Grafika a zvukovka v různých slotech základní desky

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Grafika a zvukovka v různých slotech základní desky

Příspěvek od Aleska »

Na svém audio PC používám dnes již historickou základní desku Asus P5K Premium WiFi, osazenou procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 a 4x 1 GB DDR RAM.
Obrázek
Dvouslotová grafická karta GAINWARD GT430 má slot PCI Express x16 2.0, použitá jednoslotová zvuková karta Asus Xonar HDAV 1.3 Slim má klasický slot PCI. Nebudeme zde řešit, že grafika by měla být umístěna ve slotu PCI-Ex16 a zkusíme ji dát i do slotu PCI-Ex4, na sledování filmu to postačí a hry hrát nebudeme. Dáme-li GT430 do modrého slotu, blokuje slot PCI_1. Bude-li v černém, pak je blokován slot PCI-3.

Máme tedy 4 možnosti zapojení:
A) GT 430 v modrém slotu (x16), Xonar HDAV 1.3 Slim v PCI_2
B) GT 430 v modrém slotu (x16), Xonar HDAV 1.3 Slim v PCI_3
C) GT 430 v černém slotu (x4), Xonar HDAV 1.3 Slim v PCI_1
D) GT 430 v černém slotu (x4), Xonar HDAV 1.3 Slim v PCI_2

Každou možnost prověříme pomocí dvou free programů a to LatencyMon (http://www.resplendence.com/latencymon) a grafického DPC Latency Checker (http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml).

Upozorňuji předem, že každá základní deska je svým způsobem unikát, ba dokonce základní deska stejného jména se může lišit podle revize (a může jich být více), o BIOSu nemluvě. Taktéž OS může mít několik aktualizací, nehledě na možnost mnoha variant ovladačů HW - vše hraje roli.
Nejdříve se podíváme se do Správce zařízení, která IRQ obě karty používají. Dostaneme se do něj přes Start:
Obrázek
Po kliknutí na Správce zařízení nastavíme Zobrazit skrytá zařízení:
Obrázek
Máme-li zatrženo Zařízení podle připojení, pak nám Správce zařízení zobrazí veškerá zařízení v PC obsažené a hlavně kam je připojeno a s čím souvisí.
Máme-li zatrženo Prostředky podle připojení, pak nám Správce zařízení zobrazí které IRQ zařízení používá a která jsou další zařízení tohoto IRQ. V literatuře je sice popsán způsob jak IRQ vybraného zařízení změnit, ale nedoporučuji - Windows si bohužel toto určují samy.

A) GT 430 v modrém slotu (x16), Xonar HDAV 1.3 Slim v PCI_2
Obrázek
Poznámka: Grafická karta je zapojena na kořenový port sběrnice PCI Expres - 29C1, zvukovka na most 82801 sběrnice PCI - 244E. Z hlediska IRQ problém mezi grafickou a zvukovou kartou není (16 & 17), ale může nastat problém mezi zvukovkou a Marwell Yukon 88E8056 PCI-E obstarávající připojení k internetu (oba IRQ 17).

B) GT 430 v modrém slotu (x16), Xonar HDAV 1.3 Slim v PCI_3
Obrázek
Poznámka: Grafická karta je zapojena na kořenový port sběrnice PCI Expres - 29C1, zvukovka opět na most 82801 sběrnice PCI - 244E. Z hlediska IRQ zde problém není - grafika má IRQ = 16, internetový Marvell Yukon 88E8056 PCI-E má IRQ 17 a zvuková karta IRQ = 18.

C) GT 430 v černém slotu (x4), Xonar HDAV 1.3 Slim v PCI_1
Obrázek
Poznámka: Grafická karta je zapojena na kořenový port 1 sběrnice PCI Express ICH9-2940, zvuková karta na most 82801 sběrnice PCI - 244E. Z hlediska IRQ zde máme problém: Jak grafika, tak i zvuková karta mají stejné IRQ = 16 !

D) GT 430 v černém slotu (x4), Xonar HDAV 1.3 Slim v PCI_2
Obrázek
Poznámka: Grafická karta (IRQ 16) je zapojena na kořenový port 1 sběrnice PCI Express ICH9-2940, zvuková karta (IRQ 17) na most 82801 sběrnice PCI - 244E. Z hlediska IRQ je situace podobná zapojení ad. A), protože internetový Marvell Yukon 88E8056 má taktéž IRQ = 17.

Na všechny možnosti použijeme program DPC Latency Checker. Při tomto měření po dobu 3 minut budeme dodržovat zásadu úplného klidu na PC = prostě nebudeme na něm nic dělat !!!
Obrázek
Levý horní obrázek je add. A), pravý add. B). levý spodní je add. C), pravý add. D). Již při letmém pohledu si dokážeme udělat prvotní představu na vliv umístění karet.

Nyní použijeme LatencyMon a to tak, že po zapnutí PC spustíme pouze tento program a žádný jiný - prostě tak jak bylo PC postaveno a nakonfigurováno včetně OS, AVG a pod. Toto měření budeme provádět po 3 minuty kliknutím na zelený trojúhelník a poté LatencyMon zastavíme kliknutím na červený obdélník . Pravděpodobně na všechny 4 možnosti dostaneme obdobný výsledek jako je zde:
Obrázek
Srdce PC audio hifisty zaplesá, neboť jeho počítač je ve vynikající kondici z hlediska nastavení pro audio, ale přesto všechny dosažitelné údaje vyhodnotíme v Excelu.
Obrázek
Na první pohled je nejlepší zapojení add. A) a B), zapojení s grafickou kartou v černém slotu je znatelně horší, skoro dvojnásobné.

Doposud jsme dodržovali zásadu absolutního klidu na počítači, nyní uděláme úplný opak - otevřeme všechny programy nainstalované v PC a to včetně přehrávače audia a videa. Současně budeme brouzdat po internetu a necháme otevřené všechny stránky, které navštívíme. Zde vaši fantazii neomezuji, ať si antivirový program taky něco užije. Program LatencyMon (včetně všech ostatních) ponecháme v činnosti po dobu l hodiny. Dostaneme pravděpodobně tuto vstupní (Main) obrazovku:
Obrázek
Zde naše srdíčko již dozajista plesat nebude, právě naopak - pro audio je všechno špatně. Všechny 4 vstupní obrazovky (Main) programu LatencyMon budou totiž takto vypadat - jedny více, druhé méně. Výsledky pochopitelně vyhodnotíme v Excelu.
Obrázek
Je to skoro překvapivé - ale není. Modrý slot je pro grafickou kartu přímo "předurčen" a v dostupné literatuře se pro umístění zvukové karty doporučuje slot co nejdále od CPU a to je v případě mé základní desky právě PCI_3.

Podíváme se ještě na porovnání všech 4 zapojení podle rozhodujícího kritéria Highest:
Obrázek
A podle Hard pagefaults (přístup do virtuální paměti na disku)
Obrázek
Levý horní obrázek je opět add. A), pravý add. B). levý spodní je add. C), pravý add. D). Poslední dva obrazy ponechám bez komentáře, ale je zde uložena odpověď, proč NE:

- antivirus
- brouzdání po internetu
- přehrávání filmů a činnost grafické karty všeobecně
- USB
- Nepoužívané HW a SW

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Re: Grafika a zvukovka v různých slotech základní desky

Příspěvek od Fox25 »

No, já nevím, ale moje PC je standardní instalace W7 x64 kde jsou vypnuté pouze nepoužívané služby. Zvukovku mám taky velmi starou, SB X-Fi a používá se na ní pouze SPDIF. Mezitím co tohle píšu běží video, hraje hudba(ciscPlay) a stahují se videa z youtube. Nic nehapruje, ASIO je nastavené na 2ms v režimu 96Khz/24bit, dokonce jak jsem zkoušel dá se hrát přes midi klávesy na virtuální piáno Steinberg a k tomu konvertovat video v SD kvalitě(MP4) do formátu wmv, nedočkal jsem se žádných nepříjemných lupanců jako u mého staršího PC které bylo generačně na úrovni vašeho PC.

LatencyMon vypadá po devíti minutách takové činnosti nějak takto: Obrázek Obrázek

Běžně na PC poslouchám hudbu a upravuju fotky, nebo stříhám video a nebo si k hudbě dokonce pustím nějakou hru, ale na nějaké problémy jsem zatím nenarazil.

Je samozřejmě jasné že pokud vytížíte PC na plno tak ASIO začne na nízkých latencích lupat, s tím se tak nějak musí počítat, ale rozhodně nesouhlasím s tím že by v PC neměl být přítomen antivir.

Odar

Příspěvek od Odar »

Pekny rozbor, kopec prace *palec*

Ma to ale jeden nedostatok na ktory sa pytam od zaciatku. Aky ma dopad na obsah, alebo "kvalitu" digitalnych dat, ktore lezu z digitalneho vystupu to, ci mam latency tu v najhorsom pripade 156 a najlepsom 123 us?

U mna to vyzera takto

Obrázek

A bezi tam na pozadi par programov, antivirus, FTP server, zaloha na cloud a ako vidno, je to screen cez TeamViewer (ktory tiez logicky bezi v pozadi). Latency medzi cca 70 (hodnota vpravo) a 200 us. Keby to nepozeram cez TeamViewer, tak tie hrby zmiznu . . . ale nechapem, na co by som sa tym zaoberal, ked vsetko slape, ako ma. To je moj hnusne neoptimalizovany zasraty Win7 s milion procesmi navyse, ktore tam vobec nemaju co hladat *sunglases*

BTW AVG nie je antiivrus, ale virus.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Odar píše:...BTW AVG nie je antiivrus, ale virus.
Co tím myslíš?
Ano, je to v počítači hnus, ale při brouzdání po netu (snad) nezbytný.
Říkám snad, protože za 18 let co vlastním počítače mi antivirák nikdy nic nezachytil - to antimalware ano a často.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

antivirak samozrejme ano, ale AVG NIKDY ! Je to priserny soft, mimo jine dokaze totalne zasekat pocitac, takze pak bych se nedivil, ze by to nehralo :) Jinak pokud muzu dat tip tak se mi osvedcila AVIRA.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Odar píše:............
Ma to ale jeden nedostatok na ktory sa pytam od zaciatku. Aky ma dopad na obsah, alebo "kvalitu" digitalnych dat, ktore lezu z digitalneho vystupu to, ci mam latency tu v najhorsom pripade 156 a najlepsom 123 us? ..............
Prostě máte Odare i Foxi25 štěstí :!: Zadejte si do vyhledávače například Diagnose with LatencyMon nebo latency solutions using LatencyMon a uvidíte kolik nešťastníků řeší tento problém.

Jen tak mimochodem,
každý puls v zobrazení DPC Latency Checker znamená zhoršení kvality zvuku, byť si to neuvědomujete, nebo nevnímáte.

Od špičkového CD přehrávače taky nepožadujete aby současně stahoval video a podobné záležitosti, prostě od něj jen a jen požadujete špičkový, ničím nerušený kvalitní zvuk. Tak proč to samé nechtít od audioPC, neboli PC audio transportu?

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Aleska píše:Prostě máte Odare i Foxi25 štěstí :!:
nebo spis pouzivaji takovy DAC, kteremu to nevadi ? prijde mi vhodnejsi resit veci principialne (tj. nepouzivat z PC choulostivy SPDIF vystup) misto snahy minimalizovat skody ..

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

Mne to prijde všechno zvláštní. Používám neupravený stolní HP Pavilion Slimline s procesorem i5 320GHz, 3 GB RAM, Win 7 uz nejake 3 roky a nikdy jsem nezaznamenal zádné problémy dropouty nebo cokoliv by mi prekazelo nebo vadilo. Data jdou pres USB do dacu, kdysi jsem používal Casea Cepheus pak Orion a ted MA-1. Všechno hraje jak ma a to si klidne prohlizim internet a i downloaduji muziku zadny problém. Mam jeste pracovní laptop Lenovo s AMD E-300 1.3GHz 4G RAM pres USB zadny problém. Opět PC bez uprav. Playery jsem používal foobar, cplay a ted HQ player od Signalyst, který se mi libí zvukové nejvice. Jeste doplním antivirus Avast.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

davidhighend píše:Mne to prijde všechno zvláštní...........
Mně to také připadá zvláštní.
Na všech hifi fórech se řeší tak závažné věci jako jsou napájecí kabely, reproduktorové kabely, spojovací kabely, antirezonanční podložky pod přístroje (co fungují i uložené v ledničce), podložky pod reproduktorové kabely, akustické vidle v rohu, demagnetizátory CD a podobně.

Na www stránkách našich uživatelů DAW, muzikantů (Audiozone, Hudební féorum, Zvukařina ...) a v celém světě se řeší tak nicotné a nesmyslné problémy u nás se nevyskytující jako droupty, lupance, zkraty a jiné artefakty ve výsledném zvuku z PC se snahou o co nejlepší zvuk z PC.

To bh69:
nebo spis pouzivaji takovy DAC, kteremu to nevadi ? prijde mi vhodnejsi resit veci principialne (tj. nepouzivat z PC choulostivy SPDIF vystup) misto snahy minimalizovat skody ..
Ale i já jsem IN a dokonce používám 3 DACy:

na stereo kombinaci DEQ2496 a DCX2496
na zvukový multiformát LG BH7540T
na filmy LG 50PN6500

Bohužel ne USB

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

bh69 píše:
Asi tak nějak...stručné, jasné.

tomatsu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomatsu »

Tak jsem si stahl DPC a vysledky jsou asi takove to :
1 / PC Prace ( W764/i5/8GB/1TB/GFX 460SE ) - prihlasni do domeny, bezi Symantec, 3x vzdalena sprava stanic - serveru , 5x chrom, Outlook + asi dalsich 5 programu - latence v rozmezi 30-220
2 / PC Doma (W764/ i3,4GB/160SSD + int. graf ) - Eset, 3xchrome, youtube + par blbosti okolo ) - latence v rozmezi 45-250
3 / HP t610 Prace ( W732 - modifikovany pro clienta/AMD GX-217GA,4GB,16GB flash memory,Radeon HD 8280E ) - otevreno par blosti - latency 80-300

Za me teda v pohode *2thumbsup*

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fox25 »

Aleska
To není štěstí, u mě je to prostě výkonný HW. SSD, i5 3570K@3,9Ghz, 12GB Ram, GTX 660, deska s čipsetem Z77 a zdroj Fractal Design Tesla R2 650W.
S XP a ASIO byly nějaké problémy při používání několika programů naráz, tam se musel systém ořezat přes XP Lite i z důvodu jeho dlouhodobé stability a celkové odezvy.

bh69
Neboj, pokud se PC vytíží tak, že os není schopen rychle dodávat data pro ASIO tak to taky není ok. Ale je to to samý, jako chtít po autě při jízdě 300km/h aby zvládalo prudké zatáčky.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Fox25 píše:Neboj, pokud se PC vytíží tak, že os není schopen rychle dodávat data pro ASIO tak to taky není ok. Ale je to to samý, jako chtít po autě při jízdě 300km/h aby zvládalo prudké zatáčky.
jasne ale to uz se nebavime o nejakych drobnych rozdilech v latenci, ale o totalne zasekanym pocitaci a nevidim nejmensi duvod aby k necemu takovymu doslo i u relativne slabouckyho pocitace - pri poslechu tam snad nikdo nebude hrat hry nebo scanovat cely pocitac antivirem :-)

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fox25 »

Jo, to samozřejmě ano, ale uvedl jsem to schválně kvůli prvnímu postu a latencích při zátěži které jak se zdá jsou vysoké kvůli vysokému zatížení.
Navíc, ty jsi psal nebo spis pouzivaji takovy DAC, kteremu to nevadi ?, ale když dac zpracovává data která lezou z SPDIF tak je snad zpracuje bez ohledu na to jestli se při přehrávání v PC stala nějaká chyba a přehraje i tu chybu. Nebo jsem ten post nějak blbě pochopil.

Odar

Příspěvek od Odar »

Dovolim si znova zopakovat otazku. Asi bola prehliadnuta.

Aky vplyv ma na data, ktore lezu cez digitalny vystup zvukovej karty (teda predpokladam, ze sa bavime o S/PDIF) to, ci mam latency napriklad 50 us, alebo 400 us? Existuje nejake porovnanie, co sa s datami udeje? Ak nieco take je, daj sem link, rad nastudujem. Ak si to sam nejakym sposobom porovnaval, kludne to sem hod.

Nejaky cas som vlastnil poloprofi zvukovu kartu, kde sa priamo v ovladaci dala prepinat latencia. V manuali to bolo popisovane tak, ze ide o buffer zvukovej karty. Zasadny vplyv to malo pri vstupe - ked si pripojil hudobny nastroj a nieco nahraval - kvoli odozvam. Trebars keby si rychlo stlacal klavesy, tak je samozrejme, ze keby mas dlhe odozvy pri nahravani, tak je to k nicomu. Ale myslim, ze to je logicke a uplne nieco ine, ako popisujes ty.
A faster latency is achieved by selecting smaller sample buffer size, which is ideal for software synthesizer and timing sensitive recording. However, the latency is also limited by your system performance. For recording, select a sample size between 64 ~ 512, and select 128 or 256 for Pentium 4 systems. Sample sizes of 48, 1024 and 2048 are used in special circumstances, of which 48 is reserved for very fast ASIO working environments.
Samozrejme brat s rezervou, Pentia 4 patria dnes do muzea, nie do pocitaca na prehravanie hudby :)
Stastie tazko, pretoze mi pod rukami presli minimalne dalsie 2 systemy, ktore som odladil a latency sa tam pohybuje pri prehravani hudby vo Foobar2000 v spolupraci so SoXom okolo 100 - 150 us. S dropoutami nikdy problem nebol. Pouzil som tam ale uz o generaciu modernejsie zelezo, ako pouzivam ja (ked je moznost, nebudem tam pchat zastarale komponenty).
Aleska píše:
Odar píše:...BTW AVG nie je antiivrus, ale virus.
Co tím myslíš?
Myslim to tak, ze existuje urcite n lepsich, spolahlivejsich, menej system zatazujucich antivirusovych programov, ako pouzivas ty. AVG uz nie je to, co kedysi byvalo. Pokial sa ale na tom pocitaci nesurfuje, pouziva sa len ako prehravac, pocitac je ZA routerom, tak ten antivirak tam davam iba pre istotu "co keby". Ono aj tak najlepsi antivirus je zdravy rozum a ked ten nie je, mozes mat najlepsi antivirovy software na svete a virus si cez debilitu uzivatela cestu do pocitaca najde *sunglases*

Odpovědět