial mode: 44.1kHz - 192kHz /24Bit
http://www.audio-gd.com/Master/Singular ... _Specs.htm
Každopádně u mně hraji přes SPDIF až do 96kHz. Vyzkoušeno. Z PC.
Coaxial and Optical mode: 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz, 96kHz
http://www.audio-gd.com/Pro/dac/DAC1911 ... _Specs.htm
Ale nejlepší by to bylo s daným přehrávačem vyzkoušet.. u toho dsf nevím.
viz např.
Coaxial mode: 44.1kHz - 192kHz /24Bit
http://www.audio-gd.com/Master/Singular ... _Specs.htm
Každopádně u mně hraji přes SPDIF až do 96kHz. Vyzkoušeno. Z PC.
Coaxial and Optical mode: 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz, 96kHz
http://www.audio-gd.com/Pro/dac/DAC1911 ... _Specs.htm
Ale nejlepší by to bylo s daným přehrávačem vyzkoušet.. u toho dsf nevím.
jirie
To záleží co sis koupil, je tak i tak.
Nedávno jsem kupoval takový kolotoč ( TEAC TN-570 ) pro manželku na ten její popík a ten má v sobě jak phono předzes, tak i DAC a jede to ven kromě analogové klasiky, po USB 24/48 a po optice až 24/192 a funguje to - odzkoušeno.
Kvalitní BD přehrávače to hrnou ven jako bistream ( např. ten DSF ) přes HDMI v Hi-resu a to včetně mch. U kvalitnějších přístrojů to mají např. přes Denon-link, HS-link a podobně.
To záleží co sis koupil, je tak i tak.
Nedávno jsem kupoval takový kolotoč ( TEAC TN-570 ) pro manželku na ten její popík a ten má v sobě jak phono předzes, tak i DAC a jede to ven kromě analogové klasiky, po USB 24/48 a po optice až 24/192 a funguje to - odzkoušeno.
Kvalitní BD přehrávače to hrnou ven jako bistream ( např. ten DSF ) přes HDMI v Hi-resu a to včetně mch. U kvalitnějších přístrojů to mají např. přes Denon-link, HS-link a podobně.
jirie
Ještě poznámka - musí toto zvládat i kabel. Ten můj příklad s tím kolotočem: 10 let stará optika sice od Monster cable jen 96 kHz a rok starý Audioquest Skořice 192 kHz.
Ještě poznámka - musí toto zvládat i kabel. Ten můj příklad s tím kolotočem: 10 let stará optika sice od Monster cable jen 96 kHz a rok starý Audioquest Skořice 192 kHz.
Tak dnes vyzkoušeno:
Cambridge A. 752BD propojen koaxem vyrobeným panem Kabelguru (Supra ) s DAC 1 od CustomWorks .
Vloženo DVD-A YES- Close to the edge 24/96 bez problémů potom DVD-A Alan Parsons project - I robot 24/192 indikace opět vpořádku.
Ale BD David Gilmour Live at Pompeii 24/96 a na DAC bohužel jen 48kHz.
A to je právě ten můj problém. Sebekvalitnější BD signál mi z přehrávače nevyleze jinak než v tomto převzorkování
Obávám se, že kabelem to rozhodně není.
Cambridge A. 752BD propojen koaxem vyrobeným panem Kabelguru (Supra ) s DAC 1 od CustomWorks .
Vloženo DVD-A YES- Close to the edge 24/96 bez problémů potom DVD-A Alan Parsons project - I robot 24/192 indikace opět vpořádku.
Ale BD David Gilmour Live at Pompeii 24/96 a na DAC bohužel jen 48kHz.
A to je právě ten můj problém. Sebekvalitnější BD signál mi z přehrávače nevyleze jinak než v tomto převzorkování
Obávám se, že kabelem to rozhodně není.
Ty chlape,
nemáš ty první dvě "jen" ve stereu a ty Pompee v mch ?
nemáš ty první dvě "jen" ve stereu a ty Pompee v mch ?
Samozřejmě jsme před pokusem nastavili audio setup 2.0 PCM stereo
Nečetl jsem ani zdaleka celej manual k tomu CA 752BD, ale co jsem jen tak zběžně projel, tak na strané 12 se píše:
Takže tady by mohl být kámen úrazu.
https://www.cambridgeaudio.com/sites/de ... 296721.pdfNote: The latest HD audio types, SACD and DVD-A cannot be output over
SPDIF/TOSlink and an HDMI connection must be used for these.
Takže tady by mohl být kámen úrazu.
Ano. HD formaty zvuku lezu spravidla von uz len cez HDMI. Trebars DTS HD to ma spravene tak, ze obsahuje v sebe "core", ktory je "iba" bez HD (to znamena spatne kompatibilny s povodnym DTS) a ak je moznost dekodovat DTS HD, tak sa pouzije aj to "navyse" oproti "core". Sikovne vymyslene.
