Digitální distribuce a hudební průmysl

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
merhaut

Re: Digitální distribuce a hudební průmysl

Příspěvek od merhaut »

PetrD, a trápí to snad ještě někoho jiného? Hele, ty slušně vychovanej zážitku, ty mu říkáš ó hambí? Jakože ham?

Karel1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Karel1 »

merhaut píše:
26 lis 2018 08:42
Tidal funguje i offline
To jako fakt? :?

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Já jsem rád, že ty možnosti dneska máme, byť to vede k hudební "inflaci" a už z toho člověk nemá takovou radost, jako když sháněl desky a CD po burzách.
Co tam najdete a co ne???
Tyto služby nevznikly pro milovníky vážné hudby a okrajových hudebních žánrů.
Pokud se nabídka "nekomerce" i tam rozšiřuje, pak jedině proto, že se nabaluje na "většinovou produkci".
Ty firmy se musí snažit o co nejmenší ztrátový provoz a občas i vydělávat, ale to snad víme.
Takže, díky za ně a přestaňme brblat :-)

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Jakýkoliv z milionů titulů v Tidalu lze uložit a následně přehrávat offline. Samozřejmě, že obé v rámci jednoho placeného účtu u Tidalu. Je to dobré na cesty.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

To lze i z CD, nebo ne?

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Jde. A taky z LP:-)

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Kdybyste si měli vybrat Tidal nebo Qobuz - co byste vybrali? Proč? Má tu někdo obojí a může říct ze zkušenosti? Poslouchám skoro všechno...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

V současnosti Tidal. Qobuz je 3x dražší. Porovnání: https://www.whathifi.com/advice/high-re ... ed-to-know

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Dík moc. Jaké formáty na Tidalu převažují - je tam vše skutečně bezztrátově, z dobrých zdrojů?

Osobně jsem si kdysi doživotně přepdplatil Magnatune, ale mají velmi omezenou nabídku. Nakupování z bandcampu a dalších online obchodů docela leze do peněz, takže si myslím, že předplacením Tidalu možná ušetřím.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Tidal nabízí v současnosti 4 miliony alb v CD "losless" a už víc jak 100000 alb v MQA "hires". Kvalita je vesměs odvislá od kvality jednotlivých vydání na CD/HR, takže je jaká je, já s ní žádný velký problém nemám, v drtivé většině jsem spokojen, někdy nadšen.

Tidal sice neuvádí nagrabované vydání, dá se ale zjistit jinak. Nicméně, v tomto typu údajů (data 1. vydání, reedice, katalog číslo grabovaného nosiče) jsou u všech online knihoven velké rezervy. Kdo se však v muzice vyzná a ví co hledá, zjistí všechno co potřebuje levou zadní.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Diky, Tidal vážně zvažuju. Na MQA jsem zvědavý.

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Tidal mám od chvíle, co byl dostupný u nás. Chválil bych jej, ale mám i výtky. Některé skladby po určité době prostě zmizí. Odkaz na ně zůstane nevysvícený. Co se týká kvality, pro mé staré uši je vyhovující. MQA na mém Aurenderu se nezdá být zázračně; jak u které skladby. Někdy mám pocit lepšího rozlišení, jindy změna oproti běžnému FLACu žádná.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

S mizením jsem se zatím u "svých" tidalovských titulů nesetkal, naopak přibyly některé původně vynechané skladby z alb, například Imagine v HR a Perla v obou verzích. Někdy se stává, že Tidal zařadí albovou novinku ještě před vydáním a do doby vydání je z ní k dispozici pouze pilotní singl. Jinak z připravovaných rock/metal novinek, které mi chodí redakčně k bodování a reckám, je v době vydání plně k dispozici až 95% titulů, takže de facto všechno. A hned po půlnoci, v prvních minutách dne vydání:-)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Fidas:

S mizenim jsem se taky setkal. Skladby nebo cele album. Ale bylo to jen parkrat. Mel jsem ulozeno v oblibenych a najednou neslo pustit a bylo zasedively.

Jinak MQA je jen format, kvalitu zvuku sam o sobe nezarucuje. Stejne jako ve flacu muzou byt (a jsou) nahravky kodovane v MQA v ruznych kvalitach.

A z principu veci nemuze ztratove komprimovany MQA znit lepe nez flac, ze ktereho je vyrobeny - pokud se se zvukem pri prevodu nejak dal nemanipuluje, coz bohuzel nelze vyloucit.

Pokud je ale MQA komprimovany ze zvukove dobreho masteru, je vysledek na ucho vyborny. Na SACD to nema (s mou sestavou), pro jasne mluvi miziva cena predplatneho Tidalu. Faktem ale je, ze v MQA je zatim jen malinky zlomek alb Tidalu.

Nevyhoda je z dlouhodobeho hlediska monopolizace hudby a zavislost na licencnim hardware.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Jen technická: hudba je monopolním "zbožím" odjakživa co existuje autorské právo. A žádný formát ani kodek nezaručují zvukovou kvalitu, to dá rozum. Liší se jen maximálně dosažitelnou.

Odpovědět