Je skoda, ze doteraz vyrobcovia nevyrabaju DACy, ktore by mali HDMI vstup (pripadne dekodery). Tym by sa vela veci zjednodusilo. Pruser je, ze na kazdy kanal potrebujete prevod na analog. U sterea 2 kanaly . . . u multikanalu . . . vela kanalov. Si to spocitajte a asi to je dovod, preco sa to nerobi
Je skoda, ze doteraz vyrobcovia nevyrabaju DACy, ktore by mali HDMI vstup (pripadne dekodery). Tym by sa vela veci zjednodusilo. Pruser je, ze na kazdy kanal potrebujete prevod na analog. U sterea 2 kanaly . . . u multikanalu . . . vela kanalov. Si to spocitajte a asi to je dovod, preco sa to nerobi
Možná se opakuji, ale tím samým výstupem(kabelem) leze při DVD-A 96 kHz nebo dokonce 192 kHz, ale při BD audio jen těch 48 kHz.
Chápu, že převodník není schopen zpracovat M-Ch signál. To také po něm nechci, ale jde mi jen o stereo.
Domnívám se, že je to omezeno nějakým způsobem už při výstupu ze sekce BD
Nejsem technik, takže se omlouvám za ty formulace.
Chápu, že převodník není schopen zpracovat M-Ch signál. To také po něm nechci, ale jde mi jen o stereo.
Domnívám se, že je to omezeno nějakým způsobem už při výstupu ze sekce BD
Nejsem technik, takže se omlouvám za ty formulace.
Ale jo on umí poslat po coaxu i po optice 96/192kHz, v tom samém návodu na který jsem dával odkaz, je na stranách 27 a 28 napsáno, že Coaxial/Optical Output zvládá 48k LPCM, 96k LPCM, 192k LPCM, Bitstream.
Jde ale o to, že na té straně 12 píšou, že některé nejnovější "formáty" zvuku, to pošle jen po HDMI. Zkus třeba nějaké jiné, "starší" BD jestli máš a uvidíš. Jestli je to tak jak si myslím, tak "starší" BD by měli jet i 96/192kHz, podle mě si ten přehrávač prostě jen nerozumí s tímhle konkrétním BD.
Jde ale o to, že na té straně 12 píšou, že některé nejnovější "formáty" zvuku, to pošle jen po HDMI. Zkus třeba nějaké jiné, "starší" BD jestli máš a uvidíš. Jestli je to tak jak si myslím, tak "starší" BD by měli jet i 96/192kHz, podle mě si ten přehrávač prostě jen nerozumí s tímhle konkrétním BD.
Není to omezeno výstupen ze sekce BD, ale je to omezeno kvalitou Tvých přístrojů - bohužel potřebuješ HDMI. Z placky BD Hi-res zvuk jen přes HDMI a dokonce to umí, alespoň u mě, 7.1 nekomprimovaného zvuku ve 24/192 a naprosto bez problému. Znovu podotýkám, je potřeba k tomu kvalitní kabel, který to dokáže přenést. U mě zase ta skořice. Jsou takto distribuovány i některé film. Ve stereu takto u mě chodí i ta optika, ale musí to umět zdroj i zesík. Coax jsem bohužel takto nikdy netestoval, ale lze předpokládat, že z BD to nepůjde, ale pouze pro zvuk z jiných digitálních nosičů to ve stereu některé přístroje umí, stejně jako ta optika u mě. Nikoliv však pro mch. Já v audio věži ( pouze na stereo ) používám HS-link a v TV věži ( mch ) pak HDMI.
Presne tak. V akom formate je zvukova stopa na tom BluRay? Isto nie LPCM. Bude to DTS / DTS HD / Dolbry Digital alebo Dolby True HD. Sem tam su na BluRay aj 2-kanalove (cize stereo) zvukove stopy. Vacsinou AC3 (cize Dolby Digital), alebo vynimocne najdes aj LPCM. A to je prave format, ktory cez koax / optiku prelezie, lebo ho nepotrebujes dekodovat. Vsetky ostatne formaty musis najprd dekodovat, nasledne sa prevadzaju na analog.
Oldear --> Vobec to nie je o "kvalite pristrojov", ako pises, ale o tom, co dany pristroj dokaze dekodovat a pripadne previest na aky format. S kvalitou to nema nic spolocne. Je to iba o podpore formatov.
Oldear --> Vobec to nie je o "kvalite pristrojov", ako pises, ale o tom, co dany pristroj dokaze dekodovat a pripadne previest na aky format. S kvalitou to nema nic spolocne. Je to iba o podpore formatov